För en tid sedan skrev jag ett inlägg om olika saker som påverkar hur skor töjer sig, ett ämne som man kan säga en hel del om. Då handlade det om skornas uppbyggnad och hur det på olika sätt påverkar töjningen, här tittar vi på ett par aspekter som istället handlar om hur vad de så att säga ”utsätts för” vid användning påverkar detta.

 

Framför allt tänkte jag lyfta fram det faktum att skor gjorda i läder lite förenklat uttryckt har förmågan att töja sig så mycket som krävs. Vi tar ett exempel, en person köper en plain cap toe oxford som sitter tajt över fotens bredaste del och även insteget. Inte så att de är alldeles för små, men tajta. De tar ett tag att gå in, men efter ett tiotal användningar har lädret som varit under en del tryck från foten töjt sig och de börjar bli riktigt bekväma. Sedan tar vi en annan person, som köper exakt likadana plain cap toe oxfords, men här är de istället nästan åt det lite rymliga hållet, de är inte alls tajta utan tvärtom nästan lite rymliga vid skons bredaste del och över insteget, men det var inte alls möjligt gå ner i storlek eller så, då blev det på tok för tajt. Dennes skor kommer kanske töja sig en liten gnutta, men överlag håller de storleken då trycket från foten inte alls är särskilt stort, ergo, det har ingen anledning att töja sig.

Alltså, samma sko kan töja sig olika mycket beroende på bärare och vad dennes fötter innebär. Läder som utsätts för kraftigt tryck ifrån fötter som är tajta kommer att ge med sig betydligt mer än läder som har fötter som har okej med utrymme och inte alls trycker emot det på samma sätt. Det är som ofta en generalisering och många av de aspekter som jag lyfter fram i det första inlägget i ämnet påverkar fortfarande, men överlag så gäller att tajta skor töjer sig mer än skor som sitter löst, helt enkelt. Återigen ett exempel på hur man aldrig kan säga att ”en sko töjer sig ungefär en halv storlek”, då ju samma sko alltså kan töja sig olika mycket beroende på vad den utsätts för.

 

Nya skor för någon att gå in. Bild: Skoaktiebolaget

Nya skor för någon att gå in. Bild: Skoaktiebolaget

 

Sedan kan det också vara värt att prata lite om hur man själv påverkar den här ovannämnda töjningsprocessen när det gäller användningen. Jag är som många vet en förespråkare av att man ska gå in skor försiktigt, gärna använda dem hemma kortare stunder inledningsvis för att var vänlig både mot skor och fötter. Tänk dock på att med tanke på ovanstående så utsätts de för något helt annat när man lunkar runt i sakta mak hemma, sitter lite i soffan och så vidare, mot när man promenerar till jobbet, går på stan eller liknande. Man ska alltså ha med sig att om skor som är på gränsen till lite tajta på något ställe inte ger med sig inledningsvis så kan det ändras när man använder de ordentligt och de får töjas och påfrestas mer. Med sådana par kan det vara värt att en kort period i början exempelvis ha på sig dem till jobbet där de kanske får gå en del, men sedan byta till något bekvämt gammalt par på kontoret för inte påfresta fötterna i onödan, och sedan ta på sig de nya för hemfärden igen. Ett utmärkt mellansteg mellan hemanvändningen och vanlig användning om man har skor som behöver töja sig lite mer.