Japanska Floriwonne har gjort sig känd för utsökt patinering och fina MTO-skor. Nu lanseras en ny anpassningsbar RTW-linje som har ett helt unikt upplägg. Här berättar jag mer. Också kort om att Justin FitzPatrick kommer till Sverige igen för trunk shows, och om Shoegazing After Work i samband med detta i Göteborg den 16 november.

 

Nobuaki Fujisawa huserar hos World Footwear Galley i deras huvudbutik i Jingumae i Tokyo. Han har aliaset FG Trente när han målar patinering, och så för ett par år sedan introducerade han egna märket Floriwonne. Här har han samarbetat med bland annat mästerliga bespokeskomakaren Ann och en liten fabrik i Asakusa i Tokyo för Made to Order-skor. Nu har han så lanserat Ready to Wear-skor, och det är en annorlunda och mycket intressant variant av detta.

Grundmodellen.

Grundmodellen. Ovanlädret kommer från franska garverier.

Skorna tillverkas av japanska Oriental Shoes, de är Goodyear-randsydda med durksydd midja, vilket gör det möjligt att göra en riktigt tajt midja som ser betydligt dyrare ut än vad den är, med svagt inåtlutande klackar. Grundmodellen är en wholecut i crustläder, som synes ovan, och kunden kan sedan välja dels vilken patinering den vill ha, men också anpassa vilken typ av modell. Antingen slår man bara fem raka snörhålpar och har en konventionell wholecut oxford, men du kan också exempelvis välja ett spänne eller en ghilies snörning där bitarna sätts dit i efterhand. Kunden provar ut storlek, väljer utförande och så görs skorna klara på 2-5 arbetsdagar. Mycket intressant lösning, som jag inte sett tidigare. Fler varianter är också på gång, och utöver lästen med mandelformad tå som finns nu så kommer en mjukt fyrkantig tå inom kort.

Med en läderbit och spänne så förvandlas grundmodellen till en single monkstrap.

Med en läderbit och spänne så förvandlas grundmodellen till en single monkstrap.

Inledningsvis lagerhålls skor i storlekarna UK5,5-UK9, men de kommer snart finnas ända upp till UK11, då Floriwonne har ett ganska stort intresse från internationella kunder. Priset ligger på 5 800 SEK (80 000 yen). Finns möjligheter att beställa via mail, kontakta floriwonne@gmail.com.

Den klassiska versionen, wholecut med fem snörhålpar, här i mörkblå patinering.

Den klassiska versionen, wholecut med fem snörhålpar, här i mörkblå patinering.

Du kan också välja färre snörhålpar, eller som här, assymetriska.

Du kan också välja färre snörhålpar, eller som här, asssymetriska.

Eller med två läderbitar göra en ghilie.

Eller med två läderbitar göra en ghilie.

Sula med stängd kanal och smal lite välvd midja.

Sula med stängd kanal och smal lite välvd midja.

Svagt inåtlutad klack.

Svagt inåtlutad klack.

Den mandelformade tån som erbjuds nu till höger, och en svagt fyrkantig som kommer framöver.

Den mandelformade tån som erbjuds nu till höger, och en svagt fyrkantig som kommer framöver.

 

 


 

 

Justin ”The Shoe Snob” FitzPatrick har efter att ha som immigrant brottats med myndigheterna i England en längre tid, vilket inneburit reseförbud, nu flyttat tillbaka till USA, och får återigen möjlighet att åka på turné med sitt märke J. FitzPatrick Footwear. Han kommer till Sverige i höst, till Stockholm och Skoaktiebolaget 8-9 november (Skoaktiebolaget som förövrigt huserar Enzo Bonafé för en trunk show denna helg), sedan till Cape Cod i Göteborg 16-17 november. I samband med detta kör vi också en Shoegazing After Work på kvällen den 16:e, vi samlas på Cape Cod efter kl. 16.30 och vandrar gemensamt bort till Kungstorgets Brygghus vid ca kl. 17.30-18. Välkomna!

Skocirkel från Shoegazing AW i Stockholm som hölls igår. Bild: RolleFC

Skocirkel från Shoegazing AW i Stockholm som hölls igår. Bild: RolleFC