Hunk

Forumsvar skapade

Visar 20 inlägg - 1 till 20 (av 31 totalt)
  • Författare
    Inlägg
  • #30493
    Hunk
    Deltagare

    Läste i den här artikeln att man inte ska ha samma tagelborste till läder som till mocka:

    Var dock noga med att den hästhårsborste som används till mockaskor isf ENDAST används till mockaskor då man under inga omständigheter vill ha rester av gammal skokräm på mocka.

    Det var första gången jag hörde det. Har alltid använt samma till båda och inte upplevt några problem. Men jag kanske har haft tur, eller så har jag bara inte noterat eventuella skokrämsrester som har flyttat.
    Hur gör ni, kör ni separat tagelborste till mocka?

    Jag är ingen skovårdskung, men jag kör med separat borste till mocka. Hade jag bara haft en borste hade jag nog inte vågat använda den till mina mockaskor samma dag som jag borstat in skokräm på vanliga läderskor, utan väntat något dygn så att krämen säkert hunnit torka in. Jag har varit med om att få oönskad skokrämsfärg på ett par skor i ljusbeige nyans, så därefter så kör jag med separat borste även för vita/ljusbeiga skor (har även en separat för svarta, men det hade jag nog inte behövt).

    #30410
    Hunk
    Deltagare

    Bäckmans gör det i alla fall, se nedan länk:

    Skicka skor för reparation

    #25765
    Hunk
    Deltagare

    Istvan Toth ligger också hyfsat centralt i Budapest. Har för mig att det låg någonstans mellan Haris Köz (där Vass, Buday och Rosznyai ligger) och stora saluhallen. Sägs vara snäppet billigare än de övriga, men jag har aldrig varit inne i butiken, så jag vågar inte säga säkert.

    http://www.lovaglocsizma.hu/home-page.php

    Prismässigt så ligger de som Jesper nämnde ungefär lika. Vass är väl möjligen snäppet dyrare, men det skiljer kanske €20-30 ungefär. Attila och Rosznyai har nog sämre RTW-utbud än Buday och Vass, vars butiker är större.

    Jag har själv erfarenhet av Vass och Attila. Vass är lätta att hitta info om, så dem lämnar jag därhän. Attila bygger hela sin modell på individuell måttagning så de är väldigt prisvärda om man vill ha en anpassad läst (€490). Man kan dock inte vara helt säker på att det blir hundra procent perfekt. De är dock väldigt trevliga att ha att göra med och när jag fick tåkläm på mitt senaste par från dem fick jag ett juste bälte som kompensation (samt att de fixade felet).

    Buday har väldigt snygga Budapesters i cordovan (Vass gör inte cordovanskor på budapestlästen), så är du ute efter det så tycker jag att de verkar vara ett bra val. Den som vill visa klass och stil på fritiden bär givetvis ett par cordovanbudapesters med dubbel dekorationsgoysersöm!

    #25088
    Hunk
    Deltagare

    ^^^^ Ser fina ut Hunk! Gillar realtidsuppdateringen av hur du försöker få till det med bilduppladdningen.. ? Läser man bara guiden på forumets startsida så klarar de flesta det.

    Jag försökte följa de instruktionerna, men då dök det bara upp fula ikoner (som dock länkade till bilderna). Upptäckte dock att man kunde klippa ut en HTML-länkning från IMGUR och klistra in och då funkade det bättre ;). Och jag är nog snäppet mer IT-analfabetisk än de flesta.

    #25079
    Hunk
    Deltagare

    Mitt första test att ladda upp skobilder här – märk väl att jag varken är en kompetent fotograf eller särskilt IT-kunnig, så förmodligen kommer det att se för djävligt ut. Men eftersom det för några månader sedan efterfrågades bilder på mina av Attila beställda skor i känguruläder och de levererades i måndags, tänkte jag i alla fall göra ett försök 🙂 .

    Lädret verkar i alla fall ta puts hyfsat (de är dock endast ”fabriksputsade” hittills, så det kanske blir svårare för mig att få till något), men är redan vid leverans något mer veckig än vad skor i kalvläder från Attila brukar vara (alla skor jag har från Attila har dock något veckigare läder jämfört med t.ex. Vass och Crockett & Jones).

    De är gjorda på Attilas Louis-läst, vilken visade sig vara snäppet klumpigare än jag mindes den. Jag tror att den egentligen lämpar sig bäst för fullbroggar, men jag tycker ändå att resultatet ser vettigt ut. Dock lite kläm på min högra lilltå (vilket jag är van vid), så jag får se om jag skickar tillbaka för utlästning, lämnar till lokal skomakare eller löser själv genom fattimansutlästning medelst skoblock, tejp och kartongbitar. Ett dygns första steg av fattigmansutlästning har i alla fall medfört avsevärt mindre tåkläm än tidigare.

    • Det här svaret redigerades för 8 år, 2 månader sedan av Hunk.
    • Det här svaret redigerades för 8 år, 2 månader sedan av Hunk.
    • Detta svar redigerades för 8 år, 2 månader sedan av Hunk. Anledning: Jag lyckades uppenbarligen inte ladda upp bilderna... Det går i alla fall att trycka på dem
    • Detta svar redigerades för 8 år, 2 månader sedan av Hunk. Anledning: Mycket krångel med att ladda upp bilderna, men tillslut verkar jag ha lyckats
    #24185
    Hunk
    Deltagare

    När jag returnerade ett par skor till Ungern för ett drygt år sedan var i alla fall DHL billigast av dem jag jämförde (Postnord, Schenker och någon till). Jag använde nedanstående tjänst:
    http://www.servicepointeuropa.se/sv/Skicka/Prisochpaketstorlek/tabid/1205/Default.aspx

    Jag tror att paketstorleken XL utan problem rymde ett par skor och det verkar gå på 399 kr inom hela EU.

    #23536
    Hunk
    Deltagare

    Tack, Pär!

    Jag bestämde mig i princip på midsommardagen att köra min sportiga känguru-austerity brogue oxford (med limmad slitsula och helgummihäl) från Attila och skickade iväg en spec till dem som jag nu har fått OK på. Så min spänst kommer att bli god till hösten!

    #23409
    Hunk
    Deltagare

    Tack för alla svar! Jag har ännu inte bestämt mig över hur jag skall gå vidare, så jag får väl göra det efter midsommarsnapsen (p.g.a. av semester med produktionsavbrott kan skorna ändå inte bli klara förrän i september). Jag lyssnar i alla fall till folks råd, så om det blir något med känguru, så blir det nog en austerity brogue på en hyfsat slank, men rundad läst (Louis) – en skoform som jag tror bör hantera veckbildning på ett bra sätt, samtidigt som sportigheten i modellen matchar materialet. Nu var det inte alls det jag var ute efter från början, så jag kanske kommer tillbaka till bättre tankar ;). Tänk om man hade haft en obegränsad skobudget!

    Anledningen till att wholecut känns uteslutet är delvis att jag inte gillar plaina wholecuts (falskbroggade är jag däremot betydligt mer positiv till, men då faller de för samma motargument som för ”äkta” brogueing) samt att jag inte litar på att Attilas känguruskinn håller riktigt samma kvalitet som i exemplet ovan. Jag gillar Attila, eftersom de är trevliga och flexibla, men min känsla är att de inte har det allra bästa läder som finns att tillgå* och att veckbildningen därmed kan tänkas bli värre jämfört med Kielman. Man får ju lite det man betalar för och Attila ligger under Kielman i pris.

    * Jag är verkligen ingen läderkännare, men om jag jämför ”ungrarna” så är min känsla efter att ha spanat på butikshyllor och ägt ett antal skor från Vass och Attila, att Vass och Dinkelacker har snäppet högre/jämnare läderkvalitet än Buday, Attila och Rozsnyai som i sin tur är bättre än Isvan Toth. Men det kan såklart vara en villfarelse.

    #23395
    Hunk
    Deltagare

    Tack, Per och Jesper för svaren. Då känns i alla fall wholecuts med känguruläder som uteslutet (på fullbroggar borde veckbildningen däremot inte bli lika utmärkande?). Den där med bristfällig glansmöjlighet är dock inte bara en nackdel – det är alltid bra att kunna skylla på materialet om man stöter på en skonörd som stirrar med förakt i blicken på ens matta tåhättor ;).

    #23387
    Hunk
    Deltagare

    Min skogarderob lider av en brist på casual oxfords (och en totalbrist på wholecuts). Detta kommer delvis att avhjälpas genom Myrqvists Kickstarter samt att jag precis har beställt ett par V-cap oxfords i mörkbrun Museum Calf från Vass. Ett par till krävs dock förmodligen för att jag skall kunna ha en rimlig rotation och jag har därför bestämt mig för att beställa ett par antingen full brogue oxfords eller wholecuts med falsk semibrogueing från Attila Shoes. Jag fick precis ett gäng bilder på läderprover mailade till mig och en av färgerna som verkade passande i sammanhanget var av känguruläder. Eftersom jag helt saknar koll på känguruläders egenskaper, så är min fråga till forumets expertis hur kängurulädrets egenskaper skiljer sig från kalv? Är det något att satsa på eller kommer jag att bli besviken? I grunden är jag positiv till att testa något nytt, men inte om lädret är känsligare eller på annat sätt sämre.

    #22999
    Hunk
    Deltagare

    Tack själv för en smidig affär. Skönt att hitta fler spectatoraficionados på forumet.
    /…/
    När det gäller mina Herring i skinn/tweed har jag faktiskt använt mockaspray på tweeden…

    I vintras var jag väldigt inne på att införskaffa Herrings lågskovariant av den tweedkombon. Får se hur det blir till hösten. Jag tycker att Shoegazing skall ha som uttalad policy att spectatoraficionados är moraliskt överlägsna spitshiners med oxfords och wholecuts :-P.

    Ja impregneringsspray fungerar utmärkt, är i regel gjort även för textil och nubuck, inte bara mocka. Man får försöka pricka bara de delar som är textil bara, kanske täcka övrigt lite enkelt, eller bara spraya lite närmre än de 20 cm man ”ska” iaf,

    Jag får se till att klippa ut några övertäckningsmallar. Sedan är min känsla att, eftersom linnet är på de delar av skon där sprickor oftast bildas, det inte skulle vara någon fullständig katastrof om det kom några spill av Saphirs impregneringsspray på skinnet.

    #22987
    Hunk
    Deltagare

    Jag fick precis hem nedanstående fantastiska sommarspectators i linne-/kalvkombo (tack M.L. för en oerhört smidig transaktion!). Jag undrar dock hur man bäst förebygger att linnet förfulas av smuts och väta. Funkar mockaimpregneringspray, eller finns det någon vettigare skyddsmetod?

    #22746
    Hunk
    Deltagare

    Hej, har köpt mina första randsyda skor. Ett par loake cannon i brunt skin, och skulle gärna ha Saphir Medaille d’Or Créme 1925 på de. Tyvärr hittar jag ingen butik här i Umeå som säljer det, vilken färg skulle ni rekommendera om skulle beställa det istället?

    Jag skulle ha kört på Havana, men Medium Brown funkar säkerligen också. Saphir Dark Brown är väldigt mörk, så den skulle jag nog inte ha tagit. Däremot kan säkert Dark Brown Paté de Luxe vara juste på tåhättan om man vill ha lite färgskiftningar.

    (Jag sällar mig därmed till pigmentfalangen, men jag är garanterat än sämre skoputsare än övriga som har uttalat sig. Men om du väljer att köra på pigmenterat så tror jag att Havana är bäst. Jag har dock kört med Medium Brown på skor i likartad färg (äger inte Havana) utan att de har havererat.)

    #22435
    Hunk
    Deltagare

    Vass kör med europeiska (franska) storlekar, och jag har för mig att Vass generellt brukar översätta engelska storlekar åt det större hållet (eller om det var åt det mindre hållet – jag har bara kommunicerat eurostorlekar med Vass), så be Reszö om vilken europeisk storlek det motsvarar och rimlighetsbedöm hans svar.

    När det gäller U-lästen, så har jag inte så mycket att komma med. Jag vill bara varna för att den är väsentligt tightare i tåboxen jämfört med Loke Capital och Yanko 915. Båda de senare funkar för mig, medan U-lästen aldrig skulle kunna göra det (tårna skulle eventuellt tåla H-vidd, men då skulle resten av skon förmodligen bli för bred).

    #22104
    Hunk
    Deltagare

    ^^^ Jag skulle gå ner en halv storlek ja, minst, om de du har är för stora. Vass pinnar sina kalvläder skor väldigt hårt, med cordovan och mocka behöver de vara försiktigare, och då blir det skillnad i storleken mellan materialen.

    Reszö säger detsamma, så jag går ned en halvstorlek. Tilläggas kan att min bedömning är att jag inte hade kunnat gå ned en halvstorlek i kalvläder (då hade de nog blivit både för korta och tighta – iläggssulan gör dem å det närmaste perfekta, åtminstone är de mina bekvämaste skor).

    #22100
    Hunk
    Deltagare

    Någon här som har erfarenhet av Vassa skor i cordovan? Internetrykten säger ju att cordovanskor hos Vass brukar vara något större jämfört med samma modell och storlek i vanligt kromgarvat kalvläder. Hur mycket skiljer det sig? Min plan är ett par nästanbudapesters på 3636-lästen, eftersom det är den av Vass läster som passar mina fötter bäst och dessutom, rent estetiskt, passar bra ihop med klassiska lantliga cordovanskor. Dock är mitt par i 3636 i min normala storlek såpass stora att jag kör men iläggssula. Bör jag då gå ned en halvstorlek?

    #22099
    Hunk
    Deltagare

    Hej! Hur förhåller sig Wass F-lästen emot Loakes Capital?
    Är en nybörjare som är ute efter att köpa mina första ordentliga skor. Har egentligen bara Loake att förhålla mig till då de går att hitta överallt på stan.

    Fint forum med otroligt mycket kunnigt skofolk för övrigt! =)

    Jag är inte expert, men har ett par oxfords i vardera läst (10 1/2 i Capital och 44 1/2 i Vass F). De F-lästade har jag använt väsentlig mer än mina Capital (mest för att de senare är svartvita spectators, som jag inte vågar använda i lika många sammanhang). Min bedömning är att F-lästen sitter snäppet tightare och har ett snäppet högre insteg. Framför allt är det min högra lilltå som skaver lite i F-lästen (dock inte särskilt farligt – jag har varit med om betydligt värre). Nu är ju UK 10 1/2 något större än EU 44 1/2, så det kan vara en förklaring till tighthetsskillnaden.

    #21492
    Hunk
    Deltagare

    ^^^Jag tycker inte det ser ut som att de skorna är gjorda i corrected grain-läder, utan full grain, och då är det inte det som är problemet och som gör att krämen inte fäster. Den kan dock vara behandlad på annat vis som försvårar det hela, finns massa olika garvningstekniker som används för att ge läder olika egenskaper.
    Har du bilder på hur ditt par ser ut gärna när du försökt lägga på kräm, kanske går vägleda lite mer. Annars skulle jag gå till en duktig skomakare och be dem om råd.

    Jag böjer mig för expertisen. Anledningen till att jag förutsatte corrected grain var kombinationen modell, varumärke och pris. Jag har haft skor i den prisklassen från ett par kända klädvarumärken (dock ej GANT) och de har varit i corrected grain (dock i en form som inte spricker lika lätt som på billigare skor). Är det inte corrected grain bör man definitivt undvika silikonpolish. Ett skomarkarbesök är då såklart att rekommendera.

    Som en liten passus så har jag ett par cap toe oxfords av det famösa varumärket Rockport, som jag använder när jag har mörk kostym och det är slaskigt/lerigt. De tar inte kräm/polish på något vettigt sätt, så dem ”vårdar” jag med hjälp av tunt lager skokräm (använde Boston fram tills min gamla tub möglade; sist körde jag med Saphir även om det bar mig emot). För att få någon form av shine på dem använder jag silikonputssvampar som jag fått som givaway från olika hotell. Sådana skall man såklart undvika på skor med bättre läderkvalitet, men på läder som redan är plastbehandlat tror jag inte att det gör så stor skillnad. Om jag skulle ha dem på mig på stan smyger jag längs gatorna och stirrar vilt omkring mig för att undvika att stöta på Mr Shoegazing…

    Jag har också ett par kängor i corrected grain och dem behandlar jag med skofett (typ minkolja/fiskarsmorning). De får ingen glans, men åtminstone någon form av vattenavstötande skydd, som förmodligen gör mer nytta än skada.

    #21488
    Hunk
    Deltagare

    Amme: Ska du ha den till mockaskor?

    Martin: Du får gärna specificera vilka skor och läder det är, och ännu hellre bilder, så är det lättare ge råd.

    Det är ett par Gant Oscar i cognacsfärgat koskinn. Ska försöka ordna ett par bilder.

    Är det dessa?
    https://stayhard.se/07158221/gant-footwear/oscar-leather-g45-cognac

    I så fall är det hög risk att de är av ”corrected grain”, d.v.s. att de har ett plastliknande överdrag över själva skinnet. Då brukar lädret ha svårt att dra åt sig skokräm ordentligt. Jag skulle undvika att köra på mer bensin, då det kan riskera att förstöra hinnan så att skorna blir fula. Tunna lager skokräm eller skofett torde i alla fall göra mer nytta än skada för lädret och (nu vet jag att jag svär i kyrkan…) skulle nog använda någon form av silikoninnehållande polish om jag skulle vilja få upp glansen på skorna.

    #20038
    Hunk
    Deltagare

    ^^^Nej alltså det är inga kemikalier och skit i exempelvis Saphir MdO, Collonil 1909, Burgol eller andra premiumskovårdsprodukter, det är bara naturliga ämnen. Enda skillnaden mot ex Kavats där är att det är (delvis) ekologiskt innehåll i den. Saphir polish lotion skulle jag inte använda för mkt på skorna, det kan ”sladdra” till lädret lite om man tar för mkt.

    Jag följde delvis ditt råd och grundade med ett par lager Saphir neutral crème, kompletterat med ett tunt lager mahognypaté för att undvika synligt vitt klägg. Har dock beställt en burk skråmträskklägg för att testa (eftersom de hade väldigt snabb och bra kundservice), men nu vågar jag i alla fall använda dem. Att göra det mjuka lädret mer skaddrigt ville jag ej, så jag hoppade över både Polish Lotion och Renovateur.

Visar 20 inlägg - 1 till 20 (av 31 totalt)
Stäng