Än en gång dags för en genomgång av min skosamling som den ser ut i dagsläget – en av de mest efterfrågade artiklarna från er läsare. Den här gången är det 30 par skor som visas i massor av bilder och text.

 

Eftersom mina fötter har blivit bredare och faktiskt också lite längre sedan jag köpte mitt Loake Aldwych-par för över ett decennium sedan, och dessa passar mig inte så bra längre, kommer jag nu inte längre använda Loakes Capital-läst som referens för alla RTW-modeller, som jag haft tidigare. Eftersom 15 av de 30 paren är gjorda av bespoketillverkare är det inte relevant för dem i alla fall, och i princip är alla nya RTW-par jag har skaffat sedan den senaste skosamlingartikeln som jag gjorde för två år sedan från TLB Mallorca Artista (som är ganska lika i storlek som Capital men med en tajtare häl och mer hålfotsstöd), de som vill ha storleksjämförelser kan bara kolla in de tidigare artiklarna om dåvarande skosamling eller skobiblioteket.

Priserna som anges för bespokeskor nedan är alltid för första paret (i vissa fall är nästföljande par billigare) inklusive lästade skoblock.

Övre raden från vänster: Crockett & Jones Chelsea 5, Gaziano & Girling bespoke chukka, Vass for Shoegazing Sarek, Myrqvist Gyllsjö, Italigente Treviso, Gaziano & Girling bespoke swanneck oxford

Andra raden: Hiro Yanagimachi L45, Yohei Fukuda faux full brogue, TLB Artista special adelaide, Main d’Or plain cap toe oxford, Loake Aldwych, Main d’Or full brogue

Tredje raden: TLB Artista adelaide, Hiro Yanagimachi L01, TLB Artista balmoral semi brogue, Yohei Fukuda punched cap toe oxford, Melker Shoes plain cap toe oxford, Yohei Fukuda special adelaide

Fjärde raden: Yohei Fukuda semi brogue, Hiro Yanagimachi L33, TLB adelaide, Main d’Or semi brogue, Yohei Fukuda 3-eyelet derby, Melker Shoes handsydd adelaide

Nedre raden: Italigente for Shoegazing Napoli, Alfred Sargent Exclusive Hunt, Skolyx plain toe derby, Jan Kielman V-cap oxford, Yanko classic Belgian loafer, TLB Artista penny loafer

 

 

 

Crockett & Jones Chelsea 5

Färg: Antique nubuck, läst: 335. Användes förr mycket under vintern, framför allt till och från kontoret, men nuförtiden undviker jag oftast kängor om det inte är mycket snö (vilket inte är så ofta numera i Göteborg). Dubbel dainitesula och det aningen vaxiga antique nubuck-lädret, som ändå går att få en fin puts på. Crockett & Jones 335 är en rymlig läst, där en del kan gå ner en halv storlek. Pris omkring 5 500 kronor.

 

 

Gaziano & Girling bespoke chukka

Färg: Vintage oak, läst: bespoke. Ett par jag fick Gaziano & Girling att göra eftersom jag inte riktigt gillar boots, men ändå är i behov av det ibland. Med det ofodrade skaftet är de så mjuka och ”icke-kängliknande” som en känga kan vara, och mycket smäcker och elegant. Pris ca 60 000 kronor (om första paret).
Se en bildspecial med detta par här.

 

 

Vass for Shoegazing Sarek

Färg: Tärnsjö chestnut, läst: P2 (New Peter). En modell som togs fram till Shoegazing Super Trunk Show 2015, av Vass och mig och forumets moderatorer och medarrangörer av eventet. En variant av Edward Greens modell Galway. Tillverkad i vegetabiliskt garvat läder från svenska garveriet Tärnsjö, med fin naturlig grain. Gjord i storlek EU45 standardvidd, rätt medel i passformen. Pris cirka 6 500 kr.
Läs mer info om kängan.

 

 

Myrqvist Gyllsjö

Färg: Chocolate suede, läst: 1. Myrqvist är svenskt märke med skor gjorda i Portgual. Skorna är rätt små i storlekarna och har en lite utdragen tå. Kostar cirka 2 800 kronor.
Läs en recension av Myrqvist här.

 

 

Italigente Treviso

Färg: Nero, läst: 29. Svensk-italienska märket Italigente finns ju då inte längre. Svart wholecut på Italigente’s svagt mejslade läst 29. Riktigt fint läder på detta par. Priset var 4 300 kronor.

 

 

Gaziano & Girling bespoke swanneck oxford

Färg: Mörkbrun, läst: bespoke. Det som blev mitt första par bespoke från Gaziano & Girling, gjorda med en enkel Wensum-gummisula, därför sydda med maskinsydd avlappssöm även om det är bespoke. Passformen är ok men några saker som behövde ändras för framtida par. Pris cirka 55 000 SEK (om första paret).

 

 

Hiro Yanagimachi L45

Färg: Oiled dark brown calf, läst: semi bespoke/MTM. Mitt senaste par från japanske bespokeskomakaren Hiro Yanagimachi, quarter brogue derby med en spets på sidan. Gjord i ett lite oljat läder som fungerar utmärkt i regn, med enkel Dainite-gummisula. Inför detta par gick vi från UK10,5 som basläst som jag hade innan, och gjorde modifieringarna på UK10 av hans internationella läst, vilket blev riktigt bra. Pris cirka 25 000 kr / 320 000 yen (för första paret).
Se bildspecial på detta par.

 

 

Yohei Fukuda faux full brogue

Färg: Burgundy, läst: bespoke. Mitt första par från japanske Yohei Fukuda, en av de tillverkare jag under många år fascinerades av via bilder, och drömde om att någon gång få äga ett par själv. När jag så reste till Tokyo första gången var en beställning självklar, tanken var beställa semi bespoke/MTM då jag inte visste om jag skulle kunna komma tillbaka för fitting, men då mina fötter inte funkade alls för hans standardläster fick en helt personlig bespoke-läst göras ändå. Passformen är bra, om än en del missar som skulle undvikts om haft fitting. Färgen är djup burgundy, oxblodsfärgad. Pris cirka 33 000 SEK/420 000 yen.
Läs köpguide till Yohei Fukuda här.

 

 

TLB Mallorca Artista special adelaide

Färg: Vegano burgundy, läst: Picasso. Ett speciellt par för mig, mitt första från TLB Mallorca Artista-linjen, som jag har varit med på att utveckla tillsammans med fabriken, genom min anställning hos TLB-återförsäljaren Skolyx. Ambition var att flytta gränsen för Goodyear-randsydda skor i mellanprisklassen, med många funktioner som normalt bara finns på mycket dyrare skor, och att döma av mottagandet lyckades vi bra. Pris 4 500 kronor.
Läs reportage om utvecklingen av Artista här.

 

 

Main d’Or plain cap toe oxford

Färg: mörkbrun vintage Freudenberg boxkalv, läst: bespoke. En klassisk och konservativ sko, men ändå riktigt spektakulär. Naturligtvis mycket tack vare den vackra, glänsande vintage-boxkalven från det berömda nu ej längre existerande tyska garveriet Freudenberg, med riktigt täta porer. Den fantastiska makingen av Japanske Eiji Murata, alias Main d’Or, skadar inte heller. Pris ca 28 000 kronor / 355 000 yen.
Bildspecial på paret finns här.

 

 

Loake Aldwych

Färg: Dark brown, läst: Capital. Min första kvalittetssko, den populära plain cap toe oxforden från brittiska Loake, köpt för över 10 år sedan (även om de inte används jätteofta nuförtiden). Är ett stabilt val för pengarna, Loakes Northampton fabrik håller en jämn bra nivå. Dessa är i UK10, Loakes Capital-läst är rätt stora i storleken, både långa och ganska breda, men med ett rätt normalt insteg. Pris cirka 3 200 SEK.

 

 

Main d’Or wingtip

Färg: Rödbrun vintage Ilcea boxkalv, läst: bespoke. Mitt tredje par från den mytiske japanske bespokeskomakaren Eiji Murata, alias Main d’Or. Skor bokstavligen gjorda till perfektion, otroligt hantverk och finish, med bland annat 16 spi (sömmar per tum) sulsöm. Mycket bra passform. Pris ca 28 000 € / 355 000 yen.
Bildspecial på paret här.

 

 

TLB Mallorca Artista adelaide

Färg: Vegano brown, läst: Goya. Tillverkad på lästen Goya med klassiskt rund tå från TLB Mallorca Artista-linjen. Liksom med dess mjukt mejslade syskon Picasso har de en passform som många uppskattar, inte minst vi svenskar, med aning mer vid i över bredaste delen fram men tajt hälparti och bra hålfotsstöd. Pris 4 500 kr.

 

 

Hiro Yanagimachi L01

Färg: mörkbrunt babykalvläder, läst: semi bespoke/MTM. Här sitter det en slitsula i gummi på, då jag ville få den tajta midjan som inte går att göra med gummisula där man maskinsyr avlappssömmen, men ha ett par för regn. Babykalvlädret är perfekt för just regn, den täta grainen gör att vattnet stannar ovanpå. Pris 25 000 SEK/320 000 yen (för första paret).

 

 

TLB Artista balmoral semi brogue

Färg: Vegano brown, läst: Goya. En MTO-modell från TLB Mallorcas Artista-sortiment, med tunn citygummisula som TLB fortfarande lyckas göra mycket smal, och med hälkappor i riktigt läder etc. Detta är den typ av skor jag bär mest på vintern nuförtiden, mycket bekvämare än kängor tycker jag. Pris 4 500 kronor.

 

 

Yohei Fukuda punched cap toe oxford

Färg: mörkbrunt vintage Ilcea, läst: bespoke. Andra paret från Yohei Fukuda, gjorda i ett fint gammalt vintageläder från italienska Ilcea. En relativt matt boxkalv som veckar sig i tunna fina veck. Gjordes en del korrigeringar från första paret, bland annat lite vidare, det gjorde att de ser lite korta ut, så till nästa par förlängdes tån en aning för bättre balans. Pris cirka 33 000 SEK/420 000 yen.

 

 

Melker Shoes plain cap toe oxford

Färg: Annonay Vegano Burnishing calf 2444, läst: bespoke. Första paret för mig från svenska bespokeskomakaren Janne Melkersson och Melker Shoes. Vegano-kalvskinnet från franska D’Annonay är ett läder som kommer ljusare och sedan får slutfärgen med så kallad burnish, och det har ett angenämt djup redan från start. Klassisk brun cap toe på elegant rund läst, med träpliggad midja. Pris 27 000 SEK.

 

 

Yohei Fukuda special adelaide

Färg: Burnished brown, läst: bespoke. Mitt fjärde par från Yohei Fukuda, där passformen börjar närma sig perfektion. Ljuvligt läder och gillar verkligen modellen med den kantiga adelaidemönstringen och flytande tåmedaljongen. Ett par jag verkligen älskar, om skulle tvingas välja ett enda par i min samling hade det förmodligen varit detta. Pris cirka 33 000 SEK / 420 000 yen.
Bildspecial på detta par här.

 

 

Yohei Fukuda semi brogue

Färg: Mellanbrun/chestnut, läst: bespoke. Ett av de par jag får flest komplimanger för, framför allt är det färgen många gillar. En väldigt varm mellanbrun ton, i ett aningen flammigt läder som kan jämföras med det John Lobb Paris kallar Misty calf. Lästen förlängdes lite mot förra paret, här riktigt bra balans på skon. Pris cirka 33 000 SEK / 420 000 yen (för första paret).

 

 

Hiro Yanagimachi L33

Färg: Medium brown, läst: semi bespoke / MTO. Mitt första par från en japansk bespokeskomakare, som sedan skulle visa sig bli många fler. I mina ögon den vackraste split toe derbyn som finns, perfekt balans mellan läst och mönster. Gjord på en modifierad version av Hiro Yanagimachis internationella läst. Pris inklusive personliga lästen cirka 26 000 SEK/320 000 yen.
Läs köpguide till Hiro Yanagimachi.

 

 

TLB Mallorca adelaide

Colour: Old England medium brown, läst: Oliver. Från TLB Mallorcas huvudlinje, som har en typ av liknande specifikationer som till exempel Carmina. Läderet får finishen för hand och kallas Old England, med mycket djup. Passformen är i princip samma som Artista, eftersom passformen var så uppskattad på dessa ville vi behålla detta när Artista-lästerna utvecklades. Pris 3 800 kronor.

 

 

Main d’Or semi brogue

Färg: Ljusbrun vintage Zonta boxkalv, läst: bespoke. Main d’Or / Eiji Murata en annan av de som jag i många år suktade efter ett par, och tillslut fick möjlighet att beställa. Det krävs tre resor till Japan för måttagning och två fittings (helst vill han gärna ha fyra besök, även vid leverans). Skorna är enormt fint byggda, med finish och nivå på konstruktionsdetaljerna i absolut världsklass. Passformen också riktigt bra, bästa första bespoke-paret jag haft. Pris cirka 28 00 SEK/355 000 yen.
Läs köpguide till Main d’Or här.

 

 

Yohei Fukuda 3-eyelet derby

Färg: Light brown vintage Freudenberg boxkalv, läst: bespoke. Mitt senaste par från Yohei Fukuda, tillverkat i en av de sista hudarna som kom från det ursprungliga Freudenberg garveriet i Tyskland, som är väldigt tunt. En väldigt elegant derby helt klart. Pris ca 33 000 kronor / 420 000 yen (för det första paret).
Bildspecial av det paret här.

 

 

Melker Shoes hand stitched adelaide

Färg: Cobbler burnishing calf rosewood, läst: bespoke. Ett väldigt speciellt par för mig, då min tvillingbror som jobbar som sadelmakare (termen för en läderhantverkare) sytt dekorationssömmen för hand. De har också kontrasterande läder under medaljongen, vackert mot det riktigt trevliga italienska lädret som är grossisten AA Cracks egna Cobbler burnishing calf i färgen rosewood. Passformen förbättrad på en del punkter mot första paret. Pris 27 000 SEK.
Bildspecial på paret finns här.

 

 

Italigente for Shoegazing Napoli

Färg: Castagna, läst: 29. Modell som jag tog fram för Italigente för ett antal år sedan, där vi korsade en punched wholecut av Antonio Meccariello med Italigentes wholecut med medaljong Venezia i färgen Castagna. Har varit en av Italigentes mest populära modeller. Priset var 4 300 kronor.

 

 

Alfred Sargent Exclusive Hunt

Färg: Chestnut, läst: 104. Alfred Sargents full brogue-modell i lite speciell make-up för norska butikenSkomaker Dagestad, med en enkel Wensum-gummisula. Utmärkta för höst och vår, och Sargent Exclusive är mycket skor för pengarna. Pris på ca 6 000 kronor.
Recension finns här.

 

 

Skolyx plain toe derby

Färg: Mörkbrun mocka, läst: Ben. En klassisk plain toe blucher Goodyear-randsydd Mallorca för Skolyx, på en rund läst med stormrand och dubbel gummisula. En bra skor för höst och mildare vinterdagar. Passform likt TLBs läster (mer info ovan). Pris 2 300 kronor.

 

 

Jan Kielman V-cap oxford

Färg: Ljusbrun mocka, läst: bespoke. Från den största och mest kända av de polska bespokeskomakarna, Jan Kielman. En mer avslappnad oxford med V-cap och square waist. Passar ganska bra, vissa modifieringar skulle göras för på varandra följande par men inget jättestort. Pris cirka 9 000 kr.

 

 

Yanko classic Belgian loafer

Färg: Dark brown reverse kudu suede, läst: 240. De enda icke-randsydda skorna som ingår här, ett par durksydda Belgian loafers från spanska Yankos nya linje, endast tillgängligt från oss Skolyx än så länge. Tunna gummisulor för hållbarhet, den ofodrade reverse kudu-mockan från Charles F. Stead är mycket mjuk och bekväm. Mycket små i storlekar, standard är att gå upp en i full storlek jämfört med vanliga ”true to size”-randsydda skor. Pris 1 800 kronor.

 

 

TLB Mallorca Artista penny loafer

Färg: Polo suede, läst: Goya. Min favorittyp av loafers, läst med en elegant rund tå i med mellanbrun mocka, här i den ”ursprungliga” polofärgen Janus reverse calf från Charles F. Stead. Den eleganta makingen TLB Mallorca Artista-serien innebär gör att dessa ser mycket dyrare ut än de faktiskt är. Inte modifierad loafersläst, så de flesta har samma storlek som i snörskor. Pris 4 500 kronor.

 

Det var det! 30 par är faktiskt den största kollektionen jag någonsin har haft, vanligtvis har jag legat mellan 20-25 par, eftersom det är antalet skor jag använder, och jag har inte kvar skor som jag inte använder av olika anledningar, om de inte passar bra etc. så säljs dem. Samma här och tre av dessa par kommer att säljas (C&J chelsea, Myrqvist chukka, Alfred Sargent full brogue). Sedan har jag ett gäng fina grejer som är på ingång. Ytterligare ett TLB Artista-par, ett par från den nya kinesiska tillverkaren Acme Shoemaker, två bespokepar från Daniel Wegan och Catella Shoemaker (beställningar flyttade från Gaziano & Girling), ett par från den tyska bespokeskomakaren Patrick Frei, en väldigt annorlunda bespokeorder (för mig åtminstone) från Melker Shoes, en intressant modell som jag ska bli den första någonsin att få från Yohei Fukuda, och ytterligare ett par från Main d’Or. Så nästa version av dessa skosamlingsartiklar blir inte sämre med andra ord.

Tidigare inlägg om min skosamling:
Nr 5 (2018)
Nr 4 (2016)
Nr 3 (2015)
Nr 2 (2014)
Nr 1 (2013)

Som alltid slutar jag med ett gäng fler bilder av alla godbitarna.