Savile Row som löper parallellt med Regent Street mitt i London, är känd som skrädderigatan nummer 1 i världen. Även klassiska skor har så smått börjar befolka gatan dock, och alldeles nyligen flyttade Vass-återförsäljaren Ascot Shoes och skoputsnings- och patineringstjänsten The Jaunty Flaneur in hos skräddaren Cad & the Dandy på 13 Savile Row.

 

Den riktigt stora gatan för skobutiker är Jermyn Street, som ligger en bit söderut från Savile Row, men här på skrädderigatan slog Gaziano & Girling upp sin första egna butik för några år sedan, ett grepp som visat sig fungera utmärkt. Även om många av skrädderierna har ett mindre utbud av kvalitetsskor så är de inte specialister, och kräsna kostymkunder har åtminstone i bland även höga krav på skodonen.
För några veckor sedan var det så dags för nästa riktiga skotillskott på gatan, inflyttat till moderna skrädderiet Cad & The Dandy som huserar på 13 Savile Row, en våning upp från gatan. Hit anslöt nu Ascot Shoes, som drivs av Karl Chu och sedan många år samarbetat nära med ungerska Vass och varit deras främsta återförsäljare, och The Jaunty Flaneur, som först haft en skoputsservice på ett hotell i Mayfair tidigare och numera också erbjuder patinering. Det är Jaunty Flaneurs folk som man möter i butiken och som hjälper till vid utprovning av skor.

Tom Beecroft från The Jaunty Flaneur hjälper en kund som är intresserad av ett par skor från Vass.

Tom Beecroft från The Jaunty Flaneur hjälper en kund som är intresserad av ett par skor från Vass.

Främst har man flera Vass-läster i olika storlekar för utprovning och samples som visas upp, så buntar med läderprover, för att ta emot MTO-beställningar, även om de också har en del RTW för försäljning på plats, och så tillgång till Ascots stora lager där man kan få hämtat skor från. Priserna ligger på 7 700 SEK (£720) för lågskor, drygt 1 500 kronor till för kängor.
För en ordentlig putsning får man lägga ut drygt 200 SEK (£20), en patinering börjar på drygt 1 500 kronor (£145). De har också en hel del skovårdsprodukter till salu här.
Utöver det här ordinarie så kommer man också genomföra trunk shows regelbundet med olika bespokeskomakare från Europa och asien. Först på tur är Hong Kong-baserade Masaru Okyuama som kommer hit 23-25 november.
Den skointresserade på besök i London har med andra ord fått ytterligare ett stopp att besöka.

Patinering- och skoputsbordet. Bilder: Ascot Shoes

Patinering- och skoputsbordet. Bilder: Ascot Shoes