Nyhet - Santoni Easy

Det har gjorts många fusioner mellan klädskor och mjuka sneakers genom åren. Nu har Santoni lanserat en ny serie som heter Easy som liksom lyckas göra det till det yttersta, med de mest traditionella designerna förvandlade till lätta slip-on-skor med supermjuka sulor.

 

Affärerna går bra för det italienska företaget Santoni. Efter pandemin har försäljningen ökat med ca 20% både 2022 och 2023, och även om den mattats av något i år är den fortfarande på väg mot en 10% ökning till en årsomsättning på 125 miljoner euro. De introducerar kontinuerligt skonyheter både på herr- och damsidan och öppnar nya butiker. Den senaste skonyheten är en linje som de kallar Easy och som de presenterar som en av sina större innovationer.

En del av linjen är en nyutvecklad sula och kombinerad klack, tillverkad i ett mycket mjukt gummi som är mycket dämpande. Den kombineras med en innersula tillverkad av ett speciellt skum som blandar stabila element som läder med mjukare och mer elastiska. Fodret är tillverkat av mjukt, perforerat getnappaläder och ovandelen av relativt tunt, fint fullnarvigt kalvläder. Vikten är extremt låg, skorna väger mindre än 300 gram i storlek 42. Sedan har alla modeller ett slags dolda resårer för att göra det lätt att ta på sig skorna.

Chelseamodell från Easy-serien, med dold resår och lätt, mjuk sula.

Chelseamodell från Easy-serien, med dold resår och lätt, mjuk sula.

Till en början finns det tre modeller (fler kommer senare). Chelsean är inte så speciell, även om resåren är lite dold under en större bit läder. Men penny loafern har en resår gömd under tungan för att göra dem extra lätta att ta på sig. Och oxforden är den mest smarta designen, där hela skaftet är placerat över resåren. Förmodligen den mest faktiska versionen av en lazyman med snörning som ser ut som en oxford som jag någonsin har sett (även om jag är säker på att de har inspirerats av någon annan, som ofta är fallet). Jag är säker på att vi kommer att se andra versioner inspirerade av detta mönster från andra märken snart.

Oxforden med den mycket smarta designen på framsidan, som mer eller mindre ser ut som en vanlig oxford men är byggd med ett brett elastiskt band.

Oxforden med den mycket smarta designen vid ”snörningen”, som mer eller mindre ser ut som en vanlig oxford men är byggd med ett brett elastiskt band.

Priset ligger på cirka 7 000 kronor (€650), en bit under Santonis randsydda skor, men naturligtvis rätt mycket för ett par limmade skor. Det finns förmodligen ett gäng människor som fortfarande tycker att det är värt det. Som jag har skrivit om tidigare har den ökade dämpningen i skor sina problem. Men det är ingen tvekan om att det är vad fler och fler människor letar efter, och om man är ute efter riktigt mjuka dressade skor har Easy-serien skor som säkert ser snygga och klassiska ut, till skillnad från många andra alternativ.

Den kombinerade sulan och klacken ger en riktigt mjuk dämpning.

Den kombinerade sulan och klacken ger en riktigt mjuk dämpning.

Penny loafern har också en dold elastisk öppning. Alla bilder: Santoni

Penny loafern har också en dold elastisk öppning.
Alla bilder: Santoni