Bilden - Shironameshi-läder

Denna vackra chelsea av den tidigare världsmästaren i skotillverkning, Wataru Shimamoto från Orma Shoemaker, är tillverkad i ett mycket speciellt japanskt läder som kallas Shironameshi, gjort med en över 1.000 år gammal garvningsteknik som endast använder salt och rapsolja.

 

Himeji är garvningens hemort i Japan, en sorts motsvarighet till Santa Croce i Italien. Som alltid finns det en lämplig flod som är ryggraden för att göra garveriindustrier möjliga, i Himeji är det Ichikawa-floden. Det sägs att den har en speciell vattenkvalitet som gjorde det möjligt att utveckla Shironameshi-garvningsmetoden, en mycket tidskrävande process som endast använder salt och rapsolja, men som resulterar i ett vackert krämfärgat, hållbart läder. Det är i alla fall bara här man kunnat garva läder på det sättet.

Det utvecklades under Heian-perioden, år 794 till 1185, och var länge mycket populär. Sedan kom nyare vegetabiliska garvningstekniker från Europa och tog över, och med kromgarvning försvann den helt. Lyckligtvis återupplivades Shironameshi igen i början av 2000-talet, och nu finns det tillgängligt på marknaden igen och används främst av vissa japanska hantverkare, inklusive Orma Shoemaker.