Här ser man hur stor en vanlig kalvläderhud är. Tänk vilket slöseri om man bara skar ut några bitar mitt på den här huden och sedan slängde resten. Bild: Claymoor's List

Med anledning av djurrättsorganisationen Petas bilder på hur ormar och reptiler bland annat flås levande och i slutändan blir förhållandevis billiga accessoarer och skor, tänkte jag att det kan vara värt att skriva ett inlägg om det faktum att handlar man riktiga kvalitetsskor så innebär det faktiskt också att man betalar för att lädret kommer från djur som haft det förhållandevis bra.


Nu handlar Petas bilder alltså enbart om exotiska läder som orm och krokodil, och i de fallen är det viktigt att bara köpa skor som är gjorda med CITES-certifierat läder. De skinnen kommer från djur som hanterats väl och slaktats på rätt sätt. Ansedda Ready to Wear och bespoke-tillverkare använder uteslutande CITES-certifierat läder, det är delvis därför priserna är så pass höga. Hittar man exempelvis krokodilskinnsskor för neråt 10 000 kronor från en mindre etablerad tillverkare bör man dock vara mer försiktig.

En välrenommerad tillverkare som exempelvis Gaziano & Girling använder bara krokodilläder som är CITES-certifierat. Bild: Film Noir Buff

Nu är ju dock exotiska skinn inte det vanliga när det gäller kvalitetsskor, utan här handlar det ju om kalv (och skinnet är naturligtvis enbart rester från matindustrin, de dödas aldrig bara för att bli produkter). Här finns ingen certifiering på samma sätt, som fastslår att djuren behandlats väl både under levnadstiden och vid slakt. Men faktum är att även här innebär köp av riktiga kvalitetsskor oftast också att man per automatik köper läder från djur som mått bra.

Det handlar helt enkelt om att de djur som haft det bäst blir det bäst läder av, då skinnkvaliteten påverkas i hög grad av djurets välbefinnande. Kalvar som får beta mycket fritt, har en avslappnad miljö, taggtrådsfria hagar, stressfri transport till slakt och så vidare, lämnar också ifrån sig ett skinn som har goda förutsättningar att bli riktigt högkvalitativt läder. Det höga priset på lädret är en direkt avspegling av att det faktiskt kostar att föda upp djur på ett bra sätt. Billiga skor använder skinn som är i dåligt skick, där märken från exempelvis taggtråd täcks över med hi-shine-lager och där en stressig livstid gjort att djuret mått dåligt, vilket sedan avspeglar sig i en låg kvalitet på skinnet.

Högkvalitativt läder från italienska garveriet Ilcea, som högst troligt kommer från en kalv som levt ett förhållandevis gott liv, vilket ger goda förutsättningar för ett riktigt jämnt, fint och friskt läder. Bild: Chestermox

Så nästa gång någon ifrågasätter att du lagt flera tusen på ett par kvalitetsskor, så kan du inte bara lägga fram de givna argumenten att det är ekonomiskt i längden (då skorna kan hålla i många, många år), de har tillverkats under bra arbetsförhållanden (istället för av barnarbetare i Kambodja) och de är miljövänliga (då varken skornas delar eller de färdiga skorna fraktats fram och tillbaka över världen, eller har läder som behandlats med giftiga kemikalier i fabriker utan bra reningssystem). Du kan också säga att du köpt dem för djurens skull.

Ett par Clifford från Crockett & Jones Handgrade-linje kommer att hålla länge, från djur som troligtvis mått bra, och tillverkade av hyfsat välbetalda fabriksarbetare i England. Full pott med andra ord. Bild: Rugged Old Salt