För ungefär 1,5 år sedan lanserade brittiska Loake sin nya topplinje 1880 Export Grade. En serie i nedre mellanprissegmentet som efterfrågats av många av företagets kunder. Här en stor recension.
FAKTA:
Märke: Loake
Modell: Hanover
Färg: Onyx Black
Läst: Tower
Storlek: UK10 standardvidd
Sula: Enkel lädersula
Pris: 3 700 SEK (skorna är recensionsex från Loake)
Tillverkaren
Brittiska Loake är en av de mest väletablerade tillverkarna av Goodyear-randsydda kvalitetsskor i världen. Grundat 1880 i staden Kettering, Northampton, som idag fortfarande är familjeägt med Andrew Loake på VD-posten. I fabriken i Kettering tillverkar man ungefär 4 000 par skor i veckan, det är linjerna Shoemaker, 1880 och då 1880 Export Grade, medan man i sin fabrik i Indien tillverkar cirka 2 500 par i veckan av de billigare linjerna L1 och Design Loake. En del av dessa är också Private Label-skor för andra sko- och klädmärken.
Loake är allra störst på hemmamarknaden, där man också har en hel del egna butiker, bland annat på skogatan nr 1, Jermyn Street i London. Nyligen öppnade man sin första egna butik i Sverige också, på Humlegårdsgatan i Stockholm i Skoaktiebolagets gamla lokal. Skorna som Loake gör är överlag klassiskt brittiska, med främst traditionella modeller.
Beställningsförfarande
Loake 1880 Export Grade är än så länge bara tillgängliga på begränsat antal marknader. I England är det bara i ett par av Loakes egna butiker (inte ens webbshopen) som de säljs, och i övrigt är det ett fåtal marknader i Europa som har dem, där Sverige är en av dem. Sverige är faktiskt Loakes största exportmarknad, och Skandinaviska agenten Filip Hallerfelt har varit en av de drivande i arbetet med att ta fram Export Grade-serien. Det är här på hemmaplan som efterfrågan på en finare linje från märket varit som störst. Här säljs de dels då av Loake själva, dels hos flera återförsäljare runtom i landet, olika skobutiker och skomakare.
Export Grade-linjen görs på är en nyutvecklad läst med assymmetrisk, mandelformad tå. Fyra modeller ingår inledningsvis, dels klassiska oxfordmodellerna en plain cap toe, en adelaide och en austerity brogue, plus en wingtip derby, som kommer i svart eller några olika bruna nyanser, i något fall burgundy och brun mocka. De bruna modellerna har en rätt fin burnishing.
Allmänt om skorna
Hanover är 1880 Export Grade-linjens obligatoriska plain cap toe oxford, här i svart. De har en så kallad swan neck-söm längs snörningen som många uppskattar. Lästen Tower är som nämnts assymetrisk formad med rundad, lite smalare tå. Sulan har en öppen kanal med svagt välvd midja. De levereras i en vinröd kartong med två vinröda skopåsar.
Konstruktion och material
Export Grade är ett tydligt steg upp mot vanliga 1880-linjen, både vad gäller konstruktionsdetaljer och material. Lädret har en högre specifikation, och det svarta boxkalvlädret mina skor är gjorda av är mjukt och smidigt med jämn, fin yta. Vecken som bildas är tunna och fina, ser ut som det ska. Alla Export Grade har en slutputs som görs för hand så redan ur lådan blänker de rätt fint. På bruna skor görs en burnishing som ger djup i tonen.
Sulkanten är skuren relativt tajt och har en trevlig rundad form, med ganska täta stygn, det ger ett nätt och elegant intryck. Sulan har fortfarande öppen kanal, men är mer arbetad än vanliga 1880 och har en lite välvd midja som är smalare och har rundade kanter som förstärker nättheten. Byggnivån är som det ofta är med brittiska skor klart stabil, det är snyggt och prydligt utfört. Den främsta bristen konstruktionsmässigt är i min mening att man fortfarande har en hälkappa i celastic (plastimpregnerad textil), en av de finaste varianterna av sådana som finns visserligen, men jag hade gärna sett att man använt salpa/leather board (läderslipdamm sammanpressat ihop med lim).
Om man jämför med andra konkurrenter som Carmina eller Crockett & Jones Benchgrade så står sig Loake 1880 Export Grade fint i mina ögon, de är till och med bättre på vissa punkter, men har andra delar där de ligger bakom. Det är bland de mer prisvärda brittiskt tillverkade skorna skulle jag säga, en del i det är att nåtlingen (ihopsättningen av ovandelarna) görs i Loakes indiska fabrik, det gör att man kan hålla nere priset lite.
Passform
Loake är generellt relativt stora i storleken, det gäller även Tower-lästen. Jag har UK10 i Tower, normalt har jag UK10,5 i de flesta tillverkarnas läster. Den är annars relativt normal i insteg, vidd och storlek i hälen, aningen längre med tanke på den mandelformade tån. Hålfotsstödet är lite bättre än i Loakes vanliga läster upplever jag. Jämfört med referenslästen Loake Capital så är Tower lite tajtare i häl och hålfot, i övrigt aningens större i storleken om du jämför rakt av med motsvarande.
Skorna är som ofta med brittiska skor ganska hårda när de är nya, krävs lite tid att gå in dem, men de mjuknar bra och blir snart bekväma.
Sammanfattning
Loake 1880 Export Grade är utmärkta skor för pengarna, med material och hantverk som bortsett från den öppna sulkanalen är i nivå med skor som ofta kostar mer. Det är ett utmärkt nästa steg för den som provat populära 1880-linjen men kan tänka sig att lägga lite mer för ännu finare skor. Vet också att mottagandet varit väldigt bra bland kunder som köpt skorna. Förhoppningsvis kan Loake-fabriken utöka produktionen av linjen så de blir tillgängliga på fler ställen framöver.
Varit intresserad av prova Export grade, inte mindre det nu efter läst och sett bilderna här! Kanske passa på nu innan pund går upp och blir dyrare igen
Jesper,
Fyllig och snygg recension. Har själv ett par från Export grade-serien vilket jag är nöjd med. Lite bredare modellutbud hade varit trevligt, dock bidar säkert det begränsade modellutbudet att hålla produktionskostnaden nere och skorna på en konkurrenskraftig prisnivå. Men befintliga modeller fyller perfekt funktion som stapelvara.
Tack för en utförlig och bra recension! 🙂 Har kikat på Export Grade-serien ett tag men undrar om du har en uppfattning om hur mockan är jämfört med deras 1880-serie? Är mockan precis som lädret på en högre nivå jämfört med 1880?
KL: Slå till!
Nicholas: Tackar! Framför allt handlar det om att man inte har produktionskapacitet för särskilt många par, då håller man också nere modellutbudet. Förhoppningsvis blir det fler i framtiden.
Axel: Stort tack! Har inte exakt koll på mockan, men om du specar upp slätpressade lädret så specar du också upp mockan, så brukar det vara.
Jag blev väldigt imponerad av lädret i förhållande till priset men ack vad spetsig lästen är. Hoppas på ytterligare alternatvi!
EB: En smaksak antar jag, personligen tycker jag inte alls den är särskilt spetsig, dock lite väl assymetrisk för vara ideal för min smak. Tycker samma om Edward Greens 82-läst.
Balanserad klack – mycket bra!
Riesenschnauser: Yep 🙂
Skulle du säga att Export Grade är på samma nivå/bättre än Yanko?