Vi är stolta över att kunna presentera den tredje upplagan av Shoegazing Super Trunk Show, världens största kvalitetsskoevent öppet för allmänheten. Den 10 september samlas Meermin, Yanko, Vass, Hiro Yanagimachi och Roberto Ugolini tillsammans med eventets partners Brunngård, Oppermann London och Frank Clegg, med flera, på Scandic Anglais mitt i Stockholm. Dessutom SM i skoputsning, skoreparationsskola, fråga skobranschfolket, patinamålning live med mera. Här all info om tillställningen.

 

Eventet finns som Facebook-evenemang här, markera gärna deltagande där så får vi ett hum om antalet besökare tidigt, och sprid gärna till era skointresserade vänner.

Read the English version of this post here.

 

Fullständigt program för dagen:

09.30-11.00 Trunk show VIP-öppning (150 föranmälda besökare, FULLT)
11.00-18.00 Trunk show öppen för allmänheten, INGEN ANMÄLAN KRÄVS (med Meermin, Yanko, Vass, Hiro Yanagimachi och Roberto Ugolini. Också mindre utställningar med Gaziano & Girling bespoke, Italigente och Sveriges Skomakarmästarförbund. Dessutom utställning med eventets partners Brunngård (skovård), Oppermann London (läderväskor och accessoarer) och Frank Clegg (läderväskor och accessoarer).
09.30-17.00 Patinamålning live med Michael Håkansson
13.00-13.45 Skoreparationsskola med Carina Eneroth, Skomakeri Framåt
15.00-15.30 SM i skoputsning i samarbete med Brunngård, 1:a pris skor från Loake
16.45-18.00 Mingel (Utställningen fortsätter samtidigt, bara med dryckesglas i folks händer. Anmälan krävs senast 25 augusti, mer info nedan.)
17.00-17.40 Fråga skobranschfolket. Öppen frågestund med Daniel Wegan, Gaziano & Girling, Patrik Löf, Skoaktiebolaget och Janne Melkersson, Melker Shoes and Boots.
20.00 Middag (mingelbuffé för 240 kr. Anmälan och förskottsbetalning senast 25 augusti, mer info nedan.)

Anmäl deltagande i VIP-öppningen till supertrunkvip@gmail.com (FULLT)
Anmäl deltagande på middag och/eller mingel senast 25 augusti till shoegazingblog@gmail.com

 

Förra året strömmade 900 personer till eventet under dagen.

Förra året strömmade 900 personer till eventet under dagen.

 

Som brukligt börjar jag den här inbjudan med en sammanfattning av hela tillställningen, sedan längre ner än mer detaljerat om alltihop. Upplägget är för er som varit med tidigare som synes ovan rätt snarlikt tidigare år, men vi fortsätter att modifiera och rätta till de saker vi arrangörer och ni besökare upplevt kan bli bättre. En genomgående tanke är att vi vill få till en än mer sammanhållande och social känsla.

Då man renoverar om hela Scandic Sergel Plaza som vi var på förra året har vi flyttat till systerhotellet Scandic Anglais. Det har ett utmärkt läge mellan Stureplan och Humlegården, på Humlegårdsgatan 23, där vi kommer husera i deras största mötesrum en våning upp från entréplan. Utrymmet är ungefär lika som förra året, vilket vi upplevde var alldeles lagom för de 900 besökare som dök upp under dagen. För att få en lite mer integrerad känsla kommer dock scenen ligga precis utan för utställningslokalen denna gång, ihop med mingelytan kan man säga, vilket vi tror kan bli bra.

 

Scandic Anglais, platsen för årets event.

Scandic Anglais, platsen för årets event.

 

I år byter vi ut några av märkena som varit med tidigare. Dels Carlos Santos och Riccardo Bestetti, då de idag redan är relativt lättillgängliga i Sverige med Skoaktiebolaget respektive Spiga 3 som återförsäljare, Maftei som ju varit med två år och förhoppningsvis byggt upp en kundbas i Sverige, men nu vill vi ge chansen åt en ny bespokeskomakare och ge er som är intresserade av att beställa bespoke en möjlighet prova något annat.

Årets tillverkare är alltså spanska budgetmärket Meermin, som ju är en dragare med sina Goodyear-randsydda och handrandsydda skor som börjar på 1 500 kronor. Spanska Yanko (ersätter Septieme Largeur som fått förhinder att delta) är en av tre nykomlingar i uppställningen, skorna ligger på ca 2 600 SEK genom Skolyx vilket är riktigt prisvärt för fint gjorda skor med brett utbud. Populära Vass är tillbaka, ungraren vars helt handgjorda skor börjar på ca 4 500 kronor. Sedan är vi glada över att kunna presentera det första japanska märket någonsin att hålla trunk show i Sverige, bespokeskomakaren Hiro Yanagimachi som också erbjuder MTO, här i Sverige kommer han hålla en så kallad Pattern Order Fair vilket möjliggör MTO-beställningar till i sammanhanget bra priser, de kommer börja på ca 11 000 SEK. Sist men inte minst så kommer Roberto Ugolini vara på plats, den legendariske italienska bespokeskomakaren vars full bespoke inklusive fitting börjar på ca 16 000 kronor.
Fokuset är på herrskor, men Meermin, Septieme Largeur och Vass ska alla ha med sig en del damskor från sitt utbud.

 

Single monks från Meermin.

Single monks från Meermin.

Ljusbrun derby från Yanko.

Ljusbrun derby från prisvärda spanska Yanko.

Vass har enligt många lyft sig en nivå när det gäller finishen det senaste året, vilket inte minst denna sko är bevis på. Bild: Ascot Shoes

Vass har enligt många lyft sig en nivå när det gäller finishen det senaste året, vilket inte minst denna sko är bevis på. Bild: Ascot Shoes

Uppställning med skor från Hiro Yanagimachi.

Uppställning med skor från Hiro Yanagimachi.

Vacker quarter brogue från Ugolini.

Vacker quarter brogue från Ugolini.

 

Som vanligt är det också en hel del annat som händer under dagen. Gaziano & Girling med svenske Daniel Wegan visar upp bespoke och MTO-modeller, svensk-italienska Italigente återkommer med förra årets populära utförsäljning samt visar nuvarande kollektion, Sveriges Skomakarmästarförbund ställer ut och pratar om sin verksamhet, och det blir patinamålning live med Michael Håkansson. På scenen kommer Skomakeri Framåt att hålla i en skoreparationsskola där de visar hur olika reparationer går till och tipsar om vad en skomakare faktiskt kan göra, samt svarar på frågor från er besökare. Det blir som vanligt final i SM i skoputsning i samarbete med Brunngård där fyra finalister gör upp om ett par skor från Loake genom att få till bästa putsen på en sko på 20 minuter. Och så en panel med representanter från skobranschen som svarar på frågor från er besökare om allt ni kan tänkas undra, med på scen är nämnde Daniel Wegan som leder Gaziano & Girlings bespokeavdelning och har bra koll på fabrikens RTW-produktion, Patrik Löf som grundat världsberömda skobutiken Skoaktiebolaget, och Janne Melkersson som hunnit vara både reparationsskomakare, ordopedskomakare och bespokeskomakare under sina 40 år i branschen.

 

Bespoke samples från Gaziano & Girling.

Bespoke samples från Gaziano & Girling.

Skor från Italigente.

Skor från Italigente.

Sko målad av Michael Håkansson, som kommer sitta och måla skor live under dagen.

Sko målad av Michael Håkansson, som kommer sitta och måla skor live under dagen.

Reparationsskomakarmästare och beställningsskomakarmästare Carina Eneroth från Skomakeri Framåt visar och berättar vad man kan göra för reparationer på skor. Bild: Borgerskapet

Reparationsskomakarmästare och beställningsskomakarmästare Carina Eneroth från Skomakeri Framåt visar och berättar vad man kan göra för reparationer på skor. Bild: Borgerskapet

Den imponerande vinnarskon vid SM i skoputsning i fjol, putsad av  Johan Wennerholm.

Den imponerande vinnarskon vid SM i skoputsning i fjol, putsad av Johan Wennerholm.

 

Huvudpartner för eventet är som tidigare år skovårds- och skotillbehörsgrossisten Brunngård, som har med sig ett brett utbud av sina produkter från bland annat sin egna miljövänliga serie Springyard och från välrenommerade tyska Collonil som de visar upp och säljer. Partner är svenskkopplade väsk- och accessoartillverkaren Oppermann London som tillverkar riktigt stilrena produkter som tack vare att de säljs direkt till kund håller en riktigt bra prisnivå. Partner är också en av kanske världens främsta inom samma kategori, amerikanska Frank Clegg ihop med sin svenska agent Linnégatan No. 2, Clegg som med sina högklassiga USA-tillverkade produkter finns såväl i ovala rummet hos President Barack Obama som hos mängder av erkända återförsäljare runt om i världen.

 

Delar av Brunngårds egna miljövänliga skovårdsserie Springyard Shoe Therapy.

Delar av Brunngårds egna miljövänliga skovårdsserie Springyard Shoe Therapy.

Portfölj från Oppermann London.

Portfölj från Oppermann London.

Radda väskor från Frank Clegg.

Radda väskor från Frank Clegg.

 

Eventet är öppet för alla och är helt gratis. Som i fjol har vi en VIP-öppning på förmiddagen mellan kl.9.30-11.00 för 150 föranmälda besökare, det blev fulltecknat i fjol, vill man vara med där maila till supertrunkvip@gmail.com och ange antal (FULLT). Syftet är att få lite spridning på besökarna, så att det inte är knökfullt vid 11 när det öppnar för alla.

Efter klockan 16.45 bjuder vi på ett glas cava och minglar under lite enklare former medan trunk showen pågår och frågestunden med skobranschfolket hålls. Även hit krävs anmälan för att vi ska veta hur många glas vi ska beställa, vilket görs till shoegazingblog@gmail.com. Till samma adress anmäler man sig också till middagen, som i år blir av lite mer mingelkaraktär med stående bord och lite olika större och mindre snittar. Tanken är att man ska få möjlighet att prata med ännu fler av utställarna, deltagarna och besökarna som är med vid middagen, och dessutom göra den än mer lättillgänglig då priset nu blir bara 240 kr. För middagen krävs förskottsbetalning. Sista dagen att anmäla sig till mingel och middag är 25 augusti, och även då sista dagen som man behöver ha betalt in pengarna (Swisha till 070-717 61 33 eller sätt in på bankgiro 456-0124, skriv namn för de som det betalas för). Man kan alltså anmäla sig nu och betala senare, och om man anmäler sig och betalar men sedan får förhinder får man givetvis pengarna tillbaka så länge man säger till innan den 25 augusti. Ännu mer detaljerad info nedan.

 

Bord vid förra årets tillställning.

Utställningsbord vid förra årets tillställning.

 

Vi erbjuder som vanligt också rabatterade priser på rum på Scandic Anglais, då det trevligt nog är en hel del av er som reser till Stockholm för eventet och även då kanske passar på att ta en weekend i huvudstaden. Priserna är 1350 kr för enkelrum, 1450 kr för dubbelrum. Gör er rumsbokning på Scandics hemsida eller ring 08-517 517 00, och använd bokningskoden: BSHO090916. Observera att antalet förbokade rum till det rabatterade priset är begränsat, så vill man ha del av erbjudandet bör man inte vänta alltför länge.

Arrangemanget anordnas även i år av mig och Shoegazing-forumets moderatorer, Adrien Combier Hogg, Joakim Berggren och Roland Olsson. För de som inte kan besöka eventet kommer scenprogrammet livestreamas här på bloggen, dock i samma enklare form som i fjol, även om vi siktar på att få till ljudet bättre denna gång.

 

 

 

Trunk show

Från 9.30-18.00 pågår trunk showen med alla utställarna, dock alltså bara för de som fått VIP-platserna mellan 9.30-11.00. För att anmäla er till VIP-öppningen maila namn till supertrunkvip@gmail.com (FULLT). På plats när man kommer in genom den stora entrén på Scandic Anglais går man rakt framåt upp för trapporna, och väl uppe svänger man till vänster där eventet kommer att husera. I år alltså med lite mer sammanhängande mellan utställningsrum, scen och mingelyta. Utrymmet är ungefär motsvarande med fjolårets lokaler, då vi inte räknar med att det ska komma mycket mer än så kommer det förhoppningsvis fungera lika bra nu. Förra året var tanken att köra på nummerlappssystem, men då ingen av utställarna anammade detta, och det enda flöt på hyfsat bra i och med ökade utrymmet och utspridda besöksantalet tackvare VIP-öppningen, så skrotar vi det i år. Ha överseende med att det kan bli lite väntetid och lite rörigt framför vissa av utställarnas bord, hjälps åt att med att lämna tillbaka provade skor och att hålla stämningen god så blir det nog utmärkt. Betalning sker med kort och/eller PayPal.

Vi hoppas att tillställningen ska fortsätta vara en schysst mötesplats för skointresserad allmänhet och branschfolk, gärna från så stora delar av Sverige som möjligt ihop då med våra internationella gäster. Under dagen kommer det finnas en bar med enklare servering som kaffe, te, fika, öl, vin och så i anslutning till utställningsytan.

Här lite mer information om de olika utställarna:

 

 

Meermin

Longwing från Meermin.

Longwing från Meermin.

 

Meermin är ett Mallorca-baserat, mycket populärt budgetkvalitetsskomärke. Bakom företaget ligger en falang av erkända skofamiljen Albaladejo. Skorna tillverkas i Kina i en fabrik där Meermin under flera år varit för att lära upp kineserna i traditionell skotillverkning. Finishen görs sedan i Spanien. Skorna är tackvare detta väldigt konkurrenskraftiga sett till vad man får för priset.

Meermins standardlinje Classic kostar €160/ca 1500 SEK och är Goodyear-randsydda med lite billigare material, exempelvis används spaltmocka till mockaskorna, medan Linea Maestro-linjen (€260/ca 2450 SEK) är handrandsydda och handlästade, vilket är ovanligt på skor i den prisklassen. Meermin har som vanligt med sig ett stort antal skor, ca 200-300 par, och tar så klart även emot beställningar om det man är ute efter inte finns. För dessa erbjuder de under eventet gratis frakt. Skor som beställs är klara på ungefär två-fyra månader. Mer information om märket hittar du i den här recensionen.

Under trunk showen kommer alla beställningar att betalas i euro (det gäller samtliga tillverkare utom Hiro Yanagimachi där man betalar i japanska valutan Yen), så rådande valutakurser kommer gälla, se de angivna SEK-uppgifterna bara som vägledning alltså. Meermin kommer erbjuda kortbetalning och PayPal.

 

Wholecut från Meermin's standardlinje.

Wholecut från Meermin’s standardlinje. Bilder: Meermin

Putsad sko, ritsnedlagd sula. Bild: Nordic Fit

Putsad sko, ritsnedlagd sula. Bild: Nordic Fit

 

 

 

Yanko

Yankos version av full brogue.

Yankos version av full brogue.

 

Som kanske bekant saluförs märket i Norden av webbshopen Skolyx, och det är genom dem som Yanko kommer finnas representerat. Yanko är ett Mallorca-baserat företag som grundarna till både Carmina och Meermin jobbade för tidigare. De tre olika företagen har dock ingenting gemensamt med varandra numera. Så sent som på 80-talet var Yanko en gigant inom skovärlden, och tillverkade över en miljon par om året (som jämförelse tillverkar dagens kvalitetsskojätte, Allen Edmonds, omkring en halv miljon par om året). 90-talet innebar dock en stark backlash, och företaget gick sedermera i konkurs. Yankos konkursbo köptes 2007 upp av affärsmannen Antonio Llobera som hade god erfarenhet av skobranschen, och han har sakta men säkert byggt upp företaget igen och deras skor har idag ett mycket gott rykte som oerhört prisvärda.

Yankos skor börjar på 2 595 kronor, vilket är ett riktigt bra pris för den kvalitetsnivå skorna håller. Man kan dessutom beställa MTO för ett pristillägg på 600 kronor, och de har en patineringsservice för ytterligare 500 kronor. Stora möjligheter att skapa sin drömsko, med andra ord. Till super trunken kommer Yanko och Skolyx ha med sig ett stort antal modeller att visa upp, både från deras standarbutbud och exempel på MTO-modeller, även en hel del damskor. De kommer ha full uppsättning av tre läster (915, 961 och 962) för utprovning av storlekar, samt 60-70 par för direktförsäljning på plats. Alla modeller och storlekar som Skolyx har i lager kan dock beställas vid eventet och levereras då ett par dagar senare, den 13-14 september. Man kommer främst att ta betalning med Swish, men även kortbetalning är möjlig. Har man frågor om någonting, kontakta info@skolyx.se. Man kan läsa mer om Yanko i den här recensionen (även om en del info där är gammal).

 

Fin tassel loafer.

Fin tassel loafer.

Undersidan på Yankos skor, med stängd kanal och välvd midja. Bilder: Skolyx

Undersidan på Yankos skor, med stängd kanal och välvd midja. Bilder: Skolyx

 

 

 

Vass

Klassiskt från ungerska Vass.

Klassiskt med en twist från ungerska Vass.

 

Ungerska Vass startades 1978 av Lázsló Vass. Trots att märket fortfarande håller den gamla ungerska skotraditionen varmt om hjärtat har de lyckats blidka även en bredare kundkrets med mer moderna läster framtagna av en annan deltagare i eventet: Roberto Ugolini.

Vass gör helt handgjorda, handrandsydda skor av material från de främsta garverierna i Europa, och håller riktigt hög nivå. RTW kostar ca 4 200 SEK (€450) och MTO går på ca 5 150 SEK (€550). Kostnaden för kängor är lite högre. För bara 270 kr (€30) till får man med lästade skoblock. Här finns en mer utförlig prislista. Väntetiden på alla beställningar ligger på 6-8 veckor. Vass kommer ha med sig ett 60-70-tal par skor för att visa upp och ge möjlighet att prova läster och storlekar. En annan sak som återkommer är att man om man vill köpa ett av paren de har med sig får boka upp dem och sedan hämta de efter kl 16.30.

Vass tar emot betalning med kort under eventet. För mer information om Vass finns här en omfattande köpguide (observera att denna och de andra recensionerna och köpguiderna inte är helt uppdaterade och kan innehålla uppgifter som inte längre stämmer).

 

Smäcker oxford. Bild: Made to Order Paris

Smäcker oxford. Bild: Made to Order Paris

Goyser-sydd full brogue. Bild: StyleForum

Goyser-sydd full brogue. Bild: StyleForum

 

 

 

Hiro Yanagimachi

Hög nivå på arbetet på Hiro Yanagimachis skor.

Hög nivå på arbetet på Hiro Yanagimachis skor.

 

Japan är som många vet vid det här laget i absolut framkant när det gäller utvecklingen inom kvalitetsskosfären, med en oerhört hög nivå på hantverket inte minst bland landets bespokeskomakare. Hiro Yanagimachi räknas till en av de främsta, och han var en av de första i den nya våg av japanska bespokeskomakare som nu etablerats. Som många i Japan erbjuder man också Made to Order och semi bespoke/Made to Measure till en lite lägre prisnivå än full bespoke, men skorna görs fortfarande i samma verkstad av samma folk, med samma material och med samma specifikationer (om man väljer fullt handsytt) som full bespoke-skorna.

Normalt när Japaner gör trunk shows internationellt är priserna rätt mycket högre, för att täcka reskostnader, andel till butiken (där evenemangen ofta hålls) etc. För att undvika detta och kunna göra Hiros skor så lättillgängliga som möjligt kommer han nu köra en så kallad Pattern Order Fair (POF), vilket i kombination med att det är gratis för de internationella utställarna att delta gör att priset blir i nivå med vad de kostar på plats i Japan. Med POF innebär det att man har två läster att välja mellan, hans internationella läster med rund eller mejslad tå, man kan välja på fem olika modeller i fem olika material. På det här sättet kan Hiros workshop effektivisera produktionen en del och därför erbjuda ett bättre pris. Nedan de varianter man kommer att kunna välja bland i Stockholm:

 

Full brogue-modellen L10.

Full brogue-modellen L10. (här med maskinsydd avlappssöm och square waist)

Austerity broguen L13.

Austerity broguen L13. (här med handsydd avlappssöm och bevelled waist)

L21.

Semi brogue derbyn L21.

Balmoral oxforden L40.

Balmoral oxforden L40.

Adelaiden L41.

Adelaiden L41.

 

Färgerna man kan välja på är svart (som L40 ovan), mörkbrunt (som L13 ovan), mellanbrunt (se nedan), burgundy (se nedan) och mellanbrun mocka (som L10 ovan). Lästerna man kan välja mellan är de två nyutvecklade internationella lästerna, en med rund tå och en fyrkantig (se nedan). De är baslästerna även när Hiro gör bespoke och har en passform exempelvis kring hålfoten som är väldigt annorlunda mot gemene RTW-skor. Dessutom kommer man kunna modifiera passformen en del med olika så kallade ”sock liners”.

 

Burgundy.

Burgundy-färgen.

Nyansen medium brown och den internationella lästen med rund tå.

Nyansen medium brown och den fina internationella lästen med rund tå.

Den japanska mejslade lästen, internationella blir alltså lite längre, och sulkanten vid tån kommer inte ha lika skarpa kanter. Ingen samplesko gjord på den lästen än, därför finns det ingen bild.

Den japanska mejslade lästen, internationella blir alltså lite längre, och sulkanten vid tån kommer inte ha lika skarpa kanter. Ingen samplesko gjord på den lästen än, därför finns det ingen bild. Bilder: Hiro Yanagimachi

 

I grundutförandet görs skorna som så kallat 90% handgjort, vilket innebär att de är handrandsydda men att avlappssömmen sys med maskin och midjan är en så kallad square waist. Dessa kommer att börja på omkring 11 000 SEK (145 000 yen), vilket med tanke på den extremt höga nivå skorna görs till är ett riktigt bra pris. Vill man ha en sko med handsydd avlappssöm och bevelled waist eller fiddle waist (går bara göra på 100% handgjorda skorna) tillkommer 4 500 kr (60 000 yen), så totalpriset blir alltså 15 500 SEK (205 000 yen). Önskas lästade skoblock kostar det 2 250 kr (30 000 yen). På alla skor tillkommer fraktkostnad på 500 kr (700 yen) samt eventuell tull och moms (om man önskar kan Hiro dock skriva ned värdet på leveransen).

Hiro Yanagimachi kommer att ha med sig provskor i en rad storlekar för internationella lästen, och för att säkerställa att passformen blir korrekt kommer också mått att tas. Leveranstiden är ungefär sex månader. Hiro tar betalt med PayPal. För frågor kontakta hiroyworkshop@nifty.com. Läs mer om Hiro Yanagimachi i den här köpguiden, och i det här inlägget på Hiros hemsida finns ovanstående information och mer att ta del av kring deras deltagande i eventet.

 

 

 

Roberto Ugolini

Wholecut gjord av Roberto Ugolini.

Wholecut gjord av Roberto Ugolini.

 

Roberto Ugolini är en de mest kända italienska bespokeskomakarna, baserad i Florens och aktiv sedan 90-talet. Tväremot många av sina kollegor har Ugolini fortsatt fokusera enbart på full bespoke, och har idag nästan majoriteten av kunderna i Japan där han är regelbundet för trunk shows. Hans skor är distinkt italienska, dock allt från mer nedtonade klassiska varianter till riktigt extravaganta saker. Inte minst hans lästformer har gjort honom världsberömd, och som nämnts har han utvecklat två av Vass mest populära läster, U och F, när de gjorde ett samarbete för japanska lyxvaruhuset Isetan Men’s för ett tiotal år sedan. Produktionen är liten, Roberto Ugolini, en anställd och en lärling gör idag runt 100 par om året.

Priserna för ett par full bespoke-skor börjar under eventet på 16 000 kronor (€1700), detta då för ett par lågskor i kalvläder. Då ingår ett par testskor och fitting. Ugolini ligger förhållandevis lågt i pris, oftast i Italien är nivån kring 25 000 kr (och som bekant i regel ännu mer i England och Frankrike, där mellan 40 000-55 000).

Roberto kommer att ha med sig ett stort antal sampleskor att visa upp under super trunken. Den som vill beställa anmäler sig med fördel i förväg till robertougolini69@gmail.com för att boka upp en tid för måttagning och nedtecknande av ordern, men det kommer också finnas möjlighet för drop-in för den som bestämmer sig under eventet. Det kommer sedan att ske en gemensam fitting i Stockholm lördagen 28 januari 2017. Skulle ytterligare fitting visa sig behövas kommer man lösa det på distans. Då Roberto Ugolini har stor popularitet är väntetiden relativt lång, knappt ett år får man räkna med till de färdiga skorna är levererade. Lång tid, men lär vara värt det.
Läs mer om Roberto Ugolini i det här reportaget.

 

Vacker sula med fiddle waist.

Vacker sula med fiddle waist.

Lite mer italienska sample-modeller. Bilder: Roberto Ugolini

Lite mer italienska sample-modeller. Bilder: Roberto Ugolini

 

 

 

Brunngård

Skokräm från Shoe Therapy.

Skokräm från Shoe Therapy.

 

Brunngård är en av Europas största leverantörer av skovårdsprodukter och skotillbehör, och de kommer under eventet att visa upp och sälja en hel del av sina produkter. Bland annat från sin egen miljövänliga skovårdsserie Springyard Shoe Therapy som är klart intressant. Till och med impregneringssprayen kan appliceras inomhus då det är en helt naturlig produkt. De säljer också tyska premiumskovårdsmärket Collonil, en av de största i branschen, där inte minst deras finaste linje 1909 håller hög nivå och är en favorit bland många skonördar. Hos Brunngård kan man också få skovårdstips och diskutera ämnet, och få förslag på olika tillbehör som finns där man kan justera passformen på skorna, få extra hålfotsstöd eller liknande. Brunngård är det företag som varit med från starten med super trunken, först som enda partner och sedan som huvudpartner de två senaste åren, och är en stor del i att vi haft möjlighet att genomföra de här eventen. Med från Brunngård kommer som vanligt Niclas Andersson och Fredrik Elf att vara.

 

Collonil 1909-produkter.

Collonil 1909-produkter.

 

 

 

Oppermann London

Oppermann Londons bord från fjolårets event, då man också var partner.

Oppermann Londons bord från fjolårets event, då man också var partner.

 

Ett märke grundat av bröderna Mattis och Niklas Oppermann som erbjuder prisvärda, kvalitativa läderväskor och accessoarer. Bröderna kommer från Sverige men bor i London, och väskorna tillverkas i Italien. Oppermann London säljer direkt till kund via hemsidan och kan därför hålla priserna nere, och har en stor öppenhet i var tillverkning och material kommer från. Exempelvis är lädret från svenska Tärnsjö och italienska Artigiano del Cuoio, knapparna från tyska Union Knopf, och väskorna görs i en liten fabrik i Neapel. Designen är ren och elegant där de fina materialen ofta får stå i fokus. Då produkterna inte annars finns i butik är det extra kul att de kan visas upp och säljas direkt till kund på super trunken, och deras deltagande som partner förra året var uppskattat av många som hade önskat få se produkterna IRL.

 

 

 

Frank Clegg

Frank Clegg-produkter.

Frank Clegg-produkter.

 

Frank Clegg är en av de främsta aktörerna i världen när det gäller läderväskor och accessoare. Grundat i Massachusetts 1970 där produktionen fortfarande huserar, och kända för sin mycket höga nivå på både läder och hantverk. Designen är klassisk och ren och uppskattas av många, som nämndes ovan bär Barack Obama en av företagets väskor, och de växer sig allt populärare runt om i världen. Med i Stockholm kommer grundaren Franks son Ian Clegg att vara, som är Sales Manager på företaget. Man ställer ut ihop med Linnégatan No. 2, herrekiperingen i Göteborg som också driver agenturverksamhet och är Frank Cleggs internationella agent. Linnégatan 2 kommer också ha med sig lite av sina produkter från butiken att visa upp vid sidan av väskorna och accessoarerna från Frank Clegg.

 

 

 

Gaziano & Girling bespoke

Samplesko från Gaziano & Girling.

Samplesko från Gaziano & Girling.

 

Daniel Wegan som jobbar på brittiska Gaziano & Girlings bespoke-del kommer att vara med under eventet, och visar upp ett antal av företagets bespokeskor och även lite speciella MTO-modeller. Är någon intresserad finns också möjligheten att beställa bespokeskor från dem, priserna börjar på £3950/ca 48 000 SEK.

 

 

 

Patina by Håkansson

En använd double monk från Yanko som Michael färgade om.

En använd double monk från Yanko som Michael färgade om.

 

Michael Håkansson har precis som hans vän Niklas Nordin, som skrivit Shoegazings patineringsguide, nördat ner sig ordentligt i det här med patinamålning, och på relativt kort tid blivit duktig. Han kommer under eventet sitta och måla live på lite olika projekt, och visa upp olika tekniker och svara på frågor och diskutera ämnet med er besökare.

 

 

 

Italigente

Italigente for Shoegazing-skon Napoli Castagna.

Italigente for Shoegazing-skon Napoli Castagna.

 

Italigente är det främsta svenskägda kvalitetsskomärket vi har idag, vars skor tillverkas i italienska Montegranaro. Jag har sedan jag börjat jobba med dem som säkert bekant skrivit en del om dem här på bloggen, i Italigente Uncovered-inläggen. På super trunken kommer dels den uppskattade utförsäljningen återkomma med en hel drös nya grejer från ifjol, dels kommer man visa upp och sälja Italigente for Shoegazing-skon Napoli Castagna (som man kan följa tillverkningen av i det här inlägget) samt övriga kollektionen.

 

 

 

Scenprogram

Scenprogrammet har varit ett uppskattat inslag, och ger också ett mervärde till eventet och gör det till mer än bara en vanlig mässa med utställningar. Som nämnts kommer scenen i år hänga samman mer med utställningsdelen, och vara precis utanför den stora utställningshallen i anslutning till ytan där bar och café-del finns. Det kanske blir I år är programpunkterna dessa:

 

Skoreparationsskola

I skoreparationsskolan får man lära sig en hel del om olika omsulningar, lagningar, modifieringar och så vidare.

I skoreparationsskolan får man lära sig en hel del om olika omsulningar, lagningar, modifieringar och så vidare.

 

Carina Eneroth från Skomakeri Framåt i Stockholm inleder scenprogrammet mellan kl. 13.00-13.45, där hon kommer att visa upp och berätta om hur många av de vanligaste skoreparationerna egentligen går till, och också berätta om vad skomakare faktiskt kan göra med dina skor. Hon svarar också på frågor kring detta och annat skoreparationsrelaterat som ni besökare kan tänkas ha. Förhoppningsvis kommer ni i publiken gå därifrån med lite mer koll på hur och vad en skomakare gör i reparationsväg.

 

 

 

SM i skoputsning

Från fjolårets final. Bild: Milad Abedi

Från fjolårets final. Bild: Milad Abedi

 

Återigen är det dags att kora en svensk mästare i skoputsning, en tävling som hålls i samarbete med Brunngård, med förstapris från Loake. En oerhört populär tävling publikmässigt, det brukar vara fullknökat i lokalen och god stämning under tävlingen. Den hålls klockan 15.00, och upplägget är precis detsamma som tidigare, här under försommaren så kommer vi ha en kvalificering där man får skicka in en bild på ett par skor man putsat, där jag och forumets moderatorer tillsammans med Niclas Andersson från Brunngård och Filip Hallerfelt från Loake kommer välja ut de fyra bästa bidragen. Personerna bakom dem får sedan göra upp om titeln live under eventet. Där är reglerna att man får ha en burk polish, en putstrasa, nylontrasa, gethårsborste och vatten, och sedan har 20 minuter på sig att putsa upp ett par Loake Aldwych i tan till ett så snyggt stadie som möjligt. Inte nödvändigtvis mest glans vinner, utan det är helheten som bedöms av samma jury som valde ut finalisterna. Vinnaren får sedan den Loake Aldwych som man putsat upp och dess syskon i förstapris.

 

 

 

Fråga skobranschfolket

Daniel Wegan svarar på frågor.

Daniel Wegan svarar på frågor.

 

Istället för att som tidigare ha en paneldiskussion där ett antal personer på scen diskuterar ett ämne och vi lämnat för inspel från publiken, vänder vi i år på det och låter er besökare styra innehållet denna gång. Mellan 17.00-17.40 blir det en öppen frågestund med representanter från skobranschen som svarar på frågor från er besökare om allt ni kan tänkas undra, med på scen är alltså Daniel Wegan som leder Gaziano & Girlings bespokeavdelning och har bra koll på fabrikens RTW-produktion, Patrik Löf som grundat världsberömda skobutiken Skoaktiebolaget, och Janne Melkersson som hunnit vara både reparationsskomakare, ordopedskomakare och bespokeskomakare under sina 40 år i branschen. Jag kommer hålla i trådarna under frågestunden, fördela ordet och så. Mycket samlad kunskap med andra ord, och förhoppningsvis blir det en riktigt intressant stund i kvalitesskornas tecken.

 

Patrik Löf på Skoaktiebolaget är med på scen.

Patrik Löf på Skoaktiebolaget är med på scen.

Och så även Janne Melkersson.

Och så även Janne Melkersson.

 

 

 

Mat och dryck

Som nämnts kommer det finnas en bar med servering av enklare mat, fika och dryck under dagen. Vi avslutar själva super trunk-delen med mingel och sedan på kvällen är alla som vill välkomna att delta vid middagen:

 

Mingel

Mingeldryck.

Mingeldryck.

 

Under den sista stunden av trunk showen blir det mingel, från klockan 16.45 till 18. Vi bjuder på ett glas cava och eventuellt något litet till, för de som vill ha mer kommer baren ta emot beställningar. Ett utmärkt tillfälle att snacka skor med likasinnade. För att veta ungefär hur många glas vi ska beställa behöver man anmäla deltagande till minglet, det gör du senast den 25 augusti på shoegazingblog@gmail.com (gäller också om man vill vara med på middagen, se nedan).

 

 

 

Middag

Middagsbuffé med olika snittar blir det i år.

Middagsbuffé med olika snittar blir det i år.

 

När trunk showen är slut vid klockan 18 blir det en paus på två timmar, där man antingen kan ta sig hem/till hotellrummet och pausa och fixa till sig, eller gå till hotellbaren och hänga, innan vi bjuder in till middag i ett separat rum på Scandic Anglais klockan 20.00. I år blir det alltså lite mer mingelkaraktär på middagen med stående bord och lite olika större och mindre snittar. Förhoppningen är att man ska få möjlighet att prata med ännu fler av utställarna, deltagarna och besökarna som är med vid middagen. Det som serveras är några olika snittar i olika storlek, där det enligt uppgift ska räcka med fem för att man ska vara mätt och belåten. Dessa är:
– Minitaco med rökt anka
– Prästostcréme och friterat tunnbröd
– Kallrökt lax i tunnbrödsklämma
– Rostbiff, remoulad, friterad lök och picklad gurka
– Keso, avokado, örtsalt och rödbetsgroddar

Middagen kostar 240 kronor och man anmäler deltagande till shoegazingblog@gmail.com. Om man inte kan äta åtminstone en eller ett par av snittvarianterna så säg till, så löser vi det. Man måste också betala i förskott (för att inte vi ska riskera att stå där med beställda middagar där folk inte dyker upp, som vi sedan får bekosta) till bankgiro: 456-0124, eller Swish-betalning till: 0707176133, senast den 25 augusti. Skriv ditt fullständiga namn i betalningen, betalar man för flera så skriver man allas namn. Man kan alltså anmäla sig nu och betala senare, och om man anmäler sig och betalar nu men sedan får förhinder får man givetvis pengarna tillbaka så länge man säger till innan den 25 augusti. Om man skulle få sent förhinder lär det finnas en väntelista på folk som kommit på för sent att de vill vara med, så då kan man maila mig så kan man förhoppningsvis flytta över den middagsbokningen till en annan. Middagen är ett fint tillfälle att fortsätta prata skor, stil och annat med representanter från de olika tillverkarna och branschfolket, oss arrangörer, och så klart andra besökare. I år finns ännu bättre förutsättningar att få möjlighet prata med ännu fler.

 

 

Vi är väldigt peppade inför årets upplaga av Shoegazing Super Trunk Show, och hoppas att ni är detsamma! Trunk showen finns som Facebook-event här, anmäl gärna där om ni planerar komma, och bjud gärna in vänner och dela informationen om eventet. Varmt välkomna!