Galoscher har i princip sett likadana ut i decennier, gummivarianter som dras över nederdelen av skon. Svenska företaget Fred & Matt har utvecklat en galosch som är något helt annat, en heltäckande variant gjort i modernt funktionsmaterial. Shoegazing har testat.

 

FAKTA
Produkt: Charcoal Black Overshoe
Märke: Fred & Matt
Pris: 1 195 SEK

 

Jag har aldrig varit särskilt förtjust i galoscher. Jag har ägt ett par galoscher från populära Swims i många år, men de har använts väldigt sällan. Dels på grund av att jag tycker att det blir obekvämt med den typen av galoscher (har haft en annan liknande variant innan också, med samma egenskaper, minns inte vad det var för märke dock), de gör att skorna inte böjer sig naturligt då de klämmer ihop dem över vampen, vilket jag upplever gör det lite obekvämt. Dels blir det gärna lite märken på skorna, i regel inget som inte går att putsa bort, men det är lite störigt. Och dels så skyddar de bara begränsat, om det verkligen öser ner så kommer skornas övre del ändå bli blöt, och jag har skor som fått vattenränder efter att ha blivit dyngsura ovantill men hållits torra längs kanterna där galoschen täcker. Här hade det rent krasst varit bättre att hela skon blivit dyngsur, det hade kanske inte varit så bekvämt men då hade det i alla fall inte bildats vattenränder.

 

Fred & Matts moderna tolkning av galoschen.

Fred & Matts moderna tolkning av galoschen.

 

När Fred & Matt lanserade sin nya typ av galosch för några år sedan blev jag med andra ord klart intresserad. Kanske kunde det här vara ett alternativ. Grundarna till Fred & Matt var precis som jag inte helt nöjda med det galoschutbud som fanns, och tänkte att man borde kunna lösa det på ett bättre sätt. De tog hjälp av svenska designern Barbro Berlin och tyska skoutvecklaren Klaus Pfalzgraf, och hittade en liten skofabrik som kunde tillverka produkten. Tre varianter av galoschen lanserades, alla i svart tyg men med olika färg på sula och dragkedja, rött, blått och svart. De går att köpa dels hos några återförsäljare, exempelvis Davidsons Skomakeri i Uppsala, och i deras egen webbshop.

Galoscherna levereras i en skokartong, och med kommer en påse för förvaring i väskan när de inte används. Tyvärr är det en enkel påse, exempelvis Swims har en tvådelad förvaring som är mycket praktisk då galoscherna inte riskerar att smutsa ned varandra, så att säga. Det första som slår en när man lyfter upp överdragen är att de är väldigt lätta. Ovandelen är gjort i ett modernt funktionstyg med tejpade sömmar, som tillsammans blir helt vattentätt, men samtidigt andas. Sulorna är gjorda i gummi och påminner mer om traditionella galoschers undersidor, men gummit har en lite annan konsistens, det är fortfarande flexibelt men upplev som hårdare och mer tåligt.
Man sätter på Fred & Matts galoscher genom att öppna en dragkedja som löper längs med den främre ovansidan, rakt över skons snörning kan man säga. Jag upplever att de är klart mycket lättare att ta på än vad vanliga galoscher är, som man ofta får krångla lite med. Här glider skon i relativt enkelt, även om man kan få mecka lite grann.

Att gå i Fred & Matts galoscher är dock en helt annan sak än vanliga galoscher. På ett positivt sätt. Jag upplever de som klart bekväma, ingenting som klämmer och skapar obehag, utan det är som att gå i skorna som vanligt bara att man har en gummisula mellan vanliga sulan och underlaget.
Funktionsmässigt fungerar de också mycket bra. Jag har använt de i flera riktigt ordentliga oväder, och även låtit de stå i ganska högt med vatten (som synes på bilden överst), och det har aldrig läckt igenom någonting.

 

Om de är snygga är relativt. Jämför man med skorna man ska ha under dem, knappast. Jämför man med andra galoscher, kanske, smaksak.

Om de är snygga är relativt. Jämför man med skorna man ska ha under dem, knappast. Jämför man med andra galoscher, kanske, smaksak.

Gjorda i en modern funktionstextil med tejpade sömmar, som gör dem helt vattentäta men med andasförmåga (vilket vanliga galoscher inte har, även om de då inte täcker hela skon på samma sätt).

Gjorda i en modern funktionstextil med tejpade sömmar, som gör dem helt vattentäta men med andasförmåga (vilket vanliga galoscher inte har, även om de då inte täcker hela skon på samma sätt).

Sulorna.

Sulorna.

 

Utseendet är naturligtvis speciellt. De påminner en del om de skoskydd jag använde när jag cyklade förr i tiden, och jag skulle inte klassa dem som fagra. Vanliga galoscher är inte särskilt vackra de heller, men där ser man skorna under och det är någonting som folk är bekanta med, vet vad det handlar om. Samtidigt upplever jag att folk fattar att det här också är en form av galoscher, även när de möter en snabbt på stan. Hur man upplever utseendet är naturligtvis individuellt, men ingen köper galoscher för att vara snygg.
Jag har haft dessa i ett drygt halvår nu, och faktiskt använt dem ganska regelbundet, även om det som oftast är med galoscher i regel är kortare perioder. Än så länge visar de inga tecken på slitage i alla fall, men tiden får utvisa hur länge de kommer att hålla ihop. Jag tror dock att de kommer hålla klart bättre än traditionella galoscher.

 

På fötterna.

På fötterna.

 

Och tur är väl det, för nu är vi framme vid den egentligen enda riktiga nackdelen med Fred & Matt, i min mening. Priset. 1 195 kronor är onekligen en hel del pengar för något så tråkigt (om än praktiskt) som galoscher ändå är. Jag vet att många har varit intresserade av produkten, men aldrig slagit till just på grund av kostnaden. Man har kört vidare på sina Swims (som visserligen kostar en del de med) eller andra billigare galoscher. Det fåtal som slagit till har dock precis som jag varit väldigt nöjda, och för egen del tycker jag att det är värt pengen. Jag har ju äntligen kunnat börja använda galoscher igen. Och om hållbarheten är så pass god som jag tror att den kommer att vara, så kommer det vara en god investering.

 

Öppningen med dragkedjan, som har en underliggande flik för att hålla tätt. De är fodrade med en annan sorts funktionstyg.

Öppningen med dragkedjan, som har en underliggande flik för att hålla tätt. De är fodrade med en annan sorts funktionstyg.

Sulorna är hårdare än vanliga galoschers sulor, och som jag upplever det håller de bättre.

Sulorna är hårdare än vanliga galoschers sulor, och som jag upplever det håller de bättre.