För första, och kanske sista gången, presenterar jag härmed ytterst prestigefulla Shoegazing Bespoke Awards, där jag enhälligt har bestämt vilka bespokeskomakare jag tycker ska prisas i fyra olika kategorier: Kreativitet, Finish, Mönster och Högsta lägsta nivå.

 

Till att börja med, ta inte det här för allvarligt, det handlar om min personliga åsikt och baseras på min erfarenhet (alla listade märken är sådana som jag har sett och hanterat åtminstone i någon form i verkligheten). Och också för mig har det varit svårt lista nedanstående, jag kan sannerligen argumentera med mig själv om flera av platserna, och jag har också medvetet försökt sprida ut det någorlunda även om man säkerligen skulle kunna argumentera för att vissa säkert skulle kunna få plats i fler kategorier än de är, och så vidare. Om jag inkluderar hedersomnämnandena så är platserna relativt väl spridna mellan de stora skoländerna. Vi har elva platser tagna av japanska bespokeskomakare, sex av franska, fem med brittiska märken, fyra italienska, och en till en tysk och en rysk bespokeskomakare. Med det sagt, skulle det vara klart intressant med kommentarer från er läsare på min listning och inte minst se era egna favoriter i samma kategorier i kommentarsfältet nedan.

 

KREATIVITET

1:a plats – TYE Shoemaker

En av de vackraste loafers jag någonsin sett, med en intrikat men ändå bärbar design.

TYE Shoemaker är frukten av de två japanska ”genierna” Tsuyoshi Ohno och Yohei Shiwamura, baserade i Asakusa, Tokyo. Få märken kombinerar klassisk skotillverkning och historiska stilar med moderna inslagg och modeinfluenser, men som alla har samma lyxiga och distinka /TYE, och kreativiteten som lyser igenom i deras kreationer är ofta sublim.

Läs ett reportage om TYE här.

TYE gör alltid aning olika designer av deras fittingskor, och låter kunden välja hur man går vidare till slutgiltiga paret utifrån dessa.

Oxford i elefantläder. Enkel men perfekt utförd design, som visar att kreativitet inte nödvändigtvis behöver skrika.

 

2:a plats – Tranchet Vif / Atelier du Tranchet

Helt klart kreativa grejer.

Christophe Corthay, som tog andra plats på förra årets VM i skotillverkning, är en av de mest kreativa personer jag någonsin träffat, som får utlopp för sin kreativitet i många olika former, genom olika former av hantverk, att bygga enorma Lego-projekt, och så klart att göra skor. Tillsammans med Sebastian “Toulouz” Algans och Phillippe de Paillette har de skapat Atelier du Tranchet, med skomärket Tranchet Vif. Deras skor är nästan alltid fantastiska konstverk med massa kluriga detaljer och smarta, ofta galna designlösningar.

Lyssna på Christophe Corthay prata om skor och konst i det här avsnittet av Shoegazing Podcast.

Ett av många exempel på Tranchet Vifs arbete, en fransk hyllning till Japan.

Sulan på denna, och klacken.

 

3:e plats – Patrick Frei

Saddle oxford med kalv-kroko-kombo, gjord till perfektion. Bilden: Patrick Frei

Tysken Patrick Frei blev känd på allvar efter att ha vunnit VM i skotillverkning 2018, men han har gjort skor i tolv år, och är en av de där tillverkarna som jobbar extra hårt på varenda liten detalj i designen. Det gör att även relativt enkla modeller har något litet extra, något som gör att de sticker ut. Frei är ett typexempel på hur kreativitet inte måste betyda extravaganta galna grejer.

Se Patrick Freis fantastiska vinnarsko i VM här, och läs första delen i en artikelserie om en bespokebeställning från honom här.

En sko gjord för att se ut som gamla bespoke samples som stått på hyllor i 100+ år, trots att de är gjorda idag.

En riktigt skarp sko, som arbetar med brogueingen för att skapa en dynamisk look.

 

Hedersomnämnanden:

 

 

FINISH

1:a plats – Main d’Or

Oklanderliga grejer.

Main d’Or, den mytiske japanske bespokeskomakaren Eiji Muratas märke, är definitivt ett riktmärke när det gäller finish. Det väldigt precisa arbetet med rand och kantfinish är extraordinärt, och vad som är galet är att det i princip alltid är felfritt utfört. Det faktum att jag sett några av de mest kända namnen i bespokeskobranschen stå och hålla i hans skor och diskutera hur i helskotta Eiji Murata lyckas få kanterna så otroligt jämna och fina säger det mesta. Slutade på tredje plats i VM i skotillverkning i fjol.

Läs ett reportage om Main d’Or här, och en stor köpguide här.

Olika stygndensitet. Från vänster 18 spi (stygn per tum), 16 spi, 14 spi.

Kolla in kantfinishen ovan, den extremt tajt skurna klacken, den distinkta fudgingen på randen, och så vidare.

 

2:a plats – Akira Tani

Akira Tani är mästare i lågmäld perfektion.

Ingenting skriker om Akira Tanis skor. Det är svarta eller dämpade bruna nyanser i klassiska italienska designer, endast anilin kalvläder (ingen patina eller museum calf etc.) och en del präglat läder och mocka, och så vidare. Finishen är genomgående på en mycket hög nivå, superjämna där de ska vara jämna, mycket skarpa där de ska vara skarpa. Ser nästan ut att vara datorgjorda i vissa fall, på ett bra sätt. Han gjorde sig ett namn när han höjde nivån på finishen på Stefano Bemers bespoke till nya nivåer, och han fortsätter nu göra bespokeskor i Florens, Italien, under eget namn.

Också ”square waists” kan vara vackra oerhört vackra när de görs bra.

Knivskarp finish av klacken. Bilder: Akira Tani

 

3:e plats – White Kloud

Distinctly made boots.

White Kloud är kanske ett nytt namn för de intresserade av klassisk stil, men en hyllad celebritet inom workear (någa, åtminstone bland de riktiga nördarna). Japanen Show Gotos märke, baserat norr om Tokyo, gör bespokke och MTO boots med en fantastisk detaljnivå. Mest slående är den blanka kantfinishen, skapad med någon form av shellack tror jag, men det är bara en liten del om du tar dig tid att titta närmare. Som med alla dessa tillverkare ser skorna också otroligt bra ut efter många års slitage, vilket är viktigt att notera, det är inte bara vackra vid leverans, utan skönheten består.

Glansigt.

White Klouds kängor är ofta gjorda med en sorts dubbelsydda sulor, där randen fästs vid en mellansula med handsydd söm, och sedan sys mellansulan till en slitsula i gummi med maskinsydd söm (då du inte kan sy i gummi för hand). Bilder: White Kloud / Show Goto

 

Hedersomnämnanden:

 • Stephane Jimenez – Fransos som utan problem hade kunna platsa i topptrion, han gör superraffinerade och läckra bespokeskor i fransk stil.
 • Catella Shoemaker – Världsmästaren i skotillverkning 2019, Daniel Wegan, vet hur man fixar till det sista på en sko till högsta standard.
 • Gaziano & Girling – Brittiska märkets bespokeskor är kända för sin höga nivå på finishen, fortfarande fallet nu när Kiichiro Ozeki (tidigare hos Hiro Yanagimachi) som förste in-house bottnare.
 • Yohei Fukuda – Förmodligen den mest kände av de japanska bespokeskomakarna, av en anledning. Gör fantastiska skor med fantastisk finish.

 

 

MÖNSTER

1:a plats – Aubercy

Vackert derbymönster. Bild: Aubercy

Att göra välbalanserade mönster för standardmodellerna kan vara svårt, men alla bra bespokeskomakare bör kunna göra det. Att skapa välbalanserade mönster när man gör nya och aldrig tidigare sedda mönster är väldigt svårt, mycket kan gå fel – och gör ofta just det. Det är dock nästan aldrig fallet när det gäller det franska varumärket Aubercy, som har ett fantastiskt öga för att få till och med de mest konstiga och på pappret obalanserade modellerna att se naturliga och ”rätt” ut.

Enkel men unik.

Tre modeller som på pappret bör se ut som skit i mina ögon, men som Aubercy lyckas göra riktigt läckra.

 

2:a plats – Hiro Yanagimachi

Brett utbud av modeller, alla perfekt balanserade och en fröjd för ögat.

Den japanska bespokeskomakaren Hiro Yanagimachi och hans anställda gör allt från de mest klassiska modellerna till några mycket speciella saker, alltid med samma nästan kliniska utförande. Deras apron ghilie sadelderby ser lika naturlig ut och givet som deras vanliga plain toe derby, deras trippelmunkkänga är gjord med samma lätthet som deras enkla munksko, och så vidare. Jag vet att få arbetar lika systematiskt som Yanagimachis verkstad, vilket visar slutresultat.

Läs en köpguide till Hiro Yanagimachi här, och hör honom prata om den japanska skoscenen i det här avsnittet av podcasten.

En apron saddle ghilie, typ.

När vi pratar om unika modeller som är lika bärbara som klassikerna, här ett fint exempel. Bilder: Hiro Yanagimachi

 

3:e plats – Gaziano & Girling

Gaziano & Girling bespoke alligator-oxford.

Det brittiska företaget Gaziano & Girling har sedan starten haft fokus både på deras RTW / MTO fabrikstillverkade skor och deras full bespoke. Modellerna de utvecklar är ofta sammanflätade mellan de två benen, alltid med en sak gemensamt med utmärkta lästformer och väl utförda mönster. Det är en anledning att G&G:s skor är bland de mest kopierade. G&G har utvecklat flera moderna klassiker, som loafern med vridet vristband och modellen som heter Grendon, som har ett speciellt brogue-mönster som går längs snörningen över ovandelen av vampen.

Läs en artikelserie som följer en beställning från G&G bespoke, alla delar finns under Bespoke på den här sidan.

Loafer med vridet band, med ”skin stitched apron” och ”split toe”. Bild: Gaziano & Girling

En rätt spektakulär version av modellen Grendon, oftare sedd i mer nedtonade versioner dock. Bild: Sole Preacher

 

Hedersomnämnanden:

 • Philippe Atienza – En ”Grand Old Man” inom fransk bespoke driver nu sitt eget märke, som kanaliserar all sin skokunskap, och han vet hur man sätter ihop en sko.
 • Stefano Bemer – Det italienska märket som fortsätter i fotspåren av sin grundare, med en mix av klassiska och progressiva italienska skor av finaste sort. Läs ett reportage här.
 • Guild of Crafts – En institution i Japan, drivs av Chihiro Yamaguchi med 40 år i branschen. Känns som de gjort alla sorters skor man kan tänka sig, och lyckas oftast göra det mesta av sina kunders kreativa önskemål.
 • Per Nobile – En av de större bespokeskomakarna i Ryssland (som gör både skor och kostymer, vilket är ovanligt), som visade vilket magnifikt öga för mönster de har med sin 9:e placerade sko i förra årets VM i skotillverkning. Samma gäller för skorna åt kunderna.

 

 

HÖGSTA LÄGSTA NIVÅ

1:a plats – Yohei Fukuda

Skor gjorda till perfektion.

Att göra ett fantastiskt par handgjorda skor är svårt. Att göra fantastiska par skor gång på gång, år efter år, är mycket svårt. Få behärskar detta lika väl som den japanska bespokeskomakaren Yohei Fukuda med sin personal. Skorna är avancerade, men ständigt mer eller mindre felfria. En riktigt imponerande hög lägstanivå.

Läs en köpguide till Yohei Fukuda här, och hör honom prata om varumärkesbyggande i detta avsnitt av podcasten.

Sula med välvd midja.

Klicka gärna på bilderna, zooma in, bli hänförd.

 

2:a plats – Main d’Or

En plain cap toe oxford som är allt annat än ”plain”.

Eiji Murata bakom Main d’Or är som en andandes skotillverkningsmaskin. Han gör skor omkring tio timmar om dagen sju dagar i veckan året om (när han inte lär ut skotillverkning på en av Tokyos skoutbildningar), och han gör allting själv. Och han håller en mycket hög nivå på makingen par efter par. Det är minst sagt imponerande.

Superbt rakt igenom.

Square waist grain derby.

 

3:e plats – Catella Shoemaker

Catella Shoemaker läckerbitar.

Catella Shoemaker är naturligtvis ett ungt varumärke, men Daniel Wegan gjorde hundratals skor för Gaziano & Girling under sin tid där, och det tar vi också hänsyn till här. Eftersom världsmästaren i skotillverkning 2019 inte bara kan hålla en extremt hög nivå, han har visat att hans lägsta nivå är nästan lika imponerande.

Hör Daniel Wegan svara på läsares frågor i detta avsnitt av podcasten, och se Catellas skor här.

Nätt sulsöm i 14 spi.

Fiddle back-midja.

 

Hedersomnämnanden:

 • John Lobb Paris – Det franska skohuset kanske inte är riktigt där uppe med de absolut bästa när det gäller toppnivå, men de är i princip alltid precis under, du vet att du alltid får utmärkta grejer härifrån, och då är antalet par man gör betydligt fler jämfört med de flesta andra bespoketillverkare.
 • Marquess – Shoji Kawaguchis märke har vuxit kraftigt senaste åren, kanske för snabbt ett tag, men nu är man tillbaka till att konstant tilllverka riktigt hög nivå på sina skor.
 • Antonio Meccariello – Italienaren är mest känd för sina RTW och MTO-skor, men han gör fortfarande full bespoke och det är dessa skor han lägger mest energi på, vilket syns på slutresultatet.
 • Nicholas Templeman – Den brittiska tillverkaren har haft en stadig ström av riktigt välgjorda skor levererade sedan han lämnade John Lobb Ltd. och startade sitt egna märke för fem år sedan.

 

Det var det. Vad tycker ni om listorna ovan? Och igen, ni får mer än gärna dela med er av era egna toppnamn i kategorierna Kreativitet, Finish, Mönster och Högsta lägsta nivå i kommentarsfältet nedan.