När det halvåret gamla skomakeriet Mano Skoservice öppnade introducerade man ett nytt, mycket intressant kvalitetsskomärke på den svenska marknaden: spanska Andrés Sendra, som säljs under egna varumärket Mano. Shoegazing har tittat närmre på skorna, och recenserar en plain cap toe oxford i en mörkröd oxblodsnyans.

 

For international readers, please use the translation tool available on the right hand side of the page (at the bottom on mobile phones).

 

Skorna som är i fokus i den här artikeln.

Skorna som är i fokus i den här artikeln.

 

FAKTA:
Märke: Mano (Andrés Sendra)
Modell: 18870
Läder: Oxblood
Läst: 20606
Storlek: UK10,5
Sula: Enkel lädersula
Pris: 2850 SEK, cirka €305 (recensionsparet har jag fått gratis)

 

Tillverkaren

Sendra Boots är en mycket välkänd tillverkare av cowboy boots och höga kängor, som har sitt säte i Spaniens Northampton, Almansa. De har under många år också gjort klassiska skor, men då enbart åt andra märken, som exempelvis franska Septieme Largeur. För drygt ett år sedan, på 100-årsjubileet av märket Sendra, lanserade man så en egen kollektion Goodyear-randsydda skor, Andrés Sendra. Med framför allt bra aktivitet i sociala medier har märket på ganska kort tid gjort sig känt, med skor med läckra midjor och sulor och i många fall riktigt fin patinering, skor som ser betydligt dyrare ut än vad de är.

När Jasmin ”Mano” Malkic lämnade Bäckmans Skoservice och startade upp egna skomakeriet Mano Skoservice i Stockholm precis innan årsskiftet, så introducerade han så Andrés Sendras skor på den svenska marknaden (mer om skomakeriet och lite fler bilder på Manos skor finns i den här artikeln). De säljs under egna varumärket Mano, och redan från start fanns ett riktigt bra utbud i butiken, som sedan kommit att fyllas på mer och mer allt eftersom. Utbudet är brett med allt från raka, klassiska modeller utan krusiduller till mer extravaganta saker med rätt extrem patinering. I många fall är modellerna unika för Mano, och finns inte i Andrés Sendras utbud. En del modeller har corrected grain-läder, vilka jag inte skulle rekommendera.

 

Andrés Sendras showroom nere i Spanien: Bild: Andrés Sendra

Andrés Sendras showroom nere i Spanien: Bild: Andrés Sendra

 

Beställning

Än så länge kan man bara köpa Mano på plats hos Mano Skoservice på Riddargatan 16 på Östermalm i Stockholm. Ett urval av modellerna visas upp på hemsidan, men än så länge finns ingen fungerande webbshop. Då skomakeriet gått betydligt bättre än väntat har Jasmin Malkic inte haft tid att jobba klart med hemsidan så som var planen, så vi får se när det öppnas webbshop.

 

Allmänt om skorna

18870 är den mest klassiska av skomodeller, en så kallad plain cap toe oxford. De har dock sex snörhålpar mot vanliga fem, vilket ger en lite annan look till skon. Nyansen är oxblod, vilket är en mörkt, mörkt burgundyton, med lite lila drag, som i vissa ljus upplevs som helt svart. Lästen med  det föga upphetsande namnet 20606 är en ganska långsmal läst med en rundad tå, även den väldigt klassisk. Skorna kommer med skolåda, skopåsar, putstrasa samt extra skosnören.

 

En plain cap toe oxford är urtypen av en kvalitetssko, även om nyansen oxblod inte är särskilt vanlig.

En plain cap toe oxford är urtypen av en kvalitetssko, även om nyansen oxblod inte är särskilt vanlig.

De sex snörhålparen gör att skorna får en lite annan look än gemene cap toe.

De sex snörhålparen gör att skorna får en lite annan look än gemene cap toe.

Sulor med fin finish.

Sulor med fin finish.

 

Konstruktion och material

Skorna är Goodyear-randsydda, och mycket prydligt gjorda. Det märks att Sendra-fabriken är gammal och väletablerad, med bra precision på detaljarbetet sett till priset. Samtidigt är de väldigt simpla och rena, det är inga krusiduller någonstans, inga dekorationsmärken på klacken och ingen fudging ovanpå randen (när man kör med ett hjul som gör små hack i randen, på skor med maskinsydd avlapp är det bara dekoration medan handsydda har dem för att måtta stygnen). I vissa fall gör det arbetet lättare, i andra fall kan det faktiskt försvåra lite, då exempelvis fudging kan täcka lite slarvigt sydd avlappssöm medan en sådan här ren variant måste ha en clean söm för att det inte ska se hafsigt ut. Sulan har ritsnedläggning och en liten välvning, och också fin handmålad finish. Manos skor har ett antal olika sulvarianter, där vissa har träpliggade midjor, och vissa har helt limmade midjor som möjliggör en väldigt smal skuren midja som ser riktigt elegant ut. Vid halvsulning är det inga problem alls utan man gör precis som vanligt, däremot innebär det lite merarbete vid helsulning.

Högst sannolikt är häl- och tåhättor gjorda i Celastic, som är ett textilmaterial som är impregnerat med plastfibrer. Är standard för skor i den här prisklassen. Det är bättre och formar sig mer än thermoplast, men inte lika bra anpassningsegenskaper som läderboard eller läder. Ovanlädret håller klart skaplig nivå till priset. Når kanske inte riktigt upp till samma nivå som de i prisklassen strax över, som Carmina eller Crockett & Jones Benchgrade, men inte långt ifrån. Lädret tar emot puts på ett trevligt sätt. Skorna är skapligt balanserade, och är lite mjukare än den typiska brittiska Goodyear-randsydda skon.

 

Prydlig avlappssöm, med en ren rand.

Prydlig avlappssöm, med en ren rand.

Skorna i profil.

Skorna i profil, där det syns att de är bra balanserade.

 

Passform

20606 lästen är som sagt en långsmal läst, och jag som har lite bredare fötter fick gå upp en halv storlek från min vanliga UK10 till10,5 för att de skulle sitta bra på vidden. De blev lite långa då, men fungerar. En person med normal eller lite smalare fot kan säkerligen ha sin vanliga storlek i den här lästen. Hälen har en bra, skålad form vilket gör att hälen sitter bra på plats. Det aningen tunnare lädret och ganska följsamma sulan gjorde de enkla att gå in.

Jämför vi med Shoegazings referenssko, Loake Aldwych på Capital-lästen, är det lite krångligt här då jag har en storlek upp på dessa. Men storlek UK10,5 på Mano läst 20606 är ungefär lika lång som Loake Capital i UK10, men aningen smalare. Instegen är jämförbara, medan hälpartiet är tajtare på Mano-skon.

 

Där de ska vara, på fötterna.

Där de ska vara, på fötterna.

 

Sammanfattning

Mano/Andrés Sendra är ett klart prisvärt kvalitetsskoalternativ, med skor som känns dyrare än vad de är. De ligger prismässigt i en kategori som blir allt tajtare, ifrån cirka 2500 upp till drygt 3500. Här hittar vi om vi räknar in nätförsäljning Carmina, Wildsmith, J. FitzPatrick, Herring Premier, Barker, Loake, Italigente med flera. De lyckas dock sticka ut hyfsat med sina på flera modeller läckra sulor och midjor och med antiqueing för de som vill ha det. Att introducera helt nya märken är aldrig lätt, så det är ett hedervärt initativ Jasmin Malkic tagit, då vi skointresserade naturligtvis är glada för att utbudet av riktigt bra skor blir större i Sverige.

 

Så här ser skorna ut efter ett tiotal användningar.

Så här ser skorna ut efter ett tiotal användningar.

 

Midjorna.

Midjorna.

 

Nyansen oxblod gör sig utmärkt till mörkblått, mellan- och mörkgrått och även svart.

Nyansen oxblod gör sig utmärkt till mörkblått, mellan- och mörkgrått, mörkgrönt och även svart.