Efter mitt inlägg där jag jämförde de tre mest populära skoblocken för oss svenskar blev jag kontaktad av ett relativt nystartat svenskt företag som precis som Herrstil satsat på en webbshop med sko- och klädvårdsprodukter som bland annat billiga skoblock i cederträ: Skolyx.

Ett företag som påminner mycket om Herrstil med dels då skoblock men även riktigt billiga cederträgalgar och skovårdsprodukter från Saphir. Det intressanta med Skolyx är att deras skoblock i cederträ håller riktigt bra nivå prismässigt, framför allt om man bara vill ha ett par block. Företaget erbjöd att skicka mig ett par skoblock för utvärdering, och efter lite fundering tackade jag ja (jag skriver mer kring att ta emot gratisprodukter sist i inlägget).
Skolyx block har en bra, platt form undertill som sträcker ut sulan på skorna på ett bra sätt.
Blocken från Skolyx är precis som de övriga populära skoblocken tillverkade så att tådelen är delad i en större del och en mindre, och de fjädrar dels på längden, och den lilla tådelen fjädrar i sidled. Materialet är röd ceder, likt Herrstils och Bexleys block. Formmässigt påminner de också väldigt mycket om Herrstils skoblock från Aquila, som ju konstruktionsmässigt ”vann” kampen senast. Nedan ser ni ett antal bilder där jag jämför blocken från de båda svenska aktörerna.
Herrstils skoblock till vänster, Skolyx till höger. Som synes är de två leverantörernas block väldigt lika varandra till form och konstruktion, med den lilla skillnaden att Skolyx block är aningen större. Även den lilla tådelen på Skolyx block har den större fjäderkapaciteten som jag berömde Herrstils block för när de jämfördes med Bexleys och Quality shops i ett tidigare inlägg.
Till vänster Herrstil, höger Skolyx. Även här syns den stora likheten i form, där båda blocken har en bra och fotriktig form som också går relativt högt upp mot plösen.
Till vänster Herrstil, höger Skolyx. Häldelen är egentligen den som skiljer mest, även om det inte är dramatiskt annorlunda. Men Herrstils häl är lite smalare och ännu mer droppformad, vilket i mina ögon är bättre än den något bulligare form som Skolyx block har. Däremot är Skolyx häl många gånger bättre än den nästan helt runda och klumpiga hälen hos Quality Shops block, för er som minns det.

Som sagt så ligger Skolyx block riktigt bra till prismässigt. Ett par kostar 249 kronor, vilket gör de till det klart billigaste alternativet jag känner till om man bara ska beställa ett par högkvalitativa skoblock. Mängdrabatten ser sedan ut så att två par kostar 458 kr (229 kr/st), fyra par 796 kr (199 kr/st) och sex par 954 kr (159 kr/st). Frakten är alltid gratis. Det absolut största problemet med Skolyx block är att de bara finns i dubbelstorlekar, alltså exempelvis 41-42, 43-44 och så vidare. I och med att de är rätt stora i storlekarna också, så innebär det i princip att det bara är för de större av respektive storlek som de passar bra för. Enligt företaget kommer de dock att börja med enkelstorlekar till våren, och då blir de i mina ögon absolut ett intressant alternativ till de mer etablerade företagen på marknaden.

———————————–

Angående gratisprodukter:
Det här med att som bloggare ta emot gratisprodukter eller få saker billigare är i mina ögon en rätt svår fråga. Det finns fördelar, som att man kan få möjlighet att testa produkter man annars inte hade fått erfarenhet av och förmedla de intrycken man får av produkten till läsarna, men självklart också nackdelar, där den främsta är trovärdighetsfrågan och huruvida läsarna kan börja känna sig osäkra på om omdömena från bloggaren är korrekta. 

Jag har vid ett tillfälle tidigare blivit kontaktad av ett företag som erbjöd mig gratisprodukter, då tackade jag nej då det handlade om skovårdsprodukter som jag redan hade erfarenhet av, och då såg jag ingen poäng i att ta emot dem och testa något jag redan kände till. I fallet med Skolyx block hade jag ingen erfarenhet, och kände att det kunde vara intressant att få hem ett par för att jämföra med de andra skoblock som jag skrev om tidigare. Det kändes som något som kunde vara intressant för er läsare, att få ett utlåtande om ännu en aktör som säljer bra och billiga skoblock. Det var heller inget tal från Skolyx sida om någon motprestation, det enda de erbjöd var att jag skulle få prova blocken, att jag skulle skriva om dem också ingick så att säga inte i ”dealen”, även om det rimligtvis var något de hade som baktanke.

Men, så har vi då frågan om ni kan lita på det jag skriver om något som jag fått gratis. Självklart har jag som utgångspunkt att göra en objektiv bedömning av produkten även om jag fått den gratis, men jag är också medveten om att man omedvetet eller medvetet kan bli påverkad av att man fått någonting, det kan vara svårare att skriva ner någonting av den anledningen och så vidare. Därför kommer jag alltid att vara väldigt tydlig med när jag skriver om någonting som jag tagit emot gratis, så får ni läsare själva får göra bedömningen om ni vill lita på det jag skriver om den produkten. Det kommer troligtvis inte ske särskilt ofta hur som helst.