I det här mycket intressanta avsnittet av Shoegazing Podcast ger Jacques Kress från Frankrikes största garveri för kalvläder, Tanneries Haas, en inblick i världen för garvning av premiumläder och hur denna speciella verksamhet fungerar. Högst informativt för dem som är intresserade av att lära sig mer om hur garvning av kalvläder fungerar och olika vinklar på detta område.

 

Tanneries Haas grundades 1842 och ligger i Alsace-regionen i de östra delarna av Frankrike. De ägs av Chanel-gruppen och förra året slogs de samman med granngarveriet Degermann och tillsammans är de nu Frankrikes största kalvlädergarveri. Tillsammans bygger de nu ett helt nytt garveri bredvid Haas befintliga lokaler, så ambitionen och tron på denna produkt är hög. Haas gör mestadels ”veg re-tanned” kromgarvat kalvläder, både olika släta typer och läder med präglad grain, och används av skomärken som Edward Green, Heschung, Paraboot och många fler.

Jacques Kress från Tanneries Haas.

För det här avsnittet kunde jag återigen sätta mig ner med den intervjuade personligen. För ett par veckor sedan reste jag till Tyskland och Frankrike, och ett av stoppen var Tanneries Haas. Här träffade jag Jacques Kress, exportchef och ansvarig för alla Haas kunder från skoindustrin, som har en bakgrund som europeisk agent för Allen Edmonds. I det här samtalet med Jacques får vi lära oss om det berömda garveriets historia, vi går igenom processen för kromgarvning och det ganska speciella sätt de arbetar med sina kunder, vi pratar om hur lyxaccessoarsfären har tagit över från skoindustrin som huvudkund för kvalitetskalvläder, vi diskuterar miljöpåverkan av kromgarvning, och mycket mer.

Lyssna på avsnittet nedan eller i den podcastspelare du föredrar. Här hittar du alla avsnitt av Shoegazing Podcast. Uppskattar du podden får du mer än gärna betygsätta den i din podcastspelare.