Galoscher har i princip sett likadana ut i decennier, gummivarianter som dras över nederdelen av skon. Svenska företaget Fred & Matt har utvecklat en galosch som är något helt annat, en heltäckande variant gjort i modernt funktionsmaterial. Shoegazing har testat.
FAKTA
Produkt: Charcoal Black Overshoe
Märke: Fred & Matt
Pris: 1 195 SEK
Jag har aldrig varit särskilt förtjust i galoscher. Jag har ägt ett par galoscher från populära Swims i många år, men de har använts väldigt sällan. Dels på grund av att jag tycker att det blir obekvämt med den typen av galoscher (har haft en annan liknande variant innan också, med samma egenskaper, minns inte vad det var för märke dock), de gör att skorna inte böjer sig naturligt då de klämmer ihop dem över vampen, vilket jag upplever gör det lite obekvämt. Dels blir det gärna lite märken på skorna, i regel inget som inte går att putsa bort, men det är lite störigt. Och dels så skyddar de bara begränsat, om det verkligen öser ner så kommer skornas övre del ändå bli blöt, och jag har skor som fått vattenränder efter att ha blivit dyngsura ovantill men hållits torra längs kanterna där galoschen täcker. Här hade det rent krasst varit bättre att hela skon blivit dyngsur, det hade kanske inte varit så bekvämt men då hade det i alla fall inte bildats vattenränder.
När Fred & Matt lanserade sin nya typ av galosch för några år sedan blev jag med andra ord klart intresserad. Kanske kunde det här vara ett alternativ. Grundarna till Fred & Matt var precis som jag inte helt nöjda med det galoschutbud som fanns, och tänkte att man borde kunna lösa det på ett bättre sätt. De tog hjälp av svenska designern Barbro Berlin och tyska skoutvecklaren Klaus Pfalzgraf, och hittade en liten skofabrik som kunde tillverka produkten. Tre varianter av galoschen lanserades, alla i svart tyg men med olika färg på sula och dragkedja, rött, blått och svart. De går att köpa dels hos några återförsäljare, exempelvis Davidsons Skomakeri i Uppsala, och i deras egen webbshop.
Galoscherna levereras i en skokartong, och med kommer en påse för förvaring i väskan när de inte används. Tyvärr är det en enkel påse, exempelvis Swims har en tvådelad förvaring som är mycket praktisk då galoscherna inte riskerar att smutsa ned varandra, så att säga. Det första som slår en när man lyfter upp överdragen är att de är väldigt lätta. Ovandelen är gjort i ett modernt funktionstyg med tejpade sömmar, som tillsammans blir helt vattentätt, men samtidigt andas. Sulorna är gjorda i gummi och påminner mer om traditionella galoschers undersidor, men gummit har en lite annan konsistens, det är fortfarande flexibelt men upplev som hårdare och mer tåligt.
Man sätter på Fred & Matts galoscher genom att öppna en dragkedja som löper längs med den främre ovansidan, rakt över skons snörning kan man säga. Jag upplever att de är klart mycket lättare att ta på än vad vanliga galoscher är, som man ofta får krångla lite med. Här glider skon i relativt enkelt, även om man kan få mecka lite grann.
Att gå i Fred & Matts galoscher är dock en helt annan sak än vanliga galoscher. På ett positivt sätt. Jag upplever de som klart bekväma, ingenting som klämmer och skapar obehag, utan det är som att gå i skorna som vanligt bara att man har en gummisula mellan vanliga sulan och underlaget.
Funktionsmässigt fungerar de också mycket bra. Jag har använt de i flera riktigt ordentliga oväder, och även låtit de stå i ganska högt med vatten (som synes på bilden överst), och det har aldrig läckt igenom någonting.
Utseendet är naturligtvis speciellt. De påminner en del om de skoskydd jag använde när jag cyklade förr i tiden, och jag skulle inte klassa dem som fagra. Vanliga galoscher är inte särskilt vackra de heller, men där ser man skorna under och det är någonting som folk är bekanta med, vet vad det handlar om. Samtidigt upplever jag att folk fattar att det här också är en form av galoscher, även när de möter en snabbt på stan. Hur man upplever utseendet är naturligtvis individuellt, men ingen köper galoscher för att vara snygg.
Jag har haft dessa i ett drygt halvår nu, och faktiskt använt dem ganska regelbundet, även om det som oftast är med galoscher i regel är kortare perioder. Än så länge visar de inga tecken på slitage i alla fall, men tiden får utvisa hur länge de kommer att hålla ihop. Jag tror dock att de kommer hålla klart bättre än traditionella galoscher.
Och tur är väl det, för nu är vi framme vid den egentligen enda riktiga nackdelen med Fred & Matt, i min mening. Priset. 1 195 kronor är onekligen en hel del pengar för något så tråkigt (om än praktiskt) som galoscher ändå är. Jag vet att många har varit intresserade av produkten, men aldrig slagit till just på grund av kostnaden. Man har kört vidare på sina Swims (som visserligen kostar en del de med) eller andra billigare galoscher. Det fåtal som slagit till har dock precis som jag varit väldigt nöjda, och för egen del tycker jag att det är värt pengen. Jag har ju äntligen kunnat börja använda galoscher igen. Och om hållbarheten är så pass god som jag tror att den kommer att vara, så kommer det vara en god investering.
De är trevliga och, förhållandevis snygga, jag har dock frågetecken om hållbarheten som blir rätt viktig med tanke på priset. Swims håller kasst – sämre än springyard som kostar typ inget – och jag hoppas att de här är bättre men jag skulle gärna se ett riktigt långtest.
Jag är också mycket tveksamt till att de skulle andas öht, ett membranmaterial håller ju tätt genom att vatten inte kan komma igenom små porer samtidigt som vatten i gasform kan det, för att uppnå den effekten måste det finnas en hyfsad temperaturskillnad mellan membranets två sidor och det är väl rätt tveksamhet om det går att uppnå på utsidan av en sko.
Mea Culpa: Ja, därför jag också försöker reservera mig lite, men som sagt är min upplevelse att hållbarheten är god, kommer dock visa sig med tiden, och kan kanske uppdatera den här recensionen om nåt år eller så om hur de klarat sig då.
Det är sannolikt så att andningsförmågan är mindre än om man tar skor med samma typ av funkionsmaterial. Däremot är den nog inte obefintlig. Exempelvis jackor , skoöverdrag för cykel som nämns i inlägget, med flera, är produkter där andningsförmågan värderas högt och då är de också placerade en bit ut från kroppen med lager emellan. Så man ska nog inte underskatta värmebildningen som blir innanför galoscher som dessa. Och jag kan inte säga att jag upplevt att det varit varmt eller instängt på något sätt under tiden jag använt dessa.
Om man ska undvika galoscher helt i sitt liv och istället bygga en skogarderob som passar de fyra årstiderna, vilka skor ska man då satsa på och hur många? Det vore en trevlig artikel att läsa! Då menar jag främst att man har ett kontorsjobb där man jobbar med kostym eller kavaj och uddabyxa.
Stefan
Tyvärr är Fred & Matt Overshoes inte tillräckligt breda, vilket är ett problem med många galoscher. Jag är annars en stor anhängare av dessa praktiska skodon som förlänger lädersule-säsongen. Jag har för det mesta ett par i väskan under hösten när jag har känsliga skor.
Handlar det inte om en återkomst i moderna material efter decennier av frånvaro snarare än om någonting nytt?
Välkommet är det hursomhelst, inte minst just nyttjandet av moderna material. Definitivt mer tilltalande än de grova bottiner i gummi salig farfar använde.
Stefan: Ja, får en del önskemål om liknande artiklar, och möjligt jag för något åt det hållet någon gång. Det är inte den sortens innehåll jag själv tycker är mest givande att producera, men det är i alla fall bättre än stiltips, det kommer ni aldrig få läsa här på Shoegazing 🙂
Halmstad: Inte tänkt på att de skulle vara för smala för bredare fötter, har själv bredare än standard och för mig fungerar det fint, men du kanske har väldigt breda?
Landsknecht: Jag vet inte, det fanns kanske någon Gore Tex-variant på 80-talet, men ingenting som mig veterligen gjorde något större avtryck. Men har inte järnkoll här, så kan ha fel.
Jag har investerat i ett par Fred & Matt nu, och chansade på att de klara mina breda läster (jag använder uteslutande ’G’ eller annan bredare läst). Innermåtten verkar vara tilltagna med viss marginal så jag hade inga problem med bredden. Jag kan dock säga att mina invändningar är andra än Jespers. Jag har inga problem med priset. Den som har en skosamling med ett sammantaget nyvärde som en bättre begagnad bil (inte min skosamling!), är både ett, två eller tre tusen för ett par galoscher som skyddar dyrgriparna inget att snacka om — OM de varit perfekta.
Jag ställer mig istället tvivlande till hållbarheten på längre sikt. Det är rätt knepigt att få ned klacken, upplever jag. Det kan säkert skilja sig från sko till sko, men i och med att textilmaterialet i sig saknar elasticitet är det med en viss bävan jag med milt våld drar i bakflärpen för att få ned klacken. De har faktiskt redan spruckit där bak efter lite omild behandling (mitt misstag: jag försökte få ned en vänsterfot i högergalosch) och befinner sig i skrivande stund på reparation. Bortsett från det undrar jag hur länge de håller sig helt täta. Vanliga, enkla gummi galoscher går rätt smidigt att täta med vanlig cykelslangs reparation.
Jag har hela tiden använt ett par billiga, sladdriga, nästan heltäckande gummigaloscher i tunt gummi som man definitivt inte ska gå längre i än från till och från bilen eller till och från hemmet och busshållplatsen. De kostade ett par tre hundra och kommer säkert bytas ut snart med tanke på att jag börjat använda dem mycket mer. Jag upplever att de är väldigt skonsamma mot ovanlädret, men på bekostnad av uthålligheten i slitage.
Jag letar fortfarande efter den bästa galoschlösningen. Kanske ett par traditionella bottiner i gummi?
Halmstad: Låter lite som att passformen kanske inte är perfekt ändå, har själv inga problem att komma ner i klacken. Hållbarheten och om de håller tätt på sikt kan jag inte svara på än, enda jag kan konstatera är att de i alla fall efter cirka tio månader med frekvent användning är i gott skick fortfarande.
Hur var hållbarheten sen? Nöjd?
Ja, jag har ändrat sättet att ta på mig dem. Bästa sättet är att hålla galoschen i ena handen i fast grepp och sedan dra på den på skon stående på den andra foten, och se till att man kommer runt klacken ordentligt när man drar på den.
Jag går dock inte i galoscher lika mycket just nu. Kör med korta gummistövlar i snöslasket och byter till inneskor på jobbet. Galoscher funkar inte riktigt när man går lite längre sträckor vilket jag gör just nu.