Jag vet inte hur många gånger jag hört eller läst saker i stil med ”skorna gjorde ont som sjutton i någon vecka, men nu är de riktigt sköna”. Kvalitetsskor, som är mer eller mindre helt gjorda i läder, bör inte användas fullt ut direkt, utan både skorna och framför allt fötterna mår bra av att de gås in försiktigt. Utöver detta ämne också kort info om ett event i Örebro som blir startskottet för nylanseringen av Italigente.

 

Alla vet att ett par nya kvalitetsskor är relativt hårda. Alla vet att de mjuknar med efter att de gåtts in. Det har helt enkelt att göra med att skorna är gjorda av läder, som dels i många fall har en viss styvhet efter garvningen, och dels har det ofta blivit mer eller mindre fuktigt och därför stelnat till under processen när de formas efter lästen. Materialet behöver mjukas upp för att bli ett par bekväma skor. Det är stor skillnad mot ett par sneakers eller löparskor i tyg, gummi och syntetmaterial. De kan också behöva forma sig lite efter fötterna, men materialen är i regel mjuka från start.

Trots att alla känner till att kvalitetsskor i läder behöver gås in, är det många som kör på direkt och använder skorna hela dagar redan från början. Det är inte konstigt att man då får ont i fötterna. För mig är det här väldigt märkligt, särskilt som många som jag är inne på i början beklagar sig över att de gör ont i början.
Att slippa överdriven smärta är dock rätt enkelt, det handlar bara om att använda de kortare perioder i början och trappa upp användningen. Och det här gäller egentligen alla kvalitetsskor, även skor med riktigt bra passform, till och med bespoke, behöver gås in och mjukas upp innan de blir riktigt bra, och här är det alltid en fördel att börja försiktigt.

 

När man precis fått ett par fantastiskt fina, nya skor vill man så klart använda de ordentligt på en gång. Att hålla ut lite och börja försiktigt kan dock vara värt det. Bild: Shoegazing forum/Rolle FC

När man precis fått ett par fantastiskt fina, nya skor vill man så klart använda de ordentligt på en gång. Att hålla ut lite och börja försiktigt kan dock vara värt det. Bild: Shoegazing forum/Rolle FC

 

För egen del så har jag rätt känsliga fötter, vilket gör att extra försiktighet med nya skor kan vara nödvändig. Men för att ge en riktlinje kan jag gå igenom hur jag brukar göra när jag har ett par nya skor, och det är att första användningen alltid sker hemma under en eller ett par timmar. Då belastas inte skorna nämnvärt, och ges en chans till en första uppmjukning, samtidigt som du säkert vet att du kan begränsa tiden de ska användas utan problem. Även andra användningen brukar ske inomhus under ungefär samma omständigheter, kanske lite längre tid dock. Först tredje tillfället tar jag ut dem, men då aldrig för en hel dag på jobbet eller liknande dock, utan det handlar om max några timmar, exempelvis för något helgärende på stan eller liknande. Jag brukar också försöka få till ytterligare ett sådant tillfälle, innan det är dags att ha de under en hel dag. Alltså fyra gånger, sammanlagt kanske 10-15 timmar, använder jag skorna lite försiktigare innan de får gå en hel dag. Det innebär en relativt lugn startsträcka och tid för skorna att mjukna och forma sig efter fötterna. Det är också bra att använda Compeed eller vanligt plåster om det blir ömt någonstans när skorna gås in, så undviker man värre smärta. För i mina ögon kommer det alltid vara klokare att stå ut med att få vänta lite till ens skor får se full användning för att skona ens fötter.

 

 

Modeller från Italigente som i de flesta fallen kommer vara i lager igen i slutet av mars.

Modeller från Italigente som i de flesta fallen kommer vara i lager igen i slutet av mars.

 

Som bekant så nysatsar svensk-italienska skomärket Italigente nu, efter att Kavat tagit över ägandet, bland annat genom att ta in mig i arbetet med märket. Den 26 mars kommer det bli en sorts officiell kick-off på nya Italigente med ett event i Örebro, som vi anordnar tillsammans med SEB, Ernst & Young och Elite Hotels. Tillställningen hålls i Stora salen på Stora Hotellet i Örebro, en fantastisk miljö där takstukaturen är gjord med förgyllda läser från gamla skoföretag i området. Vi bjuder på italiensk mingeltallrik och prosecco, och självklart kommer det visas och pratas en hel del skor, men det blir också ett bredare perspektiv med ämnen som hållbara värden, varumärkesbyggande, entreprenörskap och nya konsumtionsmönster. Läs mer om eventet här. Lagret i webbshopen kommer vara påfyllt med flera modeller i slutet på mars, och ni kommer då också få veta mer om vad nysatsningen med Italigente innebär i ett vidare perspektiv.