Allt fler kvalitetssneakers flödar in på skomarknaden, både stilar och tillgänglig kvalitet har utvecklats i flera avseenden sedan förra gången jag skrev om ämnet för två år sedan. Här kommer en ny sammanställning av ett gäng sneakers och trainers som kan vara intressanta för den kvalitetsmedvetna skoköparen.

 

Crown Northampton tillverkar några av de bästa sneakers som finns. De är inte handgjorda som det sätt de marknadsför dem på kanske får dig att tro, men de är tillverkade med ordentliga läderbindsulor och korkbäddar, hälkappor av riktigt läder och med bra ovanläder. Här är en version tillverkad i Horween Shell Cordovan som kostar nästan 8 000 kronor, modeller i kalvskinn kostar cirka 4 200 kr. Bild: Crown Northampton

Trainers har på senare tid tagit marknadsandelar från de minimalistiska Common Projects-stuk-sneakersen. De saknar möjlighet att få en ny sula som de sidewall-stitched sneakers har (något som fler och fler skomakare kan göra numera), men de är ofta mycket bekväma. Här är modellen Goodwood gjord för den brittiska nätbutiken Herring Shoes. Pris 1 900 SEK. Bild: Herring Shoes.

Också några av världens främsta bespokeskomakare doppar tårna i sneakervärlden. Dessa lyxiga sneakers av japanen Hiro Yanagimachi tillverkas enligt samma standarder som deras bespokeskor, samma material (bara lite mer vaddering), handpinnade och handrandsydda, men utan sulsöm, den utbytbara yttersulan i gummi är limmad dit. De lanseras snart som en MTO-produkt, men kan också tillverkas med MTM- eller bespoke-läster. Bild: Hiro Yanagimachi

Som de flesta läsare säkert vet vid det här laget arbetar jag för nätbutiken Skolyx som säljer skor och skovårdsgrejer. Vi har utvecklat ett nytt sortiment av premium sneakers och trainers tillsammans med en portugisisk fabrik, där vi verkligen har försökt att trycka in fantastiska specifikationer till ett bra pris. Veg-garvat läder för både ovandel och foder, mellansula i riktigt läder (alltså ingen usel papp som man svettas sönder inom ett par år, vilket är mer eller mindre standard även på riktigt dyra sneakers), hälkappor av salpa / leather board (istället för plast som är standard på sneakers), metallgelänk för ordentligt stöd där skon inte ska böja sig, och så vidare. Pris endast 1 300 kronor. Bild (även översta bilden): Skolyx

Lite annorlunda design på  sneakern Olympia från J FitzPatrick Footwear, här i en brun mocka med gum gummisula. Massor av olika varianter finns tillgängliga, priset är 1 700 kronor. Bild: J Fitzpatrick

JC Lutz är ett intressant franskt märke för sneakers med fokus på personalisering, som tillverkas på beställning och med två veckors leveranstid. En grundmodell som du kan få gjord i mer eller mindre alla tänkbara versioner, med delar i olika färger osv, inklusive dessa nya versioner med målad patina. Bild: JC Lutz

Det svenska märket Morjas har en ny version av sin minimalistiska sneaker, med en snygg ganska låg profil, som kostar 1 600 kronor. Som många andra insisterar de på att ange att de är ”handgjorda”, och som ni vet tycker jag redan att det är fel och en devalvering av ordet att kalla Goodyear welted skor för ”handgjorda” (läs mer här till exempel), att kalla den här typen av vanliga sidewall-stitched sneakers för ”handgjorda” är bara löjligt, enligt min mening, eftersom de inte är mer handgjorda än i princip alla billiga asiatiska skor som erbjuds i vilken skoaffär som helst där ute. Låt bra skor vara bra skor utan att försöka göra dem till något de inte är. Morjas har också en ny trainer med en snygg retrodesign. Bild: Morjas

Det brittiska märket Loake’s nya trainer-modell Bannister, här i mörkt marinblått kalvläder och ganska dressade vaxade snören. En del av Design Loake-sortimentet och tillverkad i Portugal, pris 2 200 kronor. Bild: Loake

Mycket coola Goodyear randsydda-sneakers från det tyska märket Shoepassion, i vinrött kalvläder med subtil burnishing. Fin blandning mellan klassiskt och modernt. Priset är 3 000 kronor (dock på rea just nu, så 30% rabatt). Bild: Shoepassion

Avslutar med det kanske bästa du kan få i detta segment. En mycket cool sneaker, tillverkad med en typ av gammaldags blind welt-konstruktion, av den tyske bespokeskomakaren Patrick Frei. Fantastiska grejer. Bild: Patrick Frei