Det är knappt ett år sedan som jag visade upp min skosamling, som den såg ut då. Sedan dess har en hel del hänt, så tänkte det var dags att visa upp den igen. Dessutom ska jag sälja av ett antal skor nu då jag tyvärr fått problem med mina fötter, vilket gör att vissa skor inte längre fungerar. Mer om det nedan. Så det här blir lite av ett bokslut också, över hur det ser ut för tillfället.

Precis hälften av de 22 paren är nya sedan förra året. Sex par har sålts av, så ”nettoökningen” är alltså fem fler par skor. De som såldes av gjordes det i något fall på grund av passformsproblem, eller på grund av andra anledningar inte använde de så mycket.
Då jag slagit fast att jag ska använda Loake Aldwych på Capital-lästen som referenssko jämför jag de flesta paren med dessa här när jag jämför storlek. Min standardstorlek är UK10/44EU i standard eller bred vidd. I Aldwych har jag UK10 F-vidd (standard).

 

-

Första raden från vänster: Bexley Enfield, Crockett & Jones Chelsea 5, Edward Green Galway, Carmina Jumper Boot, Carmina 905 Chukka, Wildsmith Sloane.
Andra raden: JM Weston Flore 402, Antonio Meccariello Semi-bespoke Punched Wholecut, Loake Aldwych, Vass London 3-eyelet, Crockett & Jones Connaught, Gaziano & Girling Cambridge.
Tredje raden: Alfred Sargent Exclusive Hunt, Vass Double Monk, Vass Austerity Brogue, J. FitzPatrick Fremont, Jan Kielman Bespoke Quarter Brogue, Riccardo Freccia Bestetti Novecento Maverick.
Nedersta raden: John Lobb Paris Towcester, Loake Downing, Crockett & Jones Sydney, Septíème Largeur Loix Car Shoe.

 

-

 

 

Bexley Enfield

-

-

Färg: Chocolate, läst: ?. Billiga skor, kostar bara en tusenlapp. Kvaliteten är därefter, de är rätt dåligt byggda, och lädret är torrt, stelt och rätt trist. Används när det är slask och saltdränkta gator, eller i pulkabacken med sonen. De är väldigt långa, jämförbara med mina Aldwych i samma storlek (som ju överlag är stora i storleken), men med lägre insteg och smalare överlag.

 

 

Crockett & Jones Chelsea 5

-

-

Färg: Antique nubuck, läst:335. De här har varit med länge och fått en riktigt fin patina, med ett lite ljusare tåparti trots att de främst behandlats med mörkbrun Saphir Medaille d’Or. En av Crockett & Jones rymligare läster, där vissa kan gå ner en halv storlek mot normalt. Ganska jämförbar med Capital-lästen i samma storlek.

 

 

Edward Green Galway

-

-

Färg: Dark Oak/Walnut Country Calf, läst: 82. Kängornas känga, den omåttligt populära Galway i en av de mest populära ”make-upsen” färgmässigt och med dubbel Dainite-sula. De här är i storlek UK10,5 E-vidd (standard), medan jag normalt har UK10 F. De är ett par icke uthämtade MTO:s och jag fick de till ett lite lägre pris än normalkostanden, så gav det en chans, och lät skomakare sätta i häldistans i läder. Blev dock inte riktigt bra ändå för mig, så kommer säljas.

 

 

Carmina Jumper Boot

-

-

Färg: Brown grain, läst: Oscar. En av Skoaktiebolagets riktiga storsäljare, som enligt mig är trevligare än andra så kallade Jumper boots som Crockett & Jones Coniston då de är nättare och exempelvis saknar stormrand. Den här är från första leveransen, då de hade Commando-gummisula limmad på lädersula. Numera säljs den med Ridgeway-sula helt i gummi. Storleken är ganska True to size, det vill säga aningen mindre än Loakes Capital-läst.

 

 

Carmina 902 Chukka

-

-

Färg: Cuero (tan), läst: Rain. Suverän chukka som börjar få fina färgskiftningar. Oerhört mångsidig med sin enkla Dainite-sula, vilket gör att den kan användas stora delar av vintern ända in på svalare sommardagar när det regnar ute. Rain-lästen är stor i storleken, med bredd över ”ballen” och högt insteg, vilket gjort att jag kunnat gå ner en halv storlek till UK9,5 mot min normala 10.

 

 

Wildsmith Sloane

-

-

Färg: svart, läst: 216.  Ärkeklassiska svarta cap toes, inga konstigheter. Går att läsa mer i recensionen av dem jag skrivit, men kortfattat uppfattar jag Wildsmith som väldigt mycket skor för pengarna och ett seriöst alternativ till Crockett & Jones Benchgrade eller Carmina. Ganska lång läst, om än inte lika lång som Capital, och smalare viddmässigt. Insteget jämförbart.

 

 

JM Weston Flore 402

-

-

Färg: Burgundy vocalou, läst: 402. Franska JM Weston är tyvärr en lite bortglömd tillverkare i Sverige, men fortfarande riktigt stora på hemmaplan och i exempelvis Japan. Är unika med att äga egna garverier för både ovanläder och sulläder, vilket gör att de kan erbjuda riktigt bra material för en förhållandevis billig peng. JM Weston är mycket knepiga storleksmässigt, det skiljer mycket mellan olika läster, men så erbjuder de också sex olika vidder. Rekommenderas att prova innan köp. De här har jag försökt lästa ut, tyvärr utan att det helt räckt, så kommer säljas.

 

 

Antonie Meccariello Semi-bespoke Punched Wholecut

-

-

Färg: Antique burgundy, läst: Semi-bespoke. Färgmässigt de vackraste skorna jag äger, med en mycket djup burgundy-ton. Mycket skor för pengarna. Inte så relevant att jämföra storleksmässigt då de inte är märkta utan gjorda efter mina egna fotmått. Går att läsa mer om dem i köpguiden till Antonio Meccariello.

 

 

Loake Aldwych

-

-

Färg: Dark brown, läst: Capital. Här är alltså referensskon i egen hög person. Loakes Capital-läst är alltså som sagt stora i storleken, både långa och ganska breda, men med ett rätt normalt insteg. Skorna har varit med ett bra tag och har numera slitsula i gummi, vilket gör att de exempelvis används en del när det regnas sommartid.

 

 

Vass London 3-eyelet

-

-

Färg: 6125 dark cognac, läst: U. Eleganta derbys som är några av de skor jag får mest komplimanger för. Dessa är i storlek 44EU men i bredare G-vidd (F är standard). Sitter ganska tajt, men fungerar fortfarande. Klart mindre på alla sätt än referensskon, förutom insteget.

 

 

Crockett & Jones Connaught

-

-

Färg: Brown, läst: 236. En äldre Connaught tillverkad för Shipton & Heneage, i en nyans som modellen tyvärr inte görs i längre. Traditionellt brittisk rund läst som aldrig kommer gå ur tiden och som kanske inte gör det till den spexigaste skon, men till en mycket användbar. Aningen mindre än Loake Aldwych i samma storlek.

 

 

Gaziano & Girling Cambridge

-

-

Färg: Vintage Cedar, läst: MH71. Kanske min favorit av alla RTW-läster i världen, MH71. Mjukt fyrkantig, elegant och lagom aggressivt utformad. Dessa är i UK10 G-vidd (extra breda) men är trots det mindre än referensskon. Många går upp antingen en halv vanlig storlek eller en viddstorlek i Gaziano & Girlings läster.

 

 

Alfred Sargent Exclusice Hunt

-

-

Färg: Mahogany, läst: 109. Alfred Sargent gör verkligen riktigt prisvärda skor. Exclusive-linjen har ungefär Crockett & Jones Benchgrade-nivå på ovanlädret, men sulorna är ekgarvade med en mycket smäcker och smal fiddle-waist, och ligger trots det jämförbart prismässigt. Den asymmetriska 109-lästen är en ganska stor Sargent-läst, bara aningen mindre än Loake Capital.

 

 

Vass Double Monk

-

-

Färg: Antique cognac, läst:U. De här är i EU44,5 i standardvidd, och var aningen långa tills jag läst skomakaren fylla ut hälen med häldistans i läder. Den fantastiska antique cognac-nyansen och mässingsspännena gör tillsammans med U-lästen dessa till de perfekta double monksen i mina ögon.

 

 

Vass Austerity Brogue 

-

-

Färg: New Gold Museum Calf, läst: U. Det här är ”original” museum calf från garvetiet Ilcea, faktiskt några av de sista paren skor som gjordes av lädret innan Ilcea gick i konkurs. Nu är dock garveriet igång igen, så produkten finns åter på marknaden. Är i 44G, men trots extravidden är de för tajta (oxford-modellen fungerar med andra ord inte i samma storlek som derbysen för mig) så de här kommer jag tyvärr behöva sälja.

 

 

J. FitzPatrick Fremont

-

-

Färg: Maple Calf, läst: JKF. Ett annat nytt intressant alternativ i mellanprissegmentet som Justin ”The Shoe Snob” FitzPatrick ligger bakom. Skor tillverkade i Spanien, som jag fått ett riktigt gott första intryck utav. Framför allt är läderkvaliteten imponerande för det pris på cirka 3000 SEK som de går på. Storleken är rätt True to Size, det vill säga lite mindre än Loake Aldwych på Capital.

 

 

Jan Kielman Bespoke Quarter Brogue

-

-

Färg: light brown, läst: bespoke. Tillverkade av polska bespokemakaren Jan Kielman med en form av distans-bespoke där jag själv tog mått och skickade bilder på fötterna med mera, som man kan läsa mer om i köpguiden till märket. Mycket rejäla och stabila men ändå bekväma skor.

 

 

Riccardo Freccia Bestetti Novecento Maverick

-

-

Färg: Antique Tan, läst: Modifierad variant av Almond toe. Bestettis semi-bespoke-linje Novecento är skor gjorda till samma standard som hans bespoke-skor, och de är fantastiska skor med mycket hög konstruktionsnivå, och med dessutom näst intill perfekt passform redan på första försöket för mig (efter modifieringar efter testskorna). Mina favoritskor just nu, som används väldigt mycket. Läs köpguiden till Bestetti här.

 

 

John Lobb Towcester

-

-

Färg: Polo suede, läst: 7000. Varm och härlig mockafärg. Lite speciell modell med brogue-vingen på sidorna och den runda medaljongen som ser ut lite som en sol. 7000-lästen är relativt stor, framför allt på längden, och är ungefär jämförbar med Loake Capital, om än något smalare.

 

 

Loake Downing

-

-

Färg: Polo Suede, läst: Capital. Här har vi referensskolästen men i en annan storlek, UK9,5. I och med att UK10 är lite stora för mig i oxfords i vanlig slätpressat läder tänkte jag att derbys på mocka skulle fungera bättre en halv storlek ner. Tyvärr är de lite för tajta, så kommer behöva sälja av dem.

 

 

Crockett & Jones Sydney

-

-

Färg: Polo suede, läst:341. Det som skulle bli mitt förstaval som sommarskor, fina varmbruna mockapennys, har tyvärr inte blivit så då storleken varit för liten. Gått ner en halv storlek mot vad jag brukar ha hos Crockett & Jones, till 9,5UK, då loafers i regel behöver sitta tajtare för att inte börja glappa, då de ju saknar justeringsmöjligheter, men blev för tajt. Lästat ut lite men inte räckt, så dessa ska också säljas.

 

 

Septíème Largeur Loix

-

-

Färg: Mocca suede, läst: ?. Ett par Car shoes är väl på gränsen till att få ha med så här, men då proportionerna på samlingsbilden blev mycket bättre fick de också ta plats. Superbekväma sommarskor för trädgården och bilkörning, knappast för längre promenader.

 

 

Som senast så gör jag en enkel och mycket generaliserande kvalitetsjämförelse av skorna ovan, då jag vet att det är efterfrågat:
Bexley < Loake 1880 < Carmina, Crockett & Jones Benchgrade, J. FitzPatrick, Wildsmith < Alfred Sargent Exclusive < JM Weston < Vass, John Lobb, Gaziano & Girling, Edward Green, Antonio Meccariello, Jan Kielman < Riccardo Freccia Bestetti Novecento

(Septíème Largeur-skorna går inte att jämföra med övriga, så finns inte med)

 

För att kort berätta då bara anledningen till att fem av ovanstående par ska säljas, så är det på grund av att jag fått problem med förhårdnader på ett par ställen på mina fötter. Jag har alltid gillat att ha tajta skor, men tyvärr verkar inte mina fötter gilla det lika mycket. När jag nu senaste året också gått upp en hel del i vikt så har också fötterna blivit större, och det har gjort att förhårdnaderna bildats och jag får ont av de skor som är för tajta. Flera par än de jag säljer är lite problematiska i dagsläget, men de ska jag försöka lästa ut i första hand och hoppas verkligen att det ska lösa sig. Känns trist att behöva sälja flera skor som jag verkligen gillar, men inte mycket att göra.

De som ska läggas upp i Köp och sälj-forumet här på bloggen är alltså Edward Green Galway (använda en gång, tänkt pris 5000 SEK), JM Weston Flore 402 (*SÅLDA* tänkt pris 800 SEK inkl. lästade skoblock. Låga priset pga att de har fått små, små sprickbildningar i lädret efter att jag försökt lästa ut dem *SÅLDA*), Vass Austerity brogues museum calf (*SÅLDA* använda ca 10 ggr, tänkt pris 3000 SEK inkl. lästade skoblock *SÅLDA*), Loake Downing (*SÅLDA* nya bara provgångna inomhus, tänkt pris 1200 SEK *SÅLDA*) och Crockett & Jones Sydney (*SÅLDA* använda ca fem ggr, tänkt pris 2000 SEK). Är det någon som är intresserad av något par redan nu så maila j_ingevaldsson ( a.t. ) hotmail.com eller skicka ett PM, så slipper jag lägga upp annons om det paret.

Samtidigt som dessa nämnda ska lämna är det några nya på ingång. Dels ett par Vass Old English II i plum museum på F-lästen med enkel Dainite-sula. Ett par Gaziano & Girling Hove MTO på vintage oak på DG70 lästen, också med enkel Dainite. Ett par nya Bestetti Novecento, nu oxford med speciell dekorationssöm á la John Lobb St Crepin 2008, färgen blir sntique tobacco.  Ett  par Wildsmith Piccadilly i Fox suede. Samt ett par Alfred Sargent Exclusive Wilson på 104-lästen i Vintage Cherry. Dessutom lutar mycket åt att det kommer bli en beställning av ett par Maftei full bespoke seamless wholecuts senare i år också, vilket ska bli mycket trevligt.

 

Till sist, lite fler bilder:

 

-

-

-

-