En fin sak med kvalitetsskor är att de har bindsulor i läder som låter fötterna andas på ett bra sätt. Den här funktionen kan dock minska drastiskt om du använder iläggssulor med olika ofta syntetiska material som inte andas, och som dessutom kan täppa igen porerna i bindsulan och göra att lädret torkar ut och spricker.

 

På skor med läderbindsula är det inte alls nödvändigt med iläggssula för att skydda själva skon mot all svett, vilket kan vara fallet med andra typer av skor med olika textil, gummi, eller pappsulor inne i skon. Däremot kan det även i kvalitetsskor vara utmärkt med iläggssulor som är lite för stora, för att få till bättre passform. Då finns det många olika varianter att välja på, och här bör  man undvika alla former som har någon form av plast, gummi, skumgummi, latex eller liknande, material som inte låter fot och läder andas. Det finns varianter som är gjorda i läder, men som har en baksida i annat material, exempelvis en blandning av gummi och aktivt kol är ganska vanlig. Även om den aktiva kolen har sina poänger, så förtas mycket av gummit, inte minst för bindsulan.

 

Läderiläggssula med undersida i gummi med aktivt kol.

Läderiläggssula med undersida i gummi med aktivt kol.

 

När ett helt tätt material ligger mot lädret så täpps dess porer igen och det kan inte andas. Den följd detta kan få är att bindsulan helt enkelt torkar ut och spricker, vilket så klart kan vara mycket problematiskt och kräva att bindsulan byts, och att tillverkaren kan utföra detta. Jag har själv sett detta hända på en väns skor, och en Shoegazing-läsare vittnar om samma sak där ett par nya skors bindsulor fick sprickor ganska snabbt efter att en sådan här typ av iläggssula användes. Om man har en sådan här typ av iläggssula är det viktigt att man tar ut dem efter varje användning så att bindsulan får en möjlighet att återhämta sig under vilan i alla fall.

De iläggssulor man bör välja är istället sådana som är i naturliga material som andas väl, som sulor helt i läder eller i en kombination med exempelvis kork, som på översta bilden. Det finns flera olika varianter på marknaden, som dessa från Shoeboy’s som finns hos många svenska skomakare eller dessa som Shoepassion säljer. Då behåller man de fina egenskaperna som läderbindsulan har, vilket gör både fötter och skor glada (det kan fortfarande vara bra att ta ut dessa iläggsulor mellan användningarna dock). Man kan också låta skomakaren lägga i en permanent lädersula som blir som fodersockan i läder som redan ligger där.
Iläggsulor gjorda i ullfilt som är populära på vintern har inte det problemet att de kan täppa igen läderbindsulans porer, däremot drar de åt sig fukt som sjutton så de bör verkligen alltid tas ut och torkas fritt efter varje användning, både då det underlättar ullsulornas torkning och så skorna får torka med skoblocken som vanligt utan den blöta filten liggandes i.