Nätbutiken Herrstil har allt eftersom utökat sitt utbud till att bestå av mer än skovårdsprodukter och skotillbehör, och nu lanserar man så en egen skolinje, kallad Myrqvist Goodyear Welted. Tre olika randsydda modeller gjorda i Vietnam, som kommer att säljas för 1999 kronor. Slår man till på Kickstarter-kampanjen som drar igång idag så kan man dock komma undan så billigt som 1600 SEK.

 

Herrstil har tagit in bland annat halsdukar, slipsar och strumpor från olika leverantörer för egna Private Label-varumärket Myrqvist. Nu är det alltså dags att även sälja skor under märket. Skorna tillverkas i en fabrik i Vietnam, där folk från brittiska skomeckat Northampton jobbat med att bygga upp verksamheten. De är som namnet klargör alltså Goodyear-randsydda med full grain-läder från ett ryskt garveri, har salpa/leather board-hälkappor (sammanpressat läderslipdamm och lim), och lädersulor med öppen kanal. Ovanlädret är för de bruna skorna crust-läder (ofärgat läder) som målas med läderfärg och får ett fint djup i nyansen.
Inledningsvis erbjuder man tre olika modeller, en plain cap toe oxford (såklart), en adelaide och en semi brogue som alla finns i svart och mörkbrunt läder och brun mocka. Alla skorna görs på samma läst, med svagt fyrkantig tå, som jag tycker ser riktigt trevlig ut på bild i alla fall. Till hösten planerar man utöka utbudet med några fler modeller.

 

Quarter broguen Skytteholm, en av tre modeller som erbjuds inledningsvis.

Semi broguen Strömsö, en av tre modeller som erbjuds inledningsvis.

 

För att snabbt få rull på produktionen av Myrqvist-skorna kör Herrstil med en Kickstarter-kampanj. Där kan man förboka någon av de tre modellerna i sin storlek, och få dem för 1600 kronor. De är redan i produktion, kampanjen är alltså mer för att få in finanser för fortsätta bygga kollektionen, och kommer i de flesta fallen levereras i maj, för några i juli.
Det är kul att fler aktörer ger sig in på kvalitetsskomarknaden, och det säger en del om hur stort intresset är i Sverige när en aktör som Herrstil som klart mest fokuserar här på hemmaplan gör en sån här satsning. Det är dock hård konkurrens även i instegssegmentet, inte minst när det gäller näthandelssidan, och alltid en tröskel för nya märken innan folk lär sig storlekar och kvalitetsnivå etc. Men förhoppningsvis vågar folk prova, inte minst när priset nu är nere på nästan Meermin Classic-priser nu in inledningsskedet.

 

Svarta cap toen Äppelviken.

Modellen Äppelviken.

Här Herrstilgrundaren Sebastian Öhrn till vänster, som diskuterar Myrqvist-skorna med fabrikschegen Michael.

Här Herrstilgrundaren Sebastian Öhrn till vänster, som diskuterar Myrqvist-skorna med Vietnamfabrikens produktionsansvarige Michael.

Quarter brogue

Quarter brogue adelaide-variant, med namnet Skytteholm. Alla bilder: Herrstil