Den mest berömda, prestigefyllda och formella skomakarutbildningen i världen är Les Compagnons du Devoir et du Tour de France, som de flesta av de kända namnen inom fransk bespoke har gått igenom. En resa som tar traineen till ett antal olika verkstäder i syfte att utveckla både personen och naturligtvis deras hantverk. Shoegazing satte sig ner med compagnons-traineen Pierre-Baptise L’Hospital för att lära sig mer om denna traditionella bespokeskomakarutbildning.

 

Les Compagnons du Devoir et du Tour de France är ett komplicerat namn, och det är ganska komplicerat att förklara vad det är. Många som verkligen är intresserade av klassiska skor har åtminstone hört talas om det, men få vet mer i detalj vad det är, särskilt utanför Frankrike. För att uttrycka det kortfattat – det är ett traineeprogram för olika hantverksyrken. För att gå mer på djupet – ja, det är vad den här artikeln kommer att göra. Och vi kommer att göra det med hjälp av Pierre-Baptise L’Hospital, en 22-årig blivande bespokeskomakare som är tre år in i sin resa inom den troligen mest traditionella och starkaste hantverksutbildningen i världen.

Pierre Baptiste växte upp i Alsace i de nordöstra delarna av Frankrike. Han tog examen från gymnasiet i ekonomisk vetenskap 2017 och flyttade till Strasbourg för att studera juridik. Men hans långvariga passion för skor tog över efter att ha träffat några personer som var involverade i en skoorganisation i Strasbourg, och efter att ha fått fullt stöd från sina föräldrar bestämde han sig för att följa denna dröm i stället.
– Jag hade naturligtvis hört talas om Compagnons du Devoir, och när jag gjorde efterforskningar kände jag genast att detta var det bästa sättet för mig att bli skomakare. Det faktum att det är mycket mer än bara utbildning, det talade till mig, säger Pierre-Baptiste L’Hospital.

Pierre-Baptiste L’Hospital.

Organisationens fullständiga namn är Association ouvrière des Compagnons du Devoir et du Tour de France (AOCDTF), och den grundades för över 70 år sedan. Det är en organisation som samlar alla typer av hantverk, idag ingår inredning och inredningsjobb, dessa är kakelugnsmakare, snickare, möbelsnickare, målare, gipskonstruktör och golvläggare. Vi har byggnadskonstruktion, dessa är snickare, takläggare, murare, metallarbetare, rörmokare och stenhuggare. Och slutligen har vi det område som kallas flexibla material, med sadelmakare (två inriktningar, sadlar eller övrigt läderhantverk), tapetserare och bespokeskomakare. Den huvudsakliga uppgiften för organisationen compagnons är att organisera pedagogiska praktikantprogram inom alla dessa hantverk, som i samtliga fall huvudsakligen äger rum ute i verkligheten på olika företag, och en viktig aspekt är att varje deltagare i programmet vistas på ett antal olika ställen för att verkligen få en bred kunskap och erfarenhet. Compagnons du Devoir har anläggningar runt om i Frankrike där traineerna bor, ungefär som på studenthem, där man bor tillsammans med andra traineer från olika hantverk och delar sina erfarenheter.

När Pierre-Baptiste L’Hospital fick en plats i programmet fungerade det lite som när man söker jobb. Han skickade in ett personligt brev och CV och fick gå på flera intervjuer, innan han blev erbjuden tjänsten. Och det här var inte vilken plats som helst – det var med den legendariske bespokeskomakaren Anthony Delos som mentor, i hans verkstad utanför Anger. Detta är den andra verkstaden för Berluti, det berömda LVMH-ägda lyxvarumärket, som fortfarande behåller sitt arv av bespokeskor intakt även om de ständigt har breddat sitt utbud under de senaste åren. Tio bespokeskomakare arbetar tillsammans med Delos, däribland tre andra mästare (en av dem är Athanase Sephocle, Pierre-Baptistes andra huvudmentor) och en nåtlare.
– Jag kunde inte drömma om en bättre plats att börja min resa inom skotillverkning på. Det är en fantastisk workshop och Anthony är en mycket omtänksam och noggrann mentor, säger Pierre-Baptiste.

Den här färdiga damskon och skon som är tillverkad till randstadiet tillverkades efter ett år hos Delos och var ingången till att formellt bli en compagnons-trainee.

Fint arbete efter bara ett års utbildning.

Man kan se att Pierre-Baptiste tillbringade tid hos Delos, med klackdekorationen här.

Den här typen av byggnader har Compagnons du Devoir tillgång till. Här i Samur bodde Pierre-Baptiste under de två år han arbetade i Delos verkstad. Bild: Joseph Guegan

Programmet för bespokeskomakare har många fastställda steg mot att officiellt bli compagnons. Pierre-Baptiste bodde under sina två första år i huset för Compagnons de Saumur. Under denna tid alternerade han sin praktiska utbildning i Berlutis verkstad med teoretisk utbildning vid CFA des Compagnons de Pantin i närheten av Paris, som leder till en formell teoretisk examen. Efter ett år var han tvungen att göra ett ansökningsarbete, i hans fall en damsko med sidosnörning, där en sko färdigställs och en sko tillverkas till randstadiet. Kvaliteten på detta arbete bedöms och man gör en uppskattning av traineens möjligheter att bli en bra bespokeskomakare, och det är först efter detta som man får en formell plats på programmet. Pierre-Baptiste stannade sedan ytterligare ett år på Berluti-verkstaden för att vidareutveckla sina färdigheter, vilket han också visade när han kröntes till Frankrikes bästa lärling i en tävling som anordnas vartannat år av Société Nationale des Meilleurs Ouvriers de France. I tävlingen deltar över 6 000 lärlingar från mer än 90 yrken, alla 21 år eller yngre, och i kategorin skomakare vann Pierre-Baptise L’Hospital först den lokala, sedan den regionala och slutligen den nationella titeln. Nivån på tillverkningen av hans tävlingsskor, som var ett par double monk straps, var verkligen imponerande med tanke på att han bara hade arbetat med skor i två år.

Pierre-Baptiste fick ett bevis på sin talang, med mottagandet av denna tävlingssko och dess syskon (utan färg) i randstadiet.

Imponerande arbete.

Snygg klack.

Peach bottom-sula med botten och fyrkantig midja.

https://i0.wp.com/shoegazing.com/wp-content/uploads/2021/11/DSC07787-1024x683.jpg?resize=1024%2C683&ssl=1

Medaljer som tävlingsbidraget kammade hem, lokal, regional och nationell.

Efter de två första åren äger en ceremoni rum, och sedan är det dags för traineen att lämna sin ”hemverkstad” och påbörja en Tour de France. En turné som kommer att pågå i ytterligare minst sex år om den genomförs komplett, med en ny plats och verkstad varje år, och som numera också omfattar minst ett år utomlands i ett annat land, för att ytterligare bredda lärlingens erfarenhet av olika skolor inom bespokeskomakeri, kulturer och språk. För det är verkligen så att compagnons-programmet inte bara handlar om hantverksskicklighet, utan också om personlig utveckling. För Pierre-Baptiste L’Hospital var hans första stopp huvudstaden och den mytomspunna skoverkstaden Massaro, som tillverkar bespokeskor för kvinnor.
– Compagnons har ett antal ställen som man kan välja att gå till, eller så kan jag hitta plats på egen hand. I mitt fall hade jag själv förföljt Massaro-stället och var väldigt glad att få en chans hos dem, säger Pierre-Baptiste.
På Massaro fick han naturligtvis möjlighet att utveckla sitt arbete med damskor, men lärde sig också grunderna i ortopedskomakeri här.

En sko som han tillverkade i slutet av sin tid hos Massaro.

https://i0.wp.com/shoegazing.com/wp-content/uploads/2021/11/DSC07782-1024x683.jpg?resize=1024%2C683&ssl=1

Väldigt välbyggd klack.

Man kan se att han har gjort stora framsteg sedan sin första sko två år innan den här gjordes.

För det fjärde året tittade Pierre-Baptiste på att ha sitt internationella år. Och han hittade det i Freiburg i Tyskland, där världsmästaren i skotillverkning 2018, Patrick Frei, och hans partner Kazuya Kimura har sin workshop. En aspirerande compagnon får lön från varje plats han vistas på. Inte jättestor, men tillräckligt för att klara sig, och den ökar något varje år i takt med att traineen får mer erfarenhet. I Frei workshopens fall lyckades de få ett stipendium från regionen, vilket gjorde det möjligt för dem att ha Pierre-Baptise hos sig i ett år.
– Det är en mycket inspirerande verkstad, Patrick har så många idéer och är full av kreativitet, och Kazuya är ett geni inom skomakeri, även om han är ganska ung.

Pierre Baptise i Patrick Freis workshop.

Ett annat damskosample

Blå sula.

Redan nu i december ska han bestämma sig för nästa plats på sin skoresa, även om han inte lämnar Tyskland förrän i september. Som sagt är allt välorganiserat inom Compagnon du Devoir. Pierre-Baptiste L’Hospital ser sig fortfarande omkring efter alternativ och är öppen för många olika saker. Sedan går processen till så att man efter totalt fem år ska göra ett ”masterpiece”, som ska bedömas och godkännas, och man är officiellt bespokeskomakare. Sedan börjar den slutliga processen då man blir ”journeyman” och går vidare med tre nya ställen i totalt tre år. Ett nytt, slutgiltigt ”masterpiece” görs, och om detta når upp till den nivå som krävs är man en fullvärdig compagnons.
– För dem som slutför hela denna resa kan man vara ganska säker på att få ett jobb som bespokeskomakare. Man kan inte bara välja och vraka, men ska säkert kunna hitta en bra plats, säger Pierre-Baptiste.
När jag frågar honom om hans framtidsdrömmar börjar han först med det kanske självklara i hans situation.
– Jo, om det skulle finnas en ledig plats i Anthony Delos verkstad på Berluti skulle det naturligtvis vara ytterst intressant. Men jag skulle också älska att arbeta i Japan, jag beundrar den japanska mentaliteten och perfektionismen.

Vi pratar lite om vad som är anledningen till att compagnons-programmet fortfarande är så starkt, till skillnad från på de flesta andra håll i världen. En anledning kan vara att Compagnons du Devoir har lyckats modernisera sig med tiden, till exempel genom att inkludera kvinnor (även om det är ganska sent om man ser det utifrån) som har en majoritet av alla traineeplatser i dag, om man ser till alla kategorier totalt sett. Det faktum att hantverk värderas högt i Frankrike spelar naturligtvis också roll.
– Det är en del av vårt DNA, vi håller den här typen av traditionella arbeten högt, att arbeta med verktyg och våra händer och vara nära kopplade till materialen, säger Pierre-Baptiste L’Hospital.
Som det ser ut kommer Compagnons du Devoir att fortsätta med att ta fram både några av de bästa bespokeskomakarna och andra hantverkare under lång tid framöver. Det är verkligen en fantastisk institution.

Varje år tillverkar traineen ett helt par, detta är Pierre-Baptistes senaste.

Sulan med välvd midja.

https://i0.wp.com/shoegazing.com/wp-content/uploads/2021/11/DSC07812-1024x683.jpg?resize=1024%2C683&ssl=1

Jag tycker om designen med broguehål utan sömmarna nedanför.