Så var det då dags för den årliga genomgången av min skosamling, som den ser ut för tillfället. Massa härliga nyanser av brunt, och en svart model. 23 par är de, men även i år kommer ett stort antal att säljas av till följd av mina fotproblem, mer om det nedan. Också tips om min senaste artikel på Manolo.

 

Som tidigare används Loake Aldwych på Capital-lästen som referenssko. Den har jag storlek UK10 i, i standardvidden F. Min vanliga storlek är idag UK10 i extravidd eller UK10,5 standardvidd. Då Capital-lästen är stor i storleken fungerar den dock utmärkt för mig fortfarande.

 

-

Första raden från vänster: RM Williams Wentworth, Crockett & Jones Chelsea 5, Vass for Shoegazing Sarek, Italigente Stoccolma II, Italigente Treviso
Andra raden: Heschung Crocus, Italigente Venezia, Loake Aldwych, Gaziano & Girling Cambridge, Melker Shoes Plain cap toe oxford
Tredje raden: Maftei Seamless wholecut, Yohei Fukuda Willow, Maftei 3-eyelet derby, Myrqvist Strömsö, Crownhill The Stewart
Fjärde raden: Riccardo Bestetti Novecento Special oxford, Hiro Yanagimachi L33, Gaziano & Girling Cambridge, Jan Kielman Quarter brogue, Alfred Sargent Exclusive Hunt
Femte raden: Italigente for Shoegazing Napoli, Riccardo Bestetti Novecento Maverick, John Lobb Paris Towcester

 

-

-

 

 

 

RM Williams Wentworth

-

 

Färg: Brown suede, läst: ? RM Williams är ett av de mest sålda kvalitesskomärkena i Sverige, deras chelsea boots har varit väldigt populära bland många i flera år nu. Wentworth är en variant med deras egna lite ruggade gummisula på läst med rund tå, här i mörkbrun mocka. Har stl UK10,5, som funkar bra förutom att vänstra lilltån går i. Mindre överlag än referenslästen Loake Capital. Pris cirka 4 500SEK/€500.

 

-

-

 

 

 

Crockett & Jones Chelsea 5

-

 

Färg: Antique nubuck, läst: 335. En av mina mest använda skor under vinterhalvåret. Dubbel dainitesula och det aningen vaxiga antique nubuck-lädret, som ändå trevligt nog går att få en fin puts på. Crockett & Jones 335 är en rymlig läst, där en del kan gå ner en halv storlek. Jag har UK10 dock, som är lik Capital i storleken. Pris omkring 5 000 SEK/€530.

 

-

-

 

 

 

Vass for Shoegazing Sarek

-

 

Färg: Tärnsjö chestnut, läst: P2 (New Peter).  En modell som togs fram till Shoegazing Super Trunk Show förra året, av Vass och mig och forumets moderatorer och medarrangörer av eventet. En variant av Edward Greens modell Galway gjord i vegetabiliskt garvat läder från svenska garveriet Tärnsjö, med fin karaktär. Gjord i stl 45 standardvidd. P2-lästen är lite mindre i vidd än referenslästen Capital, men ungefär jämförbar i längd. Pris 5 000 SEK/€530.

 

-

-

 

 

 

Italigente Stoccolma II

-

 

Färg: Mogano, läst: 15. Chelsea på lästen som jag varit med och tagit fram för Italigente, en elegant läst med klassiskt rund tå. Jag har storlek 45. 15-lästen är precis som alla Italigentes läster lite åt det större i storlek. I och med att det är EU-storlekar lite svårt överföra direkt till Capital, men om vi tar 45 i 15-lästen så är den ganska lik Capital i UK10. Pris 4 300 SEK/€455.

 

-

-

 

 

 

Italigente Treviso

-

 

Färg: Nero, läst: 29. Svart wholecut på Italigentes svagt mejslade läst 29. Som sagt är Italigente är lite stora i storleken, men här fungerar ändå storlek 45 väldigt bra för mig. Lite mer inåtsvängd hålfot än standard för de flesta RTW-skorna som passar mig fint. Storlek 45 ganska likt Capital i UK10 storleksmässigt. Pris 4 000 SEK/€425.

 

-

-

 

 

 

Heschung Crocus

-

 

Färg: Aniline Caffe, läst: Oden. Grövre derby med reversed welt och grovt mönstrad gummisula. Ovanligt mjuka och bekväma skor för att vara dubbelsulade, här har Heschung lyckats. Tyvärr lite små för mig. Har UK10 i dessa, som också är stor i storleken men inte riktigt lika lång som Capital, därför går mina lilltår i. Pris ca 4 000SEK/€420.

 

-

-

 

 

 

Italigente Venezia

-

 

Färg: Caffe, läst: 29. Djupt brun ton i lädret på de här wholecutsen med medaljong. Jag är personligen väldigt förtjust i wholecuts, och när man lägger en dekoration som medaljong här så blir formalitetskänslan direkt lite lägre, och de går utmärkt även med informella plagg som jeans. För passformsinfo, se modellen Treviso ovan. Pris 4 000 SEK/€425.

 

-

-

 

 

 

Loake Aldwych

-

 

Färg: Dark brown, läst: Capital. Referensskon själv, den oerhört populära plain cap toe oxforden från Loake. Även om priserna gått upp på senare år säljer de fortfarande bra, och är ett stabilt val för pengarna. Dessa är i UK10, Loakes Capital-läst är rätt stora i storleken, både långa och ganska breda, men med ett rätt normalt insteg. Pris ca 2900 SEK/€310.

 

-

-

 

 

 

Gaziano & Girling Hove

-

 

Färg: Vintage oak, läst: DG70. Enkla Dainite-sulor ger en mångsidig sko som gör sig utmärkt för blöta höst, vår och vinterdagar. Jag är normalt inte så förtjust i derbys, men de här älskar jag. Gillar att de är elegantare och nättare än Edward Greens Dover. G&G:s läster är små i storlekarna, många får gå upp en storlek eller upp i vidd. Jag har UK10 F-vidd (extra bred) i dessa. MTO, så priset ligger på ca 15 000 SEK/€1600.

 

-

-

 

 

 

Melker Shoes Plain cap toe oxford

-

 

Färg: Annonay Vegano Burnishing calf 2444, läst: bespoke. Från vår välrenommerade svenska bespokeskomakare Janne Melkersson. Vegano-kalvskinnet från franska D’Annonay har ett härligt djup redan från start. Väldigt trevlig sko det här, klassisk brun cap toe på elegant rund läst, som jag använder mycket. Pris 25 000 SEK/€2700.

 

-

-

 

 

 

Maftei Seamles wholecut

-

 

Färg: Antique brown, läst: bespoke. Mitt första par från Maftei, som alltså är en sömlös wholecut, vilket innebär att man trär ovanlädret över lästen och pinnar ner det i en mödosam process, och skär upp öppningen på slutet. Hade lite mörkare tå från början, men efter en olycka med stearin från en marschall togs en del av den mörkande krämen bort, och har inte återställt det helt ännu. Tyvärr är dessa väl tajta idag, då jag gått upp i vikt en hel del sedan de beställdes. Pris ca 13 000 SEK/€1 400.

 

-

-

 

 

 

Yohei Fukuda Willow

-

 

Färg: Burgundy, läst: modifierad chiseled last. Senaste paret in, gjorda till en riktigt hög standard, som en semi bespoke/MTM av Yohei Fukudas mejslade läst. En så kallad faux full brogue, där wingtipen och hälkappsbrogueingen bara är dekoration på hela läderdelar. Passformen är klart bra inte minst för att vara första paret, lite korrigeringar i hålfoten som krävs för nästa par mest. Pris ca 24 000 SEK/€2 600.

 

-

-

 

 

Maftei 3-eyelet derby

-

 

Färg: Antique burgundy, läst: bespoke. Andra paret från Maftei, en trehålsderby med något så vågat som ödleläder i facingen. De här har det bästa hålfotsstödet av alla skor, sitter som en strumpa längs hela hålfoten på ett väldigt bekvämt sätt, men trist nog så har de blivit för tajta fram. Pris ca 12 000 SEK/€1 300.

 

-

-

 

 

 

Myrqvist Strömsö

-

 

Färg: Dark brown, läst: ? En annan nykomling i samlingen, svenska nätbutiken Herrstils skosatsning som går under namnet Myrqvist, vars Kickstarter-kampanj avslutades i dagarna. Har bara använts inomhus vid nåt tillfälle så ingen djuplodande uppfattning om dem än så länge, men känns som klart skapliga för priset. Jag har storlek UK10,5, som är tydligt mindre än motsvarande storlek i Capital-lästen, inte minst i vidden. Pris 2 000 SEK/€220.

 

-

-

 

 

 

Crownhill The Stewart

-

 

Färg: Dark brown, läst: Faraday. Från spanska budgetmärket Crownhills Goodyear-randsydda topplinje, med för priset schysst ovanläder från franska garveriet Haas och ekgarvade lädersulor. Har storlek UK10,5, och de är klart små i storleken, denna är lite mindre överlag än Capital i en halvstorlek ner. Pris 2 300 SEK/€250.

 

-

-

 

 

 

Riccardo Bestetti Novecento Special oxford

-

 

Färg: Vintage tobacco, läst: modifierad Almond toe. Mitt andra par från Riccardo Bestetti, från Novecento-linjen som görs till samma standard som hans bespokeskor, men som semi bespoke/MTM där standardläster modifieras lite. Inspirerade av John Lobb Paris St. Crepin 2008 med den speciella dekorationssömmen, gjord på min läst hos Riccardo i färgen Antique tobacco. Sitter utmärkt förutom att mina förhårdnader på hälarna har lite problem med hälkappornas form. Pris 15 500 SEK/€1 700.

 

-

-

 

 

 

Hiro Yanagimachi L33

-

 

Färg: Medium brown, läst: International last. Kliniskt gjord sko, och i mina ögon den vackraste split toe derbyn som finns, perfekt balans mellan läst och mönster. Ovanlädret är väldigt fina delar av ett anilinfärgat läder från franska garveriet Annonay. Det är nog den sko med finast material som jag äger, i konkurrens med mina Gaziano & Girling Cambridge och Bestetti Maverick, där man också haft flyt och fått såna där riktiga guldbitar av lädret. Dessa är en MTO i UK10, som tyvärr visade sig vara i minsta laget för mig när jag gått i dem en del, så dessa kommer bytas ut mot en likadan modell på modifierad semi bespoke-läst. Pris cirka 20 000 SEK/€2 200.

 

-

-

 

 

 

Gaziano & Girling Cambridge

-

 

Färg: Vintage cedar, läst: MH71. Utseende mässigt min favorit av alla RTW-läster i världen, Gaziano & Girlings MH71. Mjukt fyrkantig, elegant och lagom aggressivt utformad. Dessa är i UK10 F-vidd (bred vidd) men är trots det mindre än referensskon Loake Aldwych på Capital-lästen. Många går upp antingen en halv vanlig storlek eller en viddstorlek i Gaziano & Girlings läster. Pris ca 11 000 SEK/€1 200.

 

-

-

 

 

 

Jan Kielman Quarter brogue

-

 

Color: Tan, läst: bespoke. Polska bespokeskomakaren Jan Kielman tar också emot beställningar via distans där man själv tar måtten. Detta var ett sådant par. Passformen blev helt okej för att vara gjort på det viset, och för att vara första skon. Ovanlädret är från garveriet D’Annonay och är skapligt, byggkvaliteten är riktigt bra. Priset för dessa är idag ca 9 000SEK/€1 000.

 

-

-

 

 

 

Alfred Sargent Exclusive Hunt

-

 

Färg: Chesnut, läst: 104. Alfred Sargents full brogue-modell i lite speciell make-up för norska Skomaker Dagestad, med en enkel Wensum-gummisula. Utmärkta för höst och vår, och Sargent Exclusive är mycket skor för pengarna. Jag har UK10,5 standarvidd i dessa, passar rätt bra viddmässigt men är aningen långa. Dessa i 10,5 sitter faktiskt rätt likt Loake Capital i UK10. Pris på ca 5 500 SEK/€600.

 

-

-

 

 

 

Italigente for Shoegazing Napoli

-

 

Färg: Castagna, läst: 29. Modellen som startade mitt samarbete med Italigente kan man säga. Här korsade jag en punched wholecut av Antonio Meccariello med Italigentes wholecut med medaljong Venezia i färgen Castagna. Har varit en av Italigentes mest populära modeller, vilket känns kul. Lästen beskrivs mer ovan i texten till modellen Treviso. Pris 4 000 SEK/€425.

 

-

-

 

 

 

Riccardo Bestetti Novecento Maverick

-

 

Färg: tan, läst: modifierad Almond toe. Första paret jag beställde från Riccardo Bestetti, Maverick, som är en utsökt tolkning av en adelaide, med mycket fina former. Som nämns ovan är materialet riktigt trevligt. Sitter väldigt bra förutom vid hälen, vilket ställer till det lite för mig tyvärr. Pris för Novecento är ca 15 000/€1 700.

 

-

-

 

 

 

John Lobb Paris Towcester

-

 

Färg: Parisian suede, läst: 7000. Lite speciell modell från John Lobb Paris med brogue-vingen på sidorna och den runda medaljongen som ser ut lite som en sol. Ljuvlig brun mockanyans. 7000-lästen är relativt stor, framför allt på längden där den är rätt lik Loake Capital, men mindre rymlig viddmässigt. Pris ca 10 000 SEK/€1 100.

 

-

-

 

 

Som brukligt kommer här en enkel och mycket generaliserande kvalitetsjämförelse av skorna ovan, då det är ett önskemål från er läsare:
Crownhill, Loake 1880, Myrqvist < Crockett & Jones Benchgrade, Heschung, Italigente, RM Williams < Alfred Sargent Exclusive < Vass <  Gaziano & Girling, Jan Kielman, John Lobb Paris < Maftei, Melker Shoes, Riccardo Bestetti Novecento < Hiro Yanagimachi, Yohei Fukuda

 

Så då över till det tråkiga, för mig, men kanske roliga för de av er som kan köpa de skor som säljs. Som jag var inne på i fjolårets inlägg hade jag en del par som var på gränsen till för tajta, och nu kommer alla de säljas tillsammans med de nya som tillkommit och faller in under samma liga. Jag har mina fotproblem, främst hallux valgus på högerfoten, men även ett par andra grejer som orsakades av att jag bar för tajta skor förr och dessutom fortsatte med de redan tajta skorna när jag gick upp i vikt. Det är också fortsatt viktuppgång som ställer till det en del i flera av de fall som säljs nu. Det är inte så att fotproblemen egentligen blivit sämre senaste året, men inte heller bättre, och det är det jag ledsnat lite på, därför många av de som bara är halvokej passformsmässigt får gå. Pengarna jag får in kommer gå till nya skor.

Maila vid intresse till shoegazingblog@gmail.com. De som inte går direkt här kommer läggas upp i Köp- och säljforumet här på Shoegazing och sedan StyleForum och Ebay. Nedan de skor som ska säljas, och tänkta priset (frakt tillkommer på mellan 75-100 kronor om de behöver skickas), och i alla fall gäller att de är väldigt välvårdade och i bra skick, i vissa fall väldigt lite använda eller helt nya. För skorna över 4 000 kronor erbjuder jag öppet köp för svenska kunder om de returneras inom två veckor. Vid tidigare sådana här försäljningar har intresset varit väldigt stort, men jag håller hårt på först till kvarn principen.

Hiro Yanagimachi L33, UK10: 10 900 kr (nypris 20 000 kr, mycket begränsat använda, ca tio ggr korta perioder. Inkl. lästade skoblock)
*SÅLDA* Bestetti Maverick, UK10: 5 900 kr (nypris 17 000. Inkl. lästade skoblock)
*SÅLDA* Bestetti Special oxford, UK10: 5 900 kr (nypris 17 000. Inkl. lästade skoblock.)
*SÅLDA* Maftei Seamless wholecut, motsvarande UK10: 3 900 kr (nypris 13 000. Inkl. lästade skoblock)
Maftei derby, motsvarande UK10: 3 900 kr (nypris 12 000. Inkl. lästade skoblock.)
John Lobb Towcester, UK10: 3 900 kr (nypris 10 000. Inkl. skoblock)
*SÅLDA* Gaziano Girling Cambridge, UK10 (F-vidd): 4 900 kr (nypris 11 000)
Crownhill The Stewart, UK10,5: 1 200 kr (nypris 2 300, nyskick, bara använda kort tillfälle inomhus)
RM Williams Wentworth, UK10,5: 3 400kr (nypris 5 000, använda 5-10 gånger)
Heschung Crocus, UK10: 2 400 (nypris ca 4 000, använda ca 10 gånger. Inkl. lästade skoblock)

Det är en del nya grejer på gång in. Bespoke-par från Gaziano & Girling och Janne Melkersson, som nämnts ett par likadana split toes från Hiro Yanagimachi men på modifierad läst kommer beställas, plus par från Awl & Sundry och Broken Bird Bootmakers.

 

Till sist några bonusbilder från uppställningen:

 

-

-

-

-

-

-

 

 


 

 

Igår publicerades min senaste artikel för Manolo, som handlar om hur man gör för att undvika att bli besviken vid beställningar av bespokeskor. Den kan läsas här.