Den brittiskbaserade bespokeskomakaren William Efe Laborde introducerar nu en Made to Order-tjänst, med skor tillverkade enligt exakt samma standard som hans full bespoke, men på standardläster som finns i två olika tåformer och i fyra vidder. Till att börja med finns en oxford och en derby som basmodeller, och läderalternativen är spektakulära, med bland annat flera vintage Freudenberg-läder.
William Efe Laborde är en oberoende bespokeskomakare baserad i London. Han driver sitt eget märke och gör även en del frilansjobb från ett par av de mest kända brittiska skräddarsydda företagen. Du kan lära dig mer om honom i det här podcastavsnittet, där vi pratar om hans väg in i skovärlden och om att koppla samman historiskt skotillverkning med nutiden. William har nämligen ett stort intresse för gamla skor, verktyg och läder som han både använder i sitt egen tillverkning, och som en sidoverksamhet renoverar och säljer han gamla vintageverktyg.
När Efe Laborde introducerar en Made to Order-tjänst är det ingen överraskning att det görs på det gamla hederliga sättet. Inspirerad av hur postorderförsäljning av skor fungerade förr i tiden (vilket var en stor grej, särskilt på vissa marknader), erbjuder han 15 storlekar i fyra olika vidder, vilket gör det möjligt för de flesta att få en bra passform. Han har en läst med rund tå och en med mjukt fyrkantig tå, de är utvecklade tillsammans med ett Northampton-baserat företag för att slå samman de fabrikstillverkade skornas standardlästtraditioner och passform med exempelvis det förbättrade hålfotsstödet och den mer formade botten på lästerna från West End bespoke.
Han har två basmodeller, en klassisk oxford med fem snörhålpar – kallad Thackeray – och en derby med fyra snörhålpar – kallad Lartigue. Det finns dock en hel del modifieringar att göra på dem båda, där man kan välja med eller utan cap toe, med eller utan enhåls-brogueing, man kan välja tjocklek på sulan, square eller bevelled waist eller en kombination av dem, lägga till tåjärn etc. Skorna är helt handgjorda, av William och med hans frilansnåtlare, till samma standard som hans full bespoke. William är mycket inspirerad av gamla klassiska skor från London och Paris under decennierna kring 1900-talet, det märks i hans bespokeskor och det märks lika tydligt i de MTO-modeller han erbjuder nu.
Detta förstärks ytterligare med de läder han erbjuder. Här är Efe Labordes MTO-tjänst verkligen unik. När jag besökte hans verkstad och bläddrade bland läderpartierna kändes det bokstavligen som en upplevelse i sig. Först och främst erbjuder han ett imponerande urval av vintage Carl Freudenberg-läder – det mytomspunna tyska garveriet som stängdes för några decennier sedan och som efter flytten till Polen och namnbytet till Weinheimer, även om det fortfarande är bra, inte är detsamma som tidigare. Fem färger av den klassiska mycket fina Freudenberg box calf, men också tre nyanser av deras mycket eftertraktade baby calf, plus deras Impala grain som finns i taupe men som kan färgas till vilken färg man vill. Utöver detta finns det getskinn från subsahariska länder som är tjockare än vanligt getskinn, fin reverse calf och mycket mer.
Priset för MTO-utbudet börjar på 39 000 kr (£2.900), med ett tillägg på 4 000 SEK (£300) för de flesta av Freudenbergs vintage-läder. Lästade skoblock som tillverkas individuellt för alla par ingår. Visst är det mycket pengar, men med tanke på att det i princip är bespokeskor med standardläster är det förståeligt. Storleken är mycket lik till exempel Edward Green, vilket borde göra det relativt enkelt för folk att hitta rätt storlek, men naturligtvis kan William också hjälpa till med detta.
Det är fantastiskt att se en liten oberoende brittisk tillverkare ta ett steg och erbjuda detta, vi har främst sett det från större tillverkare tidigare. Med William Efe Labordes vintage-stil tillsammans med de otroliga lädererbjudandena förväntar jag mig att det finns skoälskare runt om i världen som kommer att tycka att den här nya MTO-tjänsten är mycket spännande.
Intressant artikel, tack. Men ärligt talat, för det priset kan man lika gärna ta steget upp till skräddarsydda skor, eller hur? Jag har haft dåliga erfarenheter med G&G där två säljare i deras butik på Savile Row tyckte att bespoke (när Daniel fortfarande var där) bara var värt besväret vid fotproblem. Så jag valde MTO på deras rekommendation. Resultatet blev tre paren som inte var optimala sett till passformen. Och det trots en testsko som verkade passa perfekt. De gjorde om mitt första par, så kundupplevelsen var okej. Men gång på gång blev det problem med vänster sko, och tidsmässigt tog bara det förste paret mig mer än ett år.