Guide - Olika typer av sulor för skor och kängor

När det gäller kvalitetsskor är det mycket mer än bara lädersulor eller gummisulor. Antalet olika typer inom varje kategori är enormt stort, alla med olika specifikationer och preferenser. Här är en omfattande guide till alla de vanligaste typerna av sulor för kvalitetsskor och kängor.

 

Översikt och direktlänkar:

Enkel lädersula
Dubbla lädersulor
HAF-sulor
Nitrilkork-sulor
Slitsula i gummi
Crepesulor
York-sulor
City-gummisulor
Dainite-gummisulor
Medway-sulor
Ridgeway-sulor
Commando-sulor
Mini lug-sulor
Supergrip-sulor
Raw cord-sulor
Wedge-sulor
Airwair-sulor

.

 

Enkel lädersula

Lädersulor är fortfarande den vanligaste typen av sulor på ett par kvalitetsskor, även om gummiversioner tar över mer och mer. En enkel lädersula på en Goodyear-randsydd sko är fassydd med randen, så om du tittar från sidan ser du två lager läder. Samma sak gäller för en Blake / Rapid-sydd sko, där det översta lagret av läder i stället för rand är en tunnare mellansula, medan en randsydd sko bara har den yttre lädersulan.

Lädersulor finns i en mängd olika kvaliteter, men för de bättre skor, som behandlas här på Shoegazing, används vanligtvis tre: prime, super prime och ekgarvade. För att sammanfatta dessa måste man generalisera, eftersom det egentligen inte finns några fastställda krav som det var mer av förr i tiden.

Prime och Super prime-sulor tillverkas på ungefär samma sätt, med helt vegetabilisk garvning eller kombinationsgarvning som tar ett antal veckor, upp till ett par månader. Skillnaden i klassificering beror främst på hur bra läderkvaliteten är, där finare läder med tätare narv klassificeras som Super prime. Prime-sulor finns i allmänhet på skor i prisklassen 1 500-3 000 kr och Super Prime på skor mellan 3 000-6 000 kr.

Klassiska enkla lädersulor med öppna kanalsömmar.

Klassiska enkla lädersulor med öppen kanal.

Ekgarvade, eller ”ground tanned” som de ibland kallas, lädersulor är av högre kvalitet och tillverkas på ett annat sätt. Detta uppnås genom en nästan helt naturlig process som tar betydligt längre tid och därför är dyrare, där lädret får ligga på varandra i stora gropar av vatten och ekbark under lång tid (i princip alla sulor är garvade i gropar, men det är de långvariga groparna som gör den verkliga skillnaden). Förr i tiden behövde det vara i två år, nu är det dock nere på sex månader i vissa fall, och mer användning av barkextrakt i stället för riktig bark och en mer omfattande förgarvning har förändrat saker och ting även i denna kategori. Det bör sägas att det inte nödvändigtvis behöver vara ekbark, kastanjebark och andra barktyper används också, som till exempel i JM Westons fantastiska sulor. Det är den naturliga och tidskrävande processen som gör att sulan hamnar i denna kategori.

När det gäller klackbasen, som fästs på bakre delen av lädersulan, är klacken yttre del vanligtvis tillverkad av samma material som sulan (utom bakre delen, som nästan alltid är av gummi nuförtiden). Sedan är de klackdelar som ligger mellan sulan och klackens slitdel i fabrikstillverkade skor mycket sällan gjorda av samma läder som dessa, utan billigare material används. I vissa fall salpa / leather board eller till och med papp, men oftast bara billigare läderbitar.

Inga sulor kan göras lika eleganta och bearbetas lika mycket som lädersulor

Inga sulor kan göras lika eleganta och bearbetas lika mycket som lädersulor.

Lädersulor är mjuka och bekväma att gå i när de väl har gåtts in efter några användningstillfällen, och många upplever dem som mindre varma än gummisulor. Prime-, Super Prime och ekgarvade sulor klarar av fukt så länge de får torka ordentligt, även om det ofta är bättre att välja något annat än lädersulor om det öser ner regn ute. Lädersulor som kallas Flex-sulor och liknande är oftast bara mer följsamma, vilket gör dem lättare att lära sig att gå in i men kan påverka hållbarheten.

.

 

Dubbla lädersulor

Precis som det låter används helt enkelt två lager av sulor av läder i stället för ett (för dubbla gummisulor används normalt en mellansula av läder). Sulan är tjockare och därför mer hållbar och isolerar bättre mot kyla, men det ger också en något klumpigare och styvare sko. Vanligast på mer casual skor eller på kängor. Det finns också skor med trippelsula, men de är sällsynta och med tanke på att det sägs att det tar ungefär ett år att gå in dem ordentligt, är de inte särskilt praktiska. För RTW är det vanligt att använda billigare läder för mellansulorna.

Dubbla lädersulor passar utmärkt på mer avslappnade sminkningar.

Dubbla lädersulor passar utmärkt på mer casual modeller.

.

 

HAF-sulor

Ett mellanting mellan en enkel och dubbel lädersula. Här sätter man dubbla sulor framtill för extra hållbarhet, medan midjan och bakåt har enkel sula. Ger ett nättare intryck än en hel dubbelsula. Det är dock viktigt att tillverkaren kompenserar med ett extra lager i klackbasen för att skon ska bli ordentligt balanserad, något som faktiskt ibland missas. När man använder en halv gummisula, särskilt om den är tjockare, kallas det ibland för HAF-sulor också numera.

HAF-sulor har en dubbelsula på framsidan, men enkel från midjan och baksidan. Bild: Bild: Edward Green

HAF-sulor har dubbel sula framtill, men enkel sula från midjan och bakåt. Bild: Edward Green

.

 

Nitrilkork-sulor

Detta är en typ av sulor som är en blandning av organiska och syntetiska material, där man blandar kork och nitrilgummi för att få en mer lättviktig sula som fortfarande har många av gummisulans fördelar. Vanligast på amerikanska skor och kängor. De mer traditionella nitrilkork-sulorna är utan någon slitbana, men numera gör tillverkarna sulor som är en blandning av kork och gummi med olika mönster.

Alden sko med nitrilkork-sula. Bild: Bild: Sherman Borthers

Alden-sko med nitrilkork-sula. Bild: Sherman Borthers

.

 

Slitsula i gummi

Avser när man fäster en tunn gummisula ovanpå en lädersula för att förbättra hållbarhet och grepp. Det passande namnet kommer från det franska företaget Topy som länge var den främsta aktören på detta område. Man slipar ner lädersulan något och limmar sedan på gummidelen, och trimmar den så att den matchar lädersulan. Det kan göras av tillverkaren eller i ett senare skede av en skomakare.
Numera har det blivit allt vanligare även för bespokeskomakare att göra detta, eftersom kunderna vill ha de handsydda sulorna och allt det vanliga hantverket som är förknippat med hur bespoke-skomakare bygger sina skor, med de fördelar som följer med en yttersula i gummi.

Med en gummisula kan du få handsydda sulor och smala, fasade midjor, men med många av de fördelar som gummisulor har.

Med en gummisula kan du få handsydda sulor med hög spi (stygn per tum) och smala, välvda midjor, men med många av de fördelar som gummisulor har.

.

 

Crepesulor

Används främst för mer casual modeller. En sula av naturgummi som ger bra grepp i vissa förhållanden och uselt grepp i andra, så den är lite oförutsägbar att bära. Eftersom den är mjuk upplevs den ofta som riktigt bekväm, men den slits också snabbt.

Natural crepe rubber sole.

Crepesula i rågummi.

.

 

York-sulor

Nu går vi över till olika typer av gummisulor där de listas ibland efter namn på vanligaste tillverkaren, ibland efter namn som ges av den vanligaste tillverkaren och ibland har mer generiska namn som de vanligaste som används. York är i princip en gummisula med ett läderinlägg i midjan och bakåt. Den vanliga York-sulan är faktiskt relativt tjock, även om den har ett ganska nätt utseende. Gummisulans delar har små ”dubb” för lite bättre grepp. Den som kallas York används främst av spanska tillverkare, men som alltid finns det liknande versioner med andra namn. Bra i våta förhållanden, mindre bra på vintern på snö och is på grund av att de ofta har en relativt hård gummiblandning.
York gummisulor är i princip helgummi med läderinsats från midjan och baksidan.York gummisulor är i princip helgummi med läderinsats från midjan och bakåt, vilket du kan se ganska tydligt på det här fotot. Bild: Skolyx

.

 

City-gummisulor

Den typ av sula som har tagit mest fart de senaste åren inom sfären för dressade skor. Det fina med dessa tunna gummisulor är att de ser ut precis som lädersulor, när man tittar från sidan är det svårt att se skillnaden. De är naturligtvis bättre än läder i våta förhållanden eftersom de är vattentäta och ger bättre grepp, och beroende på gummiblandningen kan de även ge visst grepp på snö och is.

Wensum rubber sole.

Wensum-gummisula.

Även om de är tunna kan de bättre tillverkarna inte göra dem lika eleganta som sina läderförsedda modeller, eftersom de måste använda en glesare sulsöm i allmänhet, och för fabrikerna fungerar vanligtvis inte de fudging-maskiner där man dekorerar ränderna med gummisulor. Det finns många olika typer av citysulor, vissa har namn som Wensum, R1 eller Tomir (den sistnämnda är dock mer av gummiinsatser i en lädersula), och i de flesta fall har de ett litet mönster för bättre grepp.

.

 

Dainite-gummisulor

En av de vanligaste gummisulorna för skor och kängor, med sina karakteristiska ”dubbar”, studs. De kallas ofta för Dainite-sulor, men det är bara det namn som den största tillverkaren av denna typ av sulor har, där Dainite är varumärket för det brittiska företaget The Harboro Rubber Co. Sedan har du varje gummisulatillverkare som gör liknande versioner, som Vibrams Eton-sula, Itshides Studded, Dr. Soles Cushion Gentleman och så vidare.

Den vanligaste dubbade sulan

Dainite-sula.

Originalsulan, Dainite Studded, är mycket slitstark även om vissa upplever den som lite hård att gå länge i och den är inte bra i minusgrader då den blir superhård och hal, där andra som Vibrams eller Dr Sole’s är bättre med mjukare men ändå slitstarka gummiblandningar. Vissa billiga kopior kan slitas ut riktigt snabbt, men alla de stora märkenas har utmärkt hållbarhet.

.

 

Medway-sulor

Originalet är tillverkat av Dainite, en sultyp som inte är särskilt vanlig. En kraftigare gummisula som är bra för att traska i viss terräng, men på vintern kan snö packas in i mönstret och det kan bli som att bära skridskor.

Medway sulor. Bild: StyleForum

Medway-sulor. Bild: StyleForum

.

 

Ridgeway-sulor

Även detta namn kommer från Dainite, och det är mycket vanligare och många andra tillverkare gör också versioner. En grov sula som är utmärkt i skogen och suverän på is, men denna har också problemet att snö kan packas in i mönstret vilket kan göra det halt och svårt att gå med på vintern. Eftersom mönstret på Medway och Ridgeway inte går hela vägen till kanten kan de se lite slankare ut än vad sulan faktiskt är.

Ridgeway-sulor passar utmärkt på mer eleganta stövlar som dessa från Edward Green.

Ridgeway-sulor passar utmärkt på kängor som dessa från Edward Green. Bild: Leffot

.

 

Commando-sulor

En annan typ av sula där det råder lite begreppsförvirring. Sulan uppfanns av den berömda italienska sultillverkaren Vibram på 1930-talet, kallades Carrarmato och var främst avsedd för att gå i bergen. I England såg man dock potentialen för militär användning och 1940 tillverkade företaget Itshide en kopia kallad Commando. Eftersom britterna har makten i världen av kvalitetsskor är detta det namn som är mest känt, tillsammans med den mer enkla termen ”lug soles”, och fortfarande är det Vibrams Carrarmato som är den vanligaste, men många andra tillverkare av sulor gör versioner.

Robusta Commando-sulor. Bild: Crockett & Jones

Robusta Commando-sulor. Bild: Crockett & Jones

Det finns både versioner där mönstret slutar en bit in från kanten, så att man kan göra sulsömmar, och de där mönstret går hela vägen ut till kanten för att endast limmas, vilket gör att skorna känns grövre. Naturligtvis är det bäst för kängor eller grövre låga skor. Finns även i versioner där gummit fästs på en lädersula och där midjan är i läder. Commando-sulor är utmärkta i skogen och på is, men liksom de ovan nämnda sultyperna är det inte ovanligt att snö packar sig i mönstret, särskilt i klacken.

.

 

Mini lug-sulor

Mycket lika Commando-sulor, bara med något mindre mönsterdelar som är placerade i par. I princip samma egenskaper som Commando-sulor, och även detta en typ av sula som görs av massor av tillverkare.

Mini lug-sulor är mycket lika Commando, men har ett något annorlunda mönster. Bild: Oakstreet Bootmakers

Mini lug-sulorna är mycket lika Commando, men har ett något annorlunda mönster. Bild: Oak Street Bootmakers

.

 

Supergrip-sulor

Det här är det mest kända mönstret från det taiwanesiska sulmärket Dr. Sole, som har blivit alltmer populärt de senaste åren, främst inom segmentet för workwear-kängor. Sulan är inspirerad av historiska gummisulor och har en tydlig vintagekänsla över sig. Mönstret erbjuds i olika versioner och gummiblandningar där namnen och mönstret kan variera lite, men alla härstammar från samma bas.

Supergrip-sulorna har ett relativt lågt mönster, men gummiblandningen ger ändå ett utmärkt grepp. Bild: Dr. Sole

Supergrip-sulorna har ett relativt lågt mönster, men gummiblandningen ger fortfarande ett utmärkt grepp. Den här versionen med halvsula är också förberedd för ett extra stygn centralt, som är fastsytt på mellansulan. Bild: Dr. Sole

.

 

Raw cord-sulor

Även här är Dr Sole den mest kända tillverkaren idag, här hänvisar man dock till materialet. Under andra världskriget när det rådde brist på de flesta material, inklusive gummi, innebar det att skotillverkarna började smälta ner gamla bildäck som hade nylonsträngar i sig som förstärkning. Detta lämnades kvar när man tillverkade gummisulorna och skapade en speciell karaktär. Eftersom bildäck är slitstarka är även sulorna av samma material det.

Soles made of old car tyres. Picture: Standard & Strange

Sulor gjorda av gamla bildäck. Bild: Standard & Strange

.

 

Wedge-sula

Namnet är lite konstigt då det främst avser sulor som är som en kil där hälen och den främre delen av sulan är sammanfogade. Även höga damskor har kilklackar, men när det gäller randsydda skor och liknande är det främst lätta sulor av ”blown rubber” som avses.

Vibram's with wedge sole, which they call Traction tread soles. Picture: Lester

Vibram-kängor med kilsula, som de kallar Traction Tred. Picture: Lester

Vibram är förmodligen den mest kända tillverkaren av dessa, med deras Christy- och ännu lättare Morflex-sulor som exempel, men även märken som XL, Dr. Sole och massor av andra gör olika versioner, och Red Wing som är kända för dem har sina egna versioner. I dessa gummisulor sprutas luft in i gummiblandningen, vilket gör dem extra lätta. Det är inte den mest hållbara sultypen, men greppet är i de flesta fall förvånansvärt bra även i hala förhållanden som snö, men blankis är för mycket för dem.

.

 

Airwair-sulor

Har en del gemensamt med kilkortsulorna i blått gummi, här handlar det också om att göra gummit mer lätt genom att infoga luft, men med en annan teknik som gör att det blir mer studsigt och får en blank yta. Den här sultypen uppfanns av den tyske läkaren Klaus Märten under andra världskriget, och så småningom hamnade patentet i England där NPS-fabriken började använda det för en typ av känga som kallades Dr. Martens. Resten är, som man säger, historia.

Dr. Martens with their bouncy Airwair soles, which is welded to the rubber welt. Picture: Dr. Martens

Dr. Martens med deras studsiga Airwair-sulor, som svetsas ihop med randen i gummi. Bild: Dr. Martens

Dr. Martens är inte de enda som tillverkar den här typen av sulor. Nu när de har flyttat sin tillverkning till Asien fortsätter NPS att tillverka den här typen av kängor under varumärket Solovair, med samma typ av sulor, och många andra gör liknande versioner.

 

Läs mer om skosulor i dessa artiklar:

Reportage – Gerberei Martin, traditionella ekgarvade lädersulor

Tipset – Ta bort grus från lädersulor

Tipset – Infällda tåjärn i gummi