Vi är glada över att presentera uppställningen till årets upplaga av Shoegazing Super Trunk Show i Stockholm lördag 2 september. I år har vi lite mer fokuserat på att lyfta fram svenska onlineföretag, uppställningen blir Myrqvist (Herrstil), Yanko (Skolyx), The Sabot (också med Andrés Sendra, Antonio Meccariello och Yohei Fukuda), Jan Kielman och Hiro Yanagimachi. Plus SM i skoputsning, skovårdsworkshop och öppen frågestund med folk från skobranschen.

 

Eventet finns som Facebook-evenemang här, markera gärna deltagande där så får vi ett hum om antalet besökare tidigt, och sprid gärna till era skointresserade vänner.

Read the English version of this post here (coming soon).

 

Datum: Lördag 2 september 2017
Plats: Scandic Anglais, Humlegårdsgatan 23, Stockholm, Sverige

Fullständigt program för dagen:

09.30-11.00 Trunk show VIP-öppning (150 föranmälda besökare FULLT)

11.00-18.00 Trunk show öppen för allmänheten, INGEN ANMÄLAN KRÄVS (med Myrqvist (Herrstil), Yanko (Skolyx), The Sabot (också med Andrés Sendra, Antonio Meccariello och Yohei Fukuda), Jan Kielman och Hiro Yanagimachi. Mindre utställning med Gaziano & Girling. Ställer ut gör också eventets partners Springyard (skovård), Berg & Berg (slipsar och accessoarer), Carl Friedrik (läderväskor och accessoarer) och Fred & Matt (galoscher).

09.30-17.00 Patinamålning live med Magic Mike Patina

13.00-13.45 Skovårdsworkshop med Dennis Boström, Södermalms Sko & Nyckelservice

15.00-15.30 SM i skoputsning i samarbete med Springyard, 1:a pris skor från Loake

17.00-17.40 Fråga skobranschfolket. Öppen frågestund med Neus Benavent, butikschef Gaziano & Girling Savile Row, Emil Ivarsson, grundare Skolyx, och Emelie Stenlund, reparations- och bespokeskomakare Skomakeri Framåt och Södermalms Sko & Nyckelservice

20.00 Middag (medelhavsbuffé för 300 kr. Anmälan till shoegazingblog@gmail.com och förskottsbetalning senast 6 augusti, mer info nedan.)

 

Från förra årets event, när ungefär 900 personer kom.

Från förra årets event, när ungefär 900 personer kom.

Vi som arrangerar eventet, jag, Roland Olsson, Adrien Combier Hogg och Joakim Berggren, sa ganska tidigt att vi skulle köra på grundkonceptet rakt av i tre år, sedan utvärdera och se hur vi ville fortsätta, om vi skulle göra några större förändringar eller köra på som innan. Efter fjolåret satte vi oss därför ned och pratade igenom saker och ting, och har landat i en fortsättning som är mångt och mycket som innan, men i alla fall för årets tillställning med ett lite annat fokus. Till att börja med hålls tillställningen på samma plats som i fjol, precis vid Stureplan på Humlegårdsgatan 23, i Scandic Anglais största konferensrum på andra våningen. Scenen är precis utanför. Det fungerade väldigt bra förra året tyckte både vi och ni besökare, och är skönt att nu ha hittat en plats som fungerar och vi kan återkomma till.

Platsen för eventet.

Platsen för eventet.

I utställarväg blir det lite annorlunda, nu med mer fokus på ”svenskt”. Som många säkert vet var tanken med super trunken att ta hit märken som inte är lättillgängliga i Sverige, i fjol tvingades franska Septieme Largeur sent dra sig ur, och vi ersatte dem då med Yanko/Skolyx. Det var uppskattat att ha dem där, även om det är en svensk nätbutik är det få som vågar ge sig på prova beställa hem och de flesta hade inte sett Yanko i verkligheten. Som följd av gensvaret där har vi därför i år bjudit in tre svenska nätbutiker/märken som bara säljer online. Dels då Göteborgsbaserade nätbutiken Skolyx som är spanska Yankos skandinaviska återförsäljare, de Mallorca-tillverkade Goodyear-randsydda skorna håller en imponerande nivå för priset på 2 600 SEK. Vi bjuder också in Myrqvist som är nätbutiken Herrstils egna märke, även de skorna Goodyear-randsydda och tillverkas i Indien, vilket möjliggör prissättning under 2 000 kronor. The Sabot är en nätbutik som öppnar inom kort och som dels säljer egna märket gjorda av Antonio Meccariello, fantastiska skor för 4 600 SEK, och butiken har dessutom Meccariellos egna Argentum-linje, spanska Andrés Sendra och japanska Yohei Fukudas RTW.
Utöver dessa utställare är vi väldigt glada att få hit polska bespokeskomakaren Jan Kielman, som erbjuder full bespoke där priset börjar så lågt som 7 900 SEK. Och så kommer japanske Hiro Yanagimachi tillbaka, vars skor är bland de finaste du kan få tag på i världen, där börjar MTO från 14 500 kronor.

Myrqvist-sko i mocka med halv gummisula.

Myrqvist-sko i mocka med halv gummisula.

Yanko full brogue.

Yanko full brogue.

Skor från The Sabot.

Skor från The Sabot.

Quarter brogue från Jan Kielman.

Quarter brogue från Jan Kielman.

Wingtip adelaide från Hiro Yanagimachi på internationella läsen.

Wingtip adelaide från Hiro Yanagimachi på internationella läsen.

Som vanligt ställer också de partners som är med och gör eventet möjligt ut under dagen. Huvudpartner är Springyard, den svenska skovårdsgrossisten Brunngårds egna märke. Springyard har gjort sig kända inte minst för sin linje Shoe Therapy som består av ett brett utbud av ekologiska, miljövänliga produkter, allt från läderlotion och skokrämer till en impregneringsspray som du kan använda inomhus.
Partners är i år tre stycken. Berg & Berg, det norsk-svenska slips och accessoarmärket vars prisvärda, snygga främst italienskt tillverkade produkter i många år varit en stor favorit för många svenskar. Carl Friedrik (tidigare Oppermann London) gör minimalistiska, eleganta läderväskor och accessoarer som tillverkas i Italien av finaste läder. Och så svenska företaget Fred & Matt som har utvecklat en ny modern typ av galosch som blir allt populärare bland skointresserade.
Förutom dessa är Michael Håkansson och Magic Mike Patina tillbaka och målar skor live under dagen, och pratar gärna patinering med er besökare, och Daniel Wegan från Gaziano & Girling är på plats och visar upp bespoke och MTO-skor från dem och tar beställningar för de som är intresserade.

Springyard-produkter visades upp på på förra årets event.

Springyard-produkter visades upp på på förra årets event.

Slipsar från Berg & Berg.

Slipsar från Berg & Berg.

Olika portföljer från Carl Friedrik.

Olika portföljer från Carl Friedrik.

Fred & Matts galoscher.

Fred & Matts galoscher.

Scenprogrammet inleds klockan 13.00 med en öppen workshop där Dennis Boström från Södermalms Sko & Nyckelservice lär ut olika skovårdstekniker och tips och tricks. Springyard står för skovårdsprodukter åt alla som är med i workshopen, och så sitter man tillsammans med Dennis och provar och lär sig direkt. De som vill kan så klart bara följa workshopen från sidan av.
Klockan 15.00 hålls den fjärde upplagan av SM i skoputsning i samarbete med Springyard, där vinnaren får ett par skor från Loake. Tre finalister har 20 minuter på sig att putsa upp en Loake 1880 Aldwych Tan så vacker som möjligt. Kvalificeringen till SM-tävlingen drar igång nästa vecka, mer information då.
Dagen avslutas med en öppen frågestund med folk från skobranschen. På scen i år har vi Filip Hallerfelt, agent Loake, Anders Björkman, ordförande Sveriges Skomakarmästarförbund, och Emelie Stenlund, reparations- och bespokeskomakare på Skomakeri Framåt och Södermalms Sko & Nyckelservice.

Förra årets final av SM i skoputsning.

Förra årets final av SM i skoputsning. Foto: Milad Abedi

Dennis Boström till vänster, som håller i skovårdsworkshopen, och Emelie Bergman till höger, som är med i frågestunden med branschfolk. Bild: Stockholm Direkt

Dennis Boström till vänster, som håller i skovårdsworkshopen, och Emelie Stenlund till höger, som är med i frågestunden med branschfolk. Bild: Stockholm Direkt

Eventet är öppet för alla och är helt gratis. Som tidigare har vi en VIP-öppning på förmiddagen mellan kl.9.30-11.00 för 150 föranmälda besökare (FULLT). Syftet är att få lite spridning på besökarna, så att det inte är knökfullt vid 11 när det öppnar för alla.

På kvällen efter klockan 20.00 har vi en middag som är öppen för alla, en grym mötesplats för utställare, branschfolk och besökare att snacka under mer avslappande och lugna former. I år är det en medelhavsbuffé som kostar 300 kr. För middagen krävs förskottsbetalning. Sista dagen att anmäla sig till middagen är 6 augusti, och även då sista dagen som man behöver ha betalt in pengarna (Swisha till 070-717 61 33 eller sätt in på bankgiro 456-0124, skriv namn för de som det betalas för). Man kan alltså anmäla sig nu och betala senare, och om man anmäler sig och betalar men sedan får förhinder får man givetvis pengarna tillbaka så länge man säger till innan den 6 augusti. Ännu mer detaljerad info nedan.

-

Diskussioner under förra årets trunk. Foto: Milad Abedi

Vi erbjuder som vanligt också rabatterade priser på rum på Scandic Anglais, då det trevligt nog är en hel del av er som reser till Stockholm för eventet och även då kanske passar på att ta en weekend i huvudstaden. Priserna är 1 891 kr för enkelrum, 2 091 kr för dubbelrum. För rumsbokning maila till meeting.anglais@scandichotels.com, eller ring 08-51734077, ange bokningskoden: 46129289. Observera att antalet förbokade rum till det rabatterade priset är begränsat, så vill man ha del av erbjudandet bör man inte vänta alltför länge.

För de som inte kan besöka eventet kommer scenprogrammet livestreamas i lite enklare form här på bloggen och/eller på Facebook, vi återkommer till detta. Nedan mer information om utställarna och programpunkterna:

 

 

TRUNK SHOW

Från 9.30-18.00 pågår trunk showen med alla utställarna, dock alltså bara för de som fått VIP-platserna mellan 9.30-11.00 (FULLT). På plats när man kommer in genom den stora entrén på Scandic Anglais går man rakt framåt upp för trapporna, och väl uppe svänger man till vänster där eventet kommer att husera. I år alltså med lite mer sammanhängande mellan utställningsrum, scen och mingelyta. Ha överseende med att det kan bli lite väntetid och lite rörigt framför vissa av utställarnas bord, hjälps åt med att lämna tillbaka provade skor och att hålla stämningen god så brukar det bli utmärkt. Betalning sker med kort och/eller PayPal.

Vi hoppas att tillställningen ska fortsätta vara en schysst mötesplats för skointresserad allmänhet och branschfolk, gärna från så stora delar av Sverige som möjligt ihop då med våra internationella gäster. Under dagen kommer det finnas en bar med enklare servering som kaffe, te, fika, öl, vin och så i anslutning till utställningsytan.

Här lite mer information om de olika utställarna:

 

Myrqvist

-

Adelaide i mörkbrunt.

Herrstil drog igång sin skosatsning Myrqvist med en lyckad kampanj på Kickstarter, och har sedan arbetat sig genom ett fabriksbyte och olika garverier för att nu kommit fram till ett stabilt recept på prisvärda Goodyear-randsydda skor i budgetprisklassen. De tillverkas i en fabrik i Indien, lädret kommer från ett garveri precis i närheten, och Herrstil har ett nära samarbete med dem och är regelbundet.

Mitt par från Myrqvist.

Mitt par från Myrqvist.

Myrqvist har nu ett hyfsat stort utbud av klassiska modeller, både lågskor och kängor, som alla görs på samma läst, en aning assymetrisk läst med mjukt fyrkantig tå, lite högre insteg och relativt bra hålfotsstöd. Skorna har specifikationer som annars främst hittas på dyrare skor, som exempelvis salpa/leather board-hälkappor och svagt välvd midja. I utbudet finns flera olika varianter av sulor, dels vanliga med enkel lädersula, en tunn gummisulvariant med lädermidja, och så en variant av Dainite-sula som är helt i gummi. Priset för lågskorna ligger på 1 999 SEK, kängorna kostar 2 399 kr, med fri frakt. Jag har ett par Myrqvist-skor som kommer recenseras lite längre fram, men upplevelsen är att man får rätt mycket skor för pengarna.

Lädersula.

Lädersula.

 

 

Yanko

Derby i ljusbrunt.

Derby i ljusbrunt.

Som kanske bekant saluförs märket i Norden av webbshopen Skolyx, och det är genom dem som Yanko kommer finnas representerat. Yanko är ett Mallorca-baserat företag som grundarna till både Carmina och Meermin jobbade för tidigare. De tre olika företagen har dock ingenting gemensamt med varandra numera. Så sent som på 80-talet var Yanko en gigant inom skovärlden, och tillverkade över en miljon par om året (som jämförelse tillverkar dagens kvalitetsskojätte, Allen Edmonds, omkring en halv miljon par om året). 90-talet innebar dock en stark backlash, och företaget gick sedermera i konkurs. Yankos konkursbo köptes 2007 upp av affärsmannen Antonio Llobera som hade god erfarenhet av skobranschen, och han har sakta men säkert byggt upp företaget igen och deras skor har idag ett mycket gott rykte som oerhört prisvärda.

Läcker semi brogue med diskret patinering.

Läcker semi brogue med diskret patinering.

Yankos skor börjar på 2 595 kronor, vilket är ett riktigt bra pris för den kvalitetsnivå skorna håller. Man kan dessutom beställa MTO för ett pristillägg på 600 kronor, och de har en patineringsservice för ytterligare 500 kronor. Stora möjligheter att skapa sin drömsko, med andra ord. Till super trunken kommer Yanko och Skolyx ha med sig ett stort antal modeller att visa upp, både från deras standarbutbud och exempel på MTO-modeller, även en del damskor. De kommer ha full uppsättning av tre läster (915, 961 och 962) för utprovning av storlekar, samt 60-70 par för direktförsäljning på plats. Alla modeller och storlekar som Skolyx har i lager kan dock beställas vid eventet och levereras då ett par dagar senare. Man kan läsa mer om Yanko i den här recensionen (även om en del info där är gammal).

Sula med stängd kanal och välvd midja.

Sula med stängd kanal och välvd midja.

 

 

The Sabot

En del av The Sabots utbud.

En del av The Sabots utbud.

Det är väldigt roligt att det blir ännu fler kvalitetsskosatsningar i vårt lilla land, där The Sabot (sajten lanseras inom kort) är den senaste. Man har jobbat nära  den välkända italienska skomakaren Antonio Meccariello för att utveckla sitt eget Private Label-sortiment. Lästerna är exklusiva för egna märket, och utbudet består av i första hand olika typer av vissa klassiska modeller. De är Goodyear-randsydda, har ritsnedlagda sulor och en smal välvd midja, och i allmänhet en mycket hög detalj på finishen för ett par skor som börjar vid 4 800 kronor.

Yohei Fukuda RTW-modell.

Yohei Fukuda RTW-modell. Foto: Milad Abedi

Utöver sin private label har de också ett antal modeller från Antonio Meccariellos linje Argentum Dux, som är gjorda med den speciella Argentum welt-tekniken som är maskinsydd men direkt till en läderbindsula, utan kanvasremsan som kallas gemming. Argentum Dux kostar 7 500 kronor. Från spanska Andrés Sendra har man ett mindre utbud av klassiska modeller, som kostar 2 900 SEK. Slutligen säljer Sabot också det helt nya RTW-sortimentet från Yohei Fukuda. Skor som görs till absolut högsta standard i samarbete med en liten workshop utanför Tokyo. De är handrandsydda, maskinsydd avlappssöm, och använder samma material i överdelar och sulor som i hans bespokeskor. Skorna ligger på 19 500 kronor inklusive lästade skoblock.

Imponerande midja på sko från The Sabot.

Imponerande undersida på sko från The Sabot. Bild: Milad Abedi

 

 

Jan Kielman

Wholecut i rödbrunt.

Wholecut i rödbrunt.

Jan Kielman är en polsk bespoke-verkstad som tillverkat skor i centrala Warszawa sedan 1883, idag med fjärde generationen vid rodret: Maciej Kielman och hans fru Monika. Kielman är vana vid att göra allt från en klassisk Budapester till riktigt speciella varianter (de har en stor kundkrets i Japan…) med extremt smala midjor och supermejslade läster. Skorna görs helt för hand på en personlig bespoke-läst, dock använder man i den polska skolan inte fittings utan skorna görs färdiga direkt. Då löner är betydligt lägre i Polen håller man ett lågt pris, bespoke startar på 7 900 kronor.

Läcker svart oxford.

Läcker svart oxford.

Vid super trunken kommer Jan Kielman ha slots för de som vill lägga en beställning, där måttagning och nedskrivning av orderspecifikation görs. Den som är intresserad av detta mailar till jan@kielman.pl. Det kommer också finnas drop-in-platser för de som bestämmer sig för att lägga en beställning under dagen. Leveranstiden ligger på några månader.
Med till super trunken kommer man också ha en del väskor från systermärket Malton Kielman, som gör väskor bespoke på beställning.
Läs en köpguide till Jan Kielman här (har några år på nacken, så allt inte aktuellt).

Jodphur med rätt aggressiv midja.

Jodphur med rätt aggressiv midja.

 

 

Hiro Yanagimachi

Hiro Yanagimachi-skor uppradade.

Hiro Yanagimachi-skor uppradade.

Japan är som många vet vid det här laget i absolut framkant när det gäller utvecklingen inom kvalitetsskosfären, med en oerhört hög nivå på hantverket inte minst bland landets bespokeskomakare. Hiro Yanagimachi räknas till en av de främsta, och han var en av de första i den nya våg av japanska bespokeskomakare som nu etablerats. Som många i Japan erbjuder man också Made to Order och semi bespoke/Made to Measure till en lite lägre prisnivå än full bespoke, men skorna görs fortfarande i samma verkstad av samma folk, med samma material och med samma specifikationer (om man väljer fullt handsytt) som full bespoke-skorna.

Högsta hantversknivå.

Högsta hantversknivå. Bild: Milad Abedi

Till årets super trunk erbjuder Hiro Yanagimachi MTO och MTM/semi bespoke. MTO kan göras med maskinsydd avlappssöm och så då börjar priset på 14 500 SEK. För 3 500 kronors tillägg får man handsydd avlappssöm och välvd midja. MTM/semi bespoke där en läst modifieras efter kundens fötter börjar priset på cirka 23 000 kronor (det dock endast första beställningen, efterföljande blir cirka 8 500 kronor billigare när lästen är gjord). Hiro Yanagimachi är erkänt duktig på passform, och hans internationella läst är utvecklad efter skaninaviska fötter, så för de flesta är det en utmärkt passform man kan få till här, och nivån på hantverket är som sagt världsklass. För att förhandsboka en slot för beställning/måttagning maila hiroyworkshop@nifty.com, även drop-in under dagen möjlig.
Läs en köpguide till Hiro Yanagimachi här.

Medaljonger.

Medaljonger.

 

 

Springyard

Springyard Shoe Therapy-skokräm.

Springyard-skokräm.

Brunngård är en av Europas största leverantörer av skovårdsprodukter och skotillbehör, och de senaste åren har man satsat hårt på att utveckla sitt egna märke Springyard. Inom Springyard finns flera olika linjer, där toppserien är den miljövänliga Springyard Shoe Therapy. Till och med impregneringssprayen kan appliceras inomhus då det är en helt naturlig produkt. I höst tilldelas Springyard, som första skovårdsmärke i världen, den externa miljömärkningen Bra Miljöval på sin impregneringsspray. Utöver de rena vård- och skyddprodukterna finns det inom Springyards utbud exempelvis borstar, sulor, ilägg, gummigaloscher och så vidare. På Shoegazing lansera Springyard även en handgjord serie uppbyggda fotbäddar i vegetabiliskt garvat kalvskinn, under familjenamnet SENSUS”. Hos Springyard kan man också få skovårdstips och diskutera ämnet, och få förslag på olika tillbehör som finns där man kan justera passformen på skorna, få extra hålfotsstöd eller liknande. Springyard genom Brunngård är det företag som varit med från starten med super trunken, först som enda partner och sedan som huvudpartner de två senaste åren, och är en stor del i att vi haft möjlighet att genomföra de här eventen. Med från Springyard kommer som vanligt Niclas Andersson att vara.

Shoe Therapy.

Shoe Therapy.

 

 

Berg & Berg

Six fold-slips.

Six fold-slips.

Norsk-svenska Berg & Berg är ett företag som gjorde sig känd för sina fina och prisvärda slipsar, en del som de utvecklat och förfinat genom åren, och där man har ett brett utbud i många olika material och varianter. Här kan man få en italiensk-tillverkad slips i six fold-konstruktion med handrullade kanter för 850 kronor, vilket inte är så pjåkigt, och basslipsarna med four fold ligger en 50-lapp lägre.
Förutom slipsar och andra accessoarer som bröstnäsdukar och scarves, har Berg & Berg på senare år sakta men säkert fullt på utbudet av olika basplagg, som skjortor, chinos, strumpor, tröjor och så vidare.

Somrig tröja.

Somrig tröja.

 

 

Carl Friedrik

Carl Freidrik-godsaker.

Carl Freidrik-godsaker.

Ett märke grundat av bröderna Mattis och Niklas Oppermann som erbjuder prisvärda, kvalitativa läderväskor och accessoarer. Bröderna kommer från Sverige men bor i London, och väskorna tillverkas i Italien. Carl Friedrik (hette tidigare Oppermann London, men på grund av en namntvist med en tysk firma har man rebrandat) säljer direkt till kund via hemsidan och kan därför hålla priserna nere, och har en stor öppenhet i var tillverkning och material kommer från. Exempelvis är lädret från svenska Tärnsjö och italienska Artigiano del Cuoio, knapparna från tyska Union Knopf, och väskorna görs i en liten fabrik i Neapel. Designen är ren och elegant där de fina materialen ofta får stå i fokus.

Card cases med mera.

Card cases med mera.

 

 

Fred & Matt

Fred & Matts galoscher i sitt rätta habitat.

Fred & Matts galoscher i sitt rätta habitat.

Fred & Matt är en svenskutvecklad modern version av galoschen. Ovandelen är gjort i ett modernt funktionstyg med tejpade sömmar, som tillsammans blir helt vattentätt, men samtidigt andas. Sulorna är gjorda i gummi och påminner mer om traditionella galoschers undersidor. Man sätter på Fred & Matts galoscher genom att öppna en dragkedja som löper längs med den främre ovansidan, rakt över skons snörning kan man säga. Konstruktionen gör att galoschen håller hela skon torr och de klämmer inte åt på det vis vanliga galoscher ofta gör, egenskaper som gjort de allt mer populära bland skonördar.

Undersidan.

Undersidan.

 

 

Gaziano & Girling

G&G MTO:s. Bild: Milad Abedi

G&G MTO:s. Bild: Milad Abedi

Daniel Wegan som jobbar på brittiska Gaziano & Girlings bespoke-del kommer traditionsenligt att vara med under eventet, och visa upp ett antal av företagets bespokeskor och MTO-modeller. Då G&G inte längre har någon svensk återförsäljare kan det kanske vara lite extra intressant, och både MTO och bespoke kan beställas på plats för den som är intresserad.

Daniel Wegan.

Daniel Wegan.

 

 

Magic Mike Patina

Magic Mike-målning.

Magic Mike-målning.

Michael Håkansson, alias Magic Mike Patina, är en Göteborgsbaserade patinamålare, som på relativt kort tid blivit riktigt duktig. Han kommer under eventet sitta och måla live på lite olika projekt, och visa upp olika tekniker och svara på frågor och diskutera ämnet med er besökare. Ett uppskattat inslag i fjol, så det gör vi om.

Michael Håkansson i målartagen.

Michael Håkansson i målartagen.

 

 

Sveriges Skomakarmästarförbund

Skomakare snackar skor.

Skomakarförbundet visar skor.

Skomakarna runt om i vårt avlånga land har varit och är en viktig stomme för det stora intresse kring klassiska kvalitetsskor som finns här, och de sitter på en stor kunskap i ämnet. Trevligt nog är ett antal av dess representanter på plats under eventet, under Sveriges Skomakarmästarförbunds flagg, visar upp lite olika reparationer och pratar mer än gärna skoreparationer och vård med er besökare.

 

 

SCENPROGRAM

Scenprogrammet har varit ett uppskattat inslag, och ger också ett mervärde till eventet och gör det till mer än bara en vanlig mässa med utställningar. Som nämnts hänger scenen samman med utställningsdelen, och är precis utanför den stora utställningshallen i anslutning till ytan där bar och café-del finns. I år är programpunkterna dessa:

 

Skovårdsworkshop

Putsning.

Putsning.

Klockan 13.00 hålls en öppen workshop där Dennis Boström från Södermalms Sko & Nyckelservice lär ut olika skovårdstekniker och tips och tricks. Springyard står för skovård till alla som är med i workshopen, och så sitter man med Dennis och provar och lär sig direkt. Du kan putsa på en sko du har på dig, nyss köpt eller tagit med. De som vill kan så klart bara följa workshopen från sidan av. Tanken är att man kommer få större förståelse för de tips man får när man också utför det, och man kan säkert lära av varandra också de som är med. Förkunskaperna på de som är med får gärna variera från total nybörjare till hyfsat kunnig.

 

 

SM i skoputsning

Förra årets vinnare Anders Ericson korad.

Förra årets vinnare Anders Ericson korad.

Återigen är det dags att kora en svensk mästare i skoputsning, en tävling som hålls i samarbete med Springyard, med förstapris från Loake. En oerhört populär tävling publikmässigt, det brukar vara fullknökat i lokalen och god stämning under tävlingen. Den hålls klockan 15.00, och upplägget är precis detsamma som tidigare, med undantag att vi i år har tre finalister istället för fyra (för att synka bättre med VM i skoputsning). Nästa vecka öppnar en kvalificering där man får skicka in en bild på ett par skor man putsat, där jag och forumets moderatorer tillsammans med Niclas Andersson från Springyard/Brunngård och Filip Hallerfelt från Loake kommer välja ut de tre bästa bidragen.

Juryarbete. Bilder: Milad Abedi

Juryarbete. Bilder: Milad Abedi

Personerna bakom dem får sedan göra upp om titeln live under eventet. Där är reglerna att man får ha en burk polish, en putstrasa, nylontrasa, gethårsborste och vatten, och sedan har 20 minuter på sig att putsa upp ett par Loake Aldwych i tan till ett så snyggt stadie som möjligt. Inte nödvändigtvis mest glans vinner, utan det är helheten som bedöms av samma jury som valde ut finalisterna. Vinnaren får sedan den Loake Aldwych som man putsat upp och dess syskon i förstapris.

 

 

Fråga skobranschfolket

Publik under en frågestunden ifjol

Publik under en frågestunden ifjol

Mellan 17.00-17.40 blir det en öppen frågestund med representanter från skobranschen som svarar på frågor från er besökare om allt ni kan tänkas undra. På scen i år har vi Filip Hallerfelt, agent för Loake där Sverige är företagets största exportmarknad. Anders Björkman, skomakarmästare som driver Björkmans Skomakeri i Ludvika (som numera också har en Falun-falang) och är ordförande Sveriges Skomakarmästarförbund. Och så Emelie Stenlund, en av de yngsta bespokeskomakarna i Sverige som nyligen tog gesällbrev i beställningsskomakeri, och också jobbar som reparationsskomakare, hon varvar mellan Skomakeri Framåt och Södermalms Sko & Nyckelservice. Jag kommer hålla i trådarna under frågestunden, fördela ordet och så. Förhoppningsvis blir det återigen en riktigt intressant stund i kvalitesskornas tecken.

Filip Hallerfelt på Loake.

Filip Hallerfelt på Loake.

Anders Björkman, ordförande i Sveriges Skomakarmästarförbund.

Anders Björkman, ordförande i Sveriges Skomakarmästarförbund.

 

 

MIDDAG

När trunk showen är slut vid klockan 18 blir det en paus på två timmar, där man antingen kan ta sig hem/till hotellrummet och pausa och fixa till sig, eller gå till hotellbaren och hänga, innan vi bjuder in till middag på Scandic Anglais klockan 20.00. Efter förra årets miss med mycket lite mat, som dock räddades av pizzaköpt som gjorde alla nöjda och glada, har vi i år säkrat upp att det ska bli ordentligt med mat. Det blir en medelhavsbuffé som består av:
– Majskyckling, äppelsky, stuvad spetskål, palsternackspuré
– Lax, vit balsamicogräddsås, primörer
– Svamplasagne med ricotta och tryffel
– Vårsallad, bröd med tillbehör
– Jordgubbscheescake

Medelhavsbuffé.

Medelhavsbuffé.

Middagen kostar 300 kronor och man anmäler deltagande till shoegazingblog@gmail.com. Om man inte kan äta åtminstone ett par av delarna ovan så säg till, så löser vi det. Man måste också betala i förskott (för att inte vi ska riskera att stå där med beställda middagar där folk inte dyker upp, som vi sedan får bekosta) till bankgiro: 456-0124, eller Swish-betalning till: 070-717 61 33, senast den 6 augusti. Skriv ditt fullständiga namn i betalningen, betalar man för flera så skriver man allas namn. Man kan alltså anmäla sig nu och betala senare, och om man anmäler sig och betalar nu men sedan får förhinder får man givetvis pengarna tillbaka så länge man säger till innan den 6 augusti. Om man skulle få sent förhinder lär det finnas en väntelista på folk som kommit på för sent att de vill vara med, så då kan man maila mig så kan man förhoppningsvis flytta över den middagsbokningen till en annan. Middagen är ett fint tillfälle att fortsätta prata skor, stil och annat med representanter från de olika tillverkarna och branschfolket, oss arrangörer, och så klart andra besökare.

 

 

Som alltid är vi väldigt peppade inför denna omgång av Shoegazing Super Trunk Show, och hoppas att ni är detsamma! Trunk showen finns som Facebook-event här, anmäl gärna där om ni planerar komma, och bjud gärna in vänner och dela informationen om eventet. Varmt välkomna!