Så kallat veganläder håller snabbt på att bli ett populärt alternativ till vanliga läder från djur. Vad man dock måste vara medveten om är att veganskt läder i de flesta fall är ett syntetiskt material av plast som inte andas bra, inte alls är biologiskt nedbrytbart och kan vara mycket mer skadligt för miljön än traditionellt djurläder. Lär dig allt om veganläder och andra typer av konstläder i den här artikeln, och hur det kan jämföras med naturligt djurläder.
Veganläder, konstläder, syntetiskt läder, artitificellt äder, läderimitation, pleather, faux leather, PU-läder, vinylläder – allt är samma sak, olika typer av artificiella läder som i de flesta fall är tillverkade av plast. Många människor i världen strävar efter en mer hållbar livsstil, vilket självklart är mycket positivt. En del i detta är att leta efter veganska produkter, vilket i vissa fall kan ha en positiv klimateffekt, men i vissa fall är det tvärtom. Veganskt läder är ett tydligt exempel på det senare. För 10-20 år sedan såldes samma typ av läder som syntetiskt läder och användes främst till billigare skor och produkter, de flesta undvek det främst på grund av bristen på andningsförmåga vilket gjorde dessa skor mycket varmare och obekväma att bära. Endast starka märken som kunde sälja på varumärket använde det även i dyrare skor, till exempel sportmärken som Adidas och Nike, och även i barnskor var det vanligt eftersom barn inte klagar så mycket på varma skor, de bär bara det som föräldrarna sätter på deras fötter. Anledningen till att märkena gillade att använda syntetiskt läder var en enda sak – priset. Syntetiskt läder är mycket billigare än äkta läder, särskilt jämfört med äkta djurläder av god kvalitet. Och det var så det uppfattades, som ett billigt alternativ.
Så trädde vi in det föregående decenniet och en ökande medvetenhet om klimatförändringar och vår miljöpåverkan dyker upp, särskilt under de senaste åren. Den globala uppvärmningen ses äntligen som ett verkligt problem av många runt om i världen, och ett sätt att minska miljöpåverkan är att äta mindre eller inget kött. Veganmärkta produkter har därför blivit förknippade med hållbarhet, och producenterna av dessa produkter följde snabbt med. Den ökande efterfrågan på veganskt läder har redan påverkat djurläderindustrin, läs mer i den här artikeln, och kommer sannolikt att fortsätta att göra det. Nu finns det många fall där det är ett faktum att veganska produkter är mer hållbara än djurbaserade alternativ, men som sagt finns det också många fall där de inte är det. Men genom att marknadsföra saker och ting på ett visst sätt luras många människor att tro något annat.
Konstläder är inget nytt. En av de första typerna utvecklades i Tyskland i början av 1900-talet och kallades Presstoff. Det var faktiskt en mycket mijljävänlig produkt, tillverkad av speciellt skiktad, komprimerad pappersmassa. Den kunde inte användas till skor eftersom flex och fukt förstörde den, men den var populär för andra produkter. Ett annat tidigt konstläder var Rexine, som var tyg täckt av cellulosanitrat, vilket hade den stora nackdelen att det var mycket lättantändligt. Dessa tidiga typer ersattes snart av billigare, enklare tillverkade plastbaserade konstläder. I mitten av 1900-talet tog plasten över världen, och det fanns få områden där människan inte kunde hitta en plats att använda den på.
Sedan dess har ett antal olika typer av artificiellt läder med olika typer av plastöverdrag utvecklats. Kan inte gå igenom alla olika typer här, men en mycket vanlig typ är där en bas av polyester är täckt med polyuretan, PU. En annan typ har syntetisk eller naturlig textil som bas som är täckt med polyvinylklorid, PVC. Det finns en rad problem med dessa typer av läder, även om de är veganska och inte kommer från djur är de i många fall mycket sämre för miljön. Det mesta av den plast som används för syntetiska veganläder idag har, som de flesta plaster, molekyler som härrör från petroleum, råolja, vilket är mycket skadligt i många avseenden för miljön. Och även i de fall det är förnybar plast tar det hundratals år för naturen att bryta ner den. Dessutom används i många av de syntetiska läder som måste vara smidiga mjukgörare som ftalater eller andra farliga ämnen, vilket kan vara farligt både för människor och för naturen. Exempelvis rankar Greenpeace PVC som den mest miljöskadliga plast som finns.
Många återförsäljare av produkter som marknadsförs som veganläder döljer det faktum att de faktiskt är mer skadliga för miljön än naturligt äkta läder, vilket är mycket problematiskt, särskilt eftersom många som söker veganska alternativ gör det för att skona miljön. Om du är ute efter veganska alternativ måste du se till att du får bra produkter. När det gäller konstläder finns det alternativ som är bättre, och några riktigt bra, till exempel material som tillverkats av ananas, svamp, bananer osv. Dessa står dock bara för en bråkdel av allt konstläder som används idag, och tyvärr använder flera av dem fortfarande olika plaster och/eller petroleumbaserade ämnen, men förhoppningsvis kommer dessa att fortsätta att utvecklas och ersätta mer av plastlädret. Som jag också har skrivit om tidigare i den här artikeln, finns det biofabricerade läder som odlas i laboratorier som håller på att utvecklas också, vilket kommer att ha alla de fantastiska egenskaperna hos naturläder men ändå mycket miljövänligt och utan att några djur är inblandade.
För det är egenskaperna som fortfarande gör äkta läder till ett alternativ som är svårt att slå, och som är en stor anledning till att i princip inget konstläder har kommit i närheten av naturläder i popularitet (trots att äkta läder som sagt är dyrare än konstläder, annars är låga priser alltid en viktig drivkraft för alla branscher). Äkta läder är (eller kan åtminstone vara) vackert, andningsbart, flexibelt, följsamt, hållbart, utvecklar en vacker patina, kan återupplivas från ett fruktansvärt skick till att se nästan nytt ut, och så vidare. Konstläder har lyckats få in en del av dessa egenskaper, men inte alla och inte i samma utsträckning.
Betyder detta att äkta naturläder är ”A OK” i alla avseenden jämfört med konstgjorda syntetiska veganalternativ? Inte alls. Det finns en egen uppsättning problem här. Dålig djurhållning och den miljöpåverkan som boskapsindustrin har är en given en med tanke på ämnet veganläder, även om läder, som de flesta förmodligen vet, bara är en biprodukt från livsmedelsindustrin, är det fortfarande en del av detta. Andra är den mycket miljöfarliga utvecklingen av kromgarvat läder som sker i vissa områden, vilket jag skrivit om många gånger på Shoegazing, främst i Asien och Sydamerika (även om detta också håller på att förändras i en mer positiv riktning, läs till exempel denna artikel). Och om lädret är kromgarvat är det inte tekniskt sett biologiskt nedbrytbart i den meningen att man bara kan lämna ett par skor i naturen och låta den ta hand om dem, krom är giftigt, särskilt om det bränns eftersom då det mindre skadliga trevärda kromet som används vid garvning av läder omvandlas till det mer skadliga sexvärda kromet, vegetabiliskt garvat läder kan dock i princip vara helt biologiskt nedbrytbart.
Värt att notera är dock att de flesta av dessa problem inte behöver vara problem, och särskilt när vi köper dyra skor av god kvalitet betalar vi delvis för att inte ha dem eller åtminstone i begränsad utsträckning (plus naturligtvis en rad andra hållbara aspekter, som slittålighet, möjlighet att reparera och sula om, att de är tillverkade i fabriker med goda arbetsvillkor, och så vidare). I princip alla kvalitetsskor är tillverkade av läder från europeiska hudar, och här är djurhållningen relativt bra (kan dock bli bättre, och EU:s regleringar leder förhoppningsvis i den riktningen, läs mer här, och den bästa kvaliteten på hudar kommer i allmänhet från djur som har levt ett relativt bra liv. Reglerna i Europa för garvning är mycket stränga, till exempel har alla kromgarverier helt slutna system där ingenting släpps ut i naturen. Så så länge man tar hand om skorna när de kastas kommer inget krom att komma ut i naturen (här är en annan sak som kan förbättras, avfallshantering och återvinning av läderprodukter. Små steg tas här och där, men mycket, mycket mer kan göras).
Summan av kardemumman är att vi alla måste vara medvetna konsumenter, och de som köper veganläder och liknande marknadsförda produkter kanske behöver vara ännu mer medvetna konsumenter, så som saker och ting ser ut i dag.
Om jag inte tar helt fel så var den italienska skotillverkaren Sidi, den första inom sitt fack att gå över från läder till ett vävbaserat plastmaterial, som de slugt nog döpte till ett tilltalande namn. Tyvärr har jag glömt det. Sidi är specialicerade på cykel- och motorcykelskor. För cykelskorna var de ute efter ett fomstabilt material och ordnade ventilationen genom rikligt med perforeringar. Det speciella med Sidi cykelskor var att de konstruerade mängder av för ögat tilltalande spännanordningar, så att man kunde ställa in dem efter sina fötter. Efter smutsiga turer var det bara att spola av dem, så var de som nya. De ansågs då som cykelskornas Rolls Royce, med ett pris därefter. Och fortfarande håller sig på topp.
Bra artikel!
Men för mig är anledningen till att man köper veganläder inte att få bättre miljö, utan att man inte vill att djur ska dödas.
Miljötänket är extremt svårt om man ska titta på hela kedjan.
Jag använder själv läder från olika djur och har haft samvetskval att bära alligatorbälten, peccorihandskar, krokodilarmband osv, men jag har för det mesta litat på tillverkarnas deklarationer att djuren är uppfödda i ”fabriker” där de behandlas någorlunda bra.
Lite konstigt är det att läderindustrin har problem med tanke på att befolkningen ökar dramatiskt på planeten. Tusentals miljoner fler människor idag än för 100 år sedan. Snart 10 miljarder människor….borde ju vara några promille som vill ha fina läderskor?
Lyxvaruhusen går ju strålande. Världens rikaste man numera är ju LMVH:s ägare. Tack vara pandemin har folk köpt mer lyx….
Anders: Vet inte om de var först, men de var tidiga iaf. Cykelskor är på flera sätt rätt bra för den typen av material, flexas ju inte alls och som du säger kan man enkelt göra mycket ventilation utan påverka funktion negativt. Själv avskydde jag Sidi och alla deras rattar och anordningar under min cykelkarriär, körde NorthWave om jag kunde välja, och hade tur att inte hamna i lag som hade Sidi som sponsor 🙂
Sigurd: Tack! Absolut, därav en del fokus på detta i inlägget. Men är också ett faktum att många som väljer att vara vegeterianer/veganer gör det delvis eller till största del för klimatet.
Hänger inte riktigt med på resonemanget kring att befolkningsökningen och läderindustrins problem?
Tack för ett Intressant inlägg! En sak jag noterat är att när man diskuterar veganläder pratas det typ bara om ovanläder. På många skor och då särskilt bespokeskor är det ju många olika typer av läder med olika egenskaper tex kappor, bindsula, slitsula, foder mm. Kommer bli en svårt uppdrag att ersätta alla dessa delar av en sko med veganläder.
Patrik: Ja där har du absolut en poäng, om man pratar randsydda skor och uppåt. Än så länge är det dock billigare och enklare skor där veganläder används och där har man syntetiska alternativ för övriga delar av skon också.
Jag har läderskor som är 30-40 år gamla och fungerar perfekt. Ingångna och bekväma. Kräver litet underhåll, men det är en ren glädje att sköta om kära ägodelar – samma känsla som att sköta om en fin träbåt…
Så länge vi konsumerar kött, vore det vansinne att bränna upp hudarna och inte tillvarata denna resurs, med alla de goda egenskaper Jesper beskriver så vältaligt.
Likaså fungerar läderklädsel i bilar mycket bra. Konstläder i bilklädslar är ett betydligt sämre alternativ, vad gäller komfort, hellre tygklädsel än ”veganläder” i så fall.
Jag har fått bälten i present, som snabbt börjat trasas sönder, gärna underifrån och visat sig vara av konstmaterial, inte alls vuxna uppgiften, att vara hållbara under lång tid; dessa undermåliga produkter, ofta tillverkade av olja, sammanlimmade med en massa olika kemiska komponenter är både omöjliga att källsortera, avger giftiga gaser vid förbränning, men framför allt är själlösa kopior att ett fint material – läder.