Ungerska Vass tillverkar oerhört prisvärda skor. För omkring 4000 kronor får du skor sydda helt för hand och med bland de bättre materialen som finns tillgängliga (du kan läsa min kompletta köpguide till Vass här). Numera kan man också få dem med Dainite-sulor.

 

Det fina med Vass är att de tillverkar alla skor på beställning, och därför kan du modifiera befintliga modeller utefter tycke och smak och välja exempelvis läder, läst, färg på spännen och så vidare utan extra kostnad. Skorna är klara för leverans inom fem veckor. Vass använder ekbarkgarvade lädersulor från tyska Joh. Rendenbach, men för den som velat ha en sko med gummisula har det enda alternativet som Vass erbjudit varit italienska Vibrams grövsta modell.

Den typen av gummisula från Vibram som hittills varit den enda som Vass tillverkat sina skor med. Utmärkt för en grov vinterkänga, men till alla typer av höstskor eller nättare varianter av kängor är dessa i mångas ögon alldeles för brutala.

 

Ett exempel på hur det i mina ögon inte riktigt blir bra med den grova Vibram-sulan på en typisk höstsko som den här derbyn på P2-lästen i dark brown grain. Båda bilderna ovan: Styleforum


Men enligt uppgift har nu Vass tänkt om och efter diverse påtryckningar till slut bestämt sig för att erbjuda även den nättare gummisulsvarianten som i folkmun kallas för Dainite (Dainite är en brittisk tillverkare av gummisulor som precis som Vibram erbjuder flera olika varianter, men som är mest förknippade med en sula med runda cirklar undertill). Det handlar med största sannolikhet av Vibrams egen version av den så kallade Dainite-sulan som ser i princip identisk ut, och från och med början av nästa år ska de ta emot beställningar med den nya sultypen. Riktigt trevliga nyheter som gör det möjligt att beställa de där mellantingen mellan sommar och vinterskorna även från Vass. Blir själv väldigt sugen på att beställa modellen Osloer, en elegant derby snörkänga med split-toe, som med Vibrams Dainite-variant skulle göra sig perfekt tidig vår, sen höst eller mildare vinterdagar.

Så här ser Vibrams variant av det som i folkmun kallas för Dainite-sula ut, som i början av nästa år alltså kommer att vara möjlig att beställa skor med från Vass.. Med andra ord är sulan i princip identisk med ”originalet” från brittiska konkurrenten Dainite, och betydligt nättare än den grova Vibram-sulan ni sett ovan.
En liknande modell som visades med den grova sulan ovan, för att visa hur mycket nättare skon blir med den här varianten av gummisula. Bild: Leffot
Vass oerhört eleganta känga Osloer, här på P2-lästen och i antique cognac, som skulle passa utomordentligt ihop med den nya sultypen som Vass kommer erbjuda. Bild: Vass-Cipo