Bespoke shoes unlaced är precis som Handmade shoes, som jag skrivit om tidigare, en blogg som fokuserar på hantverket bakom handgjorda skor. Den skrivs av Deborah Carré och James Ducker, som tillsammans driver ett av Englands yngre bespokemärken Carréducker.

 

De båda jobbade hos John Lobb Ltd på 90-talet, innan de bestämde sig för att starta upp egen bespoke-verksamhet. Och sedan dess har det gått riktigt bra. Idag har de en workshop i entréplan hos Gieves & Hawkes på Savile Row No. 1, och är väl ansedda.

 

Fokus på bloggen är alltså skotillverkning, ovan visas hur man bäst får till en slät och fin avlappssöm som inte ger en ojämn kant vid ritsnedläggningen.

På bloggen Bespoke shoes unlaced delar de med sig av sina kunskaper inom skotillverkningens ädla konst, en välskriven blogg som oftast uppdateras någon gång i veckan. Ibland kan det vara väl insatt för oss vanliga lekmän, men ofta är det riktigt intressant och lärorikt. Det handlar också om kvalitetsskor i allmänhet, en del historia och en hel del bildinspiration på deras egna verk för olika kunder. Personligen är det som är allra intressantast när de rapporterar från de bespokemakarkurser som de anordnar, både i London och New York. De har både intensivkurser för framför allt tillresta, och kvällskurser för Londonbor. Intensivkurserna pågår i knappt två veckor och kostar 18 500 SEK. Då får man en läst i sin egen storlek och allt material som behövs, och därefter får man tillverka sin egna helt handrandsydda sko. Troligtvis en helt fantastisk upplevelse. Tyvärr är sommarens intensivkurs redan fullbokad…

Gruppbild från den senaste intensivkursen i skotillverkning i vintras.
Här håller en av deltagarna på kursen att sy själva avlappssömmen.

 

En av kursdeltagarna är inne på den sista slipningen av sulkanten på sina skor.

 

Ett exempel på Carréduckers skokonst, vansinnigt läckra spat boots i krympt kalvskinn och ljus mocka.

 

James Ducker tar mått på en kund.

 

Deborah Carré framför en radda med skor och under en länga med läster.

 

Det här är den sista bilden i ett inlägg om hur man gör en så kallad HAF-sula, alltså där främre suldelen är dubbel medan midjan är enkel. Alla bilder: Bespoke shoes unlaced

Sist en film om Carréducker och hantverket: