Acme Shoemaker är det kinesiska märke som har fått mest uppmärksamhet både nationellt och internationellt under det senaste året, och det med rätta. Deras RTW, MTO och bespoke-skor är av absolut toppklass i alla avseenden. Här är en närmare titt på ett nytt par jag fått hem från dem, och även kort om Acmes nya hemsida, som inkluderar en webshop där man kan beställa deras RTW.

 

Acme Shoemaker lanserades förra året (läs mer i den här recensionen jag gjorde av mitt första par från dem). Det är en verkstad med över 15 personer baserad i Peking, med Oliver Tang (tidigare på bland annat Xibao) som verkstadschef. Alla skor tillverkas enligt samma standard (bortsett från en mer basic linje av casual skor som är limmade), oavsett om det är RTW, MTO, MTM eller full bespoke. Här tillverkas alla skor på samma höga nivå som deras bespokeskor, det vill säga handpinnade, hanrandsydda, handgjord sulsöm, blind welt-midjor, häl- och tåkappor i riktigt läder och så vidare – och med en raffinerad making och finish. Priserna har stigit en aning sedan lanseringen, vilket ärligt talat inte är så förvånande med tanke på nivån på tillverkningen och efterfrågan. Nu kostar randsydda RTW lite över 12 000 kronor och MTO cirka 14 000 SEK, detta är inklusive lästade skoblock. Naturligtvis är det mycket pengar, men med tanke på vad du får är det fortfarande mycket prisvärt.

Vad som är riktigt trevligt är deras nylanserade engelska hemsida, där du kan hitta en massa information om märket, deras skor och läster och så vidare. Den är inte helt färdig ännu, till exempel kommer en MTO-guide senare, men redan nu är den väl värd ett besök. Inte minst med tanke på webbshop-delen som har alla deras RTW-modeller tillgängliga att köpa, där man tydligt ser vilka storlekar som finns i lager (inte så många stora storlekar tyvärr, förhoppningsvis kommer mer av detta att läggas till framöver). Jag tycker verkligen att det är toppen att vi ser fler av dessa webbutiker riktade mot internationella kunder från asiatiska märken, både kinesiska, japanska, vietnamesiska, indiska och andra i olika prissegment. Ju fler bra skor som finns tillgängliga på bred front, desto bättre.

Acme Shoemakers nya webshop.

Acme Shoemakers nya webbshop. Bild: Acme Shoemaker

Nu till den här artikelns stjärnor, det nya paret som jag just fått från Acme. En plain toe derby i brunt präglat ”pig calf”-läder från Tannery Haas, med slitsula i gummi. De är tillverkade på mina personliga MTM-läster som utgått från deras N83-läst, som hade några små passformsförändringar – främst vid fotvalvet och mer utrymme för mina lilltår – och där tån är lite kortad. Den redan rätt bra passformen är nu riktigt bra, och jag gillar personligen balansen med den nya tåformen. Lädret ser riktigt fint ut, det är ett kalvläder från det franska garveriet Haas, präglat för att se ut som grisläder. Det är väldigt tunt och mjukt, kommer troligen att veckas en del på grund av detta, men också vara väldigt bekvämt.

Om du läser min recension framgår det att jag var imponerad av mitt första par, även om de hade en bit upp jämfört med de bäst gjorda bespoke-skorna. Jag hade hört från andra som har flera par att Acme har förbättrat sig konstant sedan starten, och det är verkligen fallet. Finishen på det här paret är verkligen utmärkt, bara ett par mycket små saker man kan peka på. De har också förbättrat sitt sätt att göra sina ”blind welt”-midjor, med en bättre övergång från sulkant till midjekant, och där de skär bindsulans ritsläpp som om de skulle göra en mycket smal midja, men gör midjebredden mer normal vilket innebär att de kan skärfla kanterna riktigt tunt och använda mycket vinklade kantjärn, vilket förbättrar utseendet på midjan som försvinner under skon. Nedan följer ett gäng foton i två olika ljusförhållanden och en video av godbitarna.