Reportage - Show Goto / White Kloud

De anses vara de mest välgjorda och exklusiva workwear-kängorna i världen, just nu med en väntetid på över tre år. Den mytomspunna japanske skotillverkaren Show Goto tillverkar bara tolv par av sina handgjorda White Kloud-kängor per år, plus begränsade upplagor av de mer basic Jack & White Bros-kängorna. Shoegazing har besökt honom.

 

Mitt i ett lugnt kvarter med låga bostadshus, två eller tre våningar, i staden Koshigaya i Saitama (en prefektur norr om Tokyo, inte karaktären i One Punch Man), står en Harley Davidson-motorcykel framför ett skyltfönster. I fönstret finns hyllor med kängor och reklamskyltar för skor i vintagestil. Längst ner i hörnet på ett par av skyltarna står det WK White Kloud Custom Boots. För de flesta förbipasserande betyder det ingenting. För skoälskare som jag själv betyder det att man har nått en nästan helig plats. Hem för Show Goto.

Härligt område.

Ett trevligt område.

Det vita Kloud-rummet.

White Klouds lokal.

Visa Goto.

Show Goto.

Show Goto öppnar dörren, iklädd en denim overshirt med ett stort White Kloud-tryck på ryggen, och hälsar välkommen till sin kombinerade verkstad och showroom. Det är bokstavligen kombinerat. Precis innanför ytterdörren står making-bänken. Till höger längs fönstren finns hyllor med kängor som kunderna kan prova ut sin storlek med, en hylla med samples står i mitten, och sedan är material och maskiner utspridda i entrérummet och ett rum på baksidan.
– Det är inte stort, men jag får plats med allt jag behöver. Jag hade en annan lokal i närheten tidigare, men har varit här i många år nu, säger Show.

Hans första karriär för flera decennier sedan var som med fotmassage och reflexologi. Under den tiden lärde han sig mycket om hur fötter fungerar och hur extremt komplexa de är. Hans andra karriär var att arbeta för Harley Davidson i Japan, och det var då han fick upp ögonen för workear och denim.
– Min tredje karriär med att tillverka skor är en slags kombination av dessa, där jag gör kängor och skor i den stil som jag älskar, men där passform och komfort som respekterar foten är lika viktigt.

Testa stövlar.

Testkängor och några av Show Gotos egna par.

Harley Davidson-flagga på väggen.

En Harley Davidson-affisch på väggen.

Gör bänk.

Making-bänk.

Hans satsning på skomakeri började på samma sätt som för många andra japanskt tränade bespokeskomakare – på Guild of Crafts skola i Tokyo. Där var han kurskamrat med bland andra Noriyuki Misawa – bespokeskomakare och skapare av konstskor (läs mer i det här reportaget) – och Takayuki Negishi från Sinando – Ogasawara Shoes.
– Det faktum att jag utbildades av bespokeskomakare som gör dressade skor tillsammans med dem som är intresserade av klassiska skor har hjälpt mig att både lära mig och uppskatta även de finare detaljerna och en hög nivå av finish, vilket jag tog med mig när jag tillverkade riktigt rejäla, tunga kängor.
Ett annat exempel på hur hans sätt att kombinera olika saker är viktigt för att uppnå den speciella, höga nivån på slutprodukten.

Tre dagar i veckan under två år gick han på skotillverkningsskolan, och sedan tränade han själv de andra dagarna. Men han tillverkade inte bara kängor, utan även t.ex. lätta dansskor, vilket hjälpte honom att träna upp ett riktigt fint och prydligt arbete. Visionen om vad han ville göra fanns dock där hela tiden, och direkt efter att han gått ut skolan 2005 startade han märket White Kloud.
– Inspirationen kom från Red Wing, Wesco, White’s och så vidare, klassiska märken för workwear-kängor, men också från några tillverkare av riktigt högklassiga dressade skor. Blandningen av det tunga som klarar tuffa förhållanden och de välgjorda detaljerna är det som skapar skönheten, i mina ögon, förklarar Show.

Eftersom Show Goto inte riktigt har tid att göra provstövlar är de flesta som visas upp hans egna par som också har använts. Den här coola i krokodil är ett undantag.

Eftersom Show Goto inte riktigt har tid att göra samples är de flesta som visas upp hans egna par som också har använts.
De här coola i krokodil är ett undantag.

Dubbla varv sulstygn.

Dubbelradig sulsöm.

Derbyskor med tjocka sulor.

Derbyskor med wedge-sula.

Och även om White Klouds kängmodeller är snygga och beundransvärda bara i sin design, är det den extremt höga nivån på tillverkningen och finishen som gör att de verkligen sticker ut (i Shoegazings Bespoke Awards för några år sedan fick han en pallplats i kategorin Finishing). Det är där uppe med de absolut bästa tillverkarna där ute, alla kategorier. Allt från de supercleana sömmarna till de spegelblanka sul- och klackkanterna. För att uppnå dessa kanter slipar Show Goto först med maskin och sedan för hand med finare och finare sandpapper, och bygger sedan upp glansen med lager på lager av vax. Inga hemligheter eller speciella tekniker eller produkter – bara många timmars mycket hårt arbete.

Arbetar med kantbearbetningen.

Arbete med kantfinishen.

Ett exempel på en färdig klack.

Ett exempel på en färdig klack.

Slipmaskiner.

Slipmaskiner.

För sina White Kloud-stövlar, som är helt handgjorda (bortsett från sömmen på yttersulan på stövlar med gummisula), lägger han ner minst 150 arbetstimmar. Läster anpassas efter kundens fötter, och modell, läder och alla detaljer görs efter kundens val, med priser från ca 21 000 kr (300 000 yen) för Stitchdown-konstruktion, 25 000 kr (370 000 yen) för handrandsydda. Allt görs av honom själv. Det är därför han inte kan producera mer än cirka tolv par per år.
– Det är en ganska dålig affär, haha.
Men jag älskar att tillverka dessa stövlar, den personliga processen med kunden, den tråkiga tillverkningen, strävan efter ett perfekt slutresultat. För några år sedan introducerade han dock ett andra sortiment för att göra sina skor lite mer lättillgängliga.

Jack & White Bros by White Kloud är ett Made to Order-erbjudande med ett lite speciellt upplägg. Han introducerar en modell och ett urval av läder, och sedan öppnar han under en kort period upp för beställningar av denna modell. När den mängd han kan tillverka är uppfylld stängs beställningarna och produktionen sker under en längre period. Sedan upprepas det. Den första modellen var en derby, den andra hans berömda Letterman derby-känga (som jag själv har ett par av, jag kommer att publicera en köpguide med denna som bas senare under en tid då han har order öppna för denna modell) och denna har han öppnat beställningar för flera gånger. Snart planerar han även att lägga till en ”postman”-sko.

Jack & White Bros Letterman boot, i Badalassi Minerva cognac.

Jack & White Bros Letterman boot, i Badalassi Minerva cognac.

Sula av Vibram-gummi.

Sula från Vibram.

Tillval för läder.

Läderalternativ.

Priserna för Jack & White Bros skor börjar på cirka 10 000 kronor (140 000 yen). Här tillverkar Show Goto ovandelen, som sedan lagas för hand av Sinando, och Stitchdown-konstruktionen görs av Show men med maskiner. Han producerar fyra par Jack & White Bros i månaden, detta utöver White Kloud-arbete, väntetiden för J&WB är cirka ett år från beställning. Dessa kan, till skillnad från White Kloud-kängorna, beställas online, även om Show föredrar att låta folk prova hans skor först.
– Det har varit ett populärt erbjudande, jag har ofta sålt ut de platser jag har ganska snabbt. Det är en linje som jag skulle vilja utöka mer på något sätt, kanske med stöd av frilansare i större utsträckning, vi får se. Utmaningen är att jag vill hålla det till min standard och ha god kontroll över det hela fortfarande.

När jag beställde ett par Jack & White-stövlar tog han också noggranna mått för att hjälpa till att få rätt storlek.

När jag beställde ett par Jack & White-kängor tog han också noggranna mått för att hjälpa till att hitta rätt i storlek.

Ett par testskor som jag hade på mig för en promenad tillsammans med Show runt kvarteret.

Ett par testskor som jag hade på mig för en promenad tillsammans med Show runt kvarteret.

Ännu ett par Letterman-stövlar i vardande.

Ett till par Letterman-kängor i vardande.

Det är inte konstigt att många i Japan jämför Show Goto med Eiji Murata från Main d’Or, och tvärtom. De gör båda varje steg i tillverkningen själva för att ha full kontroll över saker och ting (undantaget är som sagt endast Shows mer basic MTO och pinningen av dessa), nivån på tillverkningen och finsihen är i absolut världsklass, och deras kvalitet har inneburit att de trots liten marknadsföring är mycket eftertraktade, vilket resulterar i mycket långa väntetider. Framför allt har de båda gemensamt att de har ett engagemang och en kärlek till skotillverkningen som är något utöver det vanliga.

Många av hans kunder är internationella, inte minst amerikaner, vilket inte är förvånar med tanke på hur stark workwear är där, och det faktum att prisnivån för dem med den starka amerikanska dollarn och svaga japanska yenen gör priset mer attraktivt.
– Men på senare tid har jag fått fler och fler japanska kunder, vilket jag är glad för, säger Show.
Framöver vill Sh0w Goto fortsätta som han gör idag på de flesta sätt, fortsätta att förfina och utveckla sina kängor och skor. Det som i de flestas ögon ses som perfekt är tydligen inte tillräckligt för personer som han. Det är så man når nya nivåer.

För att se mer av Show Gotos arbete rekommenderar jag att följa hans Instagram här.

Med denna konstruktion tillverkas den inre sömmen för hand och fäster en mellansula, och den yttre tillverkas maskinellt och fäster yttersulan av gummi.

Med denna konstruktion tillverkas den inre sulsömmen för hand och fäster en mellansula, och den yttre tillverkas med maskin och fäster yttersulan av gummi.

Snabb enda sömmerska.

Rapid-maskin för sulsömmar.

Stövlar och varma kläder.

Kängor och läster.

Skivningsmaskin till vänster som används för vissa läder, tillsammans med handskivning, och maskin för sömnad av överläder till höger.

Skärflingsmaskin till vänster som används för vissa läder, tillsammans med skärfling för hand, och maskin för sömnad av ovanläder till höger.

En riktig Logger-klack.

En riktig Logger-klack.

White Kloud Custom Boots.

White Kloud Custom Boots.