För den som vill ha ordentligt glans på sina skor är det givet att man använder vax, vars främsta egenskaper är just att frambringa glans och skydd. För glansen går det dock att få till riktigt fin sådan genom att bara använda kräm, här en liten crash course i hur man går till väga med hjälp av Hiroto Kawaguchi på Waltz Shoeshine Saloon i Tokyo.
I Japan finns det flera som använder den här tekniken där man bara använder skokräm och ändå får till en ”spit shine”. Den som började med det var Mikoto Chiba som har en skoputssalong utanför Tokyo som heter Chiba Special. Han tränade upp Shinichiro Matsumuro som sedan utvecklade tekniken och gjorde den känd, åtminstone i Japan. Han har skoputsservicen Maestro (som främst tar emot kunder via två av United Arrows butiker i Tokyo eller via post), och äger också Waltz Shoeshine Saloon. Den ligger i ett varuhus i stadsdelen Akihibara, och här jobbar Hiroto Kawaguchi. Med hjälp av det han berättade vid ett besök här och från en artikel i skotidningen Last Magazine där Matsumuro berättar om tekniken ska jag försöka förklara grunderna.
Själva använder de både en egen speciell skokräm och Saphir Medaille d’Or pommadier, antingen eller, plus en speciell vätska som de blöter upp den egna krämen med för att göra den lösare. Det går sedan ut på att varva mellan lite lösare kräm och lite mjukare. Här går vi igenom bara hur man gör med en vanlig kräm. Börja med att torka av skon, och använd sedan en neutral skokräm som du med en trasa gnuggar in ordentligt. Det löser upp gammal kräm, särskilt om du använder samma produkter genomgående på skon. Därefter tar du en borste och lägger på ett grundlager med kräm, som du borstar in ordentligt.
Sedan följer den mer arbetssamma processen där du med en putstrasa lägger på först tunt lager kräm, med främst vertikala rörelser och väldigt hårt tyck. Därefter ett tunt lager kräm men där du först lägger på några droppar vatten med fingret. Detta upprepas sedan tills önskad glans är nådd, och som med vax görs det normalt främst på tåhätta och eventuellt hälhätta. Avsluta med att gå över skon med snabba rörelser med mjuk borste och/eller nylontrasa. Som sagt går det ut på att varva en lösare och lite hårdare kräm för att på bästa sätt bygga upp i lädrets porer och få en slät yta (alltså samma sak som man normalt gör med vax). Detta tillsammans med det hårda trycket gör att du kan få en yta som ser ut som vilken spit shine som helst, med träning och rätt teknik, ska sägas. Jag har provat och fått till det okej, men skulle behöva öva betydligt mer för hitta mitt sätt att åstadkomma en ordentligare glans.
Fördelarna med att använda kräm är att du kan lägga en högre glans över hela skon, även de delar som rör sig (fortfarande mindre än på tå och häl, men mer än med vax som bildar hårdare yta) utan att ytan spricker upp och flagnar. Det ska också, om du använder samma produkter om och om igen, ge en mer kontinuerlig vård. Värt prova för den som är nyfiken.
Nedan en film där japanske stilbloggaren Daisuke Yamashitas skor putsas, första gången jag fått se tekniken i verkligheten, där man kan få lite mer av känsla för tekniken:
Om nu bara någon kunde starta en skoputssalong i Stockholm, något en novis som jag skulle uppskatta!
KW: Ja, tror absolut det skulle finnas en marknad! I väldigt många europeiska, amerikanska och asiatiska städer finns det ett rätt bra utbud med skoputsservice, i Sverige är det helt utdött. Visst att skomakare gör en del sådana jobb, men det är lite en annan grej.
Jesper: Tror du att det beror på att för få vill få sina skor putsade av någon som jobbar med det, eller har vi helt enkelt för få skoputsare i Sverige? Personligen tycker jag det är väldigt kul att se när någon som verkligen vet vad de gör utföra sitt hantverk och om jag vet att resultatet slår mitt egna hemmagnuggande så betalar jag gärna en del för det.
KW: Efterfrågan har inte funnits på många år, och då de som erbjudit tjänsten försvunnit. Tror som sagt det skulle fungera idag, men som med alla verksamheter krävs det en inkörsperiod och gäller att någon, som också är duktig, vågar ta steget och ge sig på det. Men en sådan som Yuya Hasegawa som vann VM i skoputsning med flera andra jobbar för höja statusen på skoputsaryrket, så förhoppningsvis stänker det över även till Sverige.
Nu när det går mer än ett år sedan inlägget, har du utvecklat din teknik eller givit upp? Och nu med lite inspo efter skoputs SM måste jag fråga om denna teknik skulle vara applicerbar även där? Visst har det hittills bara vart tillåtet med hårda vaxer?
Gerhard: Får erkänna att jag knapp provat detta alls, har varit upptagen med få till ”express spit shine-tekniken” jag också skrivit om, där man använder vax. Det är bara vax man får använda på tävlingarna ja, iaf det som varit reglerna hittills. Tror kan vara svår teknik bemästra det här, så nog inte aktuellt ändra.