Köptips - Efe Laborde lanserar MTO-erbjudande

Den brittiskbaserade bespokeskomakaren William Efe Laborde introducerar nu en Made to Order-tjänst, med skor tillverkade enligt exakt samma standard som hans full bespoke, men på standardläster som finns i två olika tåformer och i fyra vidder. Till att börja med finns en oxford och en derby som basmodeller, och läderalternativen är spektakulära, med bland annat flera vintage Freudenberg-läder.

 

William Efe Laborde är en oberoende bespokeskomakare baserad i London. Han driver sitt eget märke och gör även en del frilansjobb från ett par av de mest kända brittiska skräddarsydda företagen. Du kan lära dig mer om honom i det här podcastavsnittet, där vi pratar om hans väg in i skovärlden och om att koppla samman historiskt skotillverkning med nutiden. William har nämligen ett stort intresse för gamla skor, verktyg och läder som han både använder i sitt egen tillverkning, och som en sidoverksamhet renoverar och säljer han gamla vintageverktyg.

Som med det mesta William Efe Laborde gör inspireras han av gamla metoder. Han erbjuder dessa specialgjorda skosnören vävda på en gammal vävstol från 1700-talet, ett projekt som han har gjort tillsammans med den japanska tillverkaren Kazuya Kimura.

Som med det mesta William Efe Laborde gör, inspireras han av gamla metoder. Han erbjuder dessa specialtillverkade skosnören vävda på en gammal vävstol i trä från 1700-talet, ett projekt som han har arbetat med tillsammans med den japanske makern Kazuya Kimura.

När Efe Laborde introducerar en Made to Order-tjänst är det ingen överraskning att det görs på det gamla hederliga sättet. Inspirerad av hur postorderförsäljning av skor fungerade förr i tiden (vilket var en stor grej, särskilt på vissa marknader), erbjuder han 15 storlekar i fyra olika vidder, vilket gör det möjligt för de flesta att få en bra passform. Han har en läst med rund tå och en med mjukt fyrkantig tå, de är utvecklade tillsammans med ett Northampton-baserat företag för att slå samman de fabrikstillverkade skornas standardlästtraditioner och passform med exempelvis det förbättrade hålfotsstödet och den mer formade botten på lästerna från West End bespoke.

De två sista formerna som erbjuds. Rund tå och mjuk fyrkant.

De två lästformerna som erbjuds. Rund tå och svagt fyrkantig tå.

Han har två basmodeller, en klassisk oxford med fem snörhålpar – kallad Thackeray – och en derby med fyra snörhålpar – kallad Lartigue. Det finns dock en hel del modifieringar att göra på dem båda, där man kan välja med eller utan cap toe, med eller utan enhåls-brogueing, man kan välja tjocklek på sulan, square eller bevelled waist eller en kombination av dem, lägga till tåjärn etc. Skorna är helt handgjorda, av William och med hans frilansnåtlare, till samma standard som hans full bespoke. William är mycket inspirerad av gamla klassiska skor från London och Paris under decennierna kring 1900-talet, det märks i hans bespokeskor och det märks lika tydligt i de MTO-modeller han erbjuder nu.

Exempel på oxfordmodell, tillverkad i mörkbrunt vintage Freudenberg Impala grain, med cap toe och brougeing av små hål.

Sample på oxfordmodellen, tillverkad i mörkbrun vintage Freudenberg Impala grain, med cap toe och brougeing med små hål.

Derbymodellen, med tre par öljetter, där exemplaret har en slät tå och är tillverkad av vinröd Freudenberg baby calf.

Derbymodellen, med fyra snörhålpar, har en slät tå och är tillverkad av vinröd Freudenberg baby calf och det tunna sulalternativet.

Fasad ås med bakre midja.

Välvd ridge fiddle back-midja.

Detta förstärks ytterligare med de läder han erbjuder. Här är Efe Labordes MTO-tjänst verkligen unik. När jag besökte hans verkstad och bläddrade bland läderpartierna kändes det bokstavligen som en upplevelse i sig. Först och främst erbjuder han ett imponerande urval av vintage Carl Freudenberg-läder – det mytomspunna tyska garveriet som stängdes för några decennier sedan och som efter flytten till Polen och namnbytet till Weinheimer, även om det fortfarande är bra, inte är detsamma som tidigare. Fem färger av den klassiska mycket fina Freudenberg box calf, men också tre nyanser av deras mycket eftertraktade baby calf, plus deras Impala grain som finns i taupe men som kan färgas till vilken färg man vill. Utöver detta finns det getskinn från subsahariska länder som är tjockare än vanligt getskinn, fin  reverse calf och mycket mer.

De läder som erbjuds är otroliga. Ett urval av det som han har i dessa provbatcher för sina skräddarsydda kunder har valts ut för MTO.

De läder som erbjuds är otroliga. Ett urval av det som han har i dessa läderprover för sina bespoke-kunder har valts ut för MTO.

Skorna är helt handgjorda och håller samma standard som de helt skräddarsydda skorna.

Skorna är helt handgjorda och håller samma standard som deras full bespoke.

Priset för MTO-utbudet börjar på 39 000 kr (£2.900), med ett tillägg på 4 000 SEK (£300) för de flesta av Freudenbergs vintage-läder. Lästade skoblock som tillverkas individuellt för alla par ingår. Visst är det mycket pengar, men med tanke på att det i princip är bespokeskor med standardläster är det förståeligt. Storleken är mycket lik till exempel Edward Green, vilket borde göra det relativt enkelt för folk att hitta rätt storlek, men naturligtvis kan William också hjälpa till med detta.

Det är fantastiskt att se en liten oberoende brittisk tillverkare ta ett steg och erbjuda detta, vi har främst sett det från större tillverkare tidigare. Med William Efe Labordes vintage-stil tillsammans med de otroliga lädererbjudandena förväntar jag mig att det finns skoälskare runt om i världen som kommer att tycka att den här nya MTO-tjänsten är mycket spännande.

Dessa vackra snören är tunna över snörhålen och sedan tjocka för rosetten.

Dessa vackra snören är tunna över snörhålen och sedan tjocka för rosetten.

Lasted gångjärnsförsedda skoband ingår, om man önskar dessa tredelade skoband kan man lägga till det mot en extra kostnad.

Lasted gångjärnsförsedda skoband ingår, om man önskar tredelade skoband kan man lägga till det mot en extra kostnad.

Närbild av Impalas läder.

Närbild av Impalas läder.