Itchigo Itchie split toe derby

Ichigo Ichie Shoemaker är en relativt ny tillverkare i Japan som gör många saker rätt. Med en mycket informativ hemsida på engelska är det mycket mer tillgängligt för internationella kunder, och lägg till en imponerande prislapp med helt handgjord RTW/MTO som börjar på 7 000 kronor, och MTM som man kan göra på distans börjar på 1 300 kronor.

 

Lee Trung kommer från Vietnam men har bott många år i Japan där han arbetat som mjukvaruingenjör. Han blev förälskad i japanska handgjorda skor, så mycket att han började ta kurser i skotillverkning och gick djupare och djupare in i denna värld. För några år sedan kände Lee att han var redo för nästa steg och startade varumärket Ichigo Ichie Shoemaker, som han sakta men säkert har etablerat bredare och bredare. Han arbetar fortfarande som ingenjör och gör skor på kvällar och helger, vilket är en av anledningarna till att han kan erbjuda de priser han gör.

Det är uppenbart att Lee Trung är japanskt tränad, med en ganska lekfull stil som påminner om tillverkare som Guild of Crafts eller Clematis Ginza, men som ändå har ett trevligt sätt att närma sig klassikerna. Han gör bara skor som är handlästade, handrandsydda med handsydd sulsöm, som jag förstår det är den enda maskin han har tillgång till en symaskin för ovanlädret. Det ser verkligen bra ut för priset, även om han har några år kvar att arbeta för att nå den högsta nivån i konstruktion och finish.

En lekfull tassel loafer i ett underbart racinggrönt läder.

En lekfull tassel loafer i ett underbart mörkgrönt läder.

Vad Lee Trung har gjort bra är att bygga upp en hemsida med massor av information och bilder av hans skor, beskrivningar av beställningsprocesser och så vidare. Den är inte alltid helt logisk, man kan se att det är ett pågående arbete och att det ännu inte är möjligt att göra beställningar direkt på webbplatsen även om det ser ut som om det är det han bygger för. Jag har tittat in på sajten några gånger det senaste året, och han utvecklar den verkligen hela tiden, även här, sakta men säkert. Att göra det på engelska, och ha en närvaro i vissa skogrupper på Facebook, lägga upp fina bilder på Instagram, det är uppenbart att Lee har en plan för att göra sig ett namn. Det gläder mig att se att många nya tillverkare inser detta och arbetar på ett bra sätt, Siroeno Yosei och Masasyuki Kaneko är andra bra japanska exempel, som bara saknar internationaliserade webbplatser. Dessa har tydlig tittat på och blivit inspirerade av de som är bäst inom området, som Yohei Fukuda och Hiro Yangimachi. I dag med så många bra makers runt om i världen, inte minst i Japan, måste man hitta bra sätt att marknadsföra sig själv för att klara sig i längden. Jag tror också att det är rätt beslut att behålla det som en sidoverksamhet och bygga upp märket på lång sikt. En sak är säker, han kommer bara att bli bättre och bättre på att göra skor.

Conservative black cap toe oxford - non-conservative decorative sole painting.

Konservativ svarta cap toe oxford – icke-konservativ sulmålning.

Idag har han fyra olika erbjudanden. Tre RTW-modeller (många fler kommer lanseras inom kort), som eftersom han har väldigt lite lager i de flesta fall tillverkas vid beställning, men eftersom han har grundmönstren, en mejslad läst och fyra olika läder att välja mellan här, är det lätt att göra och priserna kan hållas nere på endast cirka 7 000 kronor ($800). Detta innebär 3-4 månaders leveranstid, men ger möjlighet att välja lästvidd och till och med höjd på insteget, vilket är ett klart plus. MTO börjar på drygt 8 000 kr ($950) och här kan man välja olika lästformer, bland alla läder och modeller, och till och med ändra grundmönster om man vill. MTM, där hans läster modifieras för bäraren, börjar på 13 000 kr ($1 500) och inkluderar fittingskor, och detta kan göras på distans. Leveranstiden är 9-12 månader för det första paret. Sedan erbjuder han också full bespoke som börjar på 22 000 SEK ($2 500) för det första paret ($500 mindre för efterföljande beställningar). Så verkligen bra priser för vad som erbjuds. På hans Order and process-sida är alla alternativ tydligt uppradade. Om du har varit intresserad av att prova handgjorda skor från Japan, men aldrig riktigt trott att det skulle vara möjligt eftersom du inte skulle resa dit och priserna var för höga för dig, kan Ichigo Ichie vara värt att kolla in.

Monkband med delad tå och Norvegese-sömmar i ryskt kalvskinn från J & FJ Baker.

Monkstrap med split toe och Norvegese-söm i ”Russian calf” från J & FJ Baker.

Fiddle back waist sole and tapered heel.

Fiddle back waist och svagt inåtlutad klack.

Handradsydd.

Handrandsydd.

Han gör också patina, här är en speciell modell.

Han gör också patina, här är en speciell modell.

Snygg tassel loafer. Alla bilder: Itchigo Itchio Shoemaker

Läcker tassel loafer. Alla bilder: Ichigo Ichie Shoemaker