Ofta när japanerna gör saker så gör de det ordentligt. Så även när det gäller skovårdsprodukter, där hårdsatsande Boot Black erbjuder en imponerande arsenal av olika typer av produkter för alla typer av vård du kan tänka dig. Shoegazing har testat ett urval, allt från vanliga skokrämer och vax till oljebaserad kräm, sulkantskrita och skoputsvatten. Också kort om bland annat en Shoegazing After Work i Göteborg 16 juni.

 

FAKTA
Märke: Boot Black
Produkter (cirkapriser i Europa/USA inom parentes, priserna lite lägre i Japan):
– Skokräm Coffee Brown och Brown (160 SEK/€16)
– Vaxpolish Dark brown (110 SEK/€11)
– Högglansvax High Shine base (170 SEK/€17)
– Högglansvax High Shine Coat Brown (170 SEK/€17)
– Oljebaserad skokräm Artist Palette Espresso och Cacao (260 SEK/€26)
– Läderrengöring Leather Lotion (180 SEK/€18)
– Läderlotion Rich Moisture (200 SEK/€20)
– Sulkantskrita Edge Crayon Dark brown (100 SEK/€10)
– Exklusiv putstrasa Polish Cloth, 3-pack (120 SEK/€12)
– Alkoholbaserat skoputsvatten Shoe Polish Water (120 SEK/€12)

Alla produkterna jag testat.

Alla produkterna jag testat.

 

Bakgrund

Boot Black startades 2008 av Japans största skovårdsproducent, Columbus, som funnits sedan 1911. Man såg det växande intresset för klassiska skor och en mer specialiserad skovård som följde, och utvecklade Boot Black som deras premiumlinje. Columbus satsade hårt på sin utvecklingsavdelning, där bland andra Nobuaki Fujisawa (som idag driver patineringstjänsten och märket Floriwonne/FG Trente hos välkända butiken World Footwear Gallery) jobbade, för att ta fram en mängd olika premiumskovårdsprodukter, som först etablerats i Japan och på senare tid börjat expandera internationellt, bland annat med att ställa ut på herrmodemässan Pitti Uomo.

Från Colombus fabrik i Matsudo, som tillhör Stortokyo-området.

Från Colombus fabrik i Matsudo, som tillhör Stortokyo-området. Bild: Boot Black

Columbus har en stor fabrik och utvecklingsavdelning i Matsudo, utanför Tokyo. Här tillverkar de dels flera olika linjer av mer ordinära skovårdsprodukter som säljs i vanliga skobutiker och livsmedelsbutiker i Japan. Boot Black är som sagt deras premiumlinje, och i Japan har de kommit att bli en stor konkurrent till den annars största spelaren på området, Saphir Medaille d’Or. Jag tror det är väldigt nyttigt för Saphir att få en seriösare konkurrent, det kommer att pusha utvecklingen på det här området och gynna oss konsumenter. I Europa är det på gång med flera återförsäljare, en av de första är tyska Shoe Shine Shop på Ebay, och i USA har Leffot en hel del av Boot Blacks grejer.

 

Användning

Jag har nu under drygt ett och ett halvt år provat många av Boot Blacks olika produkter. Just uppsjön av olika typer av produkter är Boot Blacks styrka, och svaghet. Dels är det svårt veta vad man egentligen behöver, och dels vad skillnaden är i vissa fall. Som jag brukar säga, det enda som egentligen behövs är skokräm, allt annat är plus för skorna och en själv. Det är dock för en skonörd underbart att stå på Isetan Men’s framför deras skovårdshylla där samtliga av Boot Blacks produkter, i samtliga nyanser, står uppradade. Som att vara barn i en välsorterad godisbutik.

Jag har valt ut ganska brett mellan olika typer av produkter, med flera av deras unika grejer som oljebaserade krämen och putsvattnet, men finns fortfarande saker som deras reparationskräm eller mockaprodukter som jag inte hunnit prova ännu. För att göra det hyfsat lättillgängligt har jag delat upp genomgången nedan per produkt, med en kortare sammanfattning av de olika jag provat:

 

Skokräm Coffee Brown och Brown

Skokräm i två bruna nyanser.

Skokräm i två bruna nyanser.

Det första som slår en är att Boot Blacks kräm (och de flesta andra produkterna) luktar ganska starkt, lite av motsatsen till andra nya serier som Springyard Shoe Therapy och GlenKaren som försökt komma bort från doften av terpentin (det naturliga lösningsmedel som är vanligt i skovårdsprodukter). Precis som för de flesta premiumskovårdsmärkena är det uteslutande naturliga ämnen som ingår i produkterna, ingen silikon eller liknande. Krämen innehåller ganska mycket pigment och är lite lösare än exempelvis Saphir Medaille d’Or-krämen, men inte lika lös som Collonil 1909. Den är lättjobbad, går in fint i lädret, täcker märken bra, och är överlag en trevlig produkt. Sticker inte ut på något sätt dock, men stabil.

 

Vaxpolish Dark brown

Boot Blacks vanliga polish.

Boot Blacks vanliga polish.

Boot Blacks standardvax. Det är aningen mjukare än många andra vaxer, men ganska smidigt att jobba med. Det går arbeta fram fin glans med denna, men det är en typisk standardvax och jämförbar med de flesta andra på marknaden.

 

Högglansvax High Shine Base och High Shine Coat Brown

Deras högglansprodukter är klart trevliga att jobba med.

Nu börjar vi komma till de lite intressantare produkterna från Boot Black, där de erbjuder något eget. För utöver de vanliga vaxburkarna har de en serie som kallas High Shine, med hårdare, mer koncentrerad vax som ska ge snabbare glans. Här finns en burk kallad base som ska läggas först (efter skokrämen, innan Coat-burken), den ser ut och känns som en neutralt färgad skovax, men ska ge en bättre grund för Coat-lagret. Dessa finns sedan i mängder av olika färger, och ska arbetas med som vanlig vaxpolish. Det märks dock ganska tydligt att den är lätt att få fram en fin glans med, lite som GlenKarens vax eller Saphir Mirror Gloss. Den är också i mitt tycke lättare att jobba med än vanliga vaxen, då den är lagom hård i konsistensen för min smak. Sedan är det oklart om Base-produkten verkligen behövs, har provat utan och kan inte säga upplevde någon större skillnad.

 

Oljebaserad skokräm Artist Palette Espresso och Cacao

Oljebaserad kräm med speciella egenskaper.

Oljebaserad kräm med speciella egenskaper.

En helt unik produkt för Boot Black, som är en annorlunda sorts skokräm som innehåller betydligt mer oljor (naturliga sådana) vilket ska möjliggöra en högglans över hela skon, även de delar som rör sig. Jag har provat produkterna på ett par olika skor, och får erkänna att jag inte riktigt får till resultatet. En glans får jag fram, men den är inte särskilt spektakulär och ser lite artificiell ut, och lite blöt på något sätt. Jag har dock sett bilder på skor putsade med produkten som ser fantastiskt fina ut med spit shine-nivå över hela skon, och vet att nämnde Nobuaki Fujisawa jobbar mycket med Artist Palette-serien. Så är mycket möjligt att det är min teknik som brister och inte gjort att jag fått ut allt av den här, ska fortsätta prova mig fram.

En sko från Myrqvist putsad med Artis Palette. Lädret på dessa är rätt grovt, och använde det på skorna när de var helt nya, så kanske inte ultimat testobjekt.

En sko från Myrqvist putsad med Artis Palette. Lädret på dessa är rätt grovt med stora porer, och använde det på skorna när de var helt nya, så kanske inte ultimat testobjekt.

 

Rengöring Leather Lotion

Rengöringsprodukt.

Rengöringsprodukt.

Det här är en rengöringsprodukt som av obegriplig anledning kallas för Leather Lotion. Den fungerar som en mild fläckborttagare, inte så mycket för få bort överflödig kräm, utan mindre smuts. Som sådan fungerar den helt okej, är en rätt rinnig vätska som du tar ut på en trasa och jobbar med på smutsiga området.

 

Läderlotion Rich Moisture

En bra produkt för återfuktning av läder.

En bra produkt för återfuktning av läder.

En djupvårdande återfuktninglotion. Den är mycket dryg, tar mindre mängd på en putstrasa och arbetar in på rätt stort område på skon. Känns riktigt trevlig och upplever verkligen att läder som kan kännas lite torrt och trist mår prima av en omgång av detta. Det enda minuset är att flaskan är hopplös, en hård glasflaska med en liten öppning som man får krångla som en tok för att få ut produkten ur.

 

Sulkantskrita Edge Crayon Dark brown

Sulkantskrita.

Sulkantskrita.

Det här var en av de produkterna jag var mest förtjust i att finna, då jag ofta snabbt skrapar upp märken i sulkanten vid tån och gärna skulle ha en quick fix för detta. Tyvärr en stor besvikelse, gnuggar du med kritan på torr sulkant händer knappt någonting, märkte att om man fuktade området lite blev det bättre, men fortfarande inget som fixar märken helt. Vanlig skokräm är fortfarande vad jag får använda för fixa märken på sulkanten.

 

Exklusiv putsduk Polish Cloth, 3-pack

Den hittills bästa putsduken jag provat.

Den hittills bästa putsduken jag provat.

En favorit i Boot Blacks utbud, pack med tre stycken vita, tunna putstrasor i lite avlångt format. De har lite stretch i sig vilket gör att de enkelt kan lindas runt fingret, och är utmärkta framför allt för att jobba med vax. Då de är ganska tunna är de inte ideala för skokräm, här kör jag fortfarande med vanliga tjockare bomullstrasor, men när glansen ska putsas använder jag numera uteslutande dessa putsdukar. Det tunna, ganska tätt vävda materialet gör dem utmärkta för vaxputsen.

 

Alkoholbaserat skoputsvatten Shoe Polish Water

Putsvatten, en nödvändighet. Faktiskt.

Putsvatten, en nödvändighet?

Den stora överraskningen, som jag egentligen mest köpte för att det kändes så komiskt att de sålde putsvatten för över hundringen. Men detta alkoholhaltiga vatten underlättar faktiskt när du ska jobba upp en spit shine. Den hjälper till att minska friktionen och få lagren av polish att byggas upp fint på varandra. Inte så att det är någon magisk skillnad mot vanligt vatten, men lite mer lättarbetat upplever jag att det är. Du får använda lite mer vätska än vanligt, så flaskan tar slut ganska snabbt, men för mig är den värd sina pengar.

 

Sammanfattning

Boot Black är en mycket intressant tillverkare av premiumskovårdsprodukter, som förutom bra basgrejer fortsätter att pusha utvecklingen med flera intressanta nya typer av produkter. Att skonördarna i Japan tagit Boot Black till sina hjärtan är förståeligt, och jag tror att det finns goda utsikter att även Europa och USA kommer få upp ögonen för dem på allvar.

En till samlingsbild.

En till samlingsbild.

 

 

 


 

 

Nu är det hög tid för en Shoegazing After Work i Göteborg igen. Det sker fredag 16 juni efter klockan 17.00 på vanliga stället, Kungstorgets Brygghus på Kungstorget 11 mittemot Avalon. Kom och snacka skor och ha det trevligt alla som vill och kan!

Platse för Shoegazing AW 16 juni.

Platse för Shoegazing AW 16 juni. Bild: GP

 

 


 

 

Göteborgsbaserade satsningen The World of Shoes, som jag skrev om vid lansering, som kombinerar en skobutik med redaktionellt innehåll har dragit igång en crowdfunding-kampanj där de bjuder in folk att bli aktieägare i företaget när de gör en nyemission. Pengarna vill de använda till utökad digital annonsering med Adwords och SEO-arbete.

Kampanjen på Funded By Me.

Kampanjen på Funded By Me.