Crownhill Shoes, dämpade iläggssula

Vi lever i en tid då mjuka sneakers är normen på folks fötter, och tyvärr verkar denna dämpning långsamt få fotfäste även i den klassiska skovärlden. Problemet är att våra fötter inte är byggda för att gå runt i den miljön, och detta riskerar att leda till allvarliga hälsoproblem för fötterna.

 

Under större delen av evolutionen av Homo Sapiens, en art som funnits i cirka 300 000 år, har vi gått barfota. Detta på olika typer av underlag, från mjuk jord till hårda berg och allt däremellan, där muskler, senor och ligament arbetat extremt hårt alla dagar. Nu innebar detta naturligtvis problem i vissa avseenden, till exempel med ständig risk för skador. Därför började man så småningom täcka fötterna på olika sätt för att skydda dem. Vi spolar fram några tusen år, och här är vi nu och tillbringar större delen av våra dagar med att gå runt på enbart hårda golv och trottoarer, och vi gör det i allt större utsträckning med fötterna inbäddade i kuddar. Det är inte naturligt på något sätt, och tyvärr betalar våra fötter för det, även om många ännu inte har fått reda på det. Jag har berört det här ämnet tidigare och tänker gå mycket mer på djupet i en kommande artikel, här kommer jag att fokusera på hur mjukheten och dämpningen har tagit sig över även till de klassiska skornas värld.

Balenciaga sneakers

Dagens skor. Bild: Balenciaga

Det här området dök upp i mitt huvud igen när jag såg en video där den amerikanska bootstillverkaren Red Wing presenterade en ny modell och mer eller mindre stolt visade upp den ”nya förbättrade” bindsulan, där deras utmärkta tjocka vegetabiliskt garvade lädersulor, en av de verkliga fördelarna med deras skor i vanliga fall, har bytts ut mot en innersula av Texon (fiberplatta av cellulosa som har en betydligt kortare livslängd än riktiga lädersulor), ett mellanskikt av Poron (ett polyuretanplastbaserat skum som inte andas, trots vad som sägs i vissa marknadsföringsartiklar. Porons ”öppna cellstruktur” har inget att göra med att luft kan passera genom den, utan det är i själva verket ett material som används för att täta högtryckspackningar etc.) och ovanpå en sock lining av kromgarvat läder (billigare än sock lining av veg-garvat läder). Så i princip tre genvägar som ger en billigare sko (jag har inte ens nämnt det skummaterial som de fodrar vampen och tån med i stället för läder), gömd under epitetet ”komfort” (om dämpning är det enda du är ute efter skulle du kunna göra det med en vegetabiliskt garvad bindsula och veg-garvad sock lining). Allt detta presenteras tull Youtuberns glada uppmuntran, medan jag önskar att han skulle ställa frågor om varför de har tagit bort en tjock, riktig veg-garvad bindsula som man har använt för bindsulor i skor i hundratals år, och bytt ut mot detta. Och när det troliga svaret från Red Wing kommer, som är något i stil med ”detta är vad kunderna vill ha idag” eller liknande, borde han ha frågat ”ja, och vad tycker du om det, ser du några problem med det?”.

Red Wings innersula av texton, poron och kromgarvat läder

Den nya bindsulan som Red Wing har på utvalda modeller, med en botten av Texon-fiberplatta till vänster, Poron-plastskum i mitten och en sock lining av kromgarvat läder till höger. Bild: Stridewise

Nu är Red Wing verkligen inte ensamma om att gå den här vägen, idag ser man det från många märken som tillverkar traditionella Goodyear-randsydda skor, främst i budget- och mellanprissegmenten, men även ett par märken i den högre prisklassen har följt trenden. För trend, det är vad det handlar om. Skor i allmänhet har blivit mer och mer dämpade och vadderade, allt för den där omedelbara komforten, men utan någon tanke på vad detta gör med våra kroppar i det långa loppet. Återigen, jag kommer att gå in på detta mycket mer ingående senare, men studier från bland annat Harvard visar att allvarliga problem för våra fötter uppstår. Dämpning är som socker, det är omedelbar tillfredsställelse, känns bra i början och ju mer vi använder av det desto mer vill vi ha. Men – det är inte bra för oss (åtminstone inte för mycket av det).

Crownhill Goodyear welted shoes with foam cushioning.

En riktig Goodyear-randsydd sko, men med en tjock, dämpad fotbädd av någon sorts skum. Något som vi ser mer och mer idag. Bild (även översta bilden): Crownhill Shoes

Nu är det inga problem att gå runt i mjuka, dämpade sneakers eller liknande då och då, men om våra fötter aldrig används på det sätt som de är avsedda, kommer de inte att fungera på det sätt som de är avsedda. Och värt att notera är att även perfekt sittande bespokeskor med superbt stöd, som gör att dina fötter inte blir trötta i slutet av en lång dag med mycket traskande, skulle inte vara idealiskt att ständigt gå runt i. Fötterna måste användas, tack och lov går vi här i Sverige och i många delar av världen barfota (nåja, i strumpor) inomhus, vilket gör en enorm skillnad, men även här borde vi gå barfota utomhus mer än vad vi gör, och alla borde, liksom vi gör med resten av kroppen, träna fötterna för att hålla muskler och ligament i trim, inte minst för att undvika hälsoproblem med fötterna när vi blir äldre. Och ingen bör bädda in sina fötter i skum och dämpning (som dessutom inte låter fötterna andas) hela tiden, så låt bli.