Munkskon anses ofta vara en av de yngre modellerna bland de som brukar betecknas som stomme i det klassiska skoutbudet. Det är dock en skotyp som går långt tillbaka i tiden, och som här en genomgång av dess historia.

 

Det finns ingen datering för när munkskon egentligen uppfanns, men den etablerades på bredare front under högmedeltiden i Europa (ca 1000-1350 e.Kr.) när munkar, som tidigare mest burit sandaler, tog till sig modellen. Därav alltså namnet. Munkarna använde den rätt och slätt som en arbetssko, och den skyddade mer och var bekvämare att arbeta i än sandalerna, och spännet eller spännena (ja redan på den tiden fanns det dubbla munkskor) gjorde att den påminde mycket om deras traditionellt burna sandaler.

 

En typisk variant av hur den modell som munkarna på medeltiden bar, och som alltstå är förlaga till de munkskor vi ser idag.

En typisk variant av hur den modell som munkarna på medeltiden bar, och som alltstå är förlaga till de munkskor vi ser idag. Detta är en repliga av en sko från 1300-talet.

 

Här under medeltiden fanns det många olika varianter av munkskon, de vanligaste var dels en mer sandalliknande variant där det var en tåkappa men sedan öppet och ett rem som gick över ankeln och fästes med ett metallspänne på utsidan. Den variant som främst levt kvar till våra dagar är som en korsning mellan knäppta sandaler och det vi idag kallar derby, med en del som fästs över skons plös och där en rem eller två remmar går in i spännen som låser skon. Modellen fungerade fint att göra med den vändsydda konstruktionsmetoden som var standard på den tiden.

 

James Bond må ha gjort den dubbla munkkängan uppmärksammad igen efter att Daniel Graig burit den i de två senaste filmerna, men redan på 1400-talet bar man varianter av den. Bilder: Medieval Design

James Bond må ha gjort den dubbla munkkängan uppmärksammad igen efter att Daniel Graig burit den i de två senaste filmerna, men redan på 1400-talet bar man varianter av den. Bilder: Medieval Design

 

Den moderna varianten av single och double monk straps, som det heter på engelska och ofta kallas för även i Sverige, har vuxit fram under förra århundradet. Single monken har överlag varit vanligast, men som bekant är det varianten med två spännen som varit mest i ropet de senaste åren. Ofta kallas John Lobb William och Edward Green Westiminister för de mest klassiska varianterna. Den vurm som funnits och i mångt och mycket fortfarande finns för den dubbla munkskon brukar oftast sägas ha startats av Alexander McQueen och Yves Saint Laurent, medan andra pekar på att italienske stilikonen och butiksägaren Lino Ieuluzzi som länge burit modellen frekvent varit en av anledningarna.

 

Lino Ieluzzis take på den dubbla munkskon. Bild: Milanese Special Edition

Lino Ieluzzis take på den dubbla munkskon. Bild: Milanese Special Selection

 

Formalitetsnivån på munkskor är omdiskuterad, och skiljer sig också åt en del var man befinner sig. Normalt brukar man kategorisera in munkskor som mindre formellt än oxfords men mer formellt än derbys. Inte minst en svart single monk strap utan brogeuing etc anses relativt formellt i exempelvis England och används där ofta till mörk kostym i jobbet. I vissa fall anser man dock att munskor, framför allt dubbla, är mindre formella än derbys. Var sanningen ligger är en tolkningsfråga, men som med alla skor är ju mörkare färg och ju mindre mönster mer formellt.

 

En sådan här ren, svart enkel munksko anses relativt formell i exempelvis England. Denna från ungerska Vass på deras U-läst. Bild: StyleForum

En sådan här ren, svart enkel munksko anses relativt formell i exempelvis England. Denna från ungerska Vass på deras U-läst. Bild: StyleForum (översta bilden: Classic Shoes for Men)