Tipset - Förstärk färgen med mörkare skokräm

Pigmenterad skokräm är inte målarfärger, men om man vill kan man göra ganska tydliga förbättringar av nyansen till mörkare toner. Här är en genomgång av hur du gör detta på ett bra och effektivt sätt för att se till att färgen blir jämn och snygg.

 

För det första: Ju ljusare skorna är, desto lättare är det att dra färgen till mörkare toner med hjälp av färgad skokräm. Men det är också lättare att få det att se ojämnt och slabbigt ut. En mörkare sko kan inte mörkas och ändras lika mycket, men det är ganska lätt att få ett jämnt resultat.

Ett bra par för att visa vad man kan göra med bara skokräm var mitt par Midas moc toe boots som är tillverkade i ett naturligt semi vegetabiliskt garvat läder. Jag använde dem ganska ofta förra vintern när de var mitt par för Stitchdown Patina Thunderdome, en tävling i hur skor åldras snyggt, där den nästan rosa tonen gick till en mycket ljusbrun, gulaktig. I år har jag inte använt dem så mycket (jag bär inte kängor lika mycket som vissa andra, och eftersom jag har ett nytt thunderdome-par för rundan i vinter är det dessa kängor jag bär mest nu), och med denna mängd användning skulle det sannolikt ta ganska många år för dem att nå den fina tan-nyans som jag helst skulle vilja att de hade. Därför bestämde jag mig för att påskynda processen med hjälp av färgad skokräm.

Här är ett foto som jag tog av mina Midas-stövlar förra våren efter ett halvårs användning, den högra skon, jämfört med en helt ny som visar hur det naturliga, obearbetade halvvegetabiliskt garvade lädret ser ut.

Här är ett foto som jag tog av mina Midas-kängor förra våren efter ett halvårs användning, den högra skon, jämfört med en helt ny som visar hur det naturliga, obearbetade semi veg-garvade lädret ser ut.

Ett misstag som många gör när de vill göra ljusa skor mörkare är att börja med en för mörk skokräm. Om du gör detta får du lätt en lite flammig och ojämn nyans, och områden och fläckar som kan bli riktigt mörka. Visst, om du är ute efter detta så inga problem, men om du vill ha ett jämnare resultat är det bättre att börja med en färg på skokräm som är närmare den ursprungliga, och lägga den som bas. Använd skokräm med mycket pigment, som Saphir Medaille d’Or, Boot Black, Paul Brunngård, Siegol, Collonil 1909 etc för bästa resultat.

Här har jag applicerat ett första lager av ljusbrun färgad skokräm.

Här har jag applicerat ett första lager av ljusbrun skokräm på den högra kängan. På skor med naturliga sulkanter och kontrasterande sömmar bör du se till att täcka över dessa med maskeringstejp.

Tricket är sedan att lägga på många, tunna lager av färgad kräm. Jag gjorde två med ljusbrunt, innan jag gick vidare till flera lager med en mellanbrun nyans som gjorde den ännu mörkare. Se till att använda en appliceringsborste så att du når alla områden, även mot sulans kanter, så att du inte får områden som inte är förbättrade i färgen, men en vanlig putsduk är ofta bättre för alla större områden. Du kan arbeta in krämen i lädret bättre och jämnare med en trasa.

Första lagret mellanbrunt och man börjar verkligen se en förändring i nyansen.

Första lagret mellanbrunt och man börjar verkligen se en förändring i nyansen.

Färdig. En fin solbrun, ljusbrun nyans, lättare att bära än den blekare, gulaktiga som de hade innan.

Klart. En fin ljusbrun nyans, lättare att bära än den blekare, gulaktiga som de hade tidigare. Som sagt skulle dem ha nått något liknande med mer användning också, men då jag inte använder dem så mycket nuförtiden skulle det ta lång tid, något jag inte hade tålamod för.

Ju mörkare färg skorna har, desto svårare blir det att göra de här snabba förbättringarna av nyansen till något mörkare. Det kan dock fortfarande vara värt det, du kan mörka den något och inte minst lägga till mycket mer djup i färgen. Ett exempel är detta par TLB Mallorca Artista-skor i Annonay Vegano Burgundy, ett läder som kan variera i nyans beroende på tillverkningsbatch. Mitt par var en mer rödaktig vinröd, liknande den första bilden nedan, men sedan med mörk vinröd, mörkbrun och svart skokräm förbättrade jag nyansen till något mycket trevligare, i mina ögon. Gick tillväga på samma sätt som beskrivits för Midas-kängorna, plus avslut med vaxpolish för att göra mer av den sista finishen.

En relativt och platt rödaktig vinröd kan Annonay Vegano vara i, som visas här. Bild: Misiu Akademi

En relativt platt rödaktig vinröd kan Annonay Vegano vara i, som visas här. Bild: Misiu Academy

Mitt par såg ut ungefär som det ovan ur förpackningen, men med hjälp av mörkare skokräm och vaxpolish fick jag dem till den här mörkare vinröda nyansen. Nu med flera års användning och mer kräm och vax ser de ännu finare ut än här när de var nya.

Mitt par såg ut ungefär som ovan när de kom från fabrik, men med hjälp av mörkare skokräm och vax fick jag dem att få den här mörkare vinröda nyansen. Efter många års användning och mer kräm och vax ser de ännu finare ut än när de var nya.