Nästa år fyller skotillverkaren Kavat 70 år, och lagom till dess så släpper man en ny serie för vuxna, Kavat 1945, som är tillverkad i Kumla. Skorna är sandalsydda med läder från Tärnsjö garveri. Shoegazing besökte tillverkningen och var med och gjorde ett eget par.
Det är i skoindustrimuseet i Kumla som tillverkningen sker, där mycket av Sveriges skohistoria finns samlad, och där man då alltså fortfarande har viss produktion igång. Framför allt gör de så kallade ”pissetofflor” som säljs i museishopen, och egna projekt som kan vara allt från Goodyear-randsydda skor till limmade högklackade saker. Museet är inrymt i ett vitt, anonymt hus (dock en stor skoarbetarfigur på taket) som skulle kunna ha varit vad som helst, bostadshus, kontor etc. Nu har det naturligtvis varit skofabrik, och våning två och tre är det fortfarande, med alla möjliga maskiner och utrustning för olika typer av skor. Första våningen är en utställning och kontor.
Kavat är som kanske bekant ett gammalt Kumlaföretag, och var på 50-60-talen ett av omkring 70 skoföretag i den lilla stan. Hela dess identitet var förknippad med skor.
– På den tiden trodde barnen inte att man göra något annat än att jobba i skofabrik som vuxen, när farmor, morfar, morbror, gammelfaster, mamma och pappa och deras syskon alla jobbade inom skoindustrin, säger Magnus Ericson, VD på Kavat och även grundare av Italigente.
Idag ser det väldigt annorlunda ut, även om dess anda som skostad lever kvar, inte minst med museet. Men antalet skotillverkare i stan är nu i princip nere på två, AB Mathisens Skofabrik som gör främst arbetsskor under namnet Brasko, och en annan arbetsskotillverkare: Arbesko, som håller till i Age Skofabrik. Kavat är naturligtvis mest kända för sina barnskor, som tidigare gjorts i Kumla. Sedan 2013 är dock all produktion flyttad ner till Bosnien. De hade anställda i Sverige som invandrat från Bosnien som haft en viktig roll i flytten, och Bosnien har en stor och anrik tradition som skotillverkare, inte minst då de var en del av det Österrikisk-ungerska riket. Att man valde att flytta ner produktionen är naturligtvis främst för att kapa kostnaderna, men också för kunna möta den ökade efterfrågan (de har 150 anställda i fabriken i Bosnien, i Kumlafabriken var de 13) plus att kunskapen i skotillverkning är betydligt större där nere och återväxten klart bättre exempelvis då det fortfarande finns utbildningar för skotillverkning.
Men, nu då lagom till sitt 70-års jubileum satsar man alltså på svensk produktion igen, och nu då alltså på vuxenskor (som man sålt under ett par-tre år nu) med sandalsydd konstruktion, som är en traditionell metod där man viker ovanlädret utåt, förstärker med en rand ovanpå och syr fast i bindsulan. Antingen kan man sy också genom slitsulan, eller så limmar man på en yttersula. Den kan sedan dras bort och ny limmas på, utan att ovandelen behöver röras. Det är tre olika modeller som erbjuds i jubileumskollektion Kavat 1945, alla i vegetabiliskt garvat läder från Tärnsjö. Det görs i en upplaga på 1945 par som börjar säljas i vinter hos Kavat, Grandpa och Naturkompaniet bland annat, och priset kommer naturligtvis ligga på 1945 kronor.
– Det är en prisnivå som vi bara har möjlighet att hålla tackvare att vi kan samarbeta med skoindustrimuseet här, och så att säga har lokaler och maskiner gratis, säger Magnus Ericsson.
Personalen på museet är även de väldigt glada över samarbetet.
– Det är grymt att få jobba med något annat än våra ”pissetofflor” i lite större skala, att få vara en del i framtagandet och justerandet av tillverkningsprocessen, och sedan få genomföra den, säger Peter Grandin som är en av två som arbetar ”på golvet” i skomuseet, med tillverkning och med maskinerna och så vidare, plus en lärling.
Jag skrev tidigare om att det fanns planer på att göra Goodyear-randsydda och becksömssydda skor under Kavat-märket i Sverige, men så kommer tyvärr inte bli fallet. Det finns helt enkelt inte kunskap och möjlighet att göra detta i dagsläget, utan att det skulle bli enormt dyra skor. Däremot så är planen att börja göra Goodyear-randsytt och becksömssytt i Kavats fabrik i Bosnien, med samma material som den här serien som görs i Kumla nu, men då med mer avancerade konstruktionsmetoder. Hur och i vilken skala som det i så fall blir beror lite på hur Kavat 1945 mottas av marknaden.
I övrigt så har nu som jag skrev om tidigare Italigente lyfts in under Kavat-paraplyt. I workshopen i Italien görs nu en ny kollektion Italigente-skor som kommer lanseras till våren, tillsammans med en ny hemsida. Också ett antal nya modeller för Oscar Jacobson görs i Italien inför kommande säsong. Med Kavat och Italigente har man ett stort spektra av skor, från barnskorna i olika varianter till Kavats vuxenskor som är rejäla skor i retrostuk gjorda i miljövänliga material, till Italigentes mer exklusiva blake/rapid-sydda skor som har både dressade och mer casualmodeller. I Göteborg, där man nyligen öppnade en egen Kavatbutik, letar man efter större lokal för att införliva hela företagets utbud under ett och samma tak. Man planerar också att öppna en Kavat/Italigente-butik i Kumla med hela deras utbud, plus outlet, som man hoppas kan locka folk både från närområdet och som passerar stan på E20.
Åter till själva tillverkningen av Kavat 1945, där jag alltså var med under framställningen av ett par åt mig själv, och även gjorde vissa moment av tillverkningen på egen hand. Då sådant här gör sig allra bäst i bilder, följer här en bildserie som går igenom produktionen:
Jo, den lilla, lite genomskinliga läderbiten är gjord av livmoder, från en ko. Det är också läder. Nu vet ni det.
Finns skorna att köpa nu eller släpps de först nästa år? Tack för ett fint reportage förresten!
Ajop: Just, ska lägga till det, de släpps senare i vinter. Och tack så mycket!
tack för ett mycket bra reportage. Kan skorna köpas online utanför Sverige?
Rutger: Tack! Vet inte säkert, men antingen i Kavats egen webbshop eller Grandpas borde de dyka upp sedan när de släpps.
Kul! Får slå till på ett par skor när de kommer ut.
Bra reportage, Jesper!
Kul inlägg, skorna är riktigt snygga. Även denna typ av informella sko med lite mindre aggressiv läst fyller sin funktion. Och eftersom lädret nästan är crust kanske detta kan bli en fin utmaning för @niklasnordin 😀
Tor och Lano: Tack så väldigt mycket!
Tack för ett bra reportage, kul att läsa lite om svensk skotillverkning!
Johan: Tackar!
Klockrent reportage, hade ingen aning om vilken fin tradtition som gömmer sig en dryg timmes bilresa hemifrån. Måste nog överväga ett par trots allt 🙂 Tack för ytterligare god läsning och fina bilder!
Jag hade gärna sett bilder på skomodeller ifrån 40-talet och fram till i dag .
Jag kanske känner igen några ?
Kul att det fortfarande tillverkas kvalitetsskor i Sverige !
Innan gymnastikskor tog över våra fötter då hade vi kängor,promenadskor och sandaler med gummistövlar och tennisskor som komplement vid väl valda tillfällen.
Snyggare och bättre !