Den här veckan hade vi på Skolyx världspremiär för en ny linje prisvärda workwear-kängor från välkända spanska märket Yanko. Service boots, moc toe boots och NST-kängor i flera olika läder, inklusive Shell cordovan. Också kort om att Skolyx kör en trunk show ihop med Catella Shoemaker / Daniel Wegan hos Rob & Co. i Göteborg på tisdag 23 november, och om en Shoegazing After Work i Stockholm 2 december.

 

Ni får stå ut med lite reklam för min arbetsgivare i det här inlägget. På mitt jobb för den svenska sko- och skovårdsnätbutiken Skolyx har vi tillsammans med det spanska märket Yanko arbetat med att ta fram ett nytt sortiment av workwear-kängor. Skolyx har varit återförsäljare av Yanko i många år, långt innan jag började på företaget. Yanko är ett av de äldsta fortfarande aktiva skomärkena för klassiska herrskor från Spanien, grundat 1961. De var faktiskt en av världens största tillverkare av Goodyear randsydda-skor i slutet av 1900-talet och producerade över en miljon par skor varje år. I dag är de betydligt mindre, men har ett gott rykte som en prisvärd tillverkare av allt från dressade skor och kängor till klassiska Belgian loafers. Om man tittar i deras gamla arkiv kan man hitta mer robusta modeller i linje med det nya sortimentet, även om modellerna här är nya för den här kollektionen.

Service boot l i burgundy cordovan.

En del av kollektionen är en version av den klassiska service booten, den finns i mörkbrunt och mellanbrunt pull-up-läder från det spanska garveriet Combalia, ett garveri som ligger utanför Barcelona och som har garvat läder i mer än 120 år. Pull-up-läder är anilinfärgat och sedan behandlat med vaxer och oljor för ökad motståndskraft, och när det sträcks ut blir det ljusare i dessa områden. Utvecklar en riktigt fin patina med tiden. Vi har också en service boot i vinröd Shell-cordovan, denna kommer från garveriet Maryam, som många anser vara det bästa cordovangarveriet i Europa, baserat i Italiens garvericentrum Santa Croce intill floden Arno. Vi har en Norwegian Stitched Toe, NST, i cognacfärgad cordovan, plus en NST-känga i brun Repello gum oil från det brittiska garveriet Charles F. Stead, en slitstark mocka som behandlats med olja och som har ett riktigt fint djup i färgen. Alla dessa modeller ovan har Vibram-gummisulor, vilka har en fördel jämfört med Dainite i att det klarar minusgrader klart bättre.

Moc toe boot i brun Repello gum oil-mocka från Charles F. Stead.

Slutligen har vi en moc toe-känga, en version i samma bruna Repello gum oil-mocka och en version i det mellanbruna pull-up-lädret. Dessa är utrustade med lätta XL Extralight kilsulor, riktigt bekväma grejer. Alla dessa kängor är Goodyear-randsydda, insida helt läderfodrade (till skillnad från många andra workwear-kängor i den här prisklassen), med hälkappor av salpa / leather board. Priset för kängorna är 2 900 kronor, förutom modellerna i cordovan som kostar 5 000 kr.

NST i cognac shell cordovan från det italienska garveriet Maryam.

https://i0.wp.com/shoegazing.com/wp-content/uploads/2021/11/IMG_0555-1024x683.jpg?resize=1024%2C683&ssl=1

Skocirkel. Bilder: Skolyx

 


 

På tisdag, med kort varsel, kommer jag äntligen vara del av ett skoevent igen. Då kommer vi på Skolyx att ha en trunk show ihop med svenske bespokeskomakaren Daniel Wegan och hans Catella Shoemaker i Göteborg, hos herrekiperingen Rob & Co. på Grönsakstorget 1. Där kommer vi visa upp bland annat ovanstående workwear-kängor från Yanko och de helt handgjorda ditona från Midas Bootmaker (som jag skrev om här), kängor från TLB Mallorca Artista, andra nya modeller för Skolyx-linjen och våra populära premiumsneakers, med mera. Daniel Wegan, som vann VM i skotillverkning och anses vara en av världens främsta bespokeskomakare, kommer visa en del nya trevliga samples. Det bjuds på dryck och snacks, välkomna förbi ni som kan. Vill man prova specifika grejer från Skolyx kan man boka upp tid här, skulle man vara intresserad av beställa från Catella mailar man daniel@catellashoemaker.com. Daniel kommer vara i Stockholm hela onsdagen 24 november sedan också, om någon där uppe vill lägga beställning, maila i så fall honom kring detta.

 

Det lär snackas en hel del skor även på trunken på tisdag, men enbart detta och vindrickande kommer att ske på höstens Shoegazing After Work i Stockholm. Den 2 december på Cork Vinbar samlas en grupp skonördar för trevligt samkväm och god dryck, vill man vara med där kontaktar man Niklas Nordin via hans Instagram här.