Ett av de mest intressanta märken som introducerats nyligen är Acme Shoemaker. Baserat i Peking, och en seriös utmanare till att göra de finaste RTW-skorna i världen, och erbjuder också MTO, MTM och full bespoke, allt till mycket konkurrenskraftiga priser. Här är en stor köpguide till märket med en MTM-order som jag har gjort som bas.
Ett antal spännande skomärken, särskilt inom handrandsydda mer premiumskor, har dykt upp från Kina de senaste åren. Det finns ett antal skäl till det, en är det växande intresset för kvalitetsskor i landet, en annan är det faktum att när många större fabriker har flyttat till ännu länder med ännu billigare arbetskraft, som Laos och Vietnam, har gjort att arbetare som är kvar i Kina startat sina egna märken och tack vare möjligheterna med internet och sociala medier når de ut och får en gedigen kundbas (mer om detta i det här avsnittet av Shoegazing Podcast). Kvalitets-prisförhållandet är i allmänhet utmärkt, och de är bra både på läst och modell-designen. I våras började bilder från ett okänt kinesiskt märke som vid namn Acme Shoemaker börja cirkulera i sociala medier och på forum, med skor som såg riktigt fantastiska ut. Efter ett tag blev mer och mer känt, och idag är varumärket helt etablerat, man saknar bara sin egen webbshop. I den här artikeln får du veta allt om Acme Shoemaker.
Acme är ett ambitiöst projekt med seriösa investeringar bakom det, och stöds av grundarna av de berömda skobutiken Medallion Shoes. Märket har varit under utveckling i nästan två år, drivet av Oliver Tang. Han var tidigare partner till en annan ganska känd kinesisk tillverkare, Xibao, och har mycket kunskap både inom skoindustrin och tillverkning och design. En ny workshop inrättades i Peking, med 15 anställda nu, många av dem med årtionden av kunskap av att göra skor för hand. Ett antal läster och modeller har utvecklats och de har spenderat 800 000 kronor på att köpa läder från garverier runt om i världen, bland annat Weinheimer, Annonay, Du Puy, Charles. F. Stead, Haas, Zonta och alligator och krokodil från HCP och Cordovan från Horween. De erbjuder RTW, MTO, MTM och full bespoke, alla gjorda till samma höga standard, vilket särskilt för RTW sticker ut. När det är skor gjorda enligt faktisk bespoke standard, med även handsydda sulsömmar etc, finns det normalt bara som MTO och uppåt. Vi pratar om skor gjorda till i princip högsta möjliga standard, tillgängliga från cirka 11 000 kronor (priset i Kina, så för oss svenskar tillkommer då tull och moms).
Mina första intryck av Acme var att de såg ut att vara mycket välgjorda skor, men att de saknade lite egen identitet, kanske delvis eftersom ett par av de första modellerna jag såg från dem var mer eller mindre kopior av skor av Stephane Jimenez och svenske Daniel Wegans Catella Shoemaker. Sannolikt önskat av deras kunder (eftersom de bara gjorde bespoke och specialbeställningar vid den tiden), och när tiden har gått och fler och fler modeller har dykt upp, inklusive deras egna läster och RTW och MTO-modeller, har mer av ett Acme ID vuxit fram. Jag skulle beskriva det som att det har sin bas i den franska designen, med lite utdragna läster och en fylligare bakkropp, inte lika nätta kraftigt avsmalnande klackar som annars är populära bland kinesiska märken, och med samma låga tåsprängning och nedåtsvepande linjer över hela skon som är vanligt att se på franska tillverkares skor. Även den japanska bespoketillverkaren Ann har en liknande stil när det gäller form och making, medan Acme har mycket modernare mönster och färger. Jag kan nu vanligtvis tydligt se när det är en Acme-sko jag tittar på, vilket är ett bra tecken. Kanske inte allas stil, men jag uppskattar den mycket.
Redan idag gör Acme cirka 70 par per månad och har så många beställningar av MTO, MTM och bespoke att de har svårt att hinna med att bygga RTW-lager för sig själva och Medallion. Planen är att utöka personalstyrkan lite mer nästa år, utmaningen här är att hitta tillräckligt skickliga personer. Det finns intresse från olika återförsäljare runt om i världen att börja sälja märket, some läget är nu har de inte kapacitet att erbjuda det bredare, men de hoppas kunna göra det i framtiden.
Utbud och priser
Så de fyra versionerna av ordrar Acme Shoemaker erbjuder listas nedan. Alla inkluderar lästade skoblock.
– Ready to Wear, RTW, från cirka 11 000 SEK (1280 USD). När RTW-sortimentet lanserades för några månader sedan var fem modeller en del av det: en svart punched cap toebalmoral oxford, en mörkbrun adelaide, en svart patina split toe derby, en ljusbrun quarter brogue och en mörkbrun full brogue. I höst har ytterligare två modeller lagts till, en svart wingtip utan medaljong och samma typ av mörkbrun lazyman som jag har beställt. De har också ett separat sortiment av mjuka och lätta kvartsfodrade loafers med en limmad konstruktion, som kostar drygt 5 000 kronor ($570).
– Made to Order, MTO, från cirka 12 500 kr (1450 USD), i princip ett 10% påslag. Här finns många alternativ tillgängliga förutom RTW-modellerna, bäst för tillfället (tills deras webbplats lanseras) är att titta på Acmes Instagram-sida för att se olika alternativ för modeller, läster och läder. Eftersom de erbjuder patina kan du också skicka in bilder eller liknande för att få en speciell patina. Leveranstid för MTO är 6-8 veckor.
– Made to Measure, MTM. Här är det lite speciellt, eftersom priset beror helt på hur stora förändringarna som behöver göras av lästerna. Om det bara är mindre justeringar, som att höja insteget, lägga till lite vid stortåknölen eller liknande, kostar det inget extra alls jämfört med MTO. Om det gäller större förändringar varierar priset för detta beroende på hur mycket arbete som krävs, och till exempel om de behöver ändra en läst permanent, etc. Detta kan göras på distans, genom att skicka mått, men som alltid rekommenderas det att man måttas på plats med lästmakaren. Testskor ingår inte som standard, men du kan betala för att få testskor tillverkade om du vill. Leveranstid för MTM är cirka 8 veckor (beroende på hur omfattande lästmodifieringarna är).
– Bespoke från cirka 20 000 kronor (2 350 USD). En traditionell full bespoketjänst, där normalt en fitting görs med testskor. Som sig bör onändliga möjligheter att göra skor efter ens önskemål, även tillgång till olika krokodilläder och andra exotiska hudar. Kräver minst två träffar med Acmes lästmakare, ett för att ta mått och gå igenom detaljerna i beställningen och ett för fitting. Leveranstid för bespoke är, beroende på hur fitting kan ske och hur detta går, cirka 8-10 veckor (naturligtvis om andra fitting behövs kommer leveranstiden att bli längre).
För internationella kunder varierar fraktkostnaden beroende på destinationsland. Till Sverige kostar det cirka 500 kronor, och så tillkommer då tull och moms. Som alla seriösa företag skriver Acme ut det faktiska priset på tulldeklarationen.
De läster som finns är följande:
Beställningförfarande
För närvarande säljs Acme bara direkt genom dem, eller genom Medallion Shoes, med butiker i Peking och Shanghai. Ingen av dem har Acmes skor att köpa i en nätbutik ännu, så om man inte har möjlighet att besöka någon av Medallions butiker, beställer man via e-post, på acmeshoemaker@163.com. Det är vad jag gjorde.
Eftersom mina fötter är som de är, ganska komplicerade i många avseenden (breda men med korta tår, lätt hallux valgus, etc.), var det inte aktuellt med standardläster, och även om jag hade planer på att kanske besöka Kina för att bli måttad och lägga beställning där gjorde coronavirus-situationen det svårt. Istället för att vänta bestämde vi oss för att chansla på en Made to Measure-version på distans, där jag skickade mina mått, fotkonturer, bilder på fötter etc. med en massa information om hur andra vanliga märken passar mig.
Modellen jag beställde var en lazyman i en mörkbrun patina, med N83-lästen med svagt fyrkantig tå som bas. Det var en modell jag hade sett på deras Instagram, när de gjordes som MTO för en tidigare kund. Som nämnts ovan har de lagt till det i sina RTW-erbjudanden nu, i samma make-up. Min beställning hade svarta sulor med välvd midja, jag glömde dock att lägga till nedsänkta tåjärn, men det kan man naturligtvis lägga till om man vill. Min beställning gjordes i slutet av juni och skickades i mitten av september, så cirka 10 veckors produktionstid, och då var detta MTM med större förändringar av lästen och med patina.
Tillverkning
Tyvärr har jag inga bilder på tillverkningsprocessen för mitt par, men om man är intresserad av att se i detalj hur en sko från Acme tillverkas rekommenderar jag verkligen denna 13 minuter långa video som finns på Bilibili (typ av en kinesisk Youtube) efter skapandet steg för steg. Det är på kinesiska, men bilderna från tillverkningen talar för sig själv.
(Inbäddningen verkar fungera bättre på mobilen, på vissa desktop-webbläsare får du bara en liten skärm och kan inte förstora den. Klicka i så fall på länken ovan för att visa den på Bilibili.)
Filmen visar verkligen att det nästan inte tas några genvägar alls, det här är skor som görs som helt handgjorda, handrandsydda skor ”bör göras”. Vi ser de mycket tjocka bindsulorna, preppen av häl- och tåkapporna i riktigt läder, lager för lager uppbyggnaden av klackarna, de både ”fudgade” och ”stitch prickade” sulorna, och så vidare. Man kan kanske argumentera för att korkplattor skulle vara att föredra framför korkpasta som bottenfyllning, och att spiken som användes vid byggandet av klackarna inte är av den perfekta typen etc., men de flesta av dessa saker beror på olika skolor av skotillverkning. Och igen, alla randsydda Acme-skor är gjorda på samma sätt, från RTW till bespoke. De limmade lätta loafersen de gör är också helt handgjorda med samma material, så de är inte riktigt jämförbart med fabrikstillverkade limmade skor.
Slutresultat
Skorna levereras i en fin, robust kartong med tygfoder, med två skopåsar i tweedtyg. De lästade skoblocken som är betsade i lila färg har gångjärn och med en relativt skålad framdel. Skorna levereras mycket välputsade, med en fin spit shine, alla bilder är tagna som de kom rakt ut ur lådan.
Passformen var uppenbarligen vad jag var mest bekymrad över, med tanke på att allt var gjort på distans. Lite av en chansning. Lyckligtvis blev det bra. Mycket bättre än väntat, faktiskt. De områden som jag brukar ha problem med, milda hallux valgus stortåknölar, har fått tillräckligt med plats och tårna har bra utrymme även om skorna ser ganska spetsiga ut. Detta är tack vare den något utsträckta sista formen, även om det kanske är lite för långt, sett till mina personliga preferenser. Jag kommer sannolikt att korta lästerna ett par millimeter och ha tån något bredare på mitt nästa par. Andra saker som kan förbättras är att insteget är lite för hög, vilket naturligtvis en lazyman utan snörning är mycket mer känslig för, men det är lätt att lösa med plöskuddar i läder, och hålfoten är lite för uppbyggd i bakre delen. Det här är helt klart en miss som görs på grund av distansprocessen, när man träffar lästmakaren och de kan ta fotavtryck etc, är det mycket lättare att hålla koll på hålfotens form. Men totalt sett är jag väldigt nöjd med hur passformen blev även om den gjordes över distans. Och även om tåsprängningen är relativt låg är de bekväma att gå i.
Nu är dessa modifierade läster, så jag kan inte tala för mycket om hur de vanliga lästerna passar. Men informationen från Acme, och som jag också har hört från andra som har beställt sina skor, är att de är ganska standard i passform, med normal vrist och normal bredd och med mer tåutrymme än vad utseendet kan indikera. Hålfotsstöder är också utmärkt, med hälkappor som går fram hela vägen till mitten av midjan. De olika lästerna ska vara väldigt lika i passformen, främst tåform som skiljer sig.
Ovanlädret verkar vara av utmärkt kvalitet, men naturligtvis kommer mer att visa sig med tiden. Det här är ett ställe där jag vet att Acme strävar efter att verkligen vara på topp, därav den ursprungliga investeringen på 800 000 kr i material, och de ska bara använda premiumskinn som i regel skär mellan 1-3 par skor från. Lädret som används för mitt par är från det franska garveriet Annonay och är målat i en välgjord ganska subtil mörkbrun patina. Acme använder fina italienska vegetabiliska garvade yttersulor, bindsulor och kappor. De tittar på att kanske ta in Baker-sulor senare, vilket skulle vara ytterligare ett steg uppåt.
Konstruktionsmässigt är de ärligt talat ganska spektakulära för skor till detta pris. Tajt skurna klackar med snygga jämna lager, mycket tätt skuren blind welted välvd midja, 12 spi (stygn per tum) handgjord sulsöm, snyggt markerad kant mellan midja och klack, och så vidare. Där de saknar lite är i nivån på finishen, till exempel är övergången där randen täcks av sulan inte perfekt utförd på ett par ställen, hälens överkant är något ojämn och små saker som det. Observera, det här är när jag jämför med de finast gjorda bespokeskorna i världen, som jag vet att Acme vill jämföras med.
Och det är grejen, det är verkligen med dem som Acme Shoemaker ska jämföras. Med tanke på priset som de säljs för är det väldigt imponerande. När det gäller RTW är Acme definitivt en kandidat till att vara den bästa i världen, och detta till priset 11 000 kronor, vilket är lägre än alla sina konkurrenter. Yohei Fukudas RTW är uppenbarligen mycket välgjorda, men de har maskinsydda sulsömmar och gjort på ett lite mer ”fabrikslikt” sätt. Saint Crispins har också maskinsydda sulsömmar, och de är mycket enklare gjorda i många avseenden med randfinishen, pliggade midjor etc. De brittiska premiummärkena – Gaziano & Girling, Edward Green och John Lobb Paris och Foster & Son’s topplinjer – är hur välgjorda de än måv ara fortfarande fabrikstillverkade skor, med tunnare bindsulor, maskinsydda rand- och sulsömmar, celastic tåkappor etc. och allt som kommer med det.
När du tittar på MTO-skor finns det fler alternativ som erbjuder något som liknar Acme, även om det även här inte är jättevanligt med helt handgjorda skoa med samma avancerade. Huvudalternativen är bespokeskomakare som också kan göra MTO till samma standard som deras bespoke, som den kinesiska tillverkaren Yim Shoemaker, japanska bespokeskomakare som Hiro Yanagimachi, Kiyo, Seiji McCarthy etc., eller italienska Antonio Meccariello med sin Aurum-linje. När det gäller prissättning är det bara Yim som är på samma låga nivå.
Även för bespoke är prisnivån bra, men inte lika unik. Det finns naturligtvis billigare bespoke där ute, som Jan Kielman, Maftei och så vidare, men i allmänhet är det enklare gjorda skor.
Med Acme Shoemaker tar den kinesiska skoscenen ytterligare ett steg ut i solen, med skor gjorda till absolut högsta nivån. Det här kan mycket väl vara de bästa RTW-skorna som finns tillgängliga, och detta till en utmärkt prisnivå, och även när det gäller MTO, MTM och bespoke är de ett märke att allvarligt överväga om du vill ha något speciellt.