I New York och på Manhattan finns i princip allt en stad kan erbjuda. Däribland en hel del butiker som säljer kvalitetsskor. Shoegazing har besökt 14 av dem för en omfattande butiksguide, perfekt för den som har planer på att besöka staden, eller bara för inspiration för alla andra.
Alden Flagship Store
344 Madison Avenue
Amerikanska Alden har naturligtvis en huvudbutik på Manhattan.
Aldens huvudbutik ligger på vid ett av de stora shoppingstråken på Madison Avenue, och rymmer som sig bör ett nästan heltäckande utbud av Aldens skor. Det är klassiskt amerikanska modeller med runda, lie klumpiga läster, och två hyllrader ägnas helt åt Cordovan-skor som är företagets specialitet. Priserna ligger på cirka 3250 SEK ($500) för kalvläderskor och 4300 SEK ($670) för Cordovanmodeller. Kvalitetsmässigt kan Alden jämföras med Crockett & Jones Benchgrade eller Carmina, och ligger således bra till prismässigt på hemmaplan, framför allt Cordovan-modellerna. Personalen i butiken var inte överdrivet trevliga, utan kändes mest som att man gjorda det man skulle men ingenting utöver det. Inredningen är också rätt intetsägande och trist.
Två hyllor med Cordovangodis.
Åtta olika modeller i den klassiska Cordovan-nyansen nr. 8, som beroende på batch och ålder kan se väldigt olika ut, som synes på bilden.
En longwing-blucher  (vi får ta seden dit man kommer och kalla derbys vid deras amerikanska namn) i pin grain-läder.
Allen Edmonds – 44th Street
24 East 44th Street
Väldigt nära Aldens butik, och med liknande utseende, ligger en av Allen Edmonds fyra egna Manhattan-butiker.

Allen Edmonds är den amerikanska jätten som producerar mängder med skor, och är en institution i USA. Kvaliteten ligger i samma område som exempelvis Loake 1880. Precis som Alden är det traditionellt och runt som gäller, och modellutbudet är stort. Butiken är egentligen alldeles för liten för dem, det är kunder, personal och skor i en enda stor röra inne i butiken, och trots att personalstyrkan är stor hinner de inte plocka i ordning alla skor som provas utan det ligger högar med testade skor på golvet. Stämningen är dock god, och den är trevligare inredd än Aldens butik, lite mer ombonad. Ett par vanliga AE-lågskor går på cirka 2300 SEK ($350).

Två cap toes i olika ljusare bruna nyanser.
En bild när det var lite lugnare i butiken, som inte r så mycket mer än vad som synes här.
Trevlig split toe-derby i rödbrunt läder, med maskinsydd tåsöm.
Barney’s New York – Madison Ave Store
660 Madison Avenue
Barney’s är en av de välkända lyxvaruhusen i New York, som har en stor skoavdelning.

Barney’s är en modevaruhuskedja med fokus på så kallade ”lyxtillverkare”, och på deras skoavdelning finns förutom skor av sisådär kvalitet från lite olika modemärken också en hel del klassiska kvalitettskotillverkare. Bland andra John Lobb, Crockett & Jones, Alden med flera finns på hyllorna. Utbudet av varje märke är av naturliga skäl inte jättestort, och har en del udda inslag, på gott och ont. Men man kan hitta saker som inte finns på så många andra håll som så klart kan vara kul. Fördelen med Barney’s är också att de två gånger om året har ganska ordentliga reor, och då ingår alltid ett gäng skor från kvalitetsskotillverkarna. Så är man på plats vid dessa säsongsutrensningar och man hittar ett reapar som inte stått framme eller provats allt för mycket kan man göra riktiga fynd. Personalen är när jag är på plats sensationellt ointresserad, och står och hänger runt en kassa utan att ens lyfta blicken mot de kunder som passerar genom avdelningen.

En modell från John Lobbs toppserie prestige, vars enda skillnad mot standardserien är att de har en finare sula med bevelled waist, samt att lästade skoblock ingår. I övrigt är allt likadant.
Munskor x2, där den främre är en variant av Lowndes i fint grain-läder.
Aldens hylla med som sig bör stor andel Cordovan och longwings.
E. Vogel
19 Howard Street
Mest genuin känsla av alla ställen Shoegazing besökte gav utan tvekan E. Vogel.

E. Vogel är en av USA:s äldsta fortfarande aktiva bespoke-skomakare, och håller till i rätt ruffiga kvarter på Lower Manhattan. De tillverkar skor och boots i väldigt traditionell amerikansk stil, lite grövre och ordentliga, utan särskilt mycket fokus på finish. Då skorna görs med Goodyear-randsöm och maskinsydd avlappssöm kan man hålla priserna på en riktigt bra nivå, första paret kostar 9700 SEK ($1475) när lästtillverkning ingår, andra paret 6400 SEK ($975). Även om arbetet sker med maskiner är det fortfarande en väldigt liten verksamhet, skorna tillverkas faktiskt i lokaler ovanför butiken, och mer om tillverkningen hos E.Vogel kommer i ett senare inlägg.

I företagets butiksdel visas mängder med samples av bespoke-skor upp.
Övre hyllan här är läckert uppställd, med nedförsbacken från de höga bootsen till lågskorna längst till höger.
Klassisk double monk-modell, inga konstigheter, bara schyssta skor, vilket är E. Vogels signum.
Bergdorf Goodman
754 Fifth Avenue
New Yorks mest kända lyxklädesbutik är troligtvis Bergdorf Goodman.

Bergdorf Goodmans herrbutik ligger granne med Tiffany’s och schabraket Trump Tower. Butiken är stor och vacker, och med extremt trevlig personal. Precis som andra sådana här butikslandmärken, som nämnda Tiffany’s, så är bemötandet allt annat än snobbigt utan alla tas emot med samma vänliga och überproffsiga bemötande. Skoavdelningen längst in på bottenvåningen har förutom större, vanliga kvalitetsskotillverkare som John Lobb och Church’s, också en hel del mindre märken framför allt från Italien. Bontoni, Silvano Sassetti och Stefano Branchini för att nämna några.

En hylla med modeller från Stefano Branchini, i väldigt italienskt snitt.
Skor från Max Verre, en italiensk midrange-tillverkare som inte är alltför välkänd…
…Tom Ford är en kläddesigner som är betydligt mer välkänd. Många av dennes skor tillverkas dock av just Max Verre, bland annat denna med läckert smal midja. Prisskillnaden för Tom Ford-märket? Omkring 7000 kronor.
John Lobb Paris
800 Madison Avenue
John Lobbs New York-butik går naturligvis i gult.

Hermés-ägda John Lobb Paris har naturligtvis en egen butik i New York. Här samlas de allra flesta av märkets olika modeller, och det är mycket museum- och misty-calf-läder på hyllorna. Den gula inredningen och ljuset gör dock att det färgnyanserna på skorna blir svåra att uppfatta, det är nästan att man får gå fram till glasdörren med alla modeller man är intresserad av för att se hur de verkligen ser ut. Precis som på de flesta håll på Manhattan är personaltätheten hög, mycket tack vare de låga personalkostnaderna, och här är de lagom trevliga utan att göra något märkvärdigt intryck.

Tre par bespoke-skor från företagets bespoke-avdelning i Paris.
Kliniskt uppradade skor.
Väldigt vackra chelsea-boots, som görs sig utmärkt i museum calf.
Ralph Lauren Flagship Store
867 Madison Avenue
Väldigt elegant är den, Ralph Laurens butik, med känslan av en gammal herrklubb.
Ralph Lauren har mer eller mindre ett helt kvarter för sig själva på Upper East Side, med dambutik och flera barnbutiker, samt då herrbutiken. En stor och trevlig butik. Ralph Lauren köper in skor från flera av de brittiska RTW-tillverkarna som Gaziano & Girling, Edward Green och Crockett & Jones. Priserna ligger i nivå med deras skor, och de ska hålla motsvarande kvalitet. Dock har Ralph Lauren en hel del egendesignade modeller som bara går att köpa hos dem, och till exempel en hel del i olika exotiska läder som är rätt kul
Mycket vackra MTO-wingtips utan tåmedaljong med fantastisk patinering.
Burgundyfärgad alligator wholecuts.
Mer alligatorläder i dessa färgglada och lediga loafers.
Silvano Lattanzi
905 Madison Avenue
Silvano Lattanzi-butiken på Upper East Side är ett skomecka nästan utan dess like.

Om det är någon butik som verkligen slog mig med häpnad så var det Silvano Lattanzis. Den mytomspunna italienska tillverkaren av RTW, MTO och bespoke av högsta klass har här samlat hundratals modeller. Det är så mycket fantastisk finish, så många galna sulsömsmetoder, så mycket ljuvligt exoktiskt läder på en och samma plats att man inte vet var man ska titta. Mannen som driver butiken är mycket trevlig och pratglad, och synnerligen entusiastisk över sina skor. Det egentligen enda tråkiga med butiken är priset på produkterna. RTW-kalvläderskorna kostar nästan löjliga 40 000 SEK ($6000). Procentuellt så är prisskillnaden upp till bespoke dock liten, ”bara” tusen dollar, vilket innebär 46 000 kronor ungefär. Men är det någonstans man ska ha en sådan här butik så är det väl på Upper East Side, världens dollarmiljonärtätaste stadsdel.

En full brogue med inverterade sömmar. Ett rent konstverk.
Silvano Lattanzi har mängder med olika varianter av bottningsmetoder som tar steget långt utöver vanlig norvegese. Här en variant där ett lädersnöre flätats in runt avlappssömmen.
Ett par skor i alligatorläder kostar ungefär 118 000 SEK ($18 000). Som hittat.
Berluti
971 Madison Avenue
Berlutis butik är stram och elegant.

Franska premium- och bespoke-tillverkaren Berlutis butik är väldigt elegant och med en lite annorlunda atmosfär. Här är också finishen i fokus och på väldigt hög nivå, de flesta skorna är blake-sydda men det finns också en del randsytt. Priserna för blake-sydda lågskor ligger på knappt 14 000 kronor ($2100), randsytt några hundra dollar till. Läderkvaliteten på skorna är fantastiskt fin och mjuk. Personalen här är vänliga men lite stiffa. Detta var faktiskt enda butiken jag inte fick lov att fota i, med hänvisning till någon sorts märklig företagspolicy. Jag lyckades dock lura iväg båda de anställda ner på nedervåningen samtidigt för att hämta skor att prova, så ni får lite bilder på godiset också.

Den ena av personalen berättade om en man som var inne strax innan mig och såg ett par nyinkomna kängor han gillade. Han frågade hur många par de hade inne i hans storlek, och köpte sedan alla fyra, à 20 000 kronor styck. Sånt inträffar inte alltför ofta i Göteborg.
Många fina färger, många fina modeller.
Lägger patinering på sulan.
Leffot
10 Christopher Street
Världens kanske kändaste kvalitetsskobutik ser ut så här invändigt.

Leffot ligger en bit ner på Manhattan i West Village, och samlar flera riktigt trevliga tillverkare som Saint Crispin’s, Corthay, Gaziano & Girling, Edward Green, John Lobb, Aubercy med flera på ett och samma bord, bokstavligt talat. För det är i princip allt som finns i Leffots butikslokal: Ett bord, och en himla massa fina skor. Steven Taffel och hans fru, samt tre anställda, är väldigt öppna och vänligt sinnade människor, som älskar att prata skor och som besitter en hel del kunskap. Det här är en butik man gärna stannar i en stund för att prata och diskutera, inte bara snabbt kolla runt och gå vidare.

Det berömda bordet med några av världens finaste RTW-tillverkare samlade.
Tre modeller från John Lobb Paris, med en smäcker wholecut-loafer i mitten.
Saint Crispin’s konstverk till skoblock.
Epaulet
144 Orchard Street
Besöker man butikens webbsida får man lätt känslan att det handlar om ett stort stilvaruhus, men det är bara en liten butikslokal som vilken som helst.

Epaulet är en mycket framgångsrik herrekipering som framför allt är stora på nätet. Butiken är i mindre skala, men rymmer ändå i skoväg bland annat många modeller från Carmina, en del Alden, och nyligen också ungerska Vass. Personerna som driver stället är ett gäng unga hipstergrabbar som kommer från samma kompisgäng. Man har också en fysisk butik i Brooklyn, och en på gång i San Fransisco.

När Shoegazing var på besök höll Vass nya amerikanska agent en trunk show hos Epaulet, så tyvärr är utbudet av Vass inte riktigt så här omfattande normalt.
Skor från spanska Carmina, som Epaulet etablerat bra i USA.
Eleganta kängor från spanjorerna.
Brooks Brothers – Madison Ave Store
346 Madison Avenue
Digert utbud av skor i klassiska Brooks Brothers  butik.

Brooks Brothers är synonymt med traditionell amerikansk stil. När det kommer till skor är det dock engelska skotillverkare som är fokus. Hela deras Peal’s kollektion är tillverkad av Crockett & Jones, och sedan en tid säljer man också Edward Green, som saluförs under eget namn. Priserna på Peal’s skorna är ligger i nivå med vad C&J kostar i England. Servicen är bra, men damen son är avdelningschef är lite väl mån om att berätta hur fantastiska deras skor och butik och allt är.

Peal’s/Crockett & Jones full brogue med svannacke vid snörningen.
En samling från Edward Green.
Tyvärr så har Crockett & Jones beslutat att sluta sälja sin klassiska Jodhpur-känga, men Brooks Brothers kommer i alla fall fortsätta erbjuda sin egenmäktighet variant, till glädje för de som fortfarande vill köpa skon.
Paul Stuart
Madison Avenue at 45th Street
Paul Stuart’s gigantiska butik mitt i smeten på Manhattan, som fyller tre våningar.
Paul Stuart är internationellt inte lika känt som exempelvis Brooks Brothers, men i New York är det en institution. Butiken som firar 75-års jubileum i år är en av stans största renodlade herrklädesbutiker, och allt säljs under Paul Stuart’s egna märke. Tillverkar gör i regel klassiska tillverkare från Europa, så även när det gäller skorna. De har flera olika linjer, från toppserien med skor gjorda av Gaziano & Girling till billigare italienskt tillverkade skor som är durksydda, och även car shoes och annat mer ledigt. 300 modeller erbjuder de, om man räknar in alla olika färgval och lädertyper. 
Väldigt många kvalitetsskor på en och samma plats.
Läcker lazy man i tan med intressanta detaljer.
Sulan på samma sko.
Tru-Form (fd Oliver Moore)
856 Lexington Avenue
Ingen ultimat butikslokal kanske, lång och smal och mycket höjdskillnader.

Tru-Form är namnet på den anrika bespoke-tillverkaren Oliver Moore numera. Tyvärr har företaget brottats med kundunderlaget på senare år och gått allt mer från bespoke till att saluförs vanlig RTW och bli mer av en butik i mängden. Något inte minst namnbytet till Tru Form och den hopplösa markis som hänger utanför butiken, som gör att den ser ut som vilken Allen Edmonds-krängare som helst. Så är dock inte fallet, utan fortfarande tillverkas bespoke-skor av företaget och innanvändigt är känslan fortfarande gedigen. Dessutom besitter man väldigt mycket kunskap som man också har nytta av i försäljningen av RTW. Bland de tillverkare som säljs här kan nämnas Loake, Church’s, Alden och Barker.

En bespoke norvegese derby i cognac…
…med väldigt fin sula, ovanligt nog utan gummislitdel längst bak på klacken.
Läderhylla mitt i butiken som vittnar om att här fortfarande görs skor.
Det finns naturligtvis en hel del bildmaterial utöver det som visas här, men för att inte inlägget ska bli alltför gigantiskt har jag nöjt mig med fyra bilder per butik. För den som är intresserad av mer kommer det pyttsas ut bilder från New York på Instagram fortsatt framöver, följ @shoegazingblog. Där postas vidder på egna skor och bilder jag tagit på andras skor dagligen.