Sverige har ända sedan 1900-talet haft en stark statlig apparat, även om dess betydelse minskat de senaste decennierna, och det här har också märkts tydligt på skobranschen. Dagens tillbakablick handlar bland annat om den stora statliga skoutredningen 1945 och regeringspropositionen -78 som skulle rädda svensk kvalitetsskoproduktion – men misslyckades. Sist också en sista påminnelse om anmälan till mingel och middag vid Shoegazing Super Trunk Show.
När socialdemokraternas folkhemsbygge orkestrerat av Per-Albin Hansson byggdes upp under 1930- och 40-talen var staten befolkningens stora stöttepelare i stort som smått. Staten och myndighetsapparaten hade mycket stort förtroende, och de var också inne och petade i det mesta. En av statens offentliga utredningar från den här tiden, gjord vid Handelsdepartementet, gick under benämningen skoutredningen och resulterade 1951 i ”Skor – betänkande avgivet av 1945 års skoutredning”. Ett mastigt dokument på 350 sidor som vrider och vänder på i stort sett alla tänkbara aspekter kring dåtidens skoindustri och garverinäring i Sverige. Den leddes av ”sakkunniga dåvarande tf överingenjören arkitekt Torsten Fredin”. Det var inte så konstigt i sig med en statlig utredning av skoindustrin, den var en stor näring i Sverige på den här tiden, med koncentration kring Örebro och Kumla. Omkring 10 000 personer jobbade på skofabriker under 40- och 50-talet, och det är utan att man räknar med det mycket stora antal skomakare som fanns eller anställda inom garveribranschen.
Utredningen landar i en radda rekommendationer, dels åt näringen och forskningsinstituten och dels åt staten och myndigheterna. Det handlar om att exempelvis ”allmänheten i större utsträckning tillhandahålles skodon, systematiskt utarbetade i flera vidder, och att en standardmärkning av läster införes”, och att ”efter viss övergångstid 1919 års förordningar angående förbud mot användingen av papp och konstläder i skor (pappförordningen) och förbudet att förtynga läder (förtyngningsförordningen) måtte upphävas”. Det handlade mycket om att systematisera och effektivisera, och för att klara av fortsatt konkurrenskraft tittade man bort från kvalitet och mot produktivitet. Det är alltså inte bara utredningen i sig som säger mycket om den tiden, utan även dess innehåll.
Under stora delar av 1900-talet var olika specialiserade institut viktiga för många näringar i Sverige. Ett sådant var Skoindustrins forskningsinstitut, som bildades på 40-talet och faktiskt fanns kvar fram till 1990, som genomförde mängder av olika kartläggningar och utredningar ”i skoindustrins tjänst”. Deras största projekt var deras så kallade antropometriska forskning. Man mätte omkring 15 000 personers fötter med en avancerad fotmätningsapparat med flertal längd- och vinkelmått som genererade ett gigantiskt material. Syftet med forskningsprogrammet var att bidra med kunskap för att man skulle kunna ”producera skor med god passform till majoriteten av svenska folket”. Instituten sågs som expertorgan som också hade en övergripande bild av näring och kunder.
Som säkert bekant så minskade skoproduktionen dramatiskt i Sverige under 60- och 70-talet. Man kunde inte längre konkurrera med utländsk produktion, och lite förenklat kan man säga att åtgärderna och målen som skoutredningen la fram inte hade lyckats. Dock ska det sägas att det på den här tiden inte var Kina och övriga Asien som skoimporten kom från, utan framför allt från övriga Europa. Skoindustrin själv hade börjat oroa sig även för lågprisimporten, som man då kallade införseln av asiatiska produkter, men från expert- och politikerhåll var man inte lika bekymrad där. Det syns bland annat i en regeringsproposition från 1978 som lägger fram ett antal åtgärder för att ”säkra erforderlig läderskoproduktion” i Sverige, främst med hänseende till försörjningsberedskapen. Bland annat vill man bilda ett nytt skoinstitut, vilket också gjordes, och gav förslag på olika ekonomiska stöttningar som staten kunde gå in med för att hjälpa skoindustrin.
Här framkommer det också intressant nog att varken regeringen eller den skodelegation som återigen utredde industrin några år tidigare var särskilt bekymrad över importen av läderskor från Asien. Propostionen diskuterade olika typer av handelspolitiska åtgärder, som exempelvis en allmän licensiering för import av läderskor. Bland annat LO och Svenska Skofabrikantföreningen ville införa en sådan, men flera andra var negativa, som Sveriges Grossistförbund och Sveriges handelsagenters förbund. De hänvisade till att lågprisimporten av läderskor var begränsad, och regeringen och propositionsförfattaren gick på denna linje och ansåg att ”importrestriktioner icke ansågs påkallade”.
Tji fick de, kan man lätt säga så här med facit i hand. Sedan hade den kommande utvecklingen sannolikt inte stoppats även om man beslutat sig för restriktioner då, möjligtvis fördröjts något. Men det är intressant att se att man inte såg den stora omflyttningen av produktion till öst överhuvudtaget ens så sent som 1978.
Nu är det 2010-tal, och i textilriket Borås ser vi hur märken som bland annat Eton flyttar hem produktion till Sverige igen, om än i begränsad skala, och Kavat har på senare tid börjat göra även herr- och damskor i Sverige. När återinvigs produktionen av Goodyear-randsydda skor i Örebro eller Kumla?
—
På söndag är det sista dagen att anmäla sig om man vill vara med på middagen och/eller minglet under Shoegazing Super Trunk Show den 20 september i Stockholm. Som det ser ut i dagsläget är det, med oss arrangörer och utställare inräknat, ungefär ett 50-tal personer som kommer vara med under minglet, och ett 30-tal som deltar i middagen. Det blir en intressant samling med representanterna från tillverkarna, folk från skobranschen i Sverige, ett antal skomakare från hela landet, och så klart flera av er skointresserade besökare. Vill du bara besöka eventet under dagen behöver du inte anmäla dig, då är det bara komma förbi. Mer information om eventet hittar du här.
Kul, och lite oväntad, artikel Jesper. Ren folkbildning!
Tack så mycket Rolle! Är ju före detta public service-medarbetare vet du, sitter i ryggmärgen 🙂
Ja, riktigt kul. Nu har det ju dykt upp en del personer som gör bespokeskor på sistone, vilket är toppen på alla sätt, men en liten verkstad med randsydd produktion hade varit ett fint komplement!
När det kommer svenska skor som ligger i klass med Carmina, C&J och liknande kommer jag omgående att köpa ett par.
Tretorn i Hbg som var Skandinaviens största tillverkare under den här tiden vi diskuterar, hade 3000 (!) anställda och tillverkare 7 miljoner (!!!) par skor om året. Det ni!
Lano och Patrik: Ja nog hade det varit intressant med svenskt kvalitetsskomärke. Frågan är hur konkurrenskraftiga man skulle kunna bli prismässigt bara, och hur många andra som är intresserade. Skulle nog behöva vara i rätt liten skala.
Johnny Dungeon: Ja Tretorn var gigantiskt, framför allt var det väl på 20-talet de var som störst och hade uppåt det antalet anställda i Helsingborg. På den tiden var det nästan bara galoscher och gummistövlar, sedan blev det en del gymnastisk- och tennisskor decennierna senare. Tretorn var ett av de företag som proppen -78 ville ge statlig kreditgaranti, då gummistövlar ansågs viktiga för försörjningsberedskapen.
Tretorn var som störst under 50-talet. http://museum.helsingborg.se/web/object/4426
Antal anställda i Hgb idag? 18 (arton).
Johnny Dungeon: Okej, då var de ännu större då mao. Vet det var knappt 3000 anställda på 20-talet och att det sedan vände neråt under 30-talet och sen kriget, men högst rimligt att det hämtade sig sen efter det och var ännu fler när de sen började köra tennisbollarna också på 50-talet.
Ja det är andra tider nu. Vad är det i fabrikshuset nu? För visst finns det väl fortfarande kvar?
Jag tar det från Wikipedia för att spara tid 🙂 :
”Idag finns det i Gummifabriken skilda verksamheter. Ungefär hälften av ytan nyttjas av Lunds universitets Campus Helsingborg, som sedan år 2000 är beläget där. Resterande är kommersiella lokaler som till största del är kontor, men även restauranger, caféer och gym. Största aktörerna är Ikea-koncernen som har stora kontorsytor i lokalen, så väl som Cerdo Bankpartner och NSVA. År 2007 öppnades även ett kontorshotell under namnet SHIP, som sedan oktober 2013 är benämnt Mindpark[3]. Under perioden 2008 – 2011 fanns här även H+-stadsuvecklingsprojektets kontor.
Totalt arbetar idag (2013) ca 2 500 personer i huset på olika kontor eller universitet och ca 4 200 studieplatser finns där.”
Sätter ett frågetecken för Ikea dock. Hörde talas om att de har/ska flytta delar av/hela sin verksamhet till Malmö.
Jesper, när kommer du anmäla dig till carreducker eller Melkerssons skokurs?
Johnny: Okej, full aktivitet iaf mao.
Lano: Hehe ja det hade såklart varit skitkul, men problemet är att jag är helt inkompetent hantverksmässigt, verkligen tummen mitt i handen. Janne säger att det skulle gå att lära sig ändå, men vet inte, tror inte jag har det drivet. Däremot mkt möjligt att jag nån gång i framtiden är med Janne när han gör ett par skor, och kanske provar hjälpa till lite, men vill ju ha ett par bra skor om man lägger ut de pengarna (om man nu får råd med det nån gång). Ett par egenthorda skor i Carreducker-kurs hade nog varit rätt kassa. Hellre stödja svensk då också.
hehe, starkt att du i alla fall erkänner dina begränsningar 😀