Idag stötte jag för andra gången på ganska kort tid på påståendet att stormrand är onödigt och egentligen inte alls är något som ger ett särskilt mycket bättre vattenskydd än vanlig randsömskonstruktion. Båda har haft liknande motiveringar, om att de minsann aldrig haft problem med att det läcker in på skor med vanlig randsöm och inte märkt någon som helst skillnad mot skor de äger som har det. Det här är inte bara dumt, det är dubbeldumt. Jag ska förklara varför.
Det gröna här ovan visar hur stormranden ser ut i genomskärning. Den remsa man ser ovanför sömmen är alltså ovandelen på fliken i randen.
En stormrand är som synes på bilden ovan konstruerad lite som ett upp och nedvänt T, till skillnad från en vanlig rand som är helt platt. När man traskar i regn eller snö samlas mycket fukt ovanpå randkanten, och på en sko med traditionell konstruktion glider vattnet gärna in mellan rand och och ovanläder in till kork och bindsula. Stormrandens vägg stoppar effektivt just den här fukten som lägger sig ovanpå randen från att tränga in i skon. En sko med den ganska ovanliga veldtschoen-konstruktionen tål detta ännu bättre, för där vänds ovanlädret utåt och det blir med andra ord helt tätt här. För den här vägen från sidan är det ställe där mest fukt kommer in i skons innanmäte, betydligt mer än underifrån genom avlappssömmen där. Den enkla förklaringen till detta är gravitationen, det kräver lite mer att tränga in uppåt än att glida ner åt sidan, även för fukt.
Den troliga anledningen till att de här herrarna argumenterar emot stormranden och menar att de aldrig haft problem med att fukt kommer in i skorna, är för att de själva aldrig känt den. För det är relativt ovanligt att en randsydd sko läcker in så mycket vatten att det går upp genom hela bindsulan och gör strumporna blöta. För det krävs det ordentligt med regn eller slask. Men bara för att man inte blir blöt om fossingarna så betyder det inte att skorna inte läcker in vatten. Oftast går det bara in i korken, den nedre delen av bindsulan, samt blöter upp slitsulan även inifrån. Och fukt här i innanmätet av skon gör att den slits snabbare.
De här kängorna från Carmina saknar stormrand. Det gör de elegantare än många andra liknande så kallade jumper boots, nackdelen är då att de inte är riktigt lika vattentåliga.
Nu är det inte så att en randsydd sko utan stormrand är helt oduglig i väta, naturligtvis inte. Och skon trasas inte sönder direkt bara för att det kommer in fukt i den. Men en vanlig randsydd sko kan behöva lite extra torktid efter att ha gått i riktigt blött väder då den sannolikt har släppt in mer fukt än en med stormrand. Så för det riktigt blöta och slaskiga vädret är det inte dumt att välja att ta på sig ett par med stormrand om man har möjlighet.