En fin sak med kvalitetsskor är att de har bindsulor i läder som låter fötterna andas på ett bra sätt. Den här funktionen kan dock minska drastiskt om du använder iläggssulor med olika ofta syntetiska material som inte andas, och som dessutom kan täppa igen porerna i bindsulan och göra att lädret torkar ut och spricker.
På skor med läderbindsula är det inte alls nödvändigt med iläggssula för att skydda själva skon mot all svett, vilket kan vara fallet med andra typer av skor med olika textil, gummi, eller pappsulor inne i skon. Däremot kan det även i kvalitetsskor vara utmärkt med iläggssulor som är lite för stora, för att få till bättre passform. Då finns det många olika varianter att välja på, och här bör man undvika alla former som har någon form av plast, gummi, skumgummi, latex eller liknande, material som inte låter fot och läder andas. Det finns varianter som är gjorda i läder, men som har en baksida i annat material, exempelvis en blandning av gummi och aktivt kol är ganska vanlig. Även om den aktiva kolen har sina poänger, så förtas mycket av gummit, inte minst för bindsulan.
När ett helt tätt material ligger mot lädret så täpps dess porer igen och det kan inte andas. Den följd detta kan få är att bindsulan helt enkelt torkar ut och spricker, vilket så klart kan vara mycket problematiskt och kräva att bindsulan byts, och att tillverkaren kan utföra detta. Jag har själv sett detta hända på en väns skor, och en Shoegazing-läsare vittnar om samma sak där ett par nya skors bindsulor fick sprickor ganska snabbt efter att en sådan här typ av iläggssula användes. Om man har en sådan här typ av iläggssula är det viktigt att man tar ut dem efter varje användning så att bindsulan får en möjlighet att återhämta sig under vilan i alla fall.
De iläggssulor man bör välja är istället sådana som är i naturliga material som andas väl, som sulor helt i läder eller i en kombination med exempelvis kork, som på översta bilden. Det finns flera olika varianter på marknaden, som dessa från Shoeboy’s som finns hos många svenska skomakare eller dessa som Shoepassion säljer. Då behåller man de fina egenskaperna som läderbindsulan har, vilket gör både fötter och skor glada (det kan fortfarande vara bra att ta ut dessa iläggsulor mellan användningarna dock). Man kan också låta skomakaren lägga i en permanent lädersula som blir som fodersockan i läder som redan ligger där.
Iläggsulor gjorda i ullfilt som är populära på vintern har inte det problemet att de kan täppa igen läderbindsulans porer, däremot drar de åt sig fukt som sjutton så de bör verkligen alltid tas ut och torkas fritt efter varje användning, både då det underlättar ullsulornas torkning och så skorna får torka med skoblocken som vanligt utan den blöta filten liggandes i.
Bra tips! Vet att Skolyx har också en iläggsula i läder och kork.
Nils: Tack detsamma, bra tips 🙂
Jag har börjat använda iläggssulor med extra hålfotsuppbyggnad, vilket jag måste säga gjort markant skillnad för mig då mina fötter sluttar en del innåt. De sulor jag har är plastbottnade med läder över. Nån som känner till var motsvarande sorts sulor men som tar hänsyn till tipset ovan kan köpas?
Bra tips, tackar!
Fungerar det egentligen att göra inlägg på forumet? Försökte skriva i morse och i eftermiddags, men det verkar inte dykt upp (trots att jag en gång fick ett meddelande om dubbelpost), eller dröjer det bara länge eller måste modereras?
En uppföljningsfråga på detta. Jag köpte precis två par skor begagnade, men i totalt nyckick; ett par shoepassion stl. 8 som sitter som hand i handske, samt ett par Boggi Milano, också stl. 8 men som känns aning stora. De är exakt lika långa, men känns litet rymligare, litet bredare. Således funderar jag på om en sula kan hjälpa (kanske nåt hälgrepp också), men frågan är, skall jag köpa sulstorlek 42, eller snarare 43 och eventuellt skära till den litet?
Även jag kan vittna om detta problem, min bindsula har spruckit på flera ställen på ett par boots jag har vilket är mycket trist.
Random: Vet jag sett lösa hålfotsstöd som är gjorda i kork, men inte hela sulor, så där vet jag inte. Just när man behöver specifikt uppbyggda sulor så kan man vara tvungen använda iläggssulor med plast eller gummi, det går ut över skons förmåga andas men så länge du tar ut dem efter användning klarar sig skorna bra. Är tyvärr så det lätt blir om man har knepiga fötter, man får ofta kompromissa någonstans (om man inte har viljan/möjligheten köra bespoke). Men tycker det låter som att du hittat en för dig bra lösning för få till passformen, och det är ändå det viktigaste, om det nu skulle vara så att livslängden förkortas något för att du använder den här typen av sula så är det ju mycket bättre att den tiden de används är bra än att de eventuellt skulle hålla lite längre men då vara sämre när de används.
Giovanni: Tack! Dina foruminlägg hade skräppostmarkerats av någon anledning, fixat det nu. Gällande vilken storlek på sulan så beror det lite på vilken iläggssula det är och om den är stor eller liten i storleken. Bäst är om man kan prova, men kan du klippa/skära till så kan det funka med om de är lite stora.
Lano: Yes I know 🙂
Jesper: ska se om jag kan hitta hålfotsstöd i kork, kan i alla fall vara värt att pröva. Iläggen jag har nu börjar bli rätt slitna – man märker verkligen hur mycket fukt fötterna avger! Tack för tips!
Så som jag gjort är att jag har sulorna i skon, sen när jag tar av mig skorna för dagen så tar jag ur sulorna och sätter i skoblock i cederträ. Förhoppningsvis tar de upp det mesta av fukten.
Kan avråda från Hojs skomakeri vid behov av iläggssula. Lösningen där var att limma fast en iläggssula av skumgummimodell i ett par 10.000-kronorsskor. Lärde mig läxan och köper numera endast skor som passar.
Har införskaffat mig två par iläggssulor med kork botten från Skolyx. En fundering: ska jag ta ut sulorna efter användning när jag stoppar i skoblock? Eller kan det finnas en poäng i att de ligger kvar i skon så att blocket drar åt sig fukt från dom också?