Under veckoslutet hade Skoaktiebolaget i Stockholm ett event med Alexander Nurulaeff, en av världens främsta patineringsartister och mannen bakom Dandy Shoe Care. Niklas Nordin fick en pratstund med den excentriske ryss-italienaren.
Alexander Nurulaeff flyttade från Ryssland till Italien och Parma 1999. En konstnär som sökte lyckan på nytt håll. Och just sin bakgrund som konstnär skulle han få stor nytta av i det som kom att bli hans sysselsättning. Det var för ungefär ett decennium sedan efter att han letat runt efter ett par skor som verkligen stack ut i butikerna i Parma, utan att lyckas, som han provade att måla sina egna för första gången. Resultatet blev helt okej, så han gjorde det med fler skor åt sig själv.
– Sedan såg några kompisar mina skor och ville att jag skulle göra det åt dem, och på den vägen är det. Jag startade Dandy Shoe Care för kanske sex år sedan. Även om jag haft ett skointresse sedan länge så tänkte jag aldrig att det var något jag skulle jobba med, säger Alexander Nurulaeff.
Under de här åren som han jobbat med patinering av skor har han utvecklat egna tekniker för färgningen och lärt sig väldigt mycket om hur olika typer av läder fungerar, och hur man behöver behandla dem olika.
– Nuförtiden sitter det i ryggmärgen, jag känner snabbt på lädret vilken typ av behandling som fungerar på dem. Det kan skilja väldigt mycket mellan olika typer av lädersorter, säger han.
Alexander Nurulaeff är en perfektionist som är mer inriktad på att göra riktigt bra jobb än många. Han kan hålla på en vecka med ett par skor (även om han då så klart inte jobbar konstant med bara den skon), men ibland kan det ta uppåt en månad.
– Ibland blir jag missnöjd med resultatet och väljer att ta bort allt och börja om helt från början.
Dock strippar han aldrig skorna med aceton eller kemiskt ren bensin, då han anser att det sliter för hårt på skorna.
– Jag tycker att det förstör lädret. För mig är det inte bara slutresultatet färgmässigt som är viktigt, utan också att lädret är i bra skick. Att det mår bra. Det är ju helt memingslöst att göra en fantastisk patinering om lädret sen ändå är så slitet att de ser risiga ut när kunden använder skorna.
Alexander Nurulaeffs bästa tips för den som vill börja patinera skor själv är att öva mycket, på läderbitar, på skor med olika typer av läder, och att ha tålamod.
– Det är viktigt att prova olika tekniker, testa sig fram. Jag är mycket bättre idag än vad jag var för fem år sedan. Man lär sig hela tiden, förfinar tekniken och hittar nya sätt att göra det på, säger han.
När Alexander gör patinering på ett par skor blandar han sina egna färger (och det är väldigt hemligt vilka produkter han använder) och använder alltid minst fem olika nyanser. Han plockar upp en djupt brun sko och förklarar att han använt sju olika nyanser för att få till den djupa, tredimensionella känslan i färgen. Han har också stor nytta av sin bakgrund som konstnär för att förstå hur olika färger kan arbeta med varandra.
Dandy Shoe Care får skor skickade till sig från hela världen, med alla möjliga typer av önskemål kring färgningen. Men det är inte bara privatpersoner han jobbar med, utan flera olika italienska tillverkare anlitar honom, även om det aldrig är officiellt att det är Dandy Shoe Care som ligger bakom patineringen.
– Och flera av de här tillverkarna vill att jag ska komma och lära upp deras anställda i patineringskonsten. Det är dock inget jag gjort, än i alla fall, säger Alexander.
Han är överhuvudtaget inte särskilt förtjust i att man, som han uttrycker det, gör industri av patineringen.
– Det blir aldrig lika bra när man inte lägger ner den tid som krävs. Berluti är ett exempel på ett företag som började med handgjord patinering och gjorde det fantastiskt, men sedan efter ett tag bytte de tekniker och gjorde det till en industri.
Den här typen av samarbeten som han gör, först med Justin FitzPatricks märke och nu med Skoaktiebolaget, är något han tycker är väldigt givande och som gör att han uppmärksammas bredare. Med Skoaktiebolaget har man gjort ett par semi-brogues från Carmina i tre olika färgglada nyanser, röda, gula och gröna, med läcker djup patinering. Och den här typen av öppna events tycker han mycket om:
– Vanligtvis vill folk att jag gör liknande grejer för mindre slutna sällskap. Men jag uppskattar verkligen den här typen av ”patina trunk show”, där jag får träffa mycket mer folk och förhoppningsvis inspirera andra. Det är en helt annan sak att se ett par skor med en professionell, handgjord patina i verkligheten än att se de på bild.
Niklas Nordin
jättebra omskrivning av min text.
Snyggt jobbat som vanligt 🙂
Var ju första gången jag gjorde nåt liknande så det var lite nervöst.
Glömde förresten i all upphetsning att även ta kort på sulorna som även de var målade och väldigt vackra.
Väldigt trevlig kille dessutom och rolig att prata med.
Niklas: Tack, men det var du som gjorde det stora jobbet med att intervjua honom! Du är förlåten för att du missade sulorna 🙂
Härligt Niklas! Snart har vi dig som lokal patinaartist 🙂
@rolle haha, hardly 🙂 när man ser hur jäkla bra han är inser man hur mycket amatör man är. Måste hitta en bra bok om färg-teori nu bara.
Niklas, det är så man blir bra. Idoghet och vilja!
Niklas, fantastiskt bra jobbat med reportage x 2! Som nämnts tidigare, blir man ju sugen på att testa själv. 🙂
Lätt hänt att med åldern glömma sulorna. 😉 Bra läsning Herr Nordin!
Hi. I would like ti get in touch with you. Thank you.
Ricardo Cortés: Please send an e-mail to shoegazingblog (a t) gmail.com. Thank you!
Tog ett snabbt besök och kikade på skorna i helgen, de är verkligen fantastiska i verkligheten!
@rolle hehe, ja viljan saknas ju inte kan jag säga 🙂
@bergström @tor tackar, men det är Jespers förtjänst att det är läsvänligt.
@lano kan bara hålla med, när man studerar dem nära så ser man hur perfekt det är gjort.
Läste denna i skolan(blev tvingad) men reportaget var helt okej, är dock inte insatt i skor så var inte så intressant för just mig. 2/5