Böcker om klassisk herrstil är släpps nya lite då och då, men renodlade böcker om klassiska skor är betydligt ovanligare. Nyligen släpptes dock boken Master Shoemakers – The Art and Soul of Bespoke Shoes av Gary Tok. Shoegazing har läst den. Också tips om ett inlägg jag gjort för Manolo om varför kvalitetsskor egentligen kostar så mycket.

 

Master Shoemakers.

Master Shoemakers.

 

FAKTA:
Titel: Master Shoemakers – The Art and Soul of Bespoke Shoes
Författare: Gary Tok
Förlag: Artisan’s Press
Antal sidor: 255
Format: Inbunden
Pris: ca 1 400 kronor (finns i Sverige hos Skoaktiebolaget)

 

Master Shoemakers, med undertiteln The Art and Soul of Bespoke Shoes, är en stor, tung coffee table-bok med en mycket läcker framsida som i mitt tycke gör sig allra bäst utan tillhörande skyddspappen, så den är minimalistiskt vit med den nedsänkta medaljongen mitt på omslaget. Mycket vacker bara som inredning. Men den är så klart mer än så.
När jag läser bokens förord, skrivet av Ethan Newton som driver herrekiperingen Bryceland’s i Tokyo och tidigare bland annat varit med och grundat The Armoury i Hong Kong, och författarens egen inledning, blir jag lite orolig. Det är helt okej skrivna texter, men för mig är de mer eller mindre intetsägande. Det känns inte som någon av texterna har någon större tanke bakom sig, mest är där för att vara där. Lyckligtvis blir min oro snabbt bortslagen när jag fortsätter.

 

Skor från Benjamin Klemann i Hamburg.

Skor från Benjamin Klemann i Hamburg.

 

Gary Tok är en affärsman från Hong Kong som under lång tid varit intresserad av klassisk stil. 2010 beställde han sitt första par bespokeskor från japanen Hidetaka Fukaya, alias Il Micio, i Florens där denne är baserad. Han insåg avsaknaden av en bok skriven på engelska om de här olika bespokeskomakarna runt om i Europa, och bestämde sig för att göra den själv. Så under ett par år har han när han fått tillfälle åkt runt och besökt bespokeskomakerier och intervjuat och fotat, för att sätta samman Master Shoemakers.

 

Gammal sko från Foster & Son som är uppskuren för att visa dess olika delar.

Gammal sko från Foster & Son som är uppskuren för att visa dess olika delar.

 

Med i boken är i tur och ordning Anthony Delos (besökt innan han gick till Berluti), Hidetaka Fukaya, Dimitri Gomez, G.J. Cleverley, Stefano Bemer (innan denne gick bort 2012), Benjamin Klemann, Foster & Son, Saskia Wittmer, John Lobb Ltd, Roberto Ugolini och Gaziano & Girling. Ett bra urval av stilar och länder, även om jag personligen kanske hellre sett lite hemliga John Lobb Paris istället för någon av de många Florence-baserade, men det är mest en smaksak, och är så klart omöjligt att få med alla.
Boken är uppdelad i avsnitt för respektive bespokeskomakare, med ett femtontal uppslag per varje där ett utav dem består av ett litet reportage om skomakaren, resten på bilder, ibland från deras workshops men framför allt är fokusen på skorna. Överlag är kvaliteten på bilderna mycket fin och du får en bra bild över varje bespokeskomakares stil och hantverk.
Texterna är också trevliga och betydligt mer genomtänkta och givande än inledningstexterna. De flesta placerar en i miljön som är bespokeskomakarens verkstad, och ofta är det de texterna som fungerar allra bäst, där närvaron ger ett mervärde och en större känsla för personerna han träffar. Då reportagen är relativt korta blir de ganska summerande och hinner inte alltid gå in på djupet, vilket en skonörd som jag kan tycka är synd, men förstår samtidigt konceptet med en coffee table-bok som ska vara någorlunda lättillgänglig och tilldragande.

 

Stora fina bilder är huvudfokus i boken. Här på skor från Anthony Delos.

Stora fina bilder är huvudfokus i boken. Här på skor från Anthony Delos.

 

Master Shoemakers är en dyr bok, den kostar cirka 1 400 kronor, vilket är dess största minus då det gör den mindre lättillgänglig. Det är synd, för det är en fin introduktion till många duktiga europeiska bespokeskomakare, en välgjord bok som ger en god förståelse för vad bespokeskotillverkning innebär och kan resultera i för vackra skapelser.

 

Uppslagen med reportagen ser ut så här.

Uppslagen med reportagen ser ut så här.

Benjamin Klemanns workshop.

Benjamin Klemanns workshop.

 

 

 


 

 

 

Igår publicerades min senaste frilansartikel för Manolo där jag går igenom varför kvalitetsskor egentligen kostar så mycket, och vad det är som skiljer skor i olika prisklasser. Kan läsas här.

 

-