Stefano Bemer har på senare år blivit en allt viktigare aktör i den italienska kvalitetsskosfären, med en mer affärsmannamässig approach, RTW-skor och internationell expansion, samtidigt som företagets grundbultar med bespokeskotillverkning och utbildning har behållits. Här en närmre titt på Florens stolthet.

 

När jag besökt skofabriker och workshops runtom i världen är det i regel snarare så att jag blir lite ”underwhelmed”, inte nödvändigtvis på ett negativt sätt utan ofta faktiskt tvärtom, men i de flesta fallen så är skotillverkare inom det här gebitet med klassiska herrskor betydligt mindre än vad man tänker sig dem. Nu har jag vant mig, men exempelvis första gången jag besökte en av de stora tillverkarna i Northampton tänkte jag mig en jättefabrik med högt i tak, flott reception och lite uppnäsa på ledningen, istället möttes jag av ordinär fabrik modell mindre, en ringklocka, och VD:n och sonsonen till grundaren var hej och tjena direkt och hängde med några skomakare och en bloggare nästan en hel dag och kväll. De berömda, anrika bespokehusen i England och även på andra håll är i de flesta fallen små miniverkstäder, och så vidare. Självklart finns undantag, men överlag är saker och ting mindre och mer lättillgängligt än vad jag hade bild av, och vad jag tror många har en bild av. Det här har blivit en av de sakerna jag verkligen gillar med den här branschen, det är en del i att det är så roligt att hålla på med ämnet.

 

Stefano Bemer bespoke sample.

Stefano Bemer bespoke sample, gjord i det berömda ryska renlädret från 1786.

Sulan på densamma.

Sulan på densamma.

 

Stefano Bemer är fortfarande trevligt och familjärt, men när det gäller showroom och workshop blir jag väldigt överraskad över vilket jättebygge de ståtar med. Det är en ombyggd kyrka på Via di San Niccolo vid floden Arnos södra strand som man håller till, i ett tre våningar stort bygge. Man kommer in i en stor sal där mängder med bespoke samples, MTO-varianter och RTW-skor fyller hyllor längs väggarna, samtidigt som flera arbetsbänkar för företagets makers huserar mitt i rummet. Genom en lagerdel full med märkets påkostade skolådor i trä kommer man in i en ny del där ovanläder skärs ut och nåtligar görs, och där de också har lager för allt material. På våning två möts man först av en sorts ateljé där mer kreativt arbete utförs, och sedan ytterligare ett showroom och sällskapsyta. Högst upp på tredje våningen är skolsalen, eller vad man ska kalla den, här har man företagets berömda kurser i skotillverkning.

 

Den stora salen i Stefano Bemers tillhåll.

Den stora salen i Stefano Bemers tillhåll.

Lager med RTW-skor.

Lager med RTW-skor.

Rum med nåtling med mera.

Rum för tillskärning.

-

Läderlagor och tillskärning av sulor.

Ateljédelen en trappa upp.

Ateljédelen en trappa upp.

Med mer sampleskor.

Med mer sampleskor.

Och längst upp "skolsalen".

Och längst upp ”skolsalen”.

 

Stefano Bemer började sin bana inom skosfären 1983 i Greve, Chianti, när han tog över ett reparationsskomakeri. Han flyttade senare till Florens, studerade skodesign och gick som lärlig under en av stadens äldre bespokeskomakare. Bemer startade sedan en egen bespokeverkstad, som rönte större och större framgång. Med åren och erfarenheten började han i allt större utsträckning ta emot lärlingar för att lära ut skotillverkning, och många som nu är etablerade inom yrket runtom i världen har börjat hos Bemer en gång i tiden. I början av 2010-talet drabbades Stefano av en svår leversjukdom, och han gick bort sommaren 2012, vid 48 års ålder.
Det var ett tag oklart vad som skulle hända med företaget, men tillslut togs det över (eller tekniskt sett startades ett nytt företag, med Stefano Bemers namn) av Bemers tidigare agent och partner Tommaso Melani, med bakgrund hos väsktillverkaren Scuola del Cuoio. Det är sedan nya ägarskapet som man flyttat in i de här lokalerna, satsat på RTW och MTO-skor och dessutom startat skomakarskolan, för att bygga vidare på Stefanos vilja att lära yrket vidare.

 

RTW-modell i typiskt mönster för Stefano Bemer. Just hans design är kanske det han är mest känd för när det gäller hans egna kreationer.

RTW-modell i typiskt mönster för Stefano Bemer. Just hans design är kanske det han är mest känd för när det gäller hans egna kreationer.

 

I Stefano Bemers lokaler arbetar 12 personer, tre beställningsskomakarmästare, flera lärlingar och så annan personal. Här görs bara företagets bespokeskor, som finns i två varianter. Dels vanlig full bespoke som görs helt för hand, helt fritt efter kundens önskemål, de börjar på knappt 35 000 SEK (€3 600), här kallat Sixpence bespoke. De har också Blue bespoke, som är en lite enklare variant där bara enkel lädersula erbjuds så man kan använda färdigutskurna delar, och där sulsömmen görs med maskin, den börjar på 23 500 kronor(€2 450). Leveranstiderna är relativt korta, 4-6 veckor för fitting, sedan 6-8 veckor till innan skorna är färdiga. Vad som är lite extra intressant är att de också har en expressvariant av bespoke, där man vid besök i Florens kan få fittingskor gjorda på bara två arbetsdagar, en service man tagit fram då större delen av deras kunder är internationella (bara två-tre procent totalt är italienare).
Företagets RTW och MTO-skor görs i en liten fabrik en bit utanför Florens, de är handrandsydda med maskinsydd avlappssöm, och där RTW börjar på 1 100 kronor (€1 150).

 

En hud med ryska renlädret som nämns ovan.

En hud med ryska renlädret som nämns ovan.

 

Produktionen är liten. Man gör cirka 150-200 full bespoke, 300 Blue bespoke och 3000 RTW/MTO-skor om året. Men man vill växa, och växer, hela tiden, både med återförsäljare och i egen regi. Förra året öppnade man ett eget showroom i New York, man har ett showroom i Milano, och tittar också på att öppna ett i Hong Kong.
När det gäller bespokeverksamheten så är många av de som är anställda hos Stefano Bemer har utbildats här, antingen av Stefano själv eller i deras skola som startades med nya firman 2013. I skolan har man 10-12 studenter varje termin, som under sex månader lär sig grunderna i att tillverka skor för hand. Ett halvår i skolan går på cirka 106 000 SEK (€11 000). Det finns åtminstone två elever där nu som man tror kommer stanna inom företaget, de mest talangfulla försöker man behålla. Det gäller att tänka framåt.

 

Min favorit av alla skorna jag såg hos Bemer, en saddle oxford bespoke sample.

Min favorit av alla skorna jag såg hos Bemer, en saddle oxford bespoke sample.

Double monk.

Double monk.

Sample av klassisk Bemer-sko.

Sample av klassisk Bemer-sko.

Derby under tillverkning.

Derby under tillverkning.

Work in progress.

Bottningsarbete pågår.

Skos innanmäte.

Skos innanmäte.

Hälfyllning jämnas till.

Överskottsläder skärs bort.

Exotiskt läder av olika slag.

Exotiskt läder av olika slag.

Exempel från i olika steg av tillverkningsprocessen.

Exempel från i olika steg av tillverkningsprocessen av ett par full bespoke.

Trevliga button boots.

Trevliga button boots.

Läster på display.

Skoblock på display.

En elev i skomakarskolans pågående arbete.

En elev i skomakarskolans pågående arbete.