Förra helgen avgjordes SM i skoreparation 2019, i samband med Sveriges Skomakarmästarförbunds kongress. För tredje gången i rad vann Amanuel Zemicheal från Bäckmans Skoservice tävlingen, där en sko ska genomgå en halvsulning, klackning och byte av bakfoder.

 

Sveriges Skomakarmästarförbund är branschorganisationen för skomakare i Sverige, och vartannat år samlas dess medlemmar för kongress, mässa och bankett. Tillställningen hölls traditionsenligt i Jönköping. En av höjdpunkterna under kongressen är avgörandet av SM i skoreparation. Tävlingen går till så att skomakarna får ta valfritt par slitna skor och på den ena skon ska en halvsulning, klackning och reparation av hälfoder göras. Det här kan göras när som helst på hemmaplan, vissa har det som ett sidoprojekt under längre tid som man plockar fram när tid ges, andra grejar det med en intensiv insats sista veckan innan paret måste lämnas in för tävlingen. Skorna visas sedan upp anonymiserade för en jury som bedömer olika parametrar i hantverk och slutresultat, varav en prispall koras. Tävlingen är prestigefull bland skomakarna, inte minst då det ur marknadsföringssynpunkt alltid är bra att kunna titulera sig svensk mästare.

En del av bidragen i årets SM i skoreparation. Bild: Shoe:remake

En del av bidragen i årets SM i skoreparation. Bild: Shoe:remake

Vi ska också vara medvetna om att vi är bortskämda med att ha många duktiga skomakare i Sverige, nivån överlag är bra och vi har många som håller internationell toppklass på sina reparationer. Att en del skomärken som erbjuder fabriksomsulningar inte tar tillbaka skor som reparerats av någon annan är på grund av problem med helt sabbade skor som klåpare till skomakare gjort, vilket inte vanligare i många andra länder, som fabrikerna har problem med att hantera. Vi som svenskar som är vana vid att få fina omsulningar och annat, även av skomakare i mindre städer etc, kan ha svårt begripa varför det inte kan gå kombinera reparationer lokalt med fabriksomsulning, i de fall som de här reglerna finns (fördelningen blandning av skomakaromsulning och fabriksomsulning är enligt mig den ideala, som jag skrivit om tidigare i bland annat det här inlägget).

Nåväl, åter till SM i skoreparation. Juryn utser alltså en topptrio, och övriga tävlande placeras alla på en delad fjärdeplats. I år var det 12 bidrag inskickade till tävlingen, och efter att juryn sagt sitt utsågs återigen Amanuel Zemicheal från Bäckmans Skoservice i Stockholm till svensk mästare. Dessutom fick han sällskap på pallen av två Bäckmanskollegor, Pierre Baccar på andra plats och Thomas Peuras knep tredjeplatsen.

s

Amanuel Zemicheals läckra vinnarbidrag, där man inte minst imponeras över den den dekorativa formen på midjemålningen och hälgummit, det sistnämnda är det hög svårighetsgrad på.

Pierre Baccars sko som slutade tvåa.

Pierre Baccars välgjorda reparation som slutade tvåa.

-

Thomas Peuras fina bidrag belönades med tredje pris.

-

Bäckmans tävlingsdeltagare uppradade, från vänster Max Aglo (delad fjärdeplats), Pierre Baccar (2:a), Amanuel Zemicheal (1:a), och Thomas Peuras (3:a). Bilder: Bäckmans Skoservice Instagram