De senaste veckorna har två svenska kvalitetsskobutiker öppnat upp webbshopar, det handlar om Socrates och Pari, båda som har Göteborgsbaserade fysiska butiker.

 

En av de mer prisvärda modellerna från Cordwainer som går att köpa på Socrates webbshop, en oxford i svart ödleläder för 7500 kronor, vilket är relativt lågt för ödleskinnsskor.

Socrates är en trevlig liten butik som tidigare bara haft italienska premiumskotillverkaren Paolo Scafora, men som nu också utökat utbudet med skor från spanska Cordwainer (i det här inlägget kan man läsa mer om Socrates fysiska butik och Paolo Scafora). Nu har man alltså också öppnat en webbshop, som än så länge är under uppbyggnad. Nätbutiken är ärligt talat än så länge så där, med ganska dåliga bilder på skorna och bara en bild på varje modell. Dessutom är utbudet av storlekar än så länge väldigt skralt, men det beror på att butiken nyligen avslutade sin rea och inte fått in vårens leveranser ännu. Förhoppningsvis kommer själva shopen få sig ett ansiktslyft med tiden och fler modeller och storlekar kommer tillkomma.

Så här halvtrista är tyvärr alla bilder på Socrates webbshop än så länge. Skorna är dock desto finare, ett par wholecuts norvegeses med handpatinerad finish. Bild: Socrates

Framför allt är det i mina ögon Paolo Scafora som är intressant. Skor som är handrandsydda av mycket hög kvalitet, där priserna ligger omkring 7000 kronor. Det är helt okej priser för de skorna, och när butiken har rea kommer den även vara på webbshopen och då kan man göra riktiga fynd då många skor sätts ner med minst halva priset. Priserna på Cordwainer känns rätt högt satta, även om det är märkets finaste linje som tagits in så finns det många andra märken som ger mer för pengarna för de drygt 5000-6000 kronor som de flesta Cordwainer skorna kostar hos Socrates. Frakten är av någon anledning uppdelad så att det är gratis i Stockholm, Göteborg och Malmö, för övriga Sverige kostar det 140 kr. Hur som helst är det kul att två märken som annars är väldigt svåra att få tag i över nätet nu går att köpa från en svensk webbutik.

Nästa webbutik Pari erbjuder bland annat dessa trevliga balmoral boots i mocka.

Paris skor tillverkas i Portugal direkt för butiken (läs mer om märket, skorna och Göteborgsbutiken i det här inlägget). De har dels en del mer casual skor som car shoes, och så två linjer av randsydda skor. Än så länge är det bara den finare av dessa två som ligger uppe på webben, och i mina ögon är det framför allt just hand grade-kollektionen som är intressant, med fina ritsnedlagda sulor och välvda midjor som ser ut att höra hemma på betydligt dyrare skor än de 3000 kronor som dessa går på.

Webbutiken är helt okej, med ganska bra med information och fina bilder på skorna. Åtminstone en färg av varje modell har flera bilder från olika vinklar på skon, så att man kan få en hyfsad bild av läst och detaljer. Här går frakten på 90 SEK. Det är kul att vi börjar få även svenska nätbutiker som har fokus på kvalitetsskor, dels för att de då får chansen att växa och sälja även utanför staden och även landets gränser, och för att det ofta är kan kännas schysst att handla från en svensk butik, både rent praktiskt och för att det kan kännas bra att stötta svenska företag.

Midjan på en sko från Paris handgrade-serie. Bilder: Pari