Idag höll nätbutiken Skolyx en trunk show i Göteborg där man visade upp en mängd modeller från spanska Yanko. Ett 50-tal besökare var på plats och provade ut storlekar, kollade MTO-möjligheter och pratade skor.

 

Chelsea boot i tan på lästen 961, som är lite rakare än lästen 915 som är den Skolyx använder till skorna i sitt standardutbud. Storleksmässigt rätt likvärdig dock.

Chelsea boot i tan på lästen 961, som är lite rakare än lästen 915 som är den Skolyx använder till skorna i sitt standardutbud. Storleksmässigt rätt likvärdig dock.

 

Eventet hölls hos Fair Fashion Room i centrala Göteborg under tre timmar på onsdagkvällen, och här hade man ställt upp ett bord med Skolyx ordinarie sortiment, där deras dubbla munksko, quarter brogue, semi brogue, plain cap toe oxford och wholecut i två olika färger vardera visades upp. Alla på lästen 915, en elegant läst med svagt fyrkantig tå (läs mer om den och om Yanko i min recension här). Förutom detta fanns också ett större bord med ett femtontal olika MTO:s från Yanko, bland annat en quarter brogue i crust-läder och med helt obehandlad sula för egen färgning, ett par olika chelseaboots på lästen 961 med fyrkantig tå och lite rakare formspråk än 915, en riktigt fin austerity brogue på lästen 962 med rund, lite mandelformad tå som påminner mycket om Edward Greens 82-läst, och en tassel loafer i mörkbrun mocka på lite bulligare, rund loafersläst.  Med mera.

 

Austerity brogue på en läst med rundare tå, mycket trevlig.

Austerity brogue på lästen 962 med rundare tå, mycket trevlig.

Sulorna på modellen ovan.

Sulorna på modellen ovan.

 

Vad jag förstod av de som provade så upplevde de flesta att de hade samma storlek i Yankos läster som man har hos exempelvis Crockett & Jones, Carmina och även Loake, vilket då även jag upplever. Även av de två nya läster som jag provade nu, loaferslästen och 961. Prismässigt ligger Yanko just nu väldigt bra till, än så länge kör Skolyx på 2595 kronor för sitt standardutbud, och även de modellerna i crust-läder kan man få för det priset. MTO kostar 600 kronor extra, vilket är ett förhållandevis lågt påslag. Som jag sagt innan så är jag väldigt imponerad över vad man får till det pris som Yanko ligger på, vilket förstärktes av att inspektera de MTO-modeller som visades upp, där både byggkvalitet och läder känns klart bättre än den prisnivå de ligger på.

Pedagogiskt nog släppte man fram två personer åt gången för provning av storlekar och för diskussioner kring möjliga MTO:s med mera, för att kunna ge så bra service som möjligt. De som väntade kollade in utbudet, drack öl och åt av tilltugget som bjöds, och så klart pratade om skor. Att kring 50 personer kommer på en sådan här tillställning i Göteborg är ytterligare ett tecken på hur stort intresset är för ämnet.

 

Det utbud av skor som finns i lager hos Skolyx i deras webbutik.

Det utbud av skor som finns i lager hos Skolyx i deras webbutik.

Skor provas.

Skor provas.

Väntelistan inför provning och hjälp av Skolyx.

Väntelistan inför provning och hjälp av Skolyx.

Läckra munkskor. Burgundyfärgen som single monk-skorna är i är ljuvlig.

Läckra munkskor. Burgundyfärgen som de båda är i är ljuvlig.

Quarter brogues i crustläder.

Quarter brogues i obehandlat crustläder.

Förutom vanliga lädersulorna finns flera andra alternativ, bland annat dessa Yorksulor.

Förutom vanliga lädersulorna finns flera andra alternativ, bland annat dessa Yorksulor.

Och Vibrams Dainite-variant, som vad jag upplevt är precis lika bra som originalet.

Och Vibrams Dainite-variant, som vad jag upplevt är precis lika bra som originalet.

Två damskomodeller som gjorts som MTO, en jodhpur och chelsea.

Två damskomodeller som gjorts som MTO, en ljusbrun jodhpur och chelsea i burgundy.

Ett par damjodhpurs i burgundy, som snart kommer finnas i Skolyx ordinarie utbud.

Ett par damjodhpurs i burgundy, som snart kommer finnas i Skolyx ordinarie utbud.

Trunken var välbesökt.

Trunken var välbesökt.

Yanko erbjuder även bälten i samma läder som skorna är gjorda i.

Yanko erbjuder även bälten i samma läder som skorna är gjorda i.

Tassel-loafer på en rundare läst speciellt anpassad för loafers. Jag som har storlek 10 som standard vanligtvis testade lästen i den storleken, och de satt bra och ganska lagom tajt, vilket är viktigt för loafers.

Tassel-loafer på en rundare läst, 955, speciellt anpassad för loafers. Jag som har storlek 10 som standard vanligtvis testade lästen i den storleken, och de satt bra och ganska lagom tajt, vilket är viktigt för loafers.

Wholecuts i mörkbrun mocka, med mera.

Wholecuts i mörkbrun mocka, med mera.